Angela Merkel la Belgrad: INTRAREA SERBIEI IN UE, CONDITIONATA DE “NORMALIZAREA” RELATIILOR CU KOSOVO

23-08-2011 1 minut Sublinieri

Cancelarul german Angela Merkel a început, azi, o vizită în Serbia, fiind primul demnitar important care vizitează această ţară, de la prinderea şi extrădarea fostului criminal de război Ratko Mladici, în luna mai. Negocierile între Serbia şi Kosovo ar trebui să se reia, săptămâna viitoare, la Bruxelles, cu mediere din partea Uniunii Europene, relatează BBC. Merkel a declarat, ieri, în Croaţia, stat ce urmează să se alăture UE în 2013, că le va spune autorităţilor de la Belgrad:“Priviţi la vecinii din Croaţia, ei au reuşit. Vrem să trăiţi în pace, să progresaţi, să va dezvoltaţi economic şi social…să vă alăturaţi nouă, dar trebuie să oferiţi ceva în schimb“.

“Una dintre pre-condiţiile aderării serbiei la UE este Kosovo, relaţiile dintre aceste două state trebuie să se normalizeze”, spune Merkel. În urmă cu aproximativ o lună, au avut loc ciocniri violente legate de controlul la graniţa dintre Serbia şi Kosovo.

Relaţiile comerciale

Germania a fost una dintre primele ţări care au recunoscut declaraţia de independenţă a Kosovo faţă de Serbia, în 2008, şi care a criticat public Serbia pentru că refuză să accepte această separare. Merkel este însoţită de o delegaţie de oameni de afaceri, care urmăreşte creşterea investiţiilor, deja semnificative, ale Germaniei în Serbia, printre companiile importante fiind Siemens, care are mai multe fabrici aici şi deja plănuieşte să se extindă.

Serbia va deveni membru al UE doar dupa ce va rezolva problema Kosovo, a spus presedintele Boris Tadici dupa o intalnire cu cancelarul german Angela Merkel, la Belgrad. “Ne confruntam cu provocari serioase in regiune, Kosovo si Metohia fiind printre ele. Serbia nu isi face iluzii ca ar putea aduce acest conflict in UE, pentru ca UE are propriile sale conflicte. Serbia este dispusa sa rezolve conflictele din Balcanii de Vest”, a spus presedintele sarb.

(…) Politicienii si expertii cred ca fara recunoasterea suveranitatii Kosovo, care si-a declarat unilateral independenta de Serbia in 2008, Belgradul nu va putea atinge statutul de membru UE. Majoritatea membrilor UE au recunoscut Kosovo ca stat independent.

Tadici a adaugat ca tara sa este gata sa caute o “solutie flexibila si creativa” la problema Kosovo, care sa “respecte demnitatea ambelor popoare, albanez si sarb, sa dea oportunitatea caii europene si sa nu mai creeze noi amenintari pentru statele vecine.”

Merkel a spus ca Serbia este binevenita in UE cu anumite conditii, inclusiv prezenta unei misiuni UE in regiunile din nord din Kosovo, populata majoritar de sarbi. Cancelarul a mai adaugat ca rolul administratiei municipale din Kosovo de Nord, pe care a descris-o drept “structura paralela”, ar trebui sa fie degradat.(…)


Categorii

1. DIVERSE, Kosovo, Serbia, Traduceri, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “Angela Merkel la Belgrad: INTRAREA SERBIEI IN UE, CONDITIONATA DE “NORMALIZAREA” RELATIILOR CU KOSOVO

 1. ‘Mercredi soir, la mairie de Paris organise une soirée à l’occasion du ramadan. Elle y proposera un «Iftar léger», un repas de rupture de jeûne’
  (http://fr.news.yahoo.com/pol%C3%A9mique-autour-nuit-ramadan-mairie-paris-074900417.html)

  Nu se stie inca urmarea (a iesit un pic cu polemica Primarie-Prefectura) dar insasi ideea ca pentru musulmani e posibila o derogare de la Legea din 1915 (parca) asupra laicitatii statului,spune multe.
  Cred (dar este o opinie stric personala) ca e si multa prostie si incultura in capul unor figur(ant)i care conduc lumea

 2. Pingback: KOSOVO, in risc de conflict sangeros
 3. Pingback: Presedintele sarb nu da Kosovo in schimbul integrarii europene. BORIS TADICI REFUZA SANTAJUL EUROPEAN?
 4. Pingback: KOSOVO: 50 000 de sarbi au depus cereri pentru CETATENIA... RUSA. De ce?
 5. Pingback: Referendum al sarbilor din Kosovo. SERBIA, INTRE UNIUNEA EUROPEANA SI KOSOVO - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 6. Pingback: KOSOVO, “statul” ilegitim al criminalilor si traficantilor de organe umane PRIMESTE INDEPENDENTA TOTALA. Germania face ”PRESIUNI MASIVE” asupra Serbiei, iar Grecia e constransa si ea prin “criza” SA RECUNOASCA provincia - Razbo
 7. Pingback: Face Serbia "COTITURA ISTORICA"? Premierul sarb recunoaste implicit INDEPENDENTA KOSOVO - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 8. Pingback: PONTA: Romania ar putea recunoaste INDEPENDENTA KOSOVO | Cuvântul Ortodox
 9. Pingback: Madeleine Albright, in conflict cu “SARBII DEZGUSTATORI” (video). Hillary Clinton viziteaza KOSOVO | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare