PUTIN VREA “NEUTRALIZAREA AMENINTARILOR MILITARE” LA ADRESA RUSIEI. Printre ele – inclusiv SISTEMUL ANTIRACHETA din ROMÂNIA. Ambasadorul Rusiei la Bucuresti CRITICA prezenta TRUPELOR NATO in România

20-11-2016 2 minute Sublinieri

Vladimir Putin a afirmat din nou, vineri, ca Rusia “trebuie sa neutralizeze toate amenintarile militare la adresa securitatii sale”, liderul de la Kremlin nominalizand sistemul de aparare antiracheta al NATO de pe teritoriul Romaniei, implementarea conceptului de atacuri strategice globale si razboaiele informationale, scrie Sputnik News.

Vladimir Putin a facut aceste declaratii la o intalnire cu sefii industriei de aparare din Rusia.

In aceesi zi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anuntat ca a avut “o discutie  buna”, la telefon, cu Donald Trump, presedintelr ales al Statelor Unite, despre viitorul Aliantei si importanta unei “cresteri a cheltuielilor de aparare” in tarile aliate.Aceasta a fost prima discutie intre cei doi, dupa victoria lui Trump in cursa pentru Casa Alba, in 8 noiembrie.

Stoltenberg l-a “felicitat pentru victoria sa si a spus ca este important sa lucreze cu el si echipa sa insarcinata cu securitatea nationala”, a precizat NATO, intr-un comunicat. Intr-un tweet, Jens Stoltenberg a mentionat ca a evocat cu interlocutorul sau importanta unei “cresteri a cheltuielilor de aparare” in tarile aliate.

Doar 5 dintre cei 28 de membri ai NATO (Statele Unite, Marea Britanie, Polonia, Grecia si Estonia) cheltuiesc pentru aparare echivalentul a cel putin 2% din produsul lor brut, prag dorit de Alianta. Romania s-a angajat sa cheltuiasca 2% incepand de anul viitor.

Donald Trump a starnit ingrijorare in timpul campaniei electorale cand a lasat sa se inteleaga ca Washingtonul ar putea sa se gandeasca de doua ori inainte de a veni in ajutorul unui aliat din NATO in pericol dar care nu a cheltuit suficient pentru apararea sa.

O astfel de atitudine ar pune in discutie principiul apararii colective, care se afla la baza actului fondator al NATO.

[…] Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse: „Sarcina noastră este de a neutraliza eficient toate ameninţările militare la adresa securităţii Rusiei. Inclusiv cele asociate sistemului de apărare antirachetă (al NATO – n.r.), implementării conceptului atacurilor strategice globale şi războaielor informaţionale.”

Mesajul a fost transmis de Vladimir Putin şefilor armatei ruse, pe care i-a convocat, vineri, la Kremlin. În opinia lui, contracararea acţiunilor venite din Vest este esenţială pentru menţinerea echilibrul strategic instituit la sfârşitul anilor ’50. […]/ integral pe digi24.ro

Prin vocea ambsadorului Rusiei la București, Moscova reafirmă că e deranjată că România găzduiește trupe NATO. Astfel de acțiuni împiedică reconcilierea celor două țări, crede Valeri Kuzmin.

Ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, este de părere că reconcilierea “istorică” dintre România și Rusia se poate face după modelul european al relațiilor dintre Franța și Germania, țări care au fost în război sute de ani.

În interviul din emisiunea “Ambasador România”, de la Realitatea Tv, Valeri Kuzmin a negat că România ar fi prinsă în acest moment într-un clește al statelor pro-ruse, aflate sub influeța Moscovei.

“Rusia și România. Suntem aici, în București: de la la nivelul cel mai înalt e doar retorică ostilă, dar vorbim despre reconciliere. Reconcilierea înseamnă efort… Este nevoie de un consens social larg. Poate depunem acest efort. Dar dacă doar invitați trupe străine pe teritoriul dumneavoastră (…) Dar când trupele rusești au fost mutate pe teritoriul nostru național, ne acuzați de Dumnezeu mai știe ce, de acțiuni ale Rusiei care afectează echilibrul regional fragil de securitate”, a spus Valeri Kuzmin.

Ambasadorul Moscovei la București spune că Rusia nu a avut doar influențe nefaste asupra României, cum se spune într-o retorică anti-rusă agresivă. Rusia a luptat în numeroase războaie ca să elibereze Balcanii, inclusiv viitorul regat român, sacrificând vieți și bani, în virtutea moștenirii ortodoxe comune:

“Era sentimentul profund extins al unei națiuni, de prietenie, de solidaritate spirituală, pentru că banii pentru echiparea armatei și a voluntarilor pentru lupta împotriva dominației turce în Balcani au fost colectați în biserici”, a precizat diplomatul rus.

Valeri Kuzmin afirmă că România nu este prinsă într-un clește al națiunilor pro-ruse și că state ca Bulgaria, Serbia sau Ungaria nu se află sub influența Rusiei. România și statul rus sunt obligate să coopereze datorită vecinătății geografice și intereselor comerciale și economice:

“Avem câmpuri mai solide și mai largi pentru reconciliere sau mai bine zis pentru reluarea pragmatică pornind de la o cooperarea comună și suprapusă de interese în relație. Ele sunt legate, în principal, prin vecinătatea geografică și prin interesele comerciale și economice, fiind stabilite istoric, dictate de noile nevoi ale timpurilor noastre, cu toate aceste inovații, tehnologie etc. Aceasta este baza. Dacă vrei să mergi mai profund în istorie, răspunsul meu este că ar trebui să urmăm exemplul european, unde a existat o integrare a dezvoltării cursului istoric, de exemplu, între Franța și Germania, care au fost în război sute de ani. Și aceasta este calea de ieșire”, a mai declarat diplomatul rus.


Categorii

1. DIVERSE, Rusia, Scutul antiracheta (Deveselu), SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “PUTIN VREA “NEUTRALIZAREA AMENINTARILOR MILITARE” LA ADRESA RUSIEI. Printre ele – inclusiv SISTEMUL ANTIRACHETA din ROMÂNIA. Ambasadorul Rusiei la Bucuresti CRITICA prezenta TRUPELOR NATO in România

  1. Mai bine asa, cu bla, bla-uri si sperieturi sa-si vanda americanii echipamentul la rece, dar sa rezolve si problemele din Orientul Mijlociu, Marile Putori, decat sa taca si sa faca si sa ne trezim peste noapte ca ne trebuie viza pentru vreo provincie romaneasca. Ii mai dau rusii si lui Dungaciu obiectul muncii inapoi si celor de la Hotnews care plangeau deja dupa jucarie. N-are dreptate domnul Ambasador cand se si ne compara cu francezii si germanii, pentru ca aia erau de religii diferite, asa ca noi cu rusii avem mult mai multe afinitati. Dar Imperiile din jur intotdeauna au avut tendinta sa se comporte ca spiratoarele si noi suntem fripti. Numai cat fier contine un tanc sau o baza de lansat rachete! Nu stii niciodata cand vine o criza de tacamuri, suruburi, cuie, ciocane sau plasa de sarma. Asa stii ca esti acoperit.

  2. @Ileana
    Nu o sa-ti ia nimeni tacamurile si plasa de sarma! Pretul fierului este in scadere: http://www.infomine.com/investment/metal-prices/iron-ore/
    dar al plumbului este in crestere: http://www.lme.com/metals/non-ferrous/lead/

    Gloantele se fac din plumb si a crescut cererea!

  3. @M
    N-ai inteles. In caz ca va fi o criza in viitor, poti dai tancu la topit.

  4. Suedia înclină tot mai mult în favoarea aderării la Alianţa Nord-Atlantică (NATO) după victoria lui Donald Trump.
    Suedia se bazează pe acordul bilateral de apărare cu Statele Unite, însă există temeri că parteneriatul ar putea fi slăbit în timpul administraţiei Trump.

    “Trebuie să ne bazăm pe o persoană care este foarte dificil de citit. Argumentele în favoarea aderării Suediei (la NATO – n.r.) sunt, astfel, mult mai puternice astăzi. Suntem mai puternici dacă vom coopera cu 28 de ţări, nu cu una singură”
    http://www.economica.net/nato-se-fortifica-la-marea-baltica_129081.html

  5. Pingback: RUSIA NE MENTIONEAZA, DIN NOU, CA ”AMENINTARE CLARA” LA ADRESA SECURITATII SALE. România, transformata intr-un ”avanpost” | Cuvântul Ortodox
  6. Pingback: Rusia a cerut SUA sa DISTRUGA scutul antiracheta de la Deveselu/ Institutul pentru Studii de Apărare din Suedia: Rusia se pregateste de RAZBOAIE regionale cu posibili oponenti de talia Chinei si NATO
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare