ILIE SERBANESCU DESPRE EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST: “Se va distruge litoralul, se va distruge si la Barlad. GERMANIA NE PUNE SA NE CUMPARAM GAZELE NOASTRE LA PRET RUSESC!”(video)/ Lobby agresiv anti-Biserica al americanilor pentru CHEVRON, intimidarea PROTESTATARILOR de la Barlad
“România va exploata gazele de şist pe şest” acuză economistul Ilie Şerbănescu. Cu ocazia unei conferinţe organizată de Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), Şerbănescu s-a dovedit extrem de tranşant în ceea ce priveşte subiectul exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică de către compania americană Chevron. Mai mult, sustine reputatul economist, România este “tratată ca o colonie” de către cei care “până acum nu se deranjau sa ne ia in considerare”.
“Aş vrea să felicit deputaţii şi senatorii care s-au implicat în această problemă. Totodată, aş vrea să le dau o veste proastă, după părerea mea. Problema gazelor de şist va fi rezolată de guvernul României pe şest. Cred că v-aţi convins de acest lucru, dar să nu aveţi dubii. De ce? Pentru că noi nu facem economie, după cum se vede în întreaga Românie. Noi facem doar politică. Şi domnul Adrian Solomon (n.r – deputat de Barlad) a zis că cineva i-a subapreciat. Eu zic că i-a vasalizat, pentru că noi suntem o colonie. Despre asta vorbim. Ne învârtim în jurul cozii, fie că este vorba de probleme de mediu, fie că este vorba de probleme economice. Se va merge în continuare, se va distruge litoralul, se va distruge şi la Bârlad. La asta trebuie să ne aşteptăm pentru că vrem, nu noi, eu nu vreau, poate nici dumneavoastră, dar politiceşte se vrea să se intre în voia celor care nu s-au deranjat până acum să ne ia în considerare. Raportul este de vasalitate şi nu de subapreciere. Îmi pare foarte rău de domnul Solomon. V-aţi simţit subapreciat, dar de fapt sunteţi într-o colonie şi sunteţi tratat ca într-o colonie. Eu nu sunt chimist, nu sunt specialist în mediu, nu sunt geolog, deci nu pot exprima păreri competente în acest domeniu. Eu vroiam să amintesc că dacă se găsesc gaze de şist, dacă sunt minunate, noi cu ce ne alegem? Asta este problema! Ce să-l mai întreb pe domnul Cojocaru Dorin Octavian (n.r – directorul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale) că dânsul ştie prea bine. Nu ne alegem cu nimic! Decât dacă există probleme de mediu, ne alegem cu moştenirea acestora. Din exploatarea gazelor de şist nu ne alegem în primul rând cu gaze de şist. Şi atunci, ce să mai discutăm despre independenţa energetică?, se intreaba Serbanescu.
“ÎN ROMÂNIA SE FURĂ ZILNIC 340 DE MILIOANE DE EURO”
În ceea ce priveşte avantajul material obţinut de România în urma exploatării gazelor de şist, Ilie Şerbănescu afirma ca acestea este infim in raport cu adevarata valoare, tara noastră reusind să obţină de la Chevron o sumă egală cu aceea care “se fură zilnic în România”.
“Înainte de a ne pune să cumpărăm propriile noastre gaze de la americani trebuie să înţelegem că ne pune Germania să cumpărăm propriile noastre gaze la preţul rusesc. Despre asta vorbim. Deci liberalizarea asta este interzicerea pentru România de a se folosi de propriile gaze. Şi atunci ce ne mai mirăm că ne facem slugi în faţa companiei Chevron. Despre asta vorbim. Vreau să luam o singură cifră. Sunt 340 de milioane încasări ale statului român, astea sunt date oficiale, din redevenţă. Ce reprezintă 340 de milioane? Cam cât se fură zilnic în România. Zilnic! 340 de milioane plătite 80%, adică 80% sunt din petrol şi gaze, deci o parte bună este plătită de statul român către statul român. Că deocamdată mai exploatează şi Romgaz. Bine, paroxismul se atinge la ape minerale, unde dacă am înţeles eu, redevenţele le plăteşte o companie de stat către stat în timp ce îmbuteliatorii, care fac nişte profituri senzaţionale, nu plătesc nimic. Şi ca să închei. Bun! Venim şi după poveştile astea, care se vântură acum, venim şi generalizăm revedenţele europene şi rezolvăm problema. Adică ce probleme rezolvăm? Ce putem modifica? Hai să zicem că le dublăm şi nu o să mai luăm 300, luăm 600. Adică ceea ce se fură în două zile. Cu asta rezolvăm problema, în timp ce noi nu o să avem acces la propriile noastre gaze de şist. Asta mi se pare problema.”
Întrebat în legătură cu pericolele de mediu la care se expune ţara noastră, Şerbănescu şi-a declinat competenţa şi a subliniat caracterul vital al acestor resurse din punct de vedere economic.
“Îmi pare foarte rău, nu mă pot băga în chestiunea cu mediul, că nu mă pricep. Eu spun doar că lucrul e mai rău, chiar dacă nu vor exista probleme de mediu. Noi tot nu ne vom alege cu ceva din gazele noastre, că înţeleg că sunt în subsolul nostru. Asta mi se pare mie problema tulburătoare. Restul? Specialiştii trebuie să discute această temă. Noi nu rezolvăm nimic dacă blocăm această valorificare, nu asta e problema. Problema este dacă ne alegem cu ceva din ea. Sunt vecini care negociază pe baza împărţirii producţiei, adică ei ştiu că se aleg cu ceva. Eu înţeleg să facă un sacrificiu poate şi chiar din punct de vedere al mediului, dar să ştiu pe ce… adică să fac şi sacrificiu şi să nu mă aleg cu absolut nimic, trebuie să fiu chiar bou. Eu am impresia că ne-au luat foarte mulţi de proşti, dar nefericirea este că mai şi suntem“, a conchis economistul.
- Capital: Popii, şistu‘, cardu‘ şi Bârladu‘/ Alexandra Gătej, membru AmCham (i.e., gruparea oficialia de lobby american pe langa statul roman – n.n.)
În lume, în Europa şi chiar în partea noastră de hartă, 2013 este socotit un an important pentru pentru schimbările fundamentale din sectorul energetic în următoarele decenii. Ne aflăm în “epoca de aur a gazului” şi este clar că piaţa de gaz se va schimba odată cu exportul gazului de şist american, australian, polonez către ţări din Europa. Conducta North Stream trece pe deasupra noastră şi a polonezilor, conductă South Stream pe sub noi. Nabucco West – care ar trece şi pe la noi -este încă departe de a fi operaţională. România are – pe lânga resursele pe care le foloseşte deja – două mari oportunităţi: gazele de şist şi pe cele recent descoperite în Marea Neagră.
Acest lucru este cunoscut şi recunoscut de către autorităţile noastre care susţin aceste programe şi bine fac pentru că ele sunt în beneficiul exclusiv al României, adică al românilor, pentru că surse alternative de gaz la importurile scumpe de acum nu fac decât să scadă factura cetăţeanului, odată ce se vor materializa. Acest raţionament nu este unul teoretic, ci este dovedit de reducerea preţului la gaze în SUA cu 30% datorate exclusiv exploatării gazelor de şist. În plus, atât în Polonia cât şi în SUA existenţa operatorilor de gaz de şist au creat sute de mii de locuri de muncă reale şi permanente şi au contribuit la scăderea şomajului în aceste ţări. Inclusiv Rusia are un program de exploatare a gazelor de şist iar în Romania aceste tehnologii sunt folosite de treizeci de ani. În Marea Britanie şi Germania aceste programe au început deja. Toate aceste ţări mari caută alternative mai ieftine pentru gaz.
Deşi cele de mai sus pot părea argumente de bun simţ, la noi la Bârlad această logică nu prinde la preoţime. Prinde însă îndemnul preotesc împotriva capitaliştilor care “nu ne lasă să gândim” după cum se exprimă unul dintre oponenţi. Este Bârladul o zonă atât de prospera încât să nu aibă nevoie de industrie, cu un şomaj mic şi cu perspective de creştere economică? Au ei, locuitorii, un nivel de trai atât de ridicat încât să nu vadă decât pericole şi Anticrişti acolo unde ar putea vedea locuri de muncă, venituri suplimentare la primării din care să se rezolve şi problemele lor? Cifrele şi declaraţiile de pe site-ul primăriei indică chiar contrariul. Iată ce spun oficialităţile: “Piaţa muncii a suferit schimbări puternice în ultimul deceniu. În prezent municipiul Bârlad este puternic afectat de şomaj şi de lipsa locurilor de muncă. Şomerii reprezintă circa 10% (4.480 şomeri), iar persoanele neincluse în nici o formă de plată circa 50% (23.000 persoane) din populaţia activă a municipiului (44.700 persoane). Industria a determinat diminuarea ofertei de muncă prin privatizare, retehnologizare şi restructurare. În prezent, în municipiul Bârlad se constată un procent mare de disponibilizări cu meserii care nu se mai găsesc pe piaţa muncii (forjor, sudor, lăcătuş mecanic, strungar)”. Adică şomajul este foarte mare şi meseriile în pericol sunt chiar cele cerute de o industrie extractivă. Adică autorităţile sunt preocupate de acest fenomen îngrijorător şi caută soluţii altfel nu văd de ce ar fi acordat aviz de mediu pentru exploatarea gazelor de şist de acolo. Nu şi unii preoţi. Este foarte posibil ca în comunităţile pe care le păstoresc oamenii să o ducă foarte bine şi să nu fie dintre cei 50% care nu au un loc de muncă.
Este posibil ca mesajele lor înverşunate împotriva acestui proiect să vină din dorinţa de a apăra comunităţi bogate care fac agricultura exclusiv biologică pe care o vând în cantităţi şi cu preţuri mari la export. Sau apără comunităţi bine industrializate în care toată lumea are de muncă şi prosperă. Mă îndoiesc foarte mult că aşa stau lucrurile, altfel Bârladul ar fi în altă ţară. Sigur, este nevoie să fim foarte atenţi la toate provocările de mediu pe care aceste tehnologii le presupun şi să nu ne avântăm cu capul înainte doar pentru că la alţii a mers. Nu înseamnă că trebuie să adoptăm orbeşte tot ce ne spun cei care operează în acest sector sau că experienţa bună a altor ţări se poate replica şi la noi. Dar nici nu putem respinge cu atâta înverşunare şi fără motive reale o oportunitate care ar face bine economiei sărace a zonei. În Polonia preoţii au explicat oamenilor şi beneficiile pentru ei şi riscurile. Şi oamenii au înţeles că le va fi mai bine. Oare nu ar trebui preoţimea să se ocupe mult mai mult şi mai bine de sănătatea spirituală a enoriaşilor săi? Să îi înveţe pe oameni cum să muncească mai bine, cum să fure mai puţin, cum să nu mintă? Pe copii cum să se poarte? Oare şistu” şi cardu’ (de sănătate”) se potrivesc cu misiunea lor reală?
- Voxpublica/ Mihai Gotiu:
Prietenii fracking-ului s-au pus pe treabă. Așa cum știu eu. Cu implicarea politicienilor și instituțiilor pubice locale și centrale. Și cu intimidarea criticilor și contestatarilor. Nimic nou sub soare. Am văzut asta de nenumărate ori în cazul Roșia Montană. Asta nu înseamnă că am devenit imun. Că nu mă irită când văd cum, într-un mod cât se poate de cinic, primari, poliție, parlamentari ajung să reprezinte cât se poate de pe față și cât se poate de abuziv interesele cine știe cărui ”investitor strategic”. În cazul de față, Chevron.
Iată câteva amănunte despre ce se mai întâmplă la Bârlad. Peste noapte, Primăria a decis să desființeze o parcare din fața sediului unui birou notarial (fix pe cei 200 de metri din fața biroului, pe un bulevard de 6 kilometri). Ba, mai mult, Poliția a și plantat de dimineață doi agenți în zonă (foto), să fie siguri că clienții notarului nu opresc acolo, iar dacă opresc, să-i taxeze. Cu ce a greșit notarul în discuție? E unul dintre membrii activi ai Grupului de Inițiativă al Societății Civile (GISC) din Bârlad (sursa aici).
Preoții din Bârlad s-au trezit, la rândul lor, cu o vizită surpriză a primarului Constantin Constantinescu și a deputatului Adrian Solomon, chiar în timpul unei ședințe. ”Am avut, să spunem așa, surpriza, să vină în ședința noastră domnul Solomon și domnul primar care și-au prezentat un punct de vedere cum că noi am fi manipulați”, a declarat, într-o conferință de presă, protopopul de Bârlad, Vasile Lăiu. Scopul vizitei era de a-i determina pe preoți să nu se mai implice în protestele împotriva exploatării prin fracturare hidraulică a gazelor de șist.
În presa locală (din Vaslui) mai puteți citi, deocamdată, astfel de știri (aici). Citiți-le repede, salvați link-urile și copiați-le. Aceeași experiență din cazul Roșia Montană îmi spune că, în curând, astfel de articole or să se rărească până către extincția lor, înlocuite fiind fie de reclamă, fie de declarații ale unor ong-uri și sindicate și grupuri ”independente” care se vor forma peste noapte pentru a susține marea investiție caritabilă a Chevron în România. Iar dacă or să se mai încăpățâneze unii jurnaliști să publice și articole critice, presimt cum brusc, ziarele în discuție vor rămâne fără publicitate (de la alte firme, dependente de bani publici). E o previziune care aș dori să fie infirmată, dar n-aș paria pe asta. (…)
(…)Dar statul de drept nu se rezumă la justiție. Încălcarea, cu bună știință, de către reprezentanți ai autorităților publice a drepturilor cetățenilor reprezintă o lovitură și mai gravă dată statului de drept. Cu atât mai mult cu cât e vorba de încălcări repetate, sesizate peste tot în România. De câteva zile, în rețelele sociale circulă o înregistrare video din comuna Sânmihaiu Romândin județul Timiș, în care angajați ai firmei Prospecțiuni, deținută de Ovidiu Tender, plantează explozibili pe terenuri agricole fără acordul proprietarilor. Cu complicitatea vinovată însă a autorităților locale. E un subiect aproape inexistent în mass-media mainstream. În condițiile în care asemenea fapte generează un pericol social mult mai mare decât cazul celor două judecătoare. Mi-e greu să cred că mass-media, jurnaliștii cu o oarecare experiență și care coordonează și administrează conținutul editorial, nu realizează că abuzul autorităților împotriva cetățenilor de rând în interesul unor puternice (și influente) firme private duc la o neîncredere generalizată în stat și în instituțiile sale. Implicit în ideea de justiție și de stat de drept. Că înainte de a convinge Comisia Europeană ori membrii Schengen că România este un stat de drept, trebuie convinși cetățenii români că au un stat de drept. Că mult mai important decât ceea ce se raportează la Bruxelles sunt realitățile din România.
Ce s-a întâmplat mai exact în Sânmihaiu Român (după cum rezultă din înregistrarea video – pe care am prezentat-o și ieri – și dintr-un articol din ”Ziua de Vest”, singurul pe care l-am găsit în mediul online că ar fi tratat subiectul)? Firma Prospecțiuni caută gaze de șist în localitate. Angajații de la Prospecțiuni au obținut o hotărâre de Consiliu Local prin care li se permitea să facă prospecțiuni geologice în zonă. Ulterior, la presiunea localnicilor, consilierii s-au ”scuzat”, afirmând că nu au știut despre ce e vorba, că ar fost ”duși cu preșul” de către cei de la Prospecțiuni. Conform declarațiilor acestora, Prospecțiuni le-ar fi arătat niște hărți și niște aprobări de la Guvernul României (!). Mai mult, proiectul de hotărâre favorabil a fost promovat de secretarul Primăriei, Sebastian Tirchi, în timp ce primarul era plecat la o înmormântare, fiind introdus pe ordinea de zi în ultimul moment, cu câteva minute înaintea începerii plenului (sursa: ”Ziua de Vest”). O procedură abuzivă, secretarul unei primării având exclusiv atribuții executive (nefiind ales, nu poate promova hotărâri de consiliu local, care au caracter legislativ; așa ceva e posibil doar substituindu-se în mod abuziv primarului). Problemele hotărârii prin care li s-a permis celor de la Prospecțiuni să facă explorări nu țin, însă, doar de formă (procedură), ci și de fond: Consiliul Local nu putea să autorizeze (și nici Guvernul nu putea să dea aprobări în acest sens) ca o firmă să intre pe terenuri pe care nu le dețin fără acordul expres al proprietarilor. Lucru pe care, în mod normal, îl știau și cei de la Prospecțiuni (pentru că nu sunt la prima explorare).
Dar, după cum rezultă din înregistrări, angajații lui Tender erau obișnuiți cu o asemenea ”procedură”. Când proprietara le cere să părăsească terenul, ei invocă acordul Primăriei și ”joacă” la cacealma. Îi povestesc proprietarei despre un alt caz în care proprietarul nu a fost de acord, și în care prospecțiunea (și apoi exploatarea) s-ar fi făcut apoi de pe un teren învecinat, tot ”profitul” (despăgubirea) fiind încasat de proprietarul vecin. Totul e o minciună. Iar dacă nu e minciună, atunci e dovada unui abuz (dreptul la despăgubiri/răscumpărări îl au proprietarii tuturor terenurilor afectate, nu doar cei pe terenul cărora s-ar monta efectiv sonda). Mai mult, tot din înregistrări rezultă că angajații lui Tender ȘTIAU că nu au acordul proprietarei: aceasta își exprimase anterior refuzul de a permite explorări pe terenul ei, motiv pentru care Prospecțiuni a ocolit-o, solicitând acordul arendașului terenului (care cultiva grâu). Arendașul ar fi putut permite accesul unor persoane străine pe teren, însă doar pentru a realiza lucrări care au legătură cu scopul pentru care l-a arendat – cultivarea grâului. La fel cum un chiriaș al unei case sau al unui apartament poate permite prezența unor străini în imobilul închiriat, dar nu poate autoriza legal lucrări care se schimbe structura imobilului sau utilizarea lui fără acordul proprietarului (să deschidă un magazin, să dea jos un perete etc.). Mai mult, pentru așa ceva chiriașul ar avea nevoie (în cazul că ar fi afectați într-un mod sau altul – zgomot, poluare etc.) și de acordul proprietarilor din vecinătate. E imposibil ca juriștii de Prospecțiuni să nu cunoască asemenea ”amănunte” legislative. Siguranța și lejeritatea cu care au acționat la Sânmihaiu Român arată că e vorba de o practică deja experimentată și în alte părți.
Mai mult, conform ”Ziua de Vest”, în primele zile de prospecțiuni în Sânmihaiu Român, angajații lui Tender au fost însoțiți pe teren de agentul de poliție Ștefănescu. Agentul Ștefănescu și-a motivat prezența lui ”pentru a nu apărea probleme” și pentru ca ”cele două părți să se înțeleagă asupra eventualelor despăgubiri”. Poliția nu are însă nici atribuții de negociere și nici de intermediere în contracte civile (cum sunt cele legate de despăgubiri). Rolul Poliției e strict de a apăra ordinea publică și respectarea drepturilor cetățenilor. Prezența agentului de poliție avea ca efect doar sugerarea faptului că prospecțiunile în discuție ar fi fost legale, că proprietarii nu le pot refuza, ci, cel mult să solicite eventuale despăgubiri. Nu interesul cetățenilor îl reprezenta agentul de poliție, ci interesul firmei lui Tender. ”Să nu apară probleme” capată în acest context un cu totul alt sens: să nu care cumva proprietarii revoltați (pe bună dreptate) să-i ia în furci pe angajații lui Tender.
Cum e posibil un astfel de abuz generalizat? Explicația o oferă chiar unul dintre cei de la Prospecțiuni, cu o replică memorabilă adresată proprietarei: ”N-ați auzit de cel mai mare influent om al României, de domnul Tender?”. Nu pe lege se bazează în toate aceste abuzuri angajații de la Prospecțiuni, ci pe ”influența lui Tender”. Din fericire, aroganța și siguranța omului lui Tender și-a primit un răspuns pe măsură din partea proprietarei: ”Da Tender ăsta no fost și el arestat? Ei fir-ar el a dr… Să vină domnul Tender aici”. În comentariile de la articolul publicat ieri, unii cititori întreabă și sugerează că proprietarii ar fi trebuit să se adreseze Poliției pentru a-i scoate pe ”exploratori” de pe teren. Asta ar fi normal… într-un stat de drept. Nu însă și într-un stat în care Poliția se plimbă la braț cu autorii abuzurilor ca ”să nu apară probleme”. Într-un astfel de stat, în care ”cu aprobări de la Guvern”, cu complicitatea ”inconștientă” a consilierilor locali și cu protecția Poliției se încalcă flagrant drepturile cetățenilor, acestora din urmă nu le rămân prea multe soluții: să apeleze la justiție (unde riscă să dea peste magistrați ca cele două doamne amintite), să solicite ajutorul presei (pentru a pune presiune publică pe autorități) și, în ultimă instanță, să-și apere singuri proprietățile. La finalul filmului ”Roșia Montană. Un loc la marginea prăpastiei”, Eugen David, președintele Asociației Alburnus Maior, constituită din localnici care nu vor să-și înstrăineze pământurile, este întrebat ”ce ar fi dispus să facă pentru a-și apăra drepturile”. Iar răspunsul e fără echivoc: ”Orice”. E un răspuns de care ar trebui să țină cont orice autoritate, locală sau centrală, responsabilă (dacă mai există așa ceva în România). (…)
- Adevarul:
În 4-5 ani eu zic că tehnologia explorărilor va evolua așa de mult – chiar și a gazelor de șist – încât aprobările de mediu nu vor mai fi o problemă
INTERVIU EXCLUSIV Crin Antonescu: „Unde este problema cu Justiţia? A impus USL vreun procuror?“
Ce părere aveţi despre explotarea gazelor de şist?
Dacă nu există elemente certe care să ne confirme riscuri majore trebuie să le facem. România are nişte resurse, trebuie să le folosească . Există un raport între riscuri şi beneficii, resursele trebuie bine drămuite dar trebuie şi explotate, ne trebuie bani ca să creştem finanţarea educaţiei şi sănătăţii ca să creştem nişte generaţii. Nu putem să spunem că stăm de pază la resursele noastre de aur, gaz să nu ni le ia cineva şi în timpul ăsta copiii noştri să umble desculţi. Din păcate subiectele acestea sunt puternic contaminate de lobby-uri sau megascandaluri propagandistrice în aşa fel încât nimeni nu mai poate să se pronunţe fără a fi a doua zi etichetat agent de influenţă, cumpărat. Politicienii încearcă să evite să dea un răspuns clar, ori răspunsul clar trebuie dat.
Dacă eşti împotriva exploatării gazelor de şist eşti pro-rus. Ce părere aveţi despre această teză?
Asta e o prostie. Decizia de a exploata sau nu, nu este pro-americană sau anti-americană ci pro-românească şi anti-românescă. Dacă raportul riscuri, beneficii sau oportunităţi este acceptabil, este o acţiune pro-românească, iar Rusia nu are niciun amestec. Faptul că noi plătim mult pe gazul rusesc nu ne dă un certificat de democraţi şi de luptător împotriva Rusiei. Ştiu ce temeri şi spaime justificate avem în raport cu Rusia, ştiu ce s-a întâmplat în Siberia, dar eu am spus următorul lucru care nu e anti-american sau pro-rus. Rusia nu trebuie tratată ca un duşman, sunt politicieni în ţara asta care vorbesc ca şi cum am fi în război cu Rusia. Tocmai faptul că suntem într-o situaţie de securitate mai bună ca niciodată ca membri NATO, suntem într-o situaţie de siguranţă fără precedent, trebuie să ne facă mai deschişi şi mai apţi să dezvoltăm o relaţie normală şi convenabilă cu Rusia, aşa cum au SUA, Germania, Polonia, ţări care ştiu ce înseamnă din istorie faţa rea a Rusiei mai bine decât România. (…)
Jorma Ollila, presedintele grupului petrolier Shell, a declarat ca Europa trebuie accepte urgent gazele de sist, pentru a-si mentine avantajele competitive, potrivit publicatiei Natural Gas Europe. Ollila a precizat ca Europa a inceput sa fie depasita de Statele Unite din cauza reglementarilor stricte legate de explorarea si exploatarea gazelor neconventionale. “Europa trebuie sa adopte politici energetice mai competitive”, considera Ollila. “Statele Unite au avantaj competitiv prin exploatarea gazelor de sist, deoarece gazul de acolo este mai ieftin. Acesta duce la electricitate ieftina si la costuri de productie mai scazute”, a mai spus Ollila.
Shell a inceput sa deja exploreze gazele de sist in Europa. La inceputul acestui an, a incheiat un contract pentru investitii de 10 miliarde de dolari in Ucraina, tara in care exista rezerve de gaze de sist estimate la circa 42 miliarde metri cubi. Compania mai exploreaza gaze de sist din China si America de Nord.
Europa a fost mult mai reticenta in adoptarea noilor tehnologii, existand unele state, precum Franta si Bulgaria, care au impus moratorii asupra explorarii gazelor de sist.
Si presedintele OMV, Gerhard Roiss, a declarat recent ca UE trebuie sa elaboreze o pozitie comuna in privinta gazelor de sist. Gerhard Roiss a precizat ca, in caz contrar, UE risca dezindustrializarea. Gerhard Roiss a mai afirmat si in luna noiembrie 2012 ca Europa trebuie sa accepte exploatarea gazelor de sist. Altfel, companiile care au costuri energetice mari isi vor muta combinatele si unitatile de productie se vor muta spre SUA, unde fracturarea hidraulica a scazut semnificativ pretul gazelor. Refuzul de a exploata gazele de sist inseamna un risc pentru competitivitatea industriei europene, a mai spus, in luna noiembrie, seful OMV.
- Presseurop: Madrid intenţionează să exploateze gazul de şist
“Guvernul dă aripi fracturării hidraulice” scrie El País, în urma aprobării de către guvernul spaniol, la 1 martie, a unui proiect de lege care urmăreşte să faciliteze dezvoltarea aceastei tehnologii controversate de extragere a gazului. Aceasta a fost deja contestată de către municipalităţile vizate şi de organizaţiile de mediu. Conform estimărilor, Spania dispune de resurse neconvenţionale de gaze suficiente pentru a asigura consumul pe 39 de ani, în valoare de 700 de miliarde de euro, în timp ce companiile din acest sector de activitate anunţă investiţii între 700 de milioane şi 1 miliard de euro pentru următorii ani. Şi “nu există niciun motiv absolut pentru a interzice” dezvoltarea sa în Spania, “în cazul în care efectele colaterale asupra mediului sunt strict controlate”, precizează El País, care constată că opiniile privind fracturarea – “fracking” în limba engleză – sunt împărţite.
Pentru unii, această tehnică de extracţie a gazului va transforma degeaba Spania într-un fel de caşcaval cu găuri. Pentru alţii, aceasta este o ocazie de aur pentru o ţară care importă 99% din hidrocarburile pe care le consumă.
Dezacordul în privinţa acestei probleme se repetă şi la scară europeană, mai adaugă ziarul din Madrid.
Europa nu dispune de o legislaţie comună privind condiţiile de mediu pentru a dezvolta această metodă controversată, şi se pare că o nu va avea în curând. Diferenţele de opinie între ţări, şi chiar între comisarii [europeni] competenţi în domenii diverse este evidentă. Franţa, Irlanda şi Bulgaria au impu smoratorii asupra fracturării. Polonia pariază ferm pe această metodă. [Şi] până acum, rapoartele prezentate de către Comisia Europeană sau de către Parlament au concluzii divergente.
- Autoritatile locale din BARLAD boicoteaza PROTESTUL IMPOTRIVA GAZELOR DE SIST? Propaganda pro-exploatare la foc continuu
- Mai bine mai tarziu decat niciodata, o parte a media a descoperit, in fine, ca ROMANII SPUN NU GAZELOR DE SIST. Autoritatile ii duc cu zaharelul… (video) Exploatarea sisturilor, INTERZISA intr-o comuna din VASLUI
- FITIONESTI. Case daramate si fantani secate de la SONDA DE PROSPECTIUNI pentru gaze (VIDEO)/ Proclamatia-protest de la Barlad: SUNTEM COBAII CHEVRON!
- Protopopul Vasile Lăiu: “NOI NU MAI AVEM VOIE LA NIMIC IN TARA ASTA, IN CURAND NICI SA RESPIRAM, AM AJUNS SA NE VINDEM DE TOT”/ Primul-ministru PONTA DEZINFORMEAZA pe tema fractionarii hidraulice
- PROTOPOPUL VASILE LĂIU: “Prefer sa mor cu fruntea sus decat cu capul in noroiul Chevron-ului”/ CUM A OCULTAT MASS-MEDIA PROTESTELE MASIVE DE LA BARLAD. Unele autoritati locale au interzis fractionarea hidraulica
- MITING ANTI-GAZE DE SIST LA BARLAD. Chevron va incepe explorarea anul acesta
- BAILE FELIX IN PERICOL din cauza gazelor de sist (VIDEO)
- Gazele de sist: PUSTIIREA MOLDOVEI?
- JAFUL RESURSELOR NATURALE: faza pe rusi. GAZPROM implicata (si) in exploatarea GAZELOR de SIST romanesti?
- Episcopia Husilor se DELIMITEAZA de preotii care se opun EXPLOATARII GAZELOR DE SIST, dar nici nu ii opreste sa participe la ACTIUNI DE PROTEST
- Acordurile cu Chevron pentru GAZELE de SIST, ILEGALE? Companiile straine au LIBER la EXPORTUL gazelor noastre
- JAFUL RESURSELOR NATURALE: faza pe rusi. GAZPROM implicata (si) in exploatarea GAZELOR de SIST romanesti?
- Avize in serie pentru EXPLORAREA GAZELOR DE SIST in Vaslui si Baile Felix
- Ponta cu arme si bagaje de partea CORPORATIILOR STRAINE: SUSTIN GAZELE DE SIST/ La Vaslui s-a dat deja LIBER LA EXPLORARE pentru CHEVRON!
- GUVERNUL PONTA DA DRUMUL GAZELOR DE SIST. Spre americani…
- Parlamentul European deschide usa EXPLOATARILOR GAZELOR DE SIST. Cum au votat EUROPARLAMENTARII ROMANI rezolutiile referitoare la noul ”aur energetic”
- Chevron si ExxonMobile fac LOBBY la Bruxelles pentru “dezlegare” la EXPLOATARILE GAZELOR DE SIST
***
- Fracturare hidraulica: RISC DE CONTAMINARE a surselor de apa prin exploatarea gazelor de sist (studiu)
- RAZBOIUL GAZELOR DE SIST. Proteste la Costinesti, raport oficial despre CUTREMURELE “hidraulice”, BOALA OLANDEZA si abdicarea de la SUVERANITATE
- GAZELE DE SIST sau Romania in TENTACULELE LUI ROCKEFFELER. Raspunsul Chevron la protestul de la Barlad: ROMANII NU AU INTELES BINEFACERILE EXPLOATARII!
- Ce lasa CHEVRON in urma exploatarilor sale: cazul DEZASTRULUI din Ecuador (documentar VIDEO)
- Chevron, gazele de sist si MASACRUL ECOLOGIC de la Barlad. CUM S-AU IMPARTIT RESURSELE ROMANESTI DE HIDROCARBURI GIGANTILOR ENERGETICI MONDIALI
- CHEVRON va incepe EXPLOATAREA gazelor de sist in Dobrogea. Procedura induce CUTREMURE si POLUARE
- Efectele DEVASTATOARE ale exploatarilor GAZELOR DE SIST
- GASLAND: Documentar despre EFECTELE NOCIVE ALE FRACTIONARII HIDRAULICE folosita in exploatarea gazelor de sist (Video – subtitrare)
Admin
Am spus mereu chiar si pe site-ul tau ca raul este intins peste tot…Mai ca te apuca disperarea cand iti dai seama cat este de grava situatia in lume.Dar vad ca dusmanii vor sa “ne piarda grabnic”.Ii deranjeaza nu romannii cat Romania.Inventeza in fiecare zi diferite motive pentru a ne distruge de tot.
Dumnezeu si Maica Domnului au grija de tara asta si de romani,altfel nu se explica cum de mai existam.Insa este o vorba romaneasca:”Dumnezeu iti da,dar nu-ti baga si-n plasa”.Noi romanii ce facem?Este nevoie de noi toti,ca sa nu ne piarda cei rai.
Avea Amza Pelea o replica memorabila in filmul Mihai Viteazul:locul dusmanilor tarii este in pamantul stramosesc nu deasupra lui…ceva de genul asta.
Pentru cei care inca mai dorm,recomand acest film.
Trezirea oameni buni,vin vremuri crunte pentru crestini.
Mi-se pare că România a ajuns ca o tîrfă ce se chichițează și își arată dedesubturile numai ca să atragă hăndrălăii. Da, aici ne-a adus clasa politică. Pentru ei așa e capitalismul, poate că au dreptate. Ce e capitalismul dacă nu o formă de sclavagism fardat și perfid.
lobbistii astia nu prea cunosc zona… pai biserica noastra ortodoxa este o biserica Nationala, nu ca cea din polonia, care e condusa de la Roma.
pacat ca si politicienii nostrii sunt condusi din afara…
SI, DACA TOT MODIFICAM CONSTITUTIA, NOI, POPORUL, DORIM CA ARTICOLUL 35 SA ARATE ASTFEL:
Dreptul la mediu sănătos ARTICOLUL 35
(1) Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic.
(2) Statul asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept. IN ROMANIA , EXPLOATAREA GAZELOR NATURALE PRIN METODA FRACTIONARII HIDRAULICE ESTE STRICT INTERZISA!
(3) Persoanele fizice şi juridice au îndatorirea de a proteja şi a ameliora mediul înconjurător.
Pentru ca raul sa triumfe este suficient ca oamenii buni sa nu faca nimic! Sa facem ceva!