Propunere “istorica” a Papei Francisc: DATA COMUNA DE PRAZNUIRE A PASTILOR PENTRU CATOLICI SI ORTODOCSI

14-06-2015 57 secunde Sublinieri

Creştinii catolici şi ortodocşi ar trebui să celebrebeze Paştile în aceeaşi zi. Este propunerea făcută de Papa Francisc în timpul unei întâlniri cu preoţii, la Roma. Practic, Suveranul Pontif a propus o dată fixă astfel încât această mare sărbătoare să fie celebrată odată cu Biserica Ortodoxă.

Trebuie să ne punem de acord. Biserica Catolică este dispusă să stabilească o zi fixă pentru Paşte, să renunţe la primul solstiţiu al lunii pline din martie. Trebuie să avem o dată fixă. Dacă vom continua tradiţia clasică a mănăstirilor cele conservatoare ortodoxe constatăm că fenomenul de lună plină se produce tot mai târziu în timpul anului şi în 60 de ani riscăm să sărbătorim Paştele în luna august, a declarat Papa Francisc.

Învierea Domnului nu are o dată fixă pentru că sistemul de calcul diferă. Catolicii utilizează calendarul gregorian pentru a stabili data. Astfel, Învierea Domnului are loc în prima duminică după prima lună plină care are loc după echinocţiul de primăvară. Ortodocşii, care folosesc calendarul iulian, sărbătoresc de regulă o săptămână mai târziu.

Oare Papa Francisc testeaza tema sau arunca o fumigena? In orice caz, “acordarea” datelor de praznuire a Pastilor bantuie si mintile unor mai mari ortodocsi. De ce NU este conform cu predania Bisericii, am aratat aici:

In orice caz, sensul unei asemenea propuneri este de a face pasi concreti in directia ecumenismului antihristic, prin incercarea de unificare formala a “confesiunilor” crestine intr-o singura “religie” (condusa, fireste, de Papa), care sa prefigureze apoi unica religie mondiala a “fiului faradelegii”, Antihrist:

 

 


Categorii

1. DIVERSE, Ecumenism, Noua ordine mondiala, guvern mondial (Pasi catre Antihrist?), Papa (Papism), Video

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “Propunere “istorica” a Papei Francisc: DATA COMUNA DE PRAZNUIRE A PASTILOR PENTRU CATOLICI SI ORTODOCSI

  1. Pe mine m-a uluit mai mult Radu Preda decat papa! Surprinzator! Oare ce-ar zice Inaltul Bartolomeu daca l-ar auzi?

  2. De ce nu are dreptate Papa?
    Data Sfintelor Sãrbãtori de Paști este calculatã , în calendarul Ortodox, pânã în anul 2093. Aprilie și Mai sunt singurele luni când se sãrbãtorește Învierea Domnului nostru Iisus Hristos Mântuitorul. De exemplu , în anul 2078 , Data Paștilor este 8 Mai.
    Toate celelate zile de prãznuirea Paștilor nu depãșesc aceasta datã.
    Deci 8 Mai este ziua cea mai ” înaintatã ” zi pentru aceastã sãrbãtoare, nu luna august
    Argumentul Papei pe acest raționament nu se bazeazã pe adevãrul cotidian și nici pe Adevãrul pe care îl mãrturisim.

  3. O mare nesimtire, ca de obicei. Se comporta de parca ortodocsii ar fi gresit cu ceva. Ei pot sa-si fixeze Pastele cand vor si sa ne lase in pace. Nu le datoram nimic, nici macar cea mai mica atentie in ceea ce priveste aberatiile lor eretice.

  4. Papa e în campanie publicitară continuu… Mai lansează din când în când câte o petardă ca să atragă atenția asupra lui și asupra disponibilității lui personale spre o conciliere (fie și formală) cu ortodocșii, așa încât toți să-l laude pe el și să-i blameze pe ortodocșii tradiționaliști (= fundamentaliști = neprogresiști) care țin rânduielile Sfinților părinți și nu vor să se încoloneze în diversiunile secularizante ale lui antihrist…

  5. Pascalia pe care o au catolicii e aceeasi cu a noastra. Totusi pastele au date diferite.
    Cum se explica asta?
    Si noi avem aceeasi pascalie(modul e stabilire a datei pastelui). Echinoptiul de primavara este pe 21 martie, si este data de sistemul solar. Deci ceva fix pt anul respectiv.
    In mod normal avand aceeasi pascalie, ar trebui sa avem aceeasi data. Insa Dumnezeu, cred, ca a ingaduit asa, pt a evidentia minunea pogorarii Sfintei Lumini de la Ierusalim.

  6. Stirea de pe TVR se termina cu afirmatia ca “daca propunearea Suveranului Pontif va fi acceptata de Patrairhul Constantinopolului, Bartolomeu I, si de Patriarhul Moscovei, Kirill, Invierea Domnului va fi sarbatorita in acelasi timp in cele doua Biserici”. Mingea e acum la ortodocsi! Adica, sa vedem – avem chiar si emotii-, daca cei doi Patriarhi vor fi de acord cu aceasta propunere umila a Papei. Dar oare ce parere vor avea si restul Patriarhilor? Mai conteaza parerea lor? Asadar, cam greu cu ortodocsii, ca mai multi trebuie sa se puna de acord… Insa, de fapt, de ce trebuie ca Patriarhii nostri sa fie de acord cu schimbarile care privesc Biserica Catolica? N-o fi asta o smecherie de sensibilizare a populatiei, ca sa zica oamenii: “uite, mai, Papa a propus sa facem Pastele impreuna, sa mute el data din calendar, dar oare ortodocsii, ce vor face? Tot inflexibili vor ramane, sau vor face si ei vre-un semn de dragoste asemenea…?”. Cine vrea poate sa foloseasca si batista.

    “Joace unul si pe patru’/Totusi tu ghici-vei chipul”…

  7. Pentru Corina

    Ar trebui sã aveți emoții pentru felul cum folosiți dvs. cuvintele într-un articol legat de credințã. Spuneți cã ” mingea” este la ortodocși .
    Biserica nu este teren de fotbal. Poate pentru dvs… Pentru mulți , ea este locul unde trãiesc cu adevãrat.
    Propunerea Papei nu este ” umilã ” , așa cum spuneți . Tot ceea ce face Papa se înscrie în trendul vremurilor actuale și în duhul lumesc.
    Umili , smeriți , sunt cãlugãrii ortodocși, necunoscuți , care se roagã în taina sufletului și a vieții lor pentru sufletele noastre.
    Sufletul odatã curãțit , toate celelalte vin de la sine .
    Cred câ ” inflexibilii ortodocși ” , cuvinte pe care le redați între ghilimele ca semn cã aparțin oamenilor din jurul dvs. , sunt se fapt propriile dvs.
    gânduri.
    Am ales numai trei idei pe care le puneți , ambalate , în textul dvs.

  8. @ Clelia Ifrim

    Am acuma emotii pentru felul in care mi-ati raspuns la comentariu. Se pare ca v-am smintit prin cuvintele folosite. Imi cer iertare. La unele chiar trebuia sa pun ghilimele, si asa probabil nu mai intelegeati in literea, ci mai mult in duh. Asta poate ca aducea si un plus de flexibilitate in gandire. Cu toate acestea stau si ma gandesc ca in Evanghelie nu sunt folosite ghilimelele, cand Hristos ne vorbeste in parabole. De pilda putem sa ne uitam la capitolul 6 din Matei, versetul 41. Aici scrie fara ghilimele:
    De ce vezi paiul din ochiul fratelui tău, iar bârna din ochiul tău nu o iei în seamă?

  9. Pentru Corina

    Departe de mine , foarte departe , ceea ce spuneți.
    Ați înțeles tocmai invers, sau așa cum vreți dvs. Vâ cârați singurã apã la moarâ. V-am spus cã ați pus ghilimele la partea finalã a textului, tocmai pentru a pârea un citat .

    Parabolele Mântuitorului … doar nu aveți pretenția cã textul dvs este o parabolã, și încã una religioasã.

    Despre flexibilitatea găndirii mele puteți afla mai multe din cãrțile pe care le-am scris.

    Despre pai și bărnã, lâsați-le sã curgã mai departe. Lacrima spalã orice ochi care plânge.

    Cu dragoste și iertare.
    Clelia

  10. @ Clelia Ifrim

    Sincera sa fiu nu prea stiu de ce va problematizati de felul cum inteleg eu lucrurile. Intre timp, insa, am aflat ca trimiteti si mesaje in stele si m-am intrebat in ce fel ajung ele la inima omului… Pentru asta nu cred este nevoie de aptitudini literare si nici ca sa lasam sa “curga” bata-n balta…

  11. @Clelia Ifrim:

    Vi s-a parut doar. Mesajul Corinei este f clar si conflictul de opinii asupra subiectului – inexistent.

  12. De aici http://vaticaninsider.lastampa.it/en/inquiries-and-interviews/detail/articolo/bartolomeo-bartholomew-bartolome-enciclica-encyclical-enciclica-41834/ :

    Francis has once again proposed an agreement on a fixed date for the celebration of Easter. Do you agree with this proposal?

    Bartholomew I: Discussions in the Orthodox Church for a fixed or joint celebration of Easter, or Pascha, as the feast of feasts have been ongoing for over half a century. Indeed, the early Panorthodox consultations, in preparation for the Holy and Great Council scheduled to take place in Istanbul next year, have considered various scientific and liturgical options for such a possibility. However, in recent years, and especially following the dissolution of the “iron curtain,” significant elements within certain national churches have unfortunately resisted such a development or change. There is no doubt that an agreement on a fixed date for a common celebration of Easter would especially benefit Christians living in countries of the Americas, Western Europe and Australasia. Still, whether or not we agree on a personal level, such a proposal would have to be deliberated and decided on a Panorthodox basis in order not to disrupt unity within the Orthodox Churches themselves.

  13. Pingback: PAPA FRANCISC VREA NEGOCIERI PENTRU SARBATORIREA PASTELUI LA O DATA COMUNA. Purtatorul de cuvant al Patriarhiei: “Va asigur ca Biserica Ortodoxa Romana si toate celelalte care au acceptat calendarul gregorian vor primi cu bunavointa o asemenea initi
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare