PROPAGANDA LUI BASESCU VS PROPAGANDA USL (y compris Antena 3)

25-07-2012 2 minute Sublinieri

Exprimandu-ne explicit si ferm pentru un vot de blam acordat presedintelui Traian Basescu pentru agenda si atitudinea sa inacceptabile, in opinia noastra, pentru orice crestin si roman constient pe ce lume traieste, ne delimitam drastic si de modul in care propaganda USL si instrumentele mediatice favorabile acesteia trateaza tema referendumului.

Observatorii neutri ai scenei politice (cum ar fi Cristian Tudor Popescu) au remarcat faptul ca cel mai bun la manipulare este Traian Basescu, inegalabil, sub acest aspect, de oricare alt om politic al Romaniei. Totodata, pe langa acest talent incredibil de a minti sfruntat (dar si foarte calculat si dozat), Traian Basescu foloseste, totusi, si o naratiune destul de complexa, usor identificabila si, pe cale de consecinta, usor de preluat (pe nemestecate) de oamenii sensibili fata de anumite teme (unii le-ar spune stereotipii). Naratiunea “modernizarii” si “reformarii” Romaniei (si a statului, mentalitatilor, oamenilor etc.), a “valorilor europene”  si a “statului de drept”, precum si cea a anticomunismului, desi sunt complet false sau ascund o agenda corporatist-neoliberal-malhtusiana, inversand adevarul si opuse flagrant evidentelor, totusi sunt naratiuni care dau un mesaj coerent, cu aparenta logica, cu aparenta de substantialitate. Toate actiunile presedintelui sunt integrate si justificate in aceasta naratiune a reformarii si modernizarii Romaniei. Sunt foarte multi oameni care, pentru ca nu pot face deosebirea intre propaganda si adevar, cad victime acestor povesti electorale, fie ca sunt obisnuiti sa idolatrizeze Europa, fie ca sunt marcati de un anticomunism deja fetisizat, fie, pur si simplu, ca au o gandire superficiala. Cert este insa ca tabara Basescu a inteles ca oamenilor nu li se pot livra doar simple lozinci, doar strigaturi, doar huo! sau hai!, ci oamenii au nevoie si de POVESTI. Acum, ca aceste povesti sunt cusute nu cu ata alba, ci sunt strigator la cer de mincinoase, deja e problema celor care cred in asa ceva. Daca acum, in aceasta speta, nu distingem adevarul de fals si ce gen de om politic este Basescu, atunci cum sa ne asteptam sa distingem adevarul de minciuna daca, Doamne fereste, am prinde timpurile antihristului?

USL, sub acest aspect al propagandei, este mult inapoia lui Traian Basescu. Propaganda lor este neunitara, incoerenta, fragmentara si, mai ales, se bazeaza pe emotivitatea oamenilor si sensibilitatea lor la mesaje brute, de gen huo!, coruptii!, nenorocitii! etc. USL nu are o poveste de vandut, caci sunt multi (care au spus-o chiar si public) care cred ca oamenii nu au nevoie de argumentari prea complicate, ci de mesaje simpliste de genul Basescu si ai lui sunt niste hoti care v-au luat pensiile si salariile. Este o amarnica greseala pe care o fac, considerandu-i pe oameni simplisti. Absenta unui povesti de vandut, insa, poate insemna si absenda unei agende unitare (care, in cazul lui Basescu, este atat de evidenta). Ba se face apel la demnitate nationala, ba se urmeaza obedient diktatele eurocratilor si se afirma ca cel care incalca valorile europene e Basescu; ba se reclama necesitatea nationalismului, ba se canta un cantecel stupid, Vrem o tara ca afara, si tot asa.

Nu ar avea absolut nicio sansa (si, pana la urma, pe buna dreptate) USL in confruntarea cu Traian Basescu daca cel din urma nu ar fi facut atatea faradelegi care au revoltat oamenii de bun simt, atatia cat mai sunt, mergand atat de departe cu samavolnicia incat contrastul dintre propaganda lui si realitate este strident. Acest lucru este ignorat acum cu cerbicie de Basescu si sustinatorii lui, atunci cand afirma ca oamenii sunt manipulati de televiziunea lui Voiculescu: faptul ca propaganda USL nu ar fi avut nicio sansa, iar Antena 3 nu ar fi avut niciun ecou (si nici rating) daca nu ar fi existat o REALA revolta in randul societatii fata de FARADELEGILE regimului Basescu. Asta este si frustrarea imensa a lui Basescu, in acest moment, faptul ca niste diletanti (in comparatie cu staffful sau de campanie) au reusit sa il aduca sa raspunda in fata poporului, la referendum.

De aceea, motivele corecte ale demiterii presedintelui Traian Basescu nu sunt furnizate de propaganda USL si Antena 3, ci de insesi faptele politice si ne-politice ale omului Traian Basescu. Instrumentul suspendarii presedintelui, prevazut in Constitutie, este un mijloc rar si periculos pentru clasa politica: ei dau socoteala pentru ce au facut, ei sunt judecati de popor nu doar la alegerile obisnuite, unde oricum alternativele nu sunt substantiale, ci strict pentru ce au facut ei.

De aceea am avansat ideea ca, daca ar fi sa se propuna un obiectiv legat de 29 iulie, atunci ar trebui sa fie cererea ca referendumurile sa fie folosite mult mai des, sistematic, pe o serie de chestiuni de importanta nationala.


Categorii

1. DIVERSE, Alegeri in Romania, Dezinformari, hoaxuri, diversiuni, manipulari, Noile totalitarisme, dictatura si reeducare, Opinii, analize

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “PROPAGANDA LUI BASESCU VS PROPAGANDA USL (y compris Antena 3)

 1. “De aceea, motivele corecte ale demiterii presedintelui Traian Basescu nu sunt furnizate de propaganda USL si Antena 3, ci de insesi faptele politice si ne-politice ale omului Traian Basescu.”

  Un punct de vedere la care subscriu. Acum, nu am de unde sti daca va fi mai bine sau mai rau cu USL. Si nci nu pot adera la mesajele simpliste pe care ei le promoveaza, vizand o anumita categorie de oameni si problemele lor. Mie nu mi s-a taiat pensia pe care nu o am si nici salariul de bugetar, pentru ca lucrez aproape toata ziua in mediul privat.

  Nu pot plange nici pe umarul bugetarilor pentru ca stiu cat de mult le pasa de ceea ce fac si cunosc felul in care ne sfideaza ori de cate ori avem nevoie de serviciile lor. Fie ca e vorba de administratia publica, fie de sistemul medical, mai ales de sistemul medical unde trebuie sa bagi mana cat mai adanc in buzunar pentru a-i stimula sa-si faca treaba pentru care sunt platiti. Din banii nostri, ai tuturor celor care contribuim luna de luna.

  In alta ordine de idei, nu pot adera nici la intensa campanie mediatica impotriva lui TB pentru ca prefer echilibrul si nu excesele, din orice parte ar veni ele.

  Nu pot vorbi despre umilinta, asa cum suna pe unul din afisele de campanie, pentru simplul motiv ca ortodox fiind, vad altfel lucrurile prin prisma invataturilor Sfintilor Parinti.

  Dar ma doare atunci cand vad cum oameni care au muncit o viata intreaga ajung la pensie cu cateva sute de lei, si acelea impozitate in numele crizei. Ma doare sa vad cum trebuie sa suportam doar noi si sa strangem cureaua zi dupa zi, prin preturile care cresc exponential, tot in numele aceleiasi crize.

  Ma doare cand vad oameni de buna credinta dezorientati si cand nu mai au puterea nici macar sa mai riposteze atunci cand afla despre excesele alesilor nostri, cand risipesc banul public cu atata generozitate incat renunti sa te mai gandesti cat timp ai munci tu pentru banii pe care ei ii arunca pe “protocoale”. Nu mai deschid discutia despre comisioanele grase pe care si le “trag” tot aceiasi alesi ai nostri.

  Dar cel mai tare ma doare atunci cand vad cum bogatiile tarii, zestrea noastra din neam in neam, nu doar metalele pretioase si gazul ci pana si rezervele de apa ajung sa fie puse in bratele strainilor.

  Din vest ne vine ademenirea la pacate grele si strigatoare la cer, ambalate frumos si in culori vii, carora le cad prada sufletele tinerilor nostri. Aici mi se sfasie sufletul.

  De altfel, vad ca vantul schimbarii incepe sa bata prin Europa:
  http://www.jurnalul.ro/economia/prietenii-democratiei-lui-basescu-anchetati-in-germania-619020.htm

  Cred ca trebuie sa merg duminica la vot si o voi face. Dar nu cu gandul aplicarii pedepsei, ci cu speranta schimbarii in bine a vietii noastre.

 2. @carmen:

  Dar nu e vorba de pedeapsa, ci de un instrument defensiv, de aparare, unicul care a mai ramas, poate, cat o sa mai ramana si asta.

  Mie nu mi s-a taiat pensia pe care nu o am si nici salariul de bugetar, pentru ca lucrez aproape toata ziua in mediul privat. Nu pot plange nici pe umarul bugetarilor pentru ca stiu cat de mult le pasa de ceea ce fac si cunosc felul in care ne sfideaza ori de cate ori avem nevoie de serviciile lor. Fie ca e vorba de administratia publica, fie de sistemul medical, mai ales de sistemul medical unde trebuie sa bagi mana cat mai adanc in buzunar pentru a-i stimula sa-si faca treaba pentru care sunt platiti. Din banii nostri, ai tuturor celor care contribuim luna de luna.

  Bugetarii sunt o categorie sociala mult mai extinsa decat functionarii de la ghiseu – aceia, de fapt, sunt o minoritate. Iar problema medicilor este ca muncesc ca sclavii pentru niste maruntis. Totusi, chiar e sfidator acest tratament. Iar cei care lucreaza la privat n pentru medici si profesori platesc taxe, in primul rand, ci pentru cleptocratia care vrea “investitii”, si nu vrea scoli si spitale, ca sa nu fie romanul prea asistat.
  Iar originea agresivitatii – inclusiv propagandistice – din aceste momente este chiar Traian Basescu.

 3. Pingback: PSYWAR sau RAZBOIUL PSIHOLOGIC (documentar video). Cum este folosita PROPAGANDA pentru controlarea MAJORITATII - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare