Arhiepiscopul Ciprului pune AVEREA BISERICII la dispozitia STATULUI pentru iesirea din criza!/ Complet defazat, Patriarhul Daniel cere iarasi bani autoritatilor pentru CATEDRALA. Cu ce pret?

20-03-2013 4 minute Sublinieri

Hrisostom al Ciprului

Seful Bisericii Ortodoxe din Cipru, o institutie extrem de influenta, a declarat miercuri ca e gata sa puna averea considerabila a institutiei la dispozitia statului pentru a ajuta la iesirea din criza. Chrysostomos al II-lea i-a propus presedintelui tarii ca Biserica Ortodoxa sa-si ipotecheze bunurile pentru a cumpara obligatiuni ale statului, transmite AFP. Biserica Ortodoxa din Cipru este cel mai mare proprietar de terenuri din tara si are participatiuni la numeroase firme, fiind si actionar al bancii Hellenic Bank.

La fel ca si in Grecia sau Romania, si biserica ortodoxa din Cipru este extrem de influenta pe scena politica. “Tot patrimoniul Bisericii este la dispozitia tarii pentru a impiedica scufundarea”, a declarat seful bisericii, adaugind ca situatia tarii poate fi “gestionata”. Chrysostomos al II-lea a refuzat sa dea cifre precise, dar a estimat ca averea institutiei se ridica la zeci de milioane de euro.

Reamintim ca Parlamentul cipriot a respins marti seara planul european de salvare cu 36 de voturi “impotriva”, 19 abtineri si niciun vot “pentru”, informeaza AFP. Presedintele Parlamentului de la Nicosia, Yiannakis Omiru a anuntat ca “proiectul a fost respins”, vestea fiind primita cu urale de miile de manifestanti adunati in fata sediului Parlamentului.

In contrapartida unui ajutor international de 10 miliarde de euro pentru insula mediteraneana aflata in pragul falimentului, Nicosia s-a angajat sa introduca o taxa exceptionala asupra depozitelor bancare si sa restructureze sectorul bancar al tarii, supradimensionat in raport cu economia reala. Proiectul de lege revizuit supus marti aprobarii Parlamentului prevede exonerarea de la plata taxelor a depozitelor sub 20.000 de euro, mentinand taxarea de 6,75% a depozitelor intre 20.000 si 100.000 de euro si de 9,9% pentru valori superioare, potrivit unui corespondent AFP care a consultat acest text.

Uniunea Europeană încearcă să se replieze după înfrângerea suferită marţi în Parlamentul de la Nicosia, care a respins solicitarea ca statul cipriot să taxeze depozitele bancare, dacă vrea să fie sprijinit cu zece miliarde de euro de către UE. Astfel, Comisia Europeană, FMI şi BCE au trimis urgent o misiune în Cipru, pentru discuţii privind controlul capitalului şi menţinerea băncilor, închise până la sfârşitul acestei săptămâni, potrivit Bloomberg.

Prima reacţie şi cea mai importantă pentru Cipru a venit de la Banca Centrală Europeană, care a anunţat că a luat act de decizia Parlamentului şi totuşi va furniza în continuare necesarul de lichidităţi sistemului bancar cipriot.

Ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble, a declarat într-un comunicat că regretă rezultatul votului din Parlamentul cipriot, dar că situaţia este sub control şi că oferta Bruxellesului este încă valabilă şi anume să ajute cu zece miliarde Ciprul, dacă acesta adună alte şase din taxarea economiilor.

La rândul său, ministrul luxemburghez al Finanţelor le-a cerut colegilor săi din zona euro să se întâlnească urgent în şedinţă, pentru a pune la punct un nou pachet de sprijin, cu noi condiţii. Este probabil aşadar ca oferta Uniunii Europene să sune astfel: BCE nu va tăia liniile de finanţare pentru băncile cipriote, dar Nicosia trebuie să accepte totuşi un compromis.

Ce se întâmplă între timp în Cipru?

Votul din Parlament a fost primit cu ovaţii de protestatarii adunaţi marţi seară la Nicosia. Între timp, miercuri dimineaţă, preşedintele cipriot a convocat liderii principalelor partide politice, pentru a căuta soluţii, întrucât Ciprul are nevoie de bani de undeva, ca să se salveze de la faliment.

În disperare, ministrul cipriot al Finanţelor, a plecat la Moscova pentru a discuta despre un posibil sprijin financiar, în schimbul refuzului de a taxa depozitele, majoritatea aparţinând cetăţenilor ruşi. Nu se ştie dacă recurgerea la sprijinul Rusiei ar fi “planul B” despre care vorbea preşedintele cipriot, Nicos Anastasiades. Ciprul are deja două miliarde şi jumătate de euro împrumutate de la Moscova.

Foarte interesant, în acest context, şeful Bisericii Ortodoxe din Cipru, Chrysostomos al II-lea, i-a propus preşedintelui ţării în timpul unei întâlniri cu acesta ca Biserica Ortodoxă să-şi ipotecheze bunurile, pentru a cumpăra obligaţiuni ale statului. Biserica este un important proprietar de terenuri şi are participaţiuni la numeroase firme.

Ce se întâmplă în România?

Zilele trecute am văzut o depreciere a leului pe fondul crizei cipriote. Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, spunea marţi că va “manageria impactul asupra fluxurilor de capital pe care îl are decizia recentă din insula cipriotă“. Leul s-a depreciat luni cu aproximativ 0,5% în raport cu euro, pe fondul aversiunii la risc a jucătorilor, determinate de anunţul privind introducerea unei taxe pe depozitele bancare din Cipru. BNR a publicat marţi un curs de referinţă în scădere cu aproape un ban, la 4,407 lei pentru un euro. Cursul oficial de miercuri este de 4,4179 lei/euro.

Nota noastra:

Fireste ca anuntul IPS Hrisostom nu este strain de un calcul politic al sefului Bisericii Ciprului: prin acest anunt si-a asigurat o vasta popularitate. Nu inseamna neaparat ca Biserica Ciprului va renunta la toate averile sale sau va renunta fara conditii. Apoi, cedarea averilor Bisericii inseamna, de fapt, IMPLICAREA in politica a sefului acesteia, lucru nu foarte strain de istoria Ciprului, de altfel. Prin urmare, secularistii de la noi, care vor trambita acest eveniment, trec cu vederea faptul ca oferta lui Hristostom inseamna OPUSUL a ceeea ce vor ei: nu eliminarea Bisericii din spatiul public, ci preluarea controlului de catre aceasta! 

In plus, Hrisostom are o idee destul de clara in ce ar consta implicarea sa si statutul Ciprului in UE.

In acest context, numai bine ce a iesit si Patriarhia noastra, dornica de a comunica, vezi bine, dupa o lunga tacere, impusa si altora, sa… mai ceara niste bani de la autoritati pentru Catedrala Neamului. Ne intrebam cu durere, daca, oare, in lumea ortodoxa, mai exista un Patriarh mai defazat fata de realitate decat PF Daniel? 

Biserica Ortodoxa cauta in continuare sa obtina si de la stat sumele de bani necesare pentru a finaliza Catedrala Mantuirii Neamului. Dupa ce in decembrie 2012 HotNews.ro scria ca Patrarhia cere primariilor din tara donatii de peste un milion de euro de fiecare pentru Catedrala, reprezentantii BOR sustin acum ca, din cauza crizei economice donatiile de la credinciosii si clericii din romania si din strainatate nu mai sunt la nivelul celor din anul 2011″ si, astfel, “atat autoritatile centrale, cat si cele locale trebuie sa sustina financiar construirea catedralei mantuirii neamului”. 

“Avand in vedere faptul ca suntem intr-o perioada de criza economica, donatiile de la credinciosii si clericii din Romania si din strainatate nu mai sunt la nivelul celor din anul 2011. Atat autoritatile centrale, cat si cele locale trebuie sa sustina financiar construirea catedralei mantuirii neamului”, a declarat purtatorul catedrala-mantuirii-neamului-machetade cuvant al Patriarhiei, parintele Constantin Stoica pentru Realitatea TV.

Reprezentantul Patriarhiei s-a mai referit si la costul ridicarii Catedralei Mantuirii Neamului care se ridica la aproape 100 de milioane de euro. Sursa citata precizeaza ca pana in acest  moment, proiectul a fost realizat in proportie de 50% si ca, in cei doi ani de constructie, Patriarhia a investit aproximativ 50 de milioane de euro.

Cu toate acestea, o parte din banii investiti au provenit din donatiile si sprijinul financiar al statului Roman. Astfel, in 2012 statul roman a sprijinit constructia catedralei cu aproape 8,4 milioane de euro, din care 4,2 milioane de euro de la Guvern si 2 milioane de euro de la Primaria Generala a Capitalei.

HotNews.ro a scris in decembrie 2012 ca Patrarhia a cerut mai multor primarii din Romania donatii de peste un milion de euro fiecare pentru continuarea lucrarilor la Catedrala Mantuirii Neamului. Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, parintele Constantin Stoica, a declarat atunci pentru HotNews.ro ca “este probabil” ca Patriarhia sa fi trimis astfel de cereri de donatie, intrucat legea prevede acest lucru.

Ca reactie la solicitarile Patriarhiei, Asociatia Secular – Umanista din Romania (ASUR) cerea primariilor si consilierilor locali sa refuze cererile Patriarhiei Romane de finatare a Catedralei Mantuirii Neamului. In anul 2012, Primaria Capitalei a donat pentru Catedrala Mantuirii Neamului 10 milioane lei. “L-am rugat pe Preafericitul sa ne faca si noua o strana unde sa scrie “Primaria Municipiului Bucuresti, iar Preafericitul ne-a binecuvantat”, a declarat primarul general, Sorin Oprescu, in iunie 2011 cand s-a adus vorba pentru prima data despre aceasta donatie. In 2011 si Guvernul a acordat aceeasi suma.

Catedrala Mantuirii Neamului este construita in spatele Palatului Parlamentului, va avea o inaltime de 110 metri, o lungime de 120 de metri si o latime de 70 de metri. Catedrala se va desfasura pe o suprafata de 38.000 de metri patrati si va avea doua hramuri: “Inaltarea Domnului” (Ziua Eroilor) si “Sfantul Apostol Andrei” si va dispune de o capacitate pentru 5.000 de enoriasi.


Categorii

1. DIVERSE, Arhiepiscopul Hrisostom al Ciprului, Cipru, Opinii, analize, Patriarhul Daniel, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “Arhiepiscopul Ciprului pune AVEREA BISERICII la dispozitia STATULUI pentru iesirea din criza!/ Complet defazat, Patriarhul Daniel cere iarasi bani autoritatilor pentru CATEDRALA. Cu ce pret?

 1. O “gluma” pe care a facut-o (cu amar) un ierarh roman referitor la constructia Catedralei: dupa ce o terminam, slujim in ea Parastasul Neamului 🙁

  Daca nu vin banii de la stat si din donatii, ce urmeaza? Indulgentele??? Doamne, miluieste-ne!

 2. Sper sa n-ajunga, dupa finalizare, s-o inchirieze ca sa-si plateasca politele.
  Sa n-ajungem sa vedem scene cu uraciunea pustiirii in noua minune demna de vecinatatea primei capodopere de gen (fosta casa poporului).

  Toti se grabesc, e semn de Final. Ca de sfarsitul nostru ca neam nu se mai pune problema, e pecetluit deja. Probabil chiar vor sa ne tina un parastas acolo, caci ne vor mai putea pomeni doar la morti. Dar nu conteaza, va fi frumoasa zidirea, asta e totul: banul si cimentul. Mantuirea de-aici rezulta.

 3. Felicitari Bisericii Ortodoxe din Cipru,felicitari Parlamentului cipriot!

  UE incearca sa dea o lectie de umilinta unui stat mic.

  Felul cum Biserica si Parlamentul din Cipru,s-au comportat,este admirabil.

  Inca o data se vede dispretul mai marilor UE pentru omul simplu.
  Da,in bancile cipriote sunt multi bani rusi.

  Insa in bancile elvetiene sunt mai multi bani rusi,ori de alta culoare.

  Chiar reglementarile europene permite persoanelor fizice si companiilor sa aiba conturi in tari cu regimuri fiscale foarte favorabile,ESTE LEGAL!

  Este imoral,amoral,antiDumnezeu,ca pagubele sistemului bancar sa fie suportate de populatie si de cei care si-au depozitat fondurile in banci.

  UE isi arata coltii impotriva unei tari ortodoxe,impotriva unui stat mic.
  Ciprul insa arata demnitate si tarie iar acest lucru nu cred ca-i displace lui Dumnezeu.

  As fi vrut sa vad si la Patriarhul Daniel o atitudine demna,de luptator,impotriva satanistului basescu.
  Nu am vazut decat complicitate,amicitie,zambete false,etc.

  Cine se insoteste cu minciuna,tradarea nationala,ura,jaful (personificate de Basescu) nu are cum sa vesteasca cuvantul Domnului.Pentru ca Domnul nu se insoteste cu munciuna,tradarea nationala,ura,jaful.

  Cine se insoteste cu basescu,nu are Dumnezeu!

 4. Scuze pentru unele erori de scriere,chiar nu-mi doresc sa fiu considerat agramat,pentru ca nu sunt,insa in graba se mai intampla.

 5. Pingback: Eurocratii dau ULTIMATUM CIPRULUI, Rusia spune PAS/ Haosul continua, americanii au idei traznite: CIPRU SA APELEZE LA ...TURCIA PENTRU AJUTOR! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 6. Pingback: CIPRU. Experimentul merge mai departe: SPECTRUL FOAMETEI si PROTESTE. FMI respinge planul guvernului cipriot, Arhiepiscopul Hrisostom vorbeste iar despre IESIREA TARII DIN ZONA EURO - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 7. Pingback: George Friedman despre PRECEDENTUL CIPRIOT si JOCUL GERMANIEI. Orizontul CRIZEI MASIVE DE LICHIDITATI in Europa/ Premierul rus Medvedev critica JAFUL BANCAR - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 8. Pingback: Arhiepiscopul Hrisostom al CIPRULUI cere DEMISIA ministrului de finante si a guvernatorului BANCII NATIONALE, precum si IESIREA DIN UE/ Mitropolitul Neofit critica EUROCRATIA MERKELIANA/ Propaganda germana in PRESA ROMANEASCA - Razboi întru Cuvânt - Rec
 9. Pingback: Arhiepiscopul Cretei da TERENURI AGRICOLE pentru SOMERI - Recomandari
 10. Pingback: MANAGERUL UNEI IMAGINI DEZASTRU A BOR? Cererile Patriarhiei de finantare a CATEDRALEI MANTUIRII NEAMULUI starnesc un val de contestare a BOR si a FINANTARII PUBLICE a bisericilor - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare