ELEVA DIN COVASNA AMENINTATA CU EXMATRICULAREA PENTRU “PROPAGANDA ROMANEASCA” si amenintata cu moartea pe Facebook pentru ca a purtat bentita tricolora!

20-03-2013 2 minute Sublinieri

bentita_33815700

Mai mulți elevi maghiari de la Liceul Korosi Csoma Sandor s-au declarat nemulțumiți de faptul că elevii români au venit la școală, de Ziua maghiarilor de pretutindeni, purtând accesorii ce aveau culorile roșu, galben și albastru.

Se pare că ideea de a purta bentiţele tricolore la şcoală a aparţinut unor eleve de clasa a IX-a. Din cauza gestului ei, una dintre fete susţine că a primit ameninţări de la colegii maghiari pe Facebook, mai mult, spune ea, diriginta sa a vrut să îi taie bentiţa cu o foarfecă.

“Jos Sabina ţigan Elena! Moarte Sabina Elena! Trăiască Ungaria Mare! Ţinutul Secuiesc de libertate! Ardeal, nu România! Româ-nia ţigănia!” au fost jignirile aduse fetei.

Directorul ajunct al liceului, Claudia Vlad, a declarat la România TV că de Ziua maghiarilor de pretutindeni elevii români au purtat tricolorului, iar cei maghiari, cocarda, iar ameninţările au venit din partea fiecărei tabere.

“Nu este nicio problema că fata a purtat acea bentiţă. În data de 15 martie, copiii români şi-au pus tricolorul şi copiii maghiari i-au pus cocarda maghiară. În momentul în care au apărut şi unii şi alţii, toţi au făcut gesturi obscene. Fata nu a fost ameninţată”, a spus Claudia Vlad.

Elevii maghiari au sesizat Inspectoratul Școlar Judeţean Covasna, care a început o anchetă. Şi la Liceul Korosi Csoma Sandor a fost demarată o investigaţie.

Sabina Elena, elevă în clasa a IX-a la un grup şcolar din Covasna, intervievată aseară de cotidianul.ro.

Cum v-aţi gândit să mergeţi cu însemne tricolore la şcoală?

N-am luat vreo decizie în comun, pur şi simplu ne-am dus trei colegi cu o cocardă , cu o bentiţă şi cu un steguleţ, toate tricolore. Vineri am început şi am continuat luni şi marţi. Colegii de la secţia maghiară m-au huiduit şi mi-au adresat fel şi fel de cuvinte jignitoare, n-aş vrea să le reproduc aici. 

Apoi a venit diriginta. Ce ţi-a spus?

Doamna dirigintă mi-a spus să nu mai port bentiţa tricoloră pe cap, pentru că se discută în cancelarie foarte mult despre asta. Am ascultat-o şi am pus-o la brâu. Şi astăzi a venit la mine să mi-o ia . A venit cu o foarfecă, cred că intenţiona s-o taie, nu ştiu dacă a tăiat-o sau dacă a smuls-o, că era prea mare agitaţia. N-aveam ce să fac, doar nu era să mă iau la bătaie cu doamna dirigintă… Până la urmă mi-a luat-o şi  a plecat cu ea.

Şi ce a mai urmat?

Am fost chemată la Direcţiune, mi s-au pus fel de fel de întrebări…

Ce te-au întrebat?

M-au întrebat cu ce scop am făcut asta, ce am avut de câştigat, mi s-a spus că asta e instigare, că am stricat imaginea şcolii. Mi s-a mai spus că am făcut-o lată, că problema a fost ridicată la nivel naţional, că am instigat … Şi-am întrebat şi eu; ”la ce am instigat?’’ , le-am spus că n-am avut nimic de demonstrat, că atâta timp cât şcoala nu-mi impune o ţinută obligatorie pot purta ce vreau şi cam atât... Ba nu, mai e ceva, pe facebook am fost ameninţată cu moartea, înjurată şi făcută ţigancă.

Cine te-a ameninţat?

Unul, Zsolt Lendvay Simon. Vă citesc?

Da…Chiar te rog…

Moarte Sabina Elena !!!  Trăiască Ungaria Mare … Ţinutul Secuiesc în libertate, Ardealul nu-i România, România-Ţigănia, p…a mă-tii țigan S.E.

Nu e cam ciudat că tocmai de ziua maghiarimii v-aţi ales să purtaţi însemne tricolore?

Povestea e mai veche. De 1 Decembrie au venit mai mulţi colegi maghiari cu tricouri cu harta Ungariei Mari şi cu un steag unguresc. Când noi am cântat imnul naţional, au început să huiduie şi să ne facă semne obscene. Mai mult ei au instigat prin ceea ce-au făcut de 1 Decembrie.

Şi-atunci nu a fost afectată imaginea şcolii? Nu i-a chemat nimeni la Direcţiune?

Nu, nu s-a legat nimeni de ei !

Directorul, care spunea că nu se face politică în şcoală face parte din UDMR?

Da!

Update: Diriginta pune paie pe foc

Pentru că şi astăzi Sabina împreună cu o colegă au avut „tupeul” să vină la şcoală purtând bentiţa tricoloră, doamna dirigintă a luat decizia să le trimită acasă de la repetiţiile unei piese de teatru în care fetele jucau. Motivul, cităm; „instigare şi atitudine nefirească, provocatoare…”. Întrebată fiind de ce i-a furat Sabinei bentiţa tricoloră, doamna dirigintă Baykoy Mihaela (fostă Vulpoi) a spus în doi peri că avea nevoie de ea să-şi strângă părul.


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

48 Commentarii la “ELEVA DIN COVASNA AMENINTATA CU EXMATRICULAREA PENTRU “PROPAGANDA ROMANEASCA” si amenintata cu moartea pe Facebook pentru ca a purtat bentita tricolora!

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. http://www.antena3.ro/romania/eleva-amenintata-cu-moartea-pentru-tricolor-in-covasna-fata-risca-exmatricularea-pentru-ca-a-purtat-o-bentita-tricolora-207681.html

  La această oră, consiliul profesoral decide dacă o va exmatricula pe eleva acuză de propagandă românească într-o şcoală din Covasna.

 2. Poate ii da si o mama de bataie inainte… maghiarii astia sunt salbatici rau, precum albanezii kosovari

 3. Nu inteleg cum de isi permit sa ne insulte ca purtam insemnele tarii noastre, in tara noastra. Nu le place sa mearga in Ungaria, la urma urmei nu cred ca ii vrea nimeni aici.

 4. nu, Eugen, ca in Ungaria sunt destui romani si vor fi obligati sa vada si acolo trciolorul nostru. cel mai bine, direct in Mongolia, de unde au venit.

 5. Mai, ce fete avem! Bravo, Sabina Elena! Te-as imbratisa strans tare si as merge cu tine la brat de la Covasna pana la Cotroceni!

 6. Daca o exmatriculeaza, Da Doamne, sa iasa un scandal mare!

  Suntem de rasul plansului, romani tradatori si lasi s-au dat in tabara maghiarilor care din painea noastra au mancat si pe pamantul nostru si-au trait viata!

 7. Cum adica o exmatriculeaza ? Cum pentru propaganda romaneasca ? Tara asta are guvernanti romani ? Sau glugi de coceni ? Mah, terminati cu somnolenta prin institutiile Statului si puneti mana pe treaba ! Ca altfel ne dau astia in judecata la CEDO fiindca arboram steagul Romaniei pe cladiri de 1 decembrie… Ce indrazneala, domnule !! Chiar sun curios ce a “decretat” consiliul profesoral. Se vede ca au uitat o vorba veche: aia cu “cine sare pari multi”. Ce obraznicie !! Incredibil.

 8. Daca colegii maghiari si-au demonstrat prostia pe 1 dec. (de fapt 30 noi) cand au mers la scoala imbracati cu tricouri cu harta Ungariei mari, steagul Ungariei si au huiduit imnul national al Romaniei, elevele romance ar fi trebuit sa-si arate superioritatea si sa nu cada in jocul asta stupid cu accente sovine. Conducerea scolii este vinovata ca a permis astfel de manifestari in scoala, de provocari indirecte. Daca de ziua nationala a noastra n-a luat nicio masura, ar fi nedrept sa ia acum si e curios cum s-au sesizat. Inteleg ca si profesorii-s maghiari, insa in primul rand sunt profesori, deci ar trebui sa-si faca datoria si sa-i educe pe elevi in spiritul tolerantei si sa nu permita “contre” intre ei.

 9. Steinmann Codruța (sora Sabinei) spune pe facebook:

  NEWS FEED: Astazi a avut loc intalnirea dintre cadrele didactice ale liceului si parintii mei, respectiv ai Sabinei, iar lucrurile au luat amploare in sensul ca Sabina a fost data afara din piesa de teatru in care a fost pusa acum cateva zile si culmea era si rolul principal, au vrut sa o exmatriculeze si sa ii scada nota la purtare, dar au renuntat la idee in momentul in care mama fetitei a luat atitudine, ea prezentandu-se la scoala cu un mediator si cativa membii ai consiliului parintilor. Diriginta a fost interogata asupra faptului ca s-a prezentat in fata Sabinei cu un obiect contondent, iar ea, dupa ce a fost intrebata ca de ce a actionat intr-un asemenea mod, a raspuns: ” Am fost pusa “. In acel moment, mama a cerut dirigintei sa ii inapoieze tricolorul Sabinei si sa ii ceara scuze pentru ceea ce a facut! Directiunea s-a atacat foarte tare si astfel a renuntat la sanctiunile care erau propuse. La intalnire a mai participat primarul, inspectoarea generala a ISJ Covasna. In ceea ce priveste amenintarea cu moartea, s-au luat masuri. A fost depusa o plangere, iar politia se va ocupa de cautarea acestui “domn” . Pentru a o proteja pe Sabina, in urmatoarele luni ea va fi dusa si adusa (de) la scoala de un domn politist. Ancheta continua si o sa va mai tin la curent cu alte noutati!
  P.S. Va multumim tuturor pentru sustinere, apreciere si ganduri bune!

  https://www.facebook.com/events/622823831077902/

  Aceasta este persoana care a ameninţat-o cu moartea, locuieşte în Gyor:

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3937943346746&set=pb.1824777996.-2207520000.1363792431&type=3&theater

  În afara subiectului dar nu de tot:

  http://www.dantanasa.ro/2013/03/17/foto-dupa-miklos-horthy-in-1940-vicepremierul-ungariei-defileaza-calare-prin-transilvania/

 10. @ “ana”:

  Poate totusi nu mai schimbam la nesfarsit nicknameurile?

 11. Tovarăşul Zoli şi-a şters toate fotografiile cu el din contul de facebook.
  Zoli draghe, aici nu ştergi?

  http://www.picbadges.com/profile/?id=-36829805

 12. @Tr.P.:

  Mai important este ce vor face autoritatile si cum se va aplana cazul, astfel incat sa nu fie perpetuata o atmosfera de intimidare la adresa elevilor romani din zona, decat vreun sarit de pe fix gen Csaba.

  http://www.gandul.info/news/politia-a-deschis-dosar-penal-dupa-ce-eleva-cu-bentita-tricolora-a-fost-amenintata-pe-internet-10680450

  http://jurnalul.ro/stiri/observator/scandalos-facebook-a-ters-fotografia-elevei-care-a-fost-amenin-ata-pentru-ca-a-purtat-benti-a-cu-tricolorul-intr-o-coala-din-covasna-639624.html

 13. Bravo Sabina! Romania nu se destrama asa de repede cu asemenea tineri curajosi si inimosi, care vin in forta din urmma! Ungurii sunt tari la scandal dar nu au suport spiritual si adevarul este departe de ei precum cerul de pamant!

 14. @admin

  De ce am sentimentul că autorităţile nu vor face nimic?
  Din contră, vor spune neoficial bineînţeles, că purtarea tricolorului românesc pe 15 martie creează provocare.

  Ca aici, amestecat:

  https://www.facebook.com/notes/madalin-guruianu/%C3%AEntre-virus-%C8%99i-vaccin-sau-despre-rela%C8%9Biile-rom%C3%A2nomaghiare-din-nou/474636145942832

 15. “diriginta” i-a taiat bentita cu foarfeca si asta inseamna nici mai mult nici mai putin maltratarea si abuzarea fizica Sabinei (harassment)! Este ca si cum i-ar fi taiat haina sau palaria, este acelasi lucru si este un fapt inimaginabil in orice scoala intr-o lume civilizata. In plus faprul ca era si tricolor, si era pe teritoriul Romaniei este suficient pentru a se invoca batjocorirea insemnelor nationale. Ar putea diriginta respectiva sa se aleaga usor cu un dosar penal si cu eliminarea definitiva din invatamantul de stat romanesc. Sa caute de lucru in alta parte, sa vada cumm este sa umbli cu resumeul in mana. Ar trebui intentat un proces penal impotriva respectivei “educatoare”.

 16. Astea sunt consecintele pacatelor noastre ca neam. Am uitat sa ne iubim tara, plecam care incotro, nimic din ce tine de Romania, patriotism, credinta nu mai stim sa apreciem. Ne mai mira ca in tara noastra suntem discriminati, umiliti,prigoniti? Oare cand ne vom trezi?
  Bravo Sabina! Sa speram ca macar tinerii se vor trezi, ca restul generatiilor de 30- 40-50 de ani sunt la pamint…

 17. @ Calinfile:

  Exact. Dar dosar penal si alte sanctiuni ar fi primit doar daca ar fi facut asa cu steagul unguresc sau evreiesc… Asa, nu are nicio problema.

 18. Si cand te gandesti ca maghiarii astia sunt niste lasi. Ungaria nu a avut niciodata o armata. Nici acum nu are. Pentru ca sunt o ceata de lasi galagiosi.
  De cate ori a intrat “armata” ungara in Ardeal, s-au “luptat” cu femeile si copiii de san, bagand baioneta in ei, cu batranii si oamenii neinarmati si neputinciosi.
  Asa fac moghiorosii astia, fara declaratie de razboi, pe timp de pace, intra peste tine cu baioneta. “Bravi” soldati unguri…
  Daca 1000 de “soldati” unguri ajung fata catre fata cu 10 soldati romani, inarmati de lupata ca si ei, ungurii nu or sa mai reuseasca sa se suie pe cai sa fuga in budabranza.
  Ultima data cand ne-au suparat, am urcat opinca pe palatul parlamentului de la budabranza.
  In calea armatei romane, ungurii se vaporizeaza.
  Cercetati istoria si o sa vedeti ca ungaria nu a avut niciodata o armata.
  Din 2 motive, nu i s-a ingaduit de catre occident si din lipsa de bravi soldati.
  Vedeti ce fac soldatii unguri in Afganistan! Se ascund pe dupa corturi cu pusca in mana cand nu-i ataca nimeni.
  Blindate nu au, doar niste puscoace. Cine sa le conduca, trebe’ barbati viteji, nu “nobili” de 2 parale.
  Acum se lupta cu fatuca asta o ceata de bozgori lasi.
  Trebe’ un barbat puternic sa racneasca odata si moghiorasii se scapa pe ei.

 19. Ca de obicei in istoria unei natii, in momentele necesare tinerii sunt cei care arata ca neamul inca mai are coloana vertebrala.

 20. Eu as fi mai ponderata, gesturile extreme, sfidatoare, ale unei parti ori a celeilalte nu ne ajuta cu nimic, dimpotriva nu fac decat sa ațâțe un jar care mocneste, ungurii trebuie sa inteleaga ca aici e Romania, si vrand-nevrand, daca vor sa traiasca aici trebuie sa respectae statul roman, pe de alta parte au si ei dreptul sa-si sarbatoreasca nationalitatea, dar fara gesturi zgandaritoare si lozinci antiromanesti, la fel si romanii sa nu faca gesturi gratuite si la moment nepotrivit, gesturi care altfel, in alte momente nu ar trebui sa-i ofenseze pe unguri, daca s-ar impaca cu ideea ca aici e Romania.
  Ar fi bine ca fiecare parte sa-si condamne proprii extremisti, astfel sa dovedeasca buna credinta si intentie.

 21. Problema cea mai mare e, pe langa politicienii nostri fara constiinta nationala, presa noastra ce face totul pe dos. Prezinta frecvent “doleantele” ungurilor dar aproape de loc nu prezinta tragedia romanilor din mijlocul Romaniei, supusi la o campanie de epurare etnica, avand de ales intre a-si parasi meleagurile natale, a se lasa asimilati sau a fi persecutati si marginalizati. N-am auzit nimic in mass media despre scaderea accentuata a numarului romanilor din Harghita, confirmata de rezultatele recensamantului. Tot din datele recensamantului rezulta ca, aproape in fiecare comuna, sunt persoane ce se declara unguri si ortodocsi. E clar ca sunt romani in ultimul stadiu de asimilare. Alta situatie sinistra e cu acel sat in care toti se declara romani dar trebuie sa spuna asta in ungureste, pentru ca si-au pierduta limba materna. Daca tragedia romanilor persecutati in propria tara ar fi mediatizata poate ar face si politicienii ceva in sprijinul lor.

 22. Un indiciu, dacă nu este coincidenţă de nume Zoli este din Ásványráró, un pic mai la nord de Gyor.
  Adresa sa de mail este: [… chiar nu credem ca e indicat sa o dam public, n.n.]
  Nu i-aş răspunde cu aceeaşi monedă după cum văd că mulţi se grăbesc să o facă pe facebook şi alte site-uri pentru că ne-am cobărî la mintea mitocanului.

  http://www.radixforum.com/vezeteknevek/simon/index.html
  http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=csaladfaadmin&id=1165486361
  http://www.varaljaszovetseg.hu/02/index.php?option=com_petitions&view=petition&id=3&limitstart=5980
  http://hu-names.net/2304
  http://declaratiadelapraga.ro/sig?p=9

  Eu l-aş întreba aşa:

  Kedves Zoli, hogy van?

  https://maps.google.ro/maps?oe=utf-8&client=firefox-a&q=%C3%81sv%C3%A1nyr%C3%A1r%C3%B3&ie=UTF-8&hq=&hnear=0x476b9047d03db2c7:0x9298324be7b52eea,%C3%81sv%C3%A1nyr%C3%A1r%C3%B3,+Ungaria&gl=ro&ei=F_ZKUau6Kc3KtAbf1oCoAQ&ved=0CDwQ8gEwAQ

  PS: IJP Covasna o avea nevoie de informaţiile astea? Sau le cunoaşte deja?

 23. Maine-poimaine va trebui sa fim un pic mai ponderati si cu postul si cu mersul la biserica…ca deh! vom fi catalogati extremisti 🙁
  Mai, mai! Adevarul e ca fatuca asta are si fata de fanatica si intoleranta…

  Cinste ei, dar si mamei care i-a luat apararea si nu a blagoslovit-o cu cuvinte pe care de obicei parintii “cuminti” le spun copiilor pe care si-i doresc la fel de cuminti ca si ei.

 24. istoria ne demonstreaza ca in romania au fost si sunt adevarati patrioti imi pare rau ca un copil cum sunt si eu poate sa fie denigrat si injurat pentru simplu fapt ca este roman……rusinea nu trebuie sa fie departea copiilor maghiari ci de partea cerlor care ii ionfluenteaza si le insufla tot felul de prosti….suntem romani in romania noastra si nu trebuie sa avem niki chiar de la doamna diriginta acceptul de a purta tricoloru….as avea un mesaj pentru instigatori unguri….”sa nu dea Dumnezeu cel sfant Sa vrem noi sange nu pamnt”…tinetio tot asa oltenia este cu voii

 25. Aveţi dreptate, e mai bine editat.

  Să vedem ce spune IJP Covasna.

 26. @Ana
  Cu singuranta esti de undeva din extracarpatic si n-ai avut de-a face cu ungurii. Ca o paranteza, in limba noastra materna se numesc unguri si nu cum ai zis tu. Cum ar fi sa vina nemtii si sa ne oblige sa-i numim doici, sau albanezii sa ne forteze sa le zicem schiperi? Ungurii nu sunt in primul rand profesori sau medici sau altceva, ei sunt in primul rand hortisti si apoi vin alte caracteristici. Istoria a aratat clar ca n-au niciun fel de scrupule. Sunt mai ales “viteji” cu femeile si copii pe care i-au torturat cand au avut ocazia, fara sa-si faca vreo problema de constiinta. Ei toti au indusa din familie si din scoala, pe care le-o platim din bani publici romanesti, o psihoza colectiva. Desi au fost intotdeauna privilegiati, sunt singurul popor asiatic la care i s-a lasat o tara (maricica chiar)in Europa, chiar in mijlocul Europei, n-au fost niciodata condamnati pentru crimele lor (cu infime exceptii pe care le-a facut Constantinescu si mai infime)etc. au impresia ca sunt cel mai nedreptatit popor din istoria omenirii si oricat le-ai da tot li se mai cuvine in plus.

 27. @Calin:

  Oare pe cine ajuta astfel de generalizari nedrepte? Ungurii sunt, in primul rand, oameni, inainte de a fi medici, tati, mame, copii. Si unii din ei sunt hortisti.

  Altminteri, din pacate, fata cu bentita tricolora are anumite probleme comportamentale, totusi: http://mako.casajurnalistului.ro/cel-mai-prost-din-curtea-scolii/

  Asta nu eludeaza ABSOLUT DELOC discriminarile evidente care au fost facute acolo si nici nedreptatea evidenta a profesorilor si elevilor maghiari implicati. Dar nici nu poate fi justificata ura (saraca adolescenta, probabil, nici nu stie ce spune). Totul e foarte prost si singurul rezultat al acestei tulburari va fi …o ura tot mai adanca de ambele parti, prezenta la adolescenti…

 28. Mako asta e bun prieten cu Moise Guran care ataca nu doar Biserica Ortodoxa Romana ci si pe cea din Cipru …

 29. Este adevarat insa, asa cum zice cineva mai sus, ca situatia se vede diferit atunci cand traiesti in Ardeal, si simti pe pielea ta sfidarea aia indusa din frageda pruncie, in multe familii (nu in toate, e adevarat, ca sa nu mai vorbim ca sunt multe familii mixte) fata de atunci cand ajungi in secuime doar in concediu de odihna (si te simti bine primit fara a face diferenta intre comportamentul fata de un client si cel aplicat traitorului roman de acolo) ori te uiti de la Bucuresti.
  De aceea repet ca fiecare parte are datoria de a-si tempera proprii extremisti si a cere aplicarea legii, astfel dovedint ca are intentii pasnice si bune.

 30. @IL:

  Poate nu e creditabil cu cele mai bune intentii, insa asta …spune doar care-i “hramul” lui, atat.

 31. Este incredibil ce se intampla in propria noastra tara!Atata se plang minoritatile de discriminare,atat ungurii cat si tiganii si evreii si orice alte minoritati etnice si religioase pe care le gazduim in tara noastra!am ajuns sa ne fie teama sa iesim pe strada de frica tiganilor ai se pare ca nu e suficient!acum ar trebui sa ne fie frica sa purtam tricolorul d frica ungurilor!sa va fie rusine !daca vreti sa locuiti in Romania respectati’ne ca popor,respectati legea noastra!Cata nedreptate si nimeni nu ia atitudine!rusine sa va fie doamna diriginta pentru ca salaruil il primesti de la romani!rusine si tie si scarbelor ca tine!meritati o pedeapsa consistenta sa va invatati minte cu totii ca sunteti in Romania si trebuie sa ne respectati!

 32. @admin:

  “ura” aceea despre care vorbeste Sabina, caci asa se numeste adolescenta noastra, nu s-a nascut asa, din nimic.

  insa, la 15 ani, sau la 16, 17, 18, e foarte usor sa acumulezi frustrari atunci cand esti tratat incorect si nedrept. Mai ales cand esti tratat asa de cei mari, de cei care au “autoritatea”.
  In timp, aceste frustrari se pot transforma in sentimente foarte puternice de respingere si poate chiar in ura.

  Insa, nu trebuie sa eludam realitatea si cauzele. Iar daca stim sa citim printre randurile articolului prezentat vedem de unde a inceput totul…ca sa nu mai zic ca daca stim si modul in care autoritatile romane trateaza problema romanilor din zona…cum autoritatile maghiare trateaza problema minoritatii maghiare din Romania…cum unii sau altii isi educa odraslele…atunci cred ca este destul de simplu sa ne formam o imagine despre cum stau lucrurile. Prin prisma realitatii si nu derivat dintr-o atitudine de fronda a unei adolescente necoapte.
  Poate nu e intamplator ca toate aceste lucruri s-au intamplat intr-o institutie cu profil educational.

  Acum 2o de ani, realitatea a fost ca un roman a fost linsat in piata publica de confratii unguri din localitate. Desi propaganda a prezentat-o exact pe dos.
  Sa ne avem ca fratii cu toti oamenii, fireste, fie ei unguri sau nu. Dar sa nu eludam realitatea dura. Faptele.

  Cand iti educi odraslele si tinerii intr-un anumit fel, atat acasa cat si la scoala…ei bine, mai devreme sau mai tarziu, vei culege roadele acestei educatii. Si, istoria, mai recenta sau mai veche, ne arata ca aceste roade mai totdeauna au fost bine asezonate cu sange. De roman.

  Ar fi bine sa nu se mai ajunga acolo. Si, in acest sens, ar fi bine sa se ia unele masuri astfel incat, in scoala, sa se faca cu adevarat educatie nu prozelitism politic si propaganda cu steaguri unguresti in scoala romaneasca.

  Altfel, ma tem ca istoria nu va face decat sa se tot repete.

 33. Mai copii maghiari si romani ,nu fiti prosti,va agitati toti sa aratati care sunteti mai tari in nationalism ,dar Mantuitorul ne cere sa ne aratam dragostea, unii pt altii si nu ura.Ar trbui sa purtam toti crucea ,asta este identitatea nostra ,a tuturor,de crestini.Peticele de panza colorate sunt niste simboluri si voi va bateti pt iluzii.Vreti pamantul sa fie al vostru?Nu uitati ca totul este al Domnului si nu veti avea parte in final doar de cateva lopeti deasupra voastra si eventual cativa viermisori care sa roda din trupul vostru trecator.Dar ce veti face cu sufletul in fata Dreptului Judecator ,ca acolo are nevoie de oameni care au acumulat in ei dragoste ,nu ura.Cum sa va primeasca in starea asta de ura ,ca voi ati fi capabili sa va bateti pe steaguri si autonomii si in Rai?Insa Iadul este pt unii ca voi pt ca acolo troneaza tatal amigirii si urii.De asta veti avea parte daca nu va treziti.Ce va da omul pt sufletul sau ca sa il salveze?Poti sa ai toata lumea,tot pamantul dar daca iti pierzi sufletul, nu ai castigat nimic.
  Treziti-va ,viata aici e scurta dar sufletul se poate chinui vesnic.

 34. Desi Sibiul nu se numara printre regiunile din tara unde ungurii sunt majoritari,
  Cand am fost in Sibiu, la automatele pentru vanzarea biletelor cand dai sa selectezi limba, prima este “limba maghiara” dintre romana, engleza si parca germana. Deci nu e vorba de ordine alfabetica.

  Este un detaliu care spune multe.
  Pe langa asta in Ardeal exista unii români, sau mai puţin români, care nutresc o mare simpatie fata de fostul imperiul austro-ungar, simpatie care din pacate se limiteaza dpdv material la economie, administratie, civilizatie/cultura, care (zic ei) este superioara, dar nimic dpdv spiritual…
  Ei ii numesc pe ceilali români din exteriorul arcului carpatic, sudişti sau regăţeni. Acesti indivizi austrizaţi militează pentru “independenţa” unui Ardeal separat de regăţenii care “îi trag în jos” dpdv. economic, cultural sau al civilizatiei, civilizaţie care chipurile, ar veni dinspre Budapesta.

  Cel mai probabil acestia sunt cei care provin din familii mixte.
  Putem vedea cat de grava este transformarea launtrica a unor oameni care si-au pierdut rădăcinile.
  Aceşti oameni care si-au pierdut credinta, adevaratele valori si traditii ale strămoşilor, sunt niste oameni fara identitate care vin de nicăieri si merg spre nicăieri, cum spune Ţuţea!

  Cei care lupta pentru a păstra valorile autentice româneşti sunt aceea frântură de români adevăraţi care nu vor sa-si tradeze originile şi nu vor sa-si piarda radacinile in Babilonul lumii de azi, asa cum au facut Macabeii in Babilonul de odinioara a lui Alexandru Macedon.

  Sa luam exemplul Macabeilor! Românul autentic nu nazuieste la modele de civilizatie false (unguresti sau occidentale)!
  Aşadar, fii cu luare aminte române; caci de duhul care le-a nascocit si de la care au izvorat de acela vei fi stapanit !!!

 35. @ Gabriela (Bulgaru):

  Ne bucuram foarte mult ca gandesti patriotic – mai putin apreciem in acest context amenintarea de cu totul alta natura din Cosbuc 🙂 – insa si mai mult ne-am bucura daca ne-am arata iubirea si fata de limba romana, scriind corect romaneste chiar si pe net. Sa nu te superi, cu tot dragul ti-am scris. Multumim!

 36. Aceasta initiativa ar trebui sa o avem toti.
  Cata vreme autoritatile „votate de noi” si care ar trebui sa ne reprezinte ca „alesi” ai natiei romane, ne tin in tensiune cu privire la problema maghiara, eu as propune ca fiecare roman in parte sa gaseasca un accesoriu oricat de mic care sa aiba pe el tricolorul si sa-l poarte ostentativ in toata vremea si-n tot locul. Macar asa sa avem taria si verticalitatea de a ne manifesta cumva pro natia romana.
  Ar fi extraordinar de frumos sa ne aratam dragostea si adeziunea fata de aceasta tara purtand un obiect oricat de mic cu tricolorul tarii pe o perioada foarte lunga astfel incat sa nu se mai interpreteze ca o facem doar in anumite conjuncturi/ ocazii astfel incat sa ranim pe cineva.
  Noi in tara noastra nu mai putem purta sau nu ne mai putem afirma ca romani! E tragic, e de plans!
  Iata ca un copilas ne da lectii de viata!
  Poate n-ar fi rau ca acest indemn sa mearga mai departe!
  CS

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare