Premierul Poloniei sustine si el CEDAREA SUVERANITATII NATIONALE a statelor europene IN FAVOAREA GUVERNULUI ECONOMIC EUROPEAN

23-08-2011 2 minute Sublinieri

Deşi nu a folosit sintagma utilizată de preşedintele român, premierul liberal Donald Tusk a afirmat că statele europene trebuie să renunţe la o parte din suveranitate. Declaraţia preşedintelui României, Traian Băsescu, prin care acesta susţinea ideea Statelor Unite ale Europei nu este chiar singulară, cel puţin în Europa Centrală şi de Est.

La Varşovia, premierul polonez Donald Tusk îşi declară la rândul său susţinerea pentru întărirea guvernanţei economice europene şi afirmă răspicat că este de preferat o pierdere de suveranitate din partea statelor membre unei menţineri a indisciplinei financiare.

Premierul polonez, a cărui ţară deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, a ţinut săptămâna trecută un discurs în Seimul (Parlamentul) de la Varşovia, în care şi-a exprimat reacţia faţă de recenta întâlnire dintre preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel. De asemenea, şeful guvernului polonez a prezentat poziţia pe care o va adopta săptămâna viitoare, pe 30 august, la Bruxelles, în cadrul întâlnirii pe care o va avea cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Donald Tusk: „Nu ne temem!”

„Polonia,  ca ţară care deţine preşedinţia în cadrul Consiliului UE, nu trebuie să se teamă de măsurile de întărire a guvernanţei economice în Uniunea Europeană”, a declarat prim-ministrul Donald Tusk  în faţa camerei inferioare a parlamentului polonez.

El a afirmat că Polonia nu doar va susţine guvernanţa economică, dar se va concentra asupra măsurilor de creştere pe care le-a formulat încă de la preluarea preşedinţiei Consiliului UE, la 1 iulie.

Polonia îşi doreşte o Politică Agricolă Comună mai eficientă, care ar ajuta fermierii la accesarea mai multor fonduri UE, dar şi o politică de coeziune mai bună, în vederea accesării mai multor fonduri regionale de către statele care au nevoie de modernizare. De asemenea, printre priorităţile preşedinţiei poloneze se află introducerea unui nou model de guvernanţă economică, ce ar permite Uniunii să stabilească şi să sprijine dezvoltarea economică pentru următoarele decenii.

De asemenea, Polonia susţine deschiderea economică mai puternică spre estul Europei, inclusiv prin introducerea statelor din Parteneriatul Estic în sistemul de liber schimb. Aceste aspecte vor fi puse în discuţia Parlamentului European chiar în această toamnă.

„Întărim guvernanţa sau relaxăm disciplina?”

„Ne propunem ca, atât în Bruxelles, cât şi în relaţiile noastre bilaterale şi în cadrul altor întâlniri din cadrul preşedinţiei poloneze, să întărim guvernanţa economică. Nu ne este frică de apariţia unor elemente de supraveghere mai puternică asupra economiei europene. Vom sprijini crearea lor, deoarece acestea dau o şansă de disciplinare a celor care subminează sensul existenţei zonei euro. Aşteptăm ca liderii din zona euro să înceapă, hotărât, în cele din urmă, aplicarea principiilor guvernanţei economice pentru toţi membrii zonei euro, dar şi pentru cei din afara ei. Avem de rezolvat împreună această dilemă: întărim guvernanţa economică în zona euro, cu preţul renunţării la unele atribute ale suveranităţii statelor sau preferăm să relaxăm disciplina şi să avem performanţe economice slabe, în schimbul apărării drepturilor statelor naţionale, a spus premierul Tusk.

Preşedinţia poloneză este puternic angajată în pregătirea unui răspuns la cel de-al doilea val al crizei. Ministrul de Finanţe, Jacek Rostowski, va participa la reuniunea Comisiei pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European, care va avea loc la 29 august. Reuniunea va fi dedicată temei guvernanţei economice în UE. La reuniune vor participa  preşedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, preşedintele în exerciţiu al Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, comisarul european pentru Afaceri Economice şi Financiare, Olli Rehn şi preşedintele Forumului de Stabilitate Financiară, Mario Draghi.

Traian Băsescu şi Statele Unite ale Europei

Săptămâna trecută, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii studenţilor români din străinătate, preşedintele Traian Băsescu a susţinut necesitatea realizării Statelor Unite ale Europei, afirmând că „numai prin cedarea masivă de suveranitate Europa mai poate rămâne o putere economică şi militară. Altfel, Europa va rămâne o carte de istorie a lumii, în care vei putea citi despre cele mai sofisticate culturi. O economie fragmentată cu politici diferite în 27 de state nu ne face competitivi din punct de vedere economic. Trebuie să decidem repede, în următorii 2-3 ani, dacă vom crea Statele Unite ale Europei sau nu”, a avertizat Traian Băsescu.

“Polonia, ca ţară care deţine preşedinţia în cadrul Consiliului UE, nu trebuie să se teamă de măsurile de întărire a guvernanţei economice în Uniunea Europeană.”

Donald Tusk

premierul Poloniei

Ce doreşte Polonia

Printre priorităţile preşedinţiei poloneze se află introducerea unui nou model de guvernanţă economică, care ar permite Uniunii să stabilească şi să sprijine dezvoltarea economică pentru următoarele decenii.

***


Categorii

1. DIVERSE, Criza mondiala, Noua ordine mondiala, guvern mondial (Pasi catre Antihrist?), Polonia, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “Premierul Poloniei sustine si el CEDAREA SUVERANITATII NATIONALE a statelor europene IN FAVOAREA GUVERNULUI ECONOMIC EUROPEAN

 1. Au si polonezii oameni cu viziune corespunzatoare. Incet-incet, orchestra se intregeste ca sa poata canta in struna guvernului european. Mai sunt de facut cateva mici schimbari pe ici pe colo si gata!

  O intrebare: Stie cineva ce-i cu acea jalnica gasca in zbor de pe sigla Statelor Unite ale Europei? Ce simbol mai e si acela? Penibil!

 2. @daniela:

  Pai e un desen ironic fata de idee. 🙂

 3. cedare “partiala” de suveranitate s-a realizat prin aderarea fiecarui stat membru. Acum se doreste probabil oficializarea cedarii”totale”. Ca sa stim despre ce vb. Gura pacatosului nostru de presedinte a grait mai mult adevar decat premierul polon in pasareasca lui diplomatica.

 4. Aaa! OK! 🙂

 5. era clar ce fel de politica va urma dupa moartea presedintelui polonez Lech Kaczynski.o politica clar pro eupeana si pro americana.nu spun ca raposatul presedinte era un sfant dar,cel putin nu admitea crearea unui suprastat unde Polonia(unicul lucru de care ii pasa in jocul geo-politic mondial)sa isi piarda din suveranitate,in detrimentul binelui si bunastatii unui Europe unite.

 6. Acum intelegem mai clar de ce a fost “accidentata” gruparea lui Kaczynski. Cu cine putea sa mearga acesta la o comemorare a eroilor neamului decat cu alti iubitori de neam si prieteni ai lui care gandeau si actionau in acelasi duh. Iata pentru ce au avut ei parte de accident, acum vedem ce s-a urmarit.

  La noi, Stolojan a fost doar “imbolnavit” pe moment, inainte sa ajunga presedinte pentru ca nu prea adera la ideea unei Europe federale: http://webtv.money.ro/emisiuni/the-money-show-22-08-2011?autoPlay=true

 7. Pingback: Alegeri in Polonia: conservatorii lui Kaczynski au pierdut teren, miscare anticlericala cu primul deputat transexual din lume, in Parlament
 8. Pingback: Nigel Farage: CEI CARE VORBESC DESPRE STATELE UNITE ALE EUROPEI SUNT PLATITI PENTRU ASTA/ S-a terminat cu democratia in UE? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 9. Pingback: Analiza saptamanii: DE CE TOATE CRIZELE DUC LA... STATELE UNITE ALE EUROPEI? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare