Predica IPS TEOFAN la SCHIMBAREA LA FATA (Video): “Trebuie sa avem curajul unei ruperi de toata aceasta agitatie”…/ GALERIE FOTO de la hramul Manastirii de pe Muntele Ceahlau
Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei
Predica pe Ceahlau de Schimbarea la Fata, 06 august 2015
„Sunt ispite de la lume, de la trup și de la demoni. Singura scăpare este aceea ca Taborul să nu lipsească din inima noastră…”
- Doxologia:
Sfântă Liturghie oficiată de trei arhierei, la hramul Mănăstirii Ceahlău
Astăzi, în ziua când Biserica noastră a prăznuit Schimbarea la Faţă a Mântuitorului, în jur de o mie de pelerini de toate vârstele și din toată țara au parcurs dificilul traseu spre mănăstirea din vârful Ceahlăului, locașul de cult situat la altitudinea de 1800 m serbându-și hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată cu acest prilej de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de PS Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului și de PS Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Și în acest an, așezarea monahală de pe Ceahlău cu hramurile „Schimbarea la Faţă” şi „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare” a devenit, preț de câteva ore cât a durat urcușul și Sfânta Liturghie arhierească, un Tabor al credinței și al nevoinței duhovnicești.
La marea sărbătoare a Muntelui Ceahlău, alături de credincioși din toată țara, a participat, conform tradiţiei, şi IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a urcat de la Schitul Stănile spre vârful muntelui, alături de alți doi ierarhi – PS părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului și PS Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Numeroşi pelerini au ajuns la mănăstirea de pe Ceahlău încă de miercuri seară, participând şi la slujba Privegherii, și dormind peste noapte ori în corturi, ori în încăperile mănăstirii.
După sosirea majorității pelerinilor la mănăstirea cu hramurile „Schimbarea la Faţă” şi „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare” de pe Ceahlău, prin cele două trasee – staţiunea Durău și cabana Stănile, a fost oficiată Sfânta Liturghie de către cei trei ierarhi, în sobor de preoți și diaconi, pe o scenă amenajată în apropierea bisericii așezământului monahal. Din soborul de slujitori au mai făcut parte, alături de protos. Casian Florea, stareţul Mănăstirii Ceahlău, și părinţi protopopi, stareţi de la mănăstirile nemţene, precum şi alţi preoţi din Arhiepiscopia Iașilor. Slujba a debutat cu rugăciunea de dezlegare rostită de PS Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de studenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, precum și de membrii Asociației Tineretul Ortodox Român.
„Cum am putea să exprimăm în cuvinte, fie ele și duhovnicești, această măreție pe care o vedem împrejurul nostru?”
Cuvântul de învățătură a fost rostit înainte de împărtășirea credincioșilor, de PS Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului.
„Cum am putea să exprimăm în cuvinte, fie ele și duhovnicești, această măreție pe care o vedem împrejurul nostru? Suntem pe Muntele Ceahlău, care este cu adevărat «un uriaș cu fruntea în soare, de strajă țării noastre pus». Urcând de la primele ore ale dimineții împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, care ne-a făcut bucuria să fim prezenți la acest praznic împărătesc, mă gândeam la cei trei apostoli – Iacob, Petru și Ioan, care au fost aleși să fie părtași la Schimbarea la Față a Mântuitorului Iisus Hristos. Și acum, Mântuitorul Însuși este Cel care este în mijlocul nostru, așa după cum mărturisim tot timpul «Hristos în mijlocul nostru. Este și va fi». Toți pelerinii prezenți la hramul Mănăstirii Ceahlău sunt, metaforic vorbind, asemenea celor care stăteau la poalele Taborului, contemplând Schimbarea la Față a Mântuitorului Iisus Hristos”,
a spus PS Părinte Ambrozie în cuvântul de învățătură.
La sfârșitul slujbei, după împărtășirea credincioșilor cu Sfintele Taine, protos. Casian Florea, stareţul Mănăstirii Ceahlău, a mulţumit pentru slujire ierarhilor și soborului, cât şi credincioşilor pentru prezență. De asemenea, IPS Mitropolit Teofan a făcut referire la necesitatatea dobândirii păcii lăuntrice:
„Ne-am bucurat de frumusețea muntelui, dar și de faptul că toți credincioșii prezenți au fost, parcă mai mult decât în alți ani, într-o stare lăuntrică de pace, de liniște. Puțin câte puțin, parcă începem să înțelegem taina acestei zile și liniștea sihaștrilor de altădată și de acum. Trebuie să rămânem statornici cuvântului Sfântului Serafim de Sarov: «Mântuiește-te pe tine însuți și mulți se vor mântui în jurul tău”.
Schitul de pe Ceahlău – galerie foto
Multumesc.
Doamne ajuta sa fim macar asa cum ne-a spus IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Amin.