Posibila lovitura data uriasului PROGRAM BIOMETRIC din INDIA. Curtea Suprema indiana a decis ca cetatenii au un DREPT FUNDAMENTAL la INTIMITATE. Totodata, WIKILEAKS a dezvaluit ca CIA a spionat in timp real BAZA DE DATE

25-08-2017 50 secunde Sublinieri

Curtea Suprema de Justitie din India a hotarat, pe 24 august, ca exista un drept fundamental al cetatenilor la intimitate. Decizia a fost preceputa ca o lovitura majora data programului urias de identificare biometrica a cetatenilor indieni dus de guvernul Modi.

Programul, numit Aadhaar, consta in colectarea amprentelor si irisului a mai mult de 1 miliard de indieni, si a fost justificat prin necesitatea de a opri fraudele din sistemul de protectie sociala. Initial optional, programul de identificare biometrica a devenit obligatoriu pentru o serie de servicii, cum ar fi deschiderea unui cont de banca, plata impozitelor.

Oponenti programului considera ca acesta contecteaza indeajuns de multe date astfel incat sa fie posibila crearea unor profile complete ale persoanelor scanate, constant in obiceiurile lor de cheltuiala, prietenii si cunostiintele, proprietatile si multe alte informatii.

Guvernul Modi a respins acuzatia ca programul ar incalca libertatile civile, desi au existat brese in sistemul de securitate si, astfel, au fost scurse datele personale ale aprox. 135 milioane cetateni.

Curtea Suprema a admis riscurile legate de gestionarea eronata a datelor personale, precum si greutatea de a le proteja in era internetului, si a considerat ca trebuie puse restrictii unor astfel de folosiri a datelor personale pentru a proteja intimitatea individului. 

Dupa numai o zi de la decizia Curtii Supreme, Wikileaks a publicat o serie de documente secrete ale CIA, din cadrul proiectului ExpressLane. Documentele arata ca guvernul indian a lucrat cu Cross Match, o companie de device-uri biometric ce a lucrat si cu servicii secrete, avand printre clienti Departamentul de Aparare din SUA, Departamentul Securitatii Interne din SUA etc. Conform documentelor scurse de Wikileaks, CIA a spionat in timp real baza de date a programului Aadhaar, colectand ilegal 1 miliard de date personale. 

Surse: Al Jazeera, Voltaire.net

 


Categorii

1. DIVERSE, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Panopticon, Transcrieri-Redactari

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare