POSIBILA RECUNOAŞTERE A „PRIMATULUI” PAPEI VA ÎNSEMNA CEDARE ŞI SUBJUGARE

17-10-2009 1 minut Sublinieri

868365

Mitropolitul Cosma de Etolia şi Akarnania:

POSIBILA RECUNOAŞTERE A „PRIMATULUI” PAPEI

VA ÎNSEMNA CEDARE ŞI SUBJUGARE

Mitropolitul Cosma de Etolo-Akarnania, care a semnat „Mărturisirea de Credinţă împotriva ecumenismului”, a trimis o scrisoare [inainte de recentul Sinod] către Arhiepiscopul Ieronim al Atenei prin care îi aduce la cunoştinţă: Dacă membrii Reprezentanţei Ortodoxe acceptă în cadrul Dialogului Teologic din Cipru primatul papei, atunci această acceptare va însemna o cedare şi o subjugare. Textul întreg al scrisorii este următorul:

Preafericite,

S-a mediatizat informaţia potrivit căreia Comisia Mixtă Internaţională dintre ortodocşi şi romano-catolici, care are să se întrunească în Cipru, ne va pune înaintea unor surprize nedorite.

Se menţionează că se va dezbate tema „Rolul episcopului Romei în comuniunea Bisericilor în timpul primului mileniu” şi se mediatizează cu insistenţă că membrii Reprezentanţei Ortodoxe vor accepta primatul papal ca „primat de onoare”. Nu ştim dacă Reprezentanţa Ortodoxă va ajunge la o astfel de cedare şi subjugare. Este oare posibil ca pe un lider lumesc să-l numim „întâiul (protos)” între episcopii Bisericii şi „infailibil”? Şi cum îl vom numi astfel, dacă el încă persistă cu un egoism radical în dogmele sale eretice şi în caracterul său lumesc? Nu există nicio îndoială că „primatul de onoare” se va constitui în primat de autoritate (jurisdicţional).

Preafericite,

Ne neliniştim, agonizăm şi ne problematizăm. Credinciosul nostru popor ortodox ne cheamă să îngrădim şi să păzim Credinţa noastră Ortodoxă. De aceea, ca cel mai mic între episcopi, cu smerenie şi filial rog pe Preafericirea Voastră, ca la apropiata convocare a Ierarhiei să se hotărască o dezbatere pentru această temă foarte critică a întrunirilor Comisiilor Mixte de „Dialog” din Cipru, pentru ca ierarhii să fie informaţi, pentru a fi comunicate numele membrilor Reprezentanţei Greceşti, să se cunoască poziţionarea lor asupra temei deosebit de importantă a dialogului şi hotărârea sinodală să exprime învăţătura şi adevărul ortodox neclintit.

O astfel de informare, dezbatere şi decizie a Sfântului Sinod al Ierarhiei Greciei va reînsufleţi cugetarea ortodoxă a credinciosului nostru popor şi va îngrădi Ortodoxia noastră de ipocrizia papismului”.

(traducere din greacă: ierom. Fotie;

(sursa: Ορθόδοξος Τύπος, 16/10/2009)

Cosma


Categorii

Ecumenism, Mitropolitul Cosma de Etolia şi Akarnania, Traduceri

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “POSIBILA RECUNOAŞTERE A „PRIMATULUI” PAPEI VA ÎNSEMNA CEDARE ŞI SUBJUGARE

 1. poate că e bine la prima fotografie să se mentioneze: IPS Cosma pe când era arhimandrit

 2. Nu e de pe la noi? Nu?
  Sigur nu e. Nu poate fi… Pentru ca la noi ierarhia tace.
  Nu e, dar e mai de al nostru decit cei care tac. Mi-s tare dragi acestia care nu se tem si vorbesc.
  Dumnezeu sa ii ajute!

 3. E grav ce se întâmplă, pentru că acest curent papal se poate extinde în toată Ortodoxia.Instaurarea “primatului papal de onoare ar putea duce la o luptă crâncenă de desfiinţare a a Bisericilor Ortodoxe şi impunerea sectarismului. Doamne, fereşte!

 4. Stiati ca Internetul este un mediu cel putin ciudat de comunicare?…Ca pe linga incalcarile flagrante ale vietii private pe care multi oameni le comit pentru ca…de ce nu….se poate….are o dinamica a lui…care se poate pune de cele mai multe ori, mai ales pe siteurile cu continut crestin in formula spaimelor si dezinformarilor milenariste….Daca nu iti da Dumnezeu discernamant poti sa faci previziuni milenariste la greu greuceanu—apar imagini, grafici sugestive concomitent cu mesajele pe care le scri—ciudatzel rrrrau. Si cu asta nu te joci, pentru ca orice previziune sau dezinformare iti iese pe gura (indiferent de calitatea mediului sugestiogen ca sa zic asa) dai socoteala grea…daca nu in viata, dupa ce mori, la Judecata. Eu cred ca pe siteurile astea crestine sunt foarte multi lupi imbracati in haine de oaie care manipuleaza si dezinformeaza lumea. Unii o fac din naivitate, pentru ca iau in serios orice “inspiratie” pescuita de pe sub stele. Stiati ca sub stele sunt cete intregi de draci si ca nu tot ce zboara se mananca? Mai stiati ca unii fac lucrarea asta a raului in mod constient punandu-si antene de satelit cu numele lui Satan???? De ce? Ce stie Satan (da si citate din Biblie cind trebuie, dar pe dos) si nu stie Dumnezeu????Satan este un actor prost si maimuta lui Dumnezeu …el e lasat sa imite lucrarile lui Dumnezeu in copii ieftine dar bine spoite si vandabile, tocmai ca sa se invedereze cei drept-credinciosi iar cine il crede merge in abis cu capul inainte. El face asta oricum pentru ca este ingaduit de Dumnezeu ca sa incerce credinta si smerenia omului ….dar de ce sa-ti pui tu de bunavoie comunicarea sub numele spurcatului? De ce sa-ti pui gatul la jug strain, cind Hristos a murit si a inviat, calcand moartea in picioare ca tu sa fii liber ???? Maaaaaaaaaare e gradina ta Doamne….

 5. Pingback: Război întru Cuvânt » Se pregateste in Cipru vanzarea Bisericii catre Papa?
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare