“PREOTI MARTURISITORI IN INCHISORILE COMUNISTE” (Reportaj Universul Credintei – VIDEO). Pr. Gheorghe Holbea, filosoful Sorin Lavric si istoricul Adrian Nicolae Petcu despre MARTURISIRE IN VREMURI DE PRIGOANA

7-02-2016 2 minute Sublinieri

„Preoţi mărturisitori în închisorile comuniste” este noua temă a seriei de conferinţe de spiritualitate creştin-ortodoxă ce se desfăşoară la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti. La prima întâlnire dedicată acestei teme, care a avut loc joi, 28 ianuarie, în amfiteatrul „Dumitru Stăniloae”, au fost evocaţi preoţii Dimitrie Bejan, Dumitru Argint şi Ilie Imbrescu.

TVR, Universul Credintei, Rezistenta prin credinta, 7 februarie 2016
Invitati: Sorin Lavric, filozof, Adrian Nicolae Petcu, istoric, Radu Gaina, regizor, realizator TVR si pr. dr. Gheorghe Holbea, Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti.

Pr. Gheorghe Holbea (spicuiri)

“Martirul nu este facut de tortionar. Tortionarul pur si simplu aplica teroarea, insa depinde cum te raportezi la aceasta durere, suferinta.”

“Toti acesti preoti au aratat ca, atunci cand ierti, Iadul nu mai exista pentru tine.”

“Sunt exemple care ne arata ca viata crestina s-a trezit in momente in care o ideologie straina, o erezie occidentala, asa cum numea parintele Andrei Scrima comunismul, a trezit un apostolat originar, un martiric.”

“Nu trebuie sa asteptam vremuri ideale pentru a marturisiri. Orice vreme, si cea de astazi, este o vreme de incercare si, totodata, de marturisire.”

Preoţi mărturisitori în închisorile comuniste este noua temă a seriei de conferinţe de spiritualitate creştin-ortodoxă ce se desfăşoară la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din Bucureşti. La prima întâlnire dedicată acestei teme, care a avut loc joi, 28 ianuarie, în amfiteatrul Dumitru Stăniloae, au fost evocaţi preoţii Dimitrie Bejan, Dumitru Argint şi Ilie Imbrescu, informează Ziarul Lumina

Despre cei trei preoţi mărturisitori au vor­bit Adrian Nicolae Petcu, istoric şi cercetător CNSAS, care a prezentat aspecte biografice inedite, Paul Imbrescu, fiul părintelui Ilie Imbrescu, Sorin Lavric, scriitor şi profesor la Facultatea de Filosofie din Bucureşti, şi pr. Gheorghe Holbea, organizatorul serilor de spiritualitate ortodoxă şi prodecan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Capitală.

Scopul serilor de spiritualitate ortodoxă, a precizat scriitorul Sorin Lavric, este de a cultiva memoria acestor preoţi mărturisitori şi de a credibiliza mărturia ortodoxă în faţa falselor afirmaţii potrivit cărora Biserica Ortodoxă Română nu s-a opus comunismului, iar drept mărturie stau cei 2.000 de preoţi ortodocşi care au fost închişi, dintre care aproape 200 au trecut la Domnul.

„Aceşti mărturisitori au apărat credinţa şi este păcat ca astăzi să nu vorbim despre ei. Nu o face doar Biserica, ci şi intelectualii laicii, şi este foarte important acest lucru. Cazurile preoţilor mărturisitori sunt valabile pentru noi. Ele sunt situaţii-limită de trecere printr-o experienţă spirituală, care presupun o trecere a pragului, de ieşire din rutină, din comoditate. Pentru aceşti preoţi a fost o iniţiere, o transfigurare prin suferinţă, de aceea, cele trei cazuri sunt pentru noi un model, o încurajare că la capătul suferinţei poţi să ieşi mai bun”, a explicat Sorin Lavric.

Serile de spiritualitate ortodoxă, a explicat şi pr. conf. univ. dr. Gheorghe Holbea, organizatorul evenimentelor, au menirea de a prezenta mărturia preoţilor mărturisitori din temniţele comuniste, subliniind astfel că martirajul nu este „o experienţă a torturii”, „un produs al torţionarilor”, ci presupune „proclamarea în extaz” a vederii lui Dumnezeu, asemenea Sfântului Arhidiacon Ştefan, primul martir, şi iertarea torţionarilor, precum Mircea Vulcănescu şi părintele Dimitrie Bejan.

„Noi ne întoarcem spre un trecut care este transfigurat prin suferinţă, în care nu etichetele, fie ele politice, ne interesează, ci etosul creştin în care omul ajunge să-i ierte pe cei care l-au torturat”, a conchis pr. Gheorghe Holbea.

În cadrul evenimentului a fost vizionat un film despre personalitatea părintelui Dimitrie Bejan, realizat de regizorul Radu Găină, şi au fost recitate poezii creştine de scriitoarea Lidia Popiţa Stoicescu şi actorii Ana ­Calciu, Brânduşa Mircea, Magda Catone şi Tomi Cristin.

Dialogurile diminetii. Invitat: Adrian Nicolae Petcu, istoric
Tema dezbaterii: Fototeca Ortodoxiei Romanesti


Categorii

1. DIVERSE, Inchisorile comuniste/ Crimele comunismului, Parintele Holbea

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la ““PREOTI MARTURISITORI IN INCHISORILE COMUNISTE” (Reportaj Universul Credintei – VIDEO). Pr. Gheorghe Holbea, filosoful Sorin Lavric si istoricul Adrian Nicolae Petcu despre MARTURISIRE IN VREMURI DE PRIGOANA

  1. Pingback: Simpozion 28jan16 – Preoti marturisitori in inchisorile comuniste | Biserica Precupetii Noi
  2. Pingback: Simpozion „Preoți mărturisitori în închisorile comuniste” | România Breaking News – RBN Press
  3. Pingback: PREOTI MARTURISITORI IN TEMNITELE COMUNISTE (II). Preotii Vartolomeu Dolhan, Dumitru Iliescu-Palanca si Constantin Voicescu evocati de Pr. Gheorghe Holbea, Adrian Nicolae Petcu si Sorin Lavric (VIDEO) | Cuvântul Ortodox
  4. Pingback: Preoti marturisitori in inchisorile comuniste III (Inregistrare VIDEO). Despre PREOTII CONSTANTIN SARBU, BENEDICT GHIUS si GHERASIM ISCU/ IPS Varlaam la comemorarea Martirilor Români din Balcani: Preotimea română a platit cu sange si cu propria viata p
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare