Prof. Dr. Petre Prisecaru: SUBMINAREA ECONOMIEI NATIONALE. “ORDINEA SOCIALA A TARII NOASTRE INCEPE SA SEMENE CU SCLAVAGISMUL”

4-11-2011 4 minute Sublinieri

România pare a intra pe drumul abandonării cursului democratic care conduce la prosperitate. Dar organizarea economică actuală este mult prea profitabilă pentru entităţile străine, și pentru cleptocrația locală, pentru a fi sacrificată.

Ieșită din criza economică ca un boxer epuizat România se află ȋn fața unui posibil val doi al crizei, cu o economie debilă, necompetitivă și foarte vulnerabilă la șocurile externe. Curios este că la momentul falimentului Lehman Brothers, în anul 2008, România avea o creştere economică de aproximativ 8%, făcând parte dintr-un club exclusivist de ţări aflate în plină expansiune economică. Între timp, problemele structurale şi lipsa de viziune a leadership-ului, mascate de boom-ul economic, au ieşit la iveală relevând o realitate socio-economică dezastruoasă. Mult prea multe discuţii au avut loc între timp pe teme sterile, marginale sau chiar periculoase. Cine poate crede, spre exemplu, că o naţiune se dezvoltă aruncând povara crizei în spatele unor categorii sociale largi, cum sunt pensionarii şi bugetarii, în numele protejării interesului public? De ce regim politic vă aduce aminte culpabilizarea colectivă a unor categorii sociale şi profesionale? Pentru a înţelege cum trebuie să arate viitorul model de dezvoltare al României este nevoie să identificăm cu realism poziţia delicată (scuzat fie eufemismul) în care ne aflăm.

Ajutorul statului

În urma primul val al crizei rămâne cea mai mare datorie publică din istoria ţării şi o clasă de mijloc vlăguită financiar sau aproape distrusă, având statutul de ostatică a unor bănci cu capital străin. Activele strategice sunt în cvasi-totalitate sub administrarea eficientă a unor multinaţionale occidentale, iar rentele extrase de acestea se duc în fiecare an, în mod invariabil, sub formă de dividende sau de preţuri de transfer, către ţări mult mai prietenoase cu propriii cetăţeni.

Mai grav, datorită faptului că mulți agenți economici și o parte importantă a populaţiei active a ţării s-au îndatorat excesiv în valută străină, ultima pentru a cumpăra active imobiliare și bunuri de folosință ȋndelungată, statul român a contractat un credit uriaş care a avut drept consecință un curs de schimb stabil, convenabil în același timp și pentru exitul profiturilor masive realizate de capitalul străin în anii 2007 şi 2008. Companiile străine au realizat în România marje de profit de câteva ori mai mari decât în statele de origine sub pretextul că și riscurile sunt pe măsură, dar la primele semne de criză au refuzat, în general, asumarea de riscuri prin reinvestirea profiturilor și au trimis acasă sume uriașe de bani, decapitalizând economia românească.

Statul român nu a făcut decât să se asigure, cu un preț uriaș pentru populație, că aceste corporații au suficientă valută la dispoziție pentru a-și putea repatria profiturile. Situația este similară și la anemica bursă de valori din București, unde la primele semne de panică externă investitorii străini dau semne de dezertare rapidă și de părăsire a scenei.

După doi ani de depresiune, economia naţională se zbate în cea mai pură stagflaţie. Procentele de 8% despre care vorbeam la început s-au transferat, cel puțin parțial, de la creştere economică la inflaţie, fenomen ce duce la distrugerea puterii de cumpărare, pentru că salariile au fost diminuate sensibil, pensiile reduse ușor, neexistând practic nici un fel de indexare a lor. În condiţiile unei politici monetare relativ conservatoare a Băncii Naţionale, cauzele fenomenului inflaționist trebuie căutate în structurile oligopoliste ale piețelor și în statutul de colonie economică al țării noastre. Creşterea preţurilor materiilor prime, care se regăseşte în costurile companiilor, nu este doar transferată instantaneu consumatorilor români, dar este folosită şi ca pretext pentru creşteri concertate de preţuri la produsele şi serviciile cu elasticitate scăzută a cererii. Situaţia este cum nu se poate mai rea: profiturile sunt exportate, pierderile sunt distribuite societăţii. Astfel, cei care profită din plin în perioadele de boom economic, nu contribuie cu nimic la ameliorarea efectelor depresiunii. Mai mult, comportamentul acestor agenţi economici duce la agravarea situaţiei, transferul total de costuri sărăcind efectiv populaţia în ansamblu, dar afectând şi mai grav bugetarii care plătesc pe două căi: prin deprecierea valorii reale a veniturilor, dar şi prin tăieri nominale de salarii. Românii se aleg cu datoriile, dar fără active şi venituri pentru a le plăti, iar ordinea socială începe să semene cu sclavagismul. O concluzie importantă care se desprinde este că globalizarea generează bunăstare economică la periferie doar în prezența unui leadership local responsabil și cu viziune. Nicio ţară din lume, care nu este o colonie, are un sistem democratic funcţional şi vrea să rămână întreagă, nu poate să-şi permită să arate aşa cum arată România acum!

În acest context, rolul statului „social” nu trebuie să fie neapărat acela de a redistribui beneficiile în perioade de boom, cât, mai ales, acela de a proteja populaţia şi, implicit, stabilitatea socială, în astfel de perioade dramatice. Putem să ne gândim că, după dezindustrializarea masivă din anii ’’90, distrugerea statului social apare pe undeva ca o consecință firească, mai ales ȋn contextul instituirii obsesiei deficitului bugetar excesiv, atât sub tutela UE, cât și a FMI.

Elementul inefabil

În acest peisaj dezolant, lucrul care dispare cel mai greu, speranţa, începe să se disipeze odată cu tinerii care aleg calea exilului datorită lipsei de perspectivă.Din punct de vedere demografic, România este o bombă cu ceas care, cel mai probabil, se va confrunta în viitorul nu prea îndepărtat cu pericole reale și evidente pentru sistemului democratic ȋncă fragil. De prea multe ori în istorie, naţiunile care au întâmpinat situaţii de colaps intern au ales să renunţe, cel puţin temporar, la democraţie (Germania interbelică), la capitalismul bazat exclusiv pe piață liberă (SUA, prin politica New Deal de după Marea Depresiune) sau la ambele (Rusia, odată cu ascensiunea comunismului). România pare a intra pe drumul abandonării cursului democratic care conduce la prosperitate, organizarea economică actuală fiind, deocamdată, mult prea profitabilă pentru entităţile străine, dar și pentru cleptocrația locală, pentru a fi sacrificată.

Din păcate, reforma politică și administrativă este doar o scuză penibilă pentru menţinerea unui sistem economic viciat, în timp ce, în urma creşterii economice din deceniul trecut, nu am mai rămas nici măcar cu speranţa. Instituțiile statului de drept sunt o condiție necesară, dar nu și suficientă, pentru funcționarea economiei. Capitalismul adevărat s-a construit peste tot în lume prin reinvestirea profiturilor, nu prin exportul lor, prin bănci şi active strategice cu capital autohton, prin rate ridicate de economisire ale populaţiei, prin investiţii în inovaţie… dar, mai ales, prin construirea încrederii populaţiei în sistem, aplicând un mecanism echitabil de distribuire a pierderilor şi câştigurilor. Dacă ȋn august criza de ȋncredere a determinat în statele capitaliste prăbușirea burselor, ȋn România ea poate submina chiar fundamentele democrației.

În urmă cu aproape 70 de ani, marele economist austriac Joseph Schumpeter profeţea, în cartea sa Capitalism, socialism şi democraţie, sfârşitul capitalismului având drept cauză propriul succes. Se pare că România a reuşit trista performanţă de a breveta o metodă de compromitere a capitalismului printr-un eşec de proporţii: oligarhizarea resurselor şi înrobirea populaţiei.


Categorii

Articolele saptamanii, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala, Razboiul impotriva Romaniei, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la “Prof. Dr. Petre Prisecaru: SUBMINAREA ECONOMIEI NATIONALE. “ORDINEA SOCIALA A TARII NOASTRE INCEPE SA SEMENE CU SCLAVAGISMUL”

 1. Felicitari domnului Profesor .
  Uneori ma intreb de ce nu se implica mai mult , mai agresiv , cu riscul de a deranja , Academia Romana , ca elita a tarii , in atentionarea Guvernului , a partidelor politice si a Presedintelui , in semnalarea diverselor derapaje mai semnificative pentru tara , precum si in conturarea unei strategii de dezvoltare a acesteia.
  De zeci de ani se cunoaste potentialul agricol imens al tarii , o componenta care dezvoltata strategic ne-ar fi asigurat nu numai papa cea de toate zilele la preturi mici , dar si o anume independenta fata de tot ce insemna factori externi . Si nimic . Nu se intelege asta la nivelul factorilor de putere care s-au tot perindat pe la putere . Actualii conducatori parca traiesc intr-o permanenta agitatie de a rezolva probleme curente , de mica importanta , hai sa le zicem urgente , insa parca sunt legati la ochi si nu vad si masurile IMPORTANTE pentru dezvoltarea durabila , strategica a tarii …
  Pacat !

 2. @ Ioan r:

  Dar pe cine vedeti ca se straduieste sa rezolve probleme curente si urgente?! Macar un singur exemplu! Pai ce inseamna “SUBMINAREA economiei nationale”? Nu e arhi-vadit si demonstrat ca nu despre “agitatie” si incapacitate de a vedea este vorba, ci despre tradare programatica si sabotare constienta a tarii, la cererea stapanitorilor straini care ne conduc, de fapt? Si cand academicienii, istorici, profesorii vorbesc, si inca raspicat (vezi, cel putin “dosarele” Rosia Montana, desfiintarea judetelor, etc.) ii baga in seama cineva? Nu intelegem nici acum ca suntem deja vanduti cu totul si ca tot ce se face acum este sa se DESAVARSEASCA, prin ultimele lovituri decisive, procesul distrugerii sistematice a tarii, pentru a deveni de facto si fara rest SCLAVI la straini, cum deja multi dintre noi sunt…

 3. Si nici macar sclavi nu cred ca vor sa ne faca. Politica este una criminala, prin desfiintarea scolilor si spitalelor (si privatizarea sanatatii, adica accesul mult mai greu la serviciile publice de sanatate). Caci daca doreau sa ne faca sclavi, aveau macar grija sa nu murim de foame sau la propriu, sa fim cat de cat sanatosi, sa putem sa lucram pentru altii, pentru straini. Dar este o politica mai degraba de EXTERMINAREu. Mai toate masurile se iau in dezavantajul populatiei. Si cresterea preturilor, mai ales la energie, dar si a taxelor devine una de nesuportat. Ce altceva ai dori cu asta, decat sa pui oamnenii in incapacitate de plata, astfel incat sa ramana si fara locuinte datoriita neplatii datoriilor la utilitati (si nu numai)? Parca imi vine sa cred ca se doreste ca altii, de alt neam, sa vina sa populeze aceasta tara…

 4. Mirela,
  “Parca imi vine sa cred ca se doreste ca altii, de alt neam, sa vina sa populeze aceasta tara…”

  “…Si de-aceea tot ce misca-n tara asta,riul,ramul,

  Mi-e prieten numai mie,iara tie dusman este.

  Dusmanit vei fi de toate,fara-a prinde chiar de veste…”

 5. Pingback: Traian Basescu: acelasi OBIECTIVUL anti-national EURO 2015, un DEFICIT anti-social ZERO 0 in 2013 si MAREA PRIVATIZARE sau ULTIMUL JAF NATIONAL
 6. Pingback: Ilie Serbanescu: SUNTEM O ANEXA BANANIERA A UNIUNII EUROPENE SI PE MARGINEA PRAPASTIEI
 7. Pingback: AVEM O TARA - Maicile de la Diaconesti (video si audio)
 8. Pingback: Academicianul Dinu C. Giurescu: cum este DISTRUSA IN MOD SISTEMATIC ROMANIA si cum ne indreptam catre DICTATURA
 9. Pingback: DINU GIURESCU, istoric si academician: ADEVARUL INTREG DESPRE DISTRUGEREA ROMANIEI - "Ce-am avut si ce-am distrus" (VIDEO integral "Punctul de intalnire")
 10. Pingback: “Revolutia” Pietei Universitatii intre UTOPIILE DEMOCRATIEI TOTALE si ale SCHIMBARII DIN TEMELII a sistemului - Razboi întru Cuvânt
 11. Pingback: Bilantul unei distrugeri premeditate: LISTA INTREPRINDERILOR (1256!) CU PESTE 1000 ANGAJATI DESFIINTATE IN ULTIMELE DOUA DECENII - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 12. Pingback: "DOSARELE" OLIGARHILOR RUSI CARE AU DISTRUS INDUSTRII ROMANESTI ESENTIALE cu sprijinul unor politicieni de varf de la noi si ai serviciilor secrete... (VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 13. Pingback: O chintesenta a Romaniei “reformelor structurale”: VALEA JIULUI – VALEA PLANGERII. SCLAVIE, FOAME SI DEZNADEJDE IN FOSTELE ZONE MINIERE [Reportaj Romania, te iubesc - VIDEO] - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare