PS MACARIE, AVERTISMENT PENTRU TINERI: “Tinerețea voastră este „marfa” cea mai râvnită de stăpânitorii acestei lumi! Trebuie să conștientizați acest lucru! Consumerismul, atracțiile noilor tehnologii, IDEOLOGIILE DE GEN sau ANTI-FAMILIE, toate sunt menite capturării voastre”

2-08-2018 4 minute Sublinieri

Tabăra tinerelor familii constituie punctul culminant al activităților din cercurile catehetice parohiale și din filialele Centrului pentru tineret „Sfântul Voievod ștefan cel Mare” din cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord. Și în această vară, cu participarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Serafim și a Preasfințitului Părinte Episcop Macarie, credincioși români și scandinavi au petrecut împreună o săptămână de rugăciune, pelerinaje, activități educative și drumeții recreative.

Astfel, ediția din 2018 a „Taberei familiilor din Episcopia Europei de Nord” s-a desfășurat în anul Centenraului în județul Suceava, orașul Gura-Humorului și în localitatea Spermezeu, judeșul Bistrița-Năsăud, în perioada 23-29 iulie. Deschiderea oficială a taberei a avut loc la Gura Humorului, luni, 23 iulie, când organizatorii au adresat participantilor cuvântul de bun-venit și au prezentat programul bogat al zilelor ce vor urma.

[…]

Ziua de miercuri, 25 iulie, a debutat cu o experiență foarte inedită: deplasarea cu mocănița (trenul cu abur) pe calea ferata cu ecartament îngust între localitățile Moldovița și Argel, datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Folosită inițial pentru entru transport de masă lemnoasă de la pădure la gater, trenul are acum o funcție strict turistică, spre încântarea celor care aleg să parcurgă cei 10 kilometri ai traseului foarte pitoresc. La întoarcerea în Moldovița, ne-am închinat în biserica mănăstirii și am trecut puțin și pe la Mănăstirea Sucevița. După prânz, tabăra s-a îndreptat spre Mănăstirea Putna, cea pe care Mihai Eminescu a numit-o „Ierusalimul neamului românesc”. Aici ne-am rugat la mormântul marelui domnitor Sfântului Ştefan cel Mare, topos numit de același poet național „altarul conştiinţei naţionale”. Trecând pe la muzeul mănăstirii și primind cuvânt de folos din partea părinților monahi, am continuat periplul duhovnicesc către Mănăstirea Sihăstria Putnei și apoi Peștera Sfântului Daniil Sihastrul, situată la mică distanță de vatrele monahale sucevene menționate anterior. Seara s-a încheiat cu rugăciunea și imnul „Lumină lină” pe care le-am intonat împreună.

Joi 26 iulie, tinerele familii din tabără au pornit în pelerinaj spre sihăstriile din „pustia” bucovineană sau „Athosu-ul românesc”, cum mai este numit muntele Rarău. Mănăstirile de la Pojorâta și Sihăstria Rarăului sunt oaze de duhovnicie și trăire autentică monahală. Drumul până la aceste vetre monahale este el însuși un eveniment, șoseaua alpină „Transrarău” fiind considerată una dintre cele mai spectaculoase din România. Cuvintele pline de înțelepciune și îmbărbătare ale Părintelui Ioan Larion Neagoe, unul dintre duhovnicii care a trecut prin școala aspră a suferinței în închisorile comuniste, ne-au reaprins râvna și patriotismul, astfel că odată ajunși înapoi la locul de cazare din Gura Humorului, în jurul focului de tabără, am cântat cu însuflețire cântece creștine și patriotice. Astfel s-a încheiat ziua a patra.

Ziua de vineri a debutat cu atelierul de încondeiat ouă, în care cei mici mai ales, dar și părinții lor, au devenit experți în acest meșteșug duhovnicesc reprezentativ pentru zona Bucovinei, ale cărui taine au avut ocazia să le deslușească pe îndelete în prima parte a zilei. După un pelerinaj la Voroneț (lăcaș de cult supranumit și „capela sixtină a Ortodoxiei românești„ datorită frescelor exterioare atât de cunoscute în întreaga lume) și Mănăstirea Gura Humorului, la ceas de Vecernie ne-am adunat în Catedrala „Adormirea Maicii Domnului și Sfinții Români” din Gura Humorului, pentru a ne întâlni în rugăciune cu IPS Serafim Joantă, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, şi cu PS Macarie Drăgoi, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, care au slujit, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, alături de preotul paroh Mircea Nuțu și de un numeros sobor de preoți și diaconi din Episcopia noastră și din împrejurimi.

În dialogul duhovnicesc ce a urmat slujbei Vecerniei, IPS Părinte Mitropolit Serafim a a vorbit despre importanţa rugăciunii, venind cu exemple din Sfânta Scriptură şi de la Sfinţii Părinţi, şi despre rolul Bisericii în viaţa oamenilor. „Biserica este cea care, aici pe pământ ne ajută să ne mântuim, adică să ne elibereze de rău şi de păcat. Nu ne putem salva sufletele noastre în veşnicie dacă nu ţinem legătura cu Biserica. Biserica este taina comuniunii şi a mântuirii oamenilor. Ea a fost întemeiată de Hristos pentru a-I continua lucrarea de mântuire săvârşită acum 2000 de ani. Noi suntem mădulare ale trupului Bisericii. Prin faptul că ne strângem la rugăciune şi ne împărtăşim cu Sfintele Taine, trăim tot mai mult în solidaritate şi în comuniune. În strănătate, atât ierarhii, cât şi preoţii caută să dea mărturia cea mai bună a iubirii lui Hristos pentru noi. Oamenii nu se apropie de slujitorii Bisericii, dacă nu văd în ei icoana vie a Mântuitorului Hristos. Cu toţii trebuie să fim una cu Hristos.Toată taina vieţii noastre se rezumă la iubire”, a conchis ierarhul. Cu câteva minute înainte de miezul nopții am ieșit cu toții în piața din fața catedralei pentru a asista la cea mai lunga eclipsă totală de Lună din secolul nostru.

În dimineaţa zilei de sâmbătă, 28 iulie, IPS Serafim şi PS Macarie au fost întâmpinaţi în faţa catedralei din Gura Humorului de către soborul slujitorilor şi de către credincioşii îmbrăcaţi în costume naţionale. Cei doi ierarhi au oficiat apoi Sfânta Liturghie, în prezenţa familiilor de români prezenţi în tabăra din Gura Humorului şi a enoriașilor catedralei din Gura Humorului.

PS Macarie a adresat apoi un cuvânt în mod special tinerilor în care i-a îndemnat să fie păstrători ai dreptei credinţe şi să-l aibă ca model pe Mântuitorul Hristos:

„Trăiți acum cea mai frumoasă perioadă din timpul vieții unui om. Tinerețea este un mare dar, o mare responsabilitate și o mare încercare, însă și un mare examen. Este o perioadă în care dați multe examene și cele mai importante examene sunt cele ale vieții.

Voi, tinerii, sunteți cei mai vânați dintre toți! Consumerismul, atracțiile noilor tehnologii, ideologiile de gen sau anti-familie, toate sunt menite, în primul rând, capturării voastre. Tinerețea voastră este „marfa” cea mai râvnită de stăpânitorii acestei lumi! Trebuie să conștientizați acest lucru. Mintea, inima și trupul vostru sunt râvnite de cei fără scrupule care vor să le colonizeze, să le paraziteze cu ideologiile lor stricate, cu darurile lor otrăvite, cu „drogurile” lor virtuale sau reale.

Sunt multe feluri de „droguri” prin care râvna tinerească este secătuită. Unul dintre ele este tehnologia digitală. Iubiți tineri, nu va lăsați gârboviți de telefoanele și Ipad-urile voastre! Ridicați privirea din ecran! Priviți, cu atenție, în jur, la chipurile celor din jur, înălțați privirea în sus, către cer. Hrăniți-vă năzuințele nobile, înalte alte sufletului, nu pe cele josnice! Nu vă lăsați murdăriți de această cultură a desfrâului, a senzualității care se revarsă acum peste tot, căutând să nu lase nici un loc, nici un suflet neîntinat…

Luați aminte la vremurile în care trăim, cultivați-vă discernământul, iubiți-vă unii pe alții în Hristos, iubiți-vă patria, iubiți pe eroii noștri, iubiți-vă înaintașii de la care ați primit o moștenire, iubiți-vă părinții, iubiți-vă aproapele vostru aflat în nevoi! Fiți ca acei tineri cărora Sfântul Apostol Ioan, Apostolul Iubirii, le adresa aceste cuvinte: Scris-am vouă, tinerilor, căci sunteţi tari şi cuvântul lui Dumnezeu rămâne în voi şi aţi biruit pe cel viclean… (1 Ioan 2, 14).” a punctat PS Macarie.

Fiind sâmbătă, după slujba Parastasului pentru cei adormiţi, toși participanții la tabără au participat apoi la o agapă frăţească în casa socială a parohiei.

Spre seară ne-am îndreptat înspre Spermezeu, județul Bistrița-Năsăud, satul natal al PS Macarie, pentru a ne bucura împreună de punctul culminant al taberei și anume hramul bisericii parohiale și sărbătoarea fiilor satului. Duminică dimineață, 29 iulie 2018, ne-am închinat la icoana Maicii Domnului Alăptătoarea și am participat la procesiunea și Sfânta Liturghie sub protia celor doi ierarhi IPS Serafim și PS Macarie, înconjurați de un numeros sobor de preoți și diaconi, cu participarea câtorva mii de pelerini, mulți dintre aceștia înveșmântați în portul tradițional. Agapa creștină s-a constituit într-o veritabilă Liturghie de după Liturghie, unde sătenii și pelerinii au intonat cântări bisericești și patriotice.

Preot Andrei-Ovidiu Sofa

Preot Octavian-Horațiu Mureșan


Categorii

1. DIVERSE, Cultura desfraului, Ideologia genului, Internet, New Media, Noile Tehnologii, PS Macarie Dragoi

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “PS MACARIE, AVERTISMENT PENTRU TINERI: “Tinerețea voastră este „marfa” cea mai râvnită de stăpânitorii acestei lumi! Trebuie să conștientizați acest lucru! Consumerismul, atracțiile noilor tehnologii, IDEOLOGIILE DE GEN sau ANTI-FAMILIE, toate sunt menite capturării voastre”

  1. Savatie Baștovoi: “Tinereţea e o marfă. Astăzi se exploatează la maxim tinereţea. Puterea, frumuseţea, energia au devenit o marfă care se vinde. Se vinde mult şi ieftin. Tânărul sau tânăra care nu e de vânzare e un erou. A nu fi de vânzare nu înseamnă doar a nu te prostitua moral şi fizic, dar mai înseamnă şi să nu devii un consumator al fleacurilor pe care ţi le vinde lumea. Felul în care te îmbraci, muzica pe care o asculţi, felul în care comunici te defineşte ca om sau ca marfă. Dacă eşti om, oamenilor le pasă de tine, iar dacă eşti marfă, te vând şi te cumpără.”
    https://www.altarulathonit.com/tinerii-sunt-frumosi-eu-nu-ma-pot-supara-pe-ei-e-imatur-sa-te-superi-pe-tineri/

  2. Pingback: “Lumea este din ce în ce mai stricată de ideologiile nefirescului care se propagă într-un mod patologic”. PĂRINTELE EPISCOP MACARIE DRĂGOI – CUVINTE ȘI RUGĂCIUNI DE MARE FOLOS la Duminica Sfinților Români și Sfântul Voievod
  3. Pingback: CUVÂNT PUTERNIC CĂTRE TINERI AL EPISCOPULUI MACARIE în tabăra de la Nemțișor (2019, video + transcriere integrală), chemând la DEȘTEPTARE DUHOVNICEASCĂ, CONȘTIENTIZARE și PĂZIRE de ispitele și pericolele ideologiilor contemporane care îi au
  4. Pingback: Parintele Episcop MACARIE – cuvinte MARTURISITOARE si MANGAIETOARE si RUGACIUNE fierbinte si inlacrimata CATRE MAICA DOMNULUI, PENTRU VREMURILE DE CERNERE PE CARE LE TRAIM (video, text). MODELUL SFINTILOR IOACHIM SI ANA PENTRU NOI: “De acesti
  5. Pingback: Parintele Episcop MACARIE – cuvinte MARTURISITOARE si MANGAIETOARE, plus RUGACIUNE fierbinte si inlacrimata CATRE MAICA DOMNULUI, PENTRU VREMURILE DE CERNERE PE CARE LE TRAIM (video, text). MODELUL SFINTILOR IOACHIM SI ANA PENTRU NOI: “De aces
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare