Serbia nu da Kosovo in schimbul integrarii europene. BORIS TADICI REFUZA SANTAJUL EUROPEAN?

6-11-2011 1 minut Sublinieri

Presedintele sarb Boris Tadici a afirmat ca ideea de a renunta la interesele Serbiei in Kosovo pentru o accelerare a aderarii tarii sale la Uniunea Europeana este “o iluzie”, relateaza AFP. “A gandi ca Serbia ar putea sa-si accelereze dramatic procesul de apropiere spre UE renuntand la interesele din Kosovo este o iluzie”, a afirmat Tadici.

Serbia trebuie sa-si salvgardeze identitatea sa in Kosovo si sa obtina ce ii revine in calitate de stat, respectiv dreptul de a-si mentine integritatea”, a spus Tadici, la Kopaonik (sudul Serbiei) in fata studentilor la stiinte politice. Presedintele a respins ideea aplicarii planului lui Marti Ahtisaari pentru Kosovo. Acest plan al fostului insarcinat al UNU pentru dosarul Kosovo prevedea o independenta sub supraveghere internationala pentru provincie si o larga autonomie pentru sarbi. “Sunt profund convins ca aplicarea planului Ahtisaari va conduce, in doua sau trei decenii, la disparitia completa a poporului sarb din Kosovo“, a argumentat Tadici.

Presedintele a precizat ca va continua sa caute “o solutie care sa asigure un viitor european si prosperitate economica, protejand totodata interese legitime ale statului in Kosovo, la care Serbia nu poate sa renunte”. Serbia considera in continuare Kosovo drept provincia sa meridionala si nu a acceptat niciodata independenta acesteia, proclamata in februarie 2008. O ameliorare a relatiilor dintre Belgrad si Pristina si, in special, reluarea dialogului deschis in martie sub auspiciile UE reprezinta conditii pentru ca Serbia sa poata obtine in decembrie statutul de candidat la UE.

Relatiile cu Pristina sunt foarte delicate in acest moment, din cauza tensiunilor din nordul Kosovo unde sarbii, majoritari, refuza sa cedeze controlull asupra frontierei cu Serbia. Situatia din nordul Kosovo a antrenat suspendarea dialogului dintre Belgrad si Pristina.

Declaratia lui Tadici pare a fi un raspuns intarziat la declaratiile foarte explicite ale cancelarului german Angela Merkel despre conditia integrarii Serbiei in UE:

Si pare chiar contradictoriu, caci atunci declarase oarecum altceva:

Serbia va deveni membru al UE doar dupa ce va rezolva problema Kosovo, a spus presedintele Boris Tadici dupa o intalnire cu cancelarul german Angela Merkel, la Belgrad. “Ne confruntam cu provocari serioase in regiune, Kosovo si Metohia fiind printre ele. Serbia nu isi face iluzii ca ar putea aduce acest conflict in UE, pentru ca UE are propriile sale conflicte. Serbia este dispusa sa rezolve conflictele din Balcanii de Vest”, a spus presedintele sarb.

Conditiile arogante ale liderilor europeni sunt impuse sarbilor in conditiile in care Kosovo este condus de o mafie care s-a ocupat inclusiv cu traficul de organe prelevat de la prizonieri sarbi ucisi in acest scop:

Recent, s-au inregistrat tulburari in nordul regiunii Kosovo, unde se incearca deposedarea minoritatii sarbesti de orice mijloc propriu de aparare in fata “statului” albanezo-kosovar:

Declaratia lui Tadici este insa in raspar cu modul in care s-a procedat cu episcopul Artemie, alungat miseleleste de fostii sai “frati” intru ucenicie calugareasca:


Categorii

1. DIVERSE, Kosovo, Serbia, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “Serbia nu da Kosovo in schimbul integrarii europene. BORIS TADICI REFUZA SANTAJUL EUROPEAN?

  1. Kosova este Basarabia Albania, iar cei care fac propaganda s(c)ârba în presa română nu sunt altceva decât nişte analfabeţi în materie de ortodoxie care nu ştiu că albanezii nu sunt rude cu noi românii ci fraţii noştri de aceeaşi sânge dacic, cum a subliniat Bogdan P. Haşdeu în 1901.

  2. @Baki Ymeri:

    Nu e deloc acelasi lucru. Basarabia a fost si este provincie romaneasca din cele mai vechi timpuri. Kosovo este albanez in prezent, din motive demografice, insa istoric e provincie sarbeasca.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare