Avertismentul PS Macarie cu privire la GARBOVIREA OMULUI prin DEPENDENTA de noile tehnologii/ Dependenta de smartphone si DEZECHILIBRELE MENTALE/ Inca un insider de la Facebook: AM CREAT INSTRUMENTE CARE DISTRUG TESATURA SOCIETATII. Exista doar dezinformare si neadevar, iar asta nu este produs de ads-urile rusilor/ Platforma YOUTUBE, acuzata pentru proliferarea EXPLOATARII COPIILOR prin intermediul videoclipurilor

12-12-2017 7 minute Sublinieri

Preasfințitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord a continuat slujirile misionare în rândul românilor din Suedia și Norvegia, pregătind duhovnicește comunitățile de credincioși pentru marele praznic al Nașterii Domnului. Celebrările au fost precedate de vizitarea familiilor cu copii și a credincioșilor dornici de spovedanie și îndrumare duhovnicească. În cadrul slujirilor euharistice s-au săvârșit slujbe de pomenire pentru odihna sufletului Regelui Mihai al României, trecut în aceste zile la veșnicele lăcașuri.

 

[…]Duminică, 10 decembrie, Preasfințitul Macarie s-a aflat la „Poarta Fiordurilor” în mijlocul comunității de români din Bergen, Norvegia. În cadrul Liturghiei, săvârșită împreună cu un sobor de preoți și diaconi, ierarhul a făcut trimitere la minunea tămăduirii de Hristos a femeii gârbove, relatată în evanghelia duminicală. Părintele Episcop Macarie a îndemnat credincioșii să evite înrobirea și gârbovirea produsă de dependența de noile tehnologii, avertizând în mod special necesitatea protejării copiilor de influența lor nocivă.

Aproape că nu mai vedem cerul și nu mai vedem chipul semenului de lângă noi, nici măcar chipul celor din familia noastră, de când au apărut aceste dispozitive inteligente, telefoane, tablete, laptopuri.

Am devenit robii unei tehnologii care a știut să inventeze un jug aparent atractiv, antrenant, dar deloc blând și nicidecum ușor, ci dimpotrivă, un jug care gârbovește prin depersonalizare și dependență și care ne văduvește de comuniunea reală, de bucuria firească, înlocuindu-le cu simulacre virtuale care duc, mai ales în cazul copiilor și adolescenților, la afecțiuni sau chiar boli psihologice.

Să avem acest curaj de a ne lăsa la o parte telefoanele și tabletele, de a ieși din ceea ce cineva a numit ”peștera digitală” și să ne îndreptăm mintea noastră către cele cerești și către cele reale, către Dumnezeu și către aproapele, a subliniat părintele episcop.

La sfârșitul Liturghiei, ierarhul român a binecuvântat cu mici daruri copilașii prezenți apoi a colindat împreună cu cei mici și cu enoriașii, ajunși la slujbă de la distanțe de sute de kilometri pentru spovednie și pentru cuminecarea cu Trupul și Sângele Domnului în așteptarea Marelui Praznic al Nașterii Domnului.

Adolescentul tău e mereu lipit de telefon? E întotdeauna online, verificând social media sau vizionând videoclipuri cu pisici și iepuri? Ei bine, cercetătorii de la Korea University din Seul vă previn că există serioase motive de îngrijorare, informează medicalnewstoday.com.

Nu e doar timp pierdut…

Conform unui sondaj realizat în rândul consumatorilor, 82% dintre americani dețin sau pot utiliza un smartphone, 92% ar putea să-l folosească la cumpărături, 78% – în timp ce mănâncă acasă și 44% în timp ce traversează strada.

Mai mult, potrivit unui sondaj efectuat de Pew Research Center, 73% dintre adolescenți au acces la un smartphone, iar 92% dintre ei spun că se conectează online în fiecare zi.

Dr. Hyung Suk Seo, de la Korea University, avertizează că această dependență este mult mai periculoasă decât pierderea timpului cu vizionarea și distribuirea unor videoclipuri virale. Ȋn realitate, adolescenții care sunt dependenți de telefoanele lor și de Internet dezvoltă un dezechilibru chimic în creier, care îi predispune la depresie și anxietate.

Cercetatorii au prezentat rezultatele studiului lor la reuniunea anuală a Societății Radiologice din America de Nord, care a avut loc recent la Chicago.

…ci și depresii, anxietate, insomnii și comportament impulsiv

Dr. Seo și echipa sa au lucrat cu 19 adolescenți – vârsta lor medie era de 15,5 ani -, nouă băieți și 10 fete ce fuseseră anterior diagnosticați ca fiind dependenți de smartphone sau de Internet.

La studiu au participat și alți 19 de adolescenți, de același gen și vârsta biologică cu primii, dar care nu aveau niciun fel dependență.

Toți participanții au fost examinați cu ajutorul spectroscopiei de rezonanță magnetică (MRS), un examen imagistic noninvaziv ce măsoară modificările biochimice din țesuturi, în special la nivel cerebral.

Dintre cei 19 adolescenți dependenți de smartphone-uri și internet, 12 au beneficiat, în cadrul studiului, și de terapie comportamentală cognitivă, timp de 9 săptămâni. Tipul de terapie primit a reprezentat adaptarea unui program ce vizează dependența de jocuri.

Pentru a evalua gravitatea dependenței participanților, cercetatorii au folosit teste standardizate, concentrându-se pe modul în care utilizarea smartphone-ului și a internetului influențează performanța în activitatea cotidiană, afectând productivitatea și viața socială, dar și somnul și sănătate mintală.

„Cu cât scorul este mai mare (n.r. – la aceste teste)”, explică Dr. Seo, „cu atît mai gravă este dependența”.

Participanții cu o dependență severă de Internet și de smartphone s-au confruntat cu probleme de depresia și de anxietatea, insomnii și comportament impulsiv.

Au fost descoperite dezechilibre chimice în creier

Adolescenții dependenți au fost supuși la spectroscopia de rezonanță magnetică (MRS) atât înainte, cât și după terapie comportamentală cognitivă, în timp ce grupul de control a fost examinat utilizându-se MRS o singură dată. Cercetătorii au fost interesați de măsurarea nivelurilor de acid gama aminobutiric (GABA) și glutamat – glutamina (Glx) din creier.

GABA este un neurotransmițător inhibitor ce interacționează cu sinapsele neuronale, încetinind semnalizarea între celulele creierului. GABA echilibrează efectul Glx, care este un neurotransmițător excitator care accelerează semnalizarea electrică în creier.

S-a dovedit deja că dezechilibrele în nivelurile de GABA și Glx joacă un rol în tulburările de dispoziție, precum depresia și anxietatea.

În urma examenelor MRS, echipa de cercetători a constatat că, în comparație cu grupul de control, participanții dependenți au avut, înainte de terapie, un raport GABA/Glx mult mai ridicat în zona cortexului cingular anterior, care este implicat în cunoaștere și în  reglarea emoțiilor.

După terapia comportamentală, echilibrul chimic a fost, în mare măsură, restabilit, conform rezultatelor următoarelor examene MRS.

Dr. Seo spune că rapoartele dintre GABA și Glx și GABA și creatină – o substanță naturală care joac un rol în reglarea emoțională și în capacitatea cognitivă, printre altele – sunt în mod semnificativ legate de gravitatea dependenței de smartphone și de internet, precum și de dezvoltarea anxietății și depresiei.

Cercetătorii emit ipoteza că nivelurile GABA din cortexul cingular anterior al tinerilor cu dependență de smartphone sau de Internet ar putea fi asociate cu afectarea procesării cognitive și emoționale în creier. Totuși, această idee nu e încă oficial confirmată de alte studii clinice.

Dar, „nivelurile crescute de GABA și distrugerea echilibrului între GABA și glutamat în cortexul cingular anterior poate contribui la înțelegerea fiziopatologiei și tratamentului pentru acest tip de dependențe”, spune dr. Hyung Suk Seo.

Între timp însă, concluziile acestui studiu ar trebui să ne determine să ne revizuim relația cu tehnologia, stabilind astfel un exemplu sănătos pentru utilizatorii mai tineri.

Bineînţeles că totul a fost premeditat, dependenţa de internet trebuia creată cumva. Să nu creadă cineva că, de exemplu, Facebook a apărut din senin cu gândul de a distra oamenii, de a-i apropia, să socializeze mai mult, aşa cum se tot invocă. Ideea de a ne atrage pe toţi într-o GRĂMADĂ uriaşă, pentru a ne controla mai uşor, arată că experimentul are cele mai pozitive rezultate de până acum.

Nimeni nu poate nega faptul că, consumul de internet, nu ne-a invadat vieţile şi că majoritatea oamenilor nu sunt dependenţi de Facebook, bazându-se pe faptul că aici vor găsi recunoaştere, apreciere sau iubire…

Atenţie, într-o lume extrem de perversă şi controlată CINEVA propovăduieşte transparenţa totală făcându-ne să uităm de intimitatea personală.

Potrivit unor rapoarte aflăm că milioane de oameni din toate colţurile lumii, în fiecare dimineaţă, primul lucru pe care îl fac atunci când ajung la birou, este sa analizeze postările prietenilor de pe Facebook, să pună poze cu locaţiile în care se află, unde sunt în vacanţă… să-şi pună practic viaţa pe “masa cuiva”, “fără să i se ceară”  Ce rost ar mai avea, o facem singuri? Dependenţa a fost CREATĂ.

“Acest impuls al consumatorilor de intenet “neprotejat”, monopolizează toate modurile noastre de a simţi plăcere şi, adesea, ne transforma în voyeuri sau exhibiţionişti compulsivi pe Facebook si alte reţele de socializare“, titrează revista de specialitate Psychologies.

Unii se “dezvăluie” pe Facebook pentru plăcerea de fi lăudaţi, apreciaţi uitând cu desăvârşire că, de fapt, s-au expus unui malaxor care distruge vieţi, cu efect de bumerang. Alţii aleg să îţi etaleze opulenţa din nevoia de a i se confirma că este superior celor care stau în spatele unui calculator amărât şi se simt frustraţi, invidioşi pe cei care-şi pus poze în restaurante de lux, locaţii extravagante, uitând că poate acele persoane au făcut nişte compromisuri pentru a poza acea opulenţă şi, că nimic niciodată nu este ceea ce pare a fi, mai ales pe Facebook. Deci, se amărăsc degeaba.

Cu siguranţă reţelele Facebook, Twitter, Instagram, Pin­terest etc. sunt SERVICIILE care VÂND impresia că-ţi aduci bucurie, satisfacţie, că poţi avea controlul vis-a-vis de ceilalţi, că înşeli privitorul. Nimic mai fals! Eşti controlat, privit, gestionat, ţintă pentru ochii reţelelelor care te-au prins în capcana lor. Şi chiar dacă îţi închizi conturile, este prea târziu, REŢELELE au deja totul despre tine dincolo de imagina construită pe internet.

Test: Chestionarul Bergen Facebook Addiction Scale, ne invită să răspundem onest la 6 întrebări:

1. Petreci mult timp reflectând la Facebook sau planifici utilizarea Facebook-ului?

2. Simţi o dorinţă puternica de a folosi Facebook-ul din ce în ce mai des?

3. Foloseşti Facebook-ul pentru a uita de propriile probleme?

4. Ai încercat să reduci utilizarea Facebook-ului, dar fără succes?

5. Devii agitat/ă dacă ţi se interzice folosirea Facebook-ului?

6. Utilizezi atât de mult Facebook-ul, încât are un impact negativ asupra muncii sau studiilor tale? Potrivit cercetătorilor, dacă alegi „des“ sau „foarte des“ de patru ori sau mai mult, suferi de dependenţă faţă de reţelele de socializare şi ca orice boală e greu de tratat…

Cu social media şi mutarea unei părţi cât mai mare a vieţii pe virtual se reuşeşte ceea ce în trecut nu se putea decât prin spălări violente ale creierului. Culmea e că această „capcană a ecranului” îi cuprinde de-a valma atât pe cei care, din ignoranţă, îl preamăresc, cât şi pe cei care-l critică, într-o horă democratică a picajului în nimic.

S-a reuşit crearea omului nou, a omului zero, incapabil să mai raţioneze, dar capabil să execute comenzi uneori foarte complexe. Omul – animal domestic este realitatea epocii în care trăim. Omul care la serviciu are o competenţă muţumitoare, dar care în viaţa publică se comportă precum un căţel dresat să meargă în două picioare.

A suscitat un deosebit interes postarea mea despre simptomele prostiei. Am avut reacţii diverse la ea, iar de reacţionat violent, aşa cum era de aşteptat, au reacţionat fix cei care se încadrau în tiparul descris de mine. Mi se părea normal să se întâmple astfel; chiar şi ei ştiu că li se întâmplă ceva anormal. Însă, atunci când le pui oglinda în faţă şi le arăţi realitatea crudă, devastatoare, în care se zbat precum nişte râme neputiciose prinse de pescar pentru a servi de momeală, atunci sunt cuprinşi de ură pentru cel care le arată minciuna în care se află.

E rău totuşi să-l urăşti pe unul care te face prost? Poate că a te simţi jignit e o reacţie normală, dar răspunzând violent nu rezolvi absolut nimic. Doar îţi calmezi frustrarea care te cuprinde pe moment, însă pe termen lung rezultatul e acelaşi: dacă eşti prost rămâi tot prost. Astfel încât, mult mai logic ar fi să te uiţi în oglinda aia care ţi se pune-n faţă şi, eventual, s-o verifici dacă nu cumva arată o realitate deformată. E greu s-o faci, dar nu imposibil. Şi, dacă oglinda se dovedeşte corectă, n-are sens s-o spargi, ci să vezi ce-i de făcut pentru a-ţi rezolva problema.

În fapt, marea eroare a celor cuprinşi de prostie e aceea de a-şi nega prostia, în loc de a încerca să-şi acopere golurile şi să trăiască în conformitate cu nişte principii corecte. Prostia se vindecă, dar ai nevoie de voinţă pentru asta!

Nota noastra

Apar noi critici legate de gigantii internetului, dintre care unele de la insideri.

Astfel, Chamath Palihapitiya, fost vicepresedinte al Facebook pe domeniul ce viza cresterea retelei, a afirmat, recent, ca simte o “imensa vina” pentru contributia pe care a avut-o la dezvoltarea celebrei retele.

“Cred ca am creat instrumente care sfasie tesatura societala care face ca o societate sa functioneze”. Mai departe, fostul vicepresedinte a precizat ca “Feedbackul de tip dopamina, de termen scurt, pe care l-am creat [ce include inimioarele, like-urile etc.] distruge modul in care o societate functioneaza. Nu mai exista un discurs civic, nu mai exista cooperare, ci doar dezinformare si neadevar. Si nu este o problema americana – asta nu este produs de ADS-urile rusilor. Este o problema globala.”

Chamath a facut referire la un incident din India, unde sapte barbati nevinovati au fost linsati dupa ce un hoax despre rapiri de copii a circulat pe WhatsApp: “cu asa ceva ne confruntam. Si imaginati-va cum arata asta dusa la extrem, cu oameni rai care pot sa manipuleze, acum mase intregi pentru a face orice vor.” Bineinteles, nici Chamath nu isi lasa copii sa foloseasca social media.

Un alt scandal a vizat, de aceasta data, Youtube.

Canalul de video pe internet a fost acuzat dur pentru ca a permis monetizarea unor videoclipuri facute cu copii in posturi ciudate sau vulnerabile, lucru ce semnifica exploatarea copiilor pentru vizualizari si bani. Videoclipurile cu copii atrageau milioane de vizualizari, iar detinatorii conturilor respective puteau castiga sute de mii de dolari. Nu este vorba doar despre cateva conturi, ci de un intreg univers care circula astfel de videouri cu copii, lasat sa se dezvolte de catre platforma de internet fara moderare sau interventie.  

 


Categorii

1. DIVERSE, Bolile generatiei digitale, Facebook, Google, Internet, New Media, Noile Tehnologii, PS Macarie Dragoi, Transcrieri-Redactari

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

18 Commentarii la “Avertismentul PS Macarie cu privire la GARBOVIREA OMULUI prin DEPENDENTA de noile tehnologii/ Dependenta de smartphone si DEZECHILIBRELE MENTALE/ Inca un insider de la Facebook: AM CREAT INSTRUMENTE CARE DISTRUG TESATURA SOCIETATII. Exista doar dezinformare si neadevar, iar asta nu este produs de ads-urile rusilor/ Platforma YOUTUBE, acuzata pentru proliferarea EXPLOATARII COPIILOR prin intermediul videoclipurilor

  1. Un exemplu: celor carora incearca sa urce video-clipuri pe youtube cu titluri ca “ISIS e opera CIA” sau “vaccinurile x,y,z sunt daunatoare” li se opreste incarcarea, primesc avertisment, li se taie din vizualizari, li se manipuleaza contorizarea vizionarilor si canalul, etc.

    Dar in schimb niste dementi care au monetizat si demonetizat chinuirea propriilor lor copii in domeiul public, in vazul tuturor si intr-o ascensiune fulminanta de vizionari, like-uri si subscriptii… fapte la ordinea zilei, la care erau supusi copiii, dar identice cu practicile de reeducare cele mai crunte ale lagarelor CIA & KGB… astia nu au fost o problema ani de zile… pana s-a adunat un numar de sesizari de la oameni din public, de la cei care nu au ramas indiferenti la iadul in care traiau acei copii, folositi ca niste gunoaie, la… monetizarea canalului youtube…

    Exemplul arata bine ce duh lucreaza prin toate acestea…

    http://www.dailymail.co.uk/news/article-4464842/Parents-pranked-kids-video-lose-custody.html

  2. “2017 este un an de maximă importanţă pentru noi, pentru că ne-a arătat perspectiva unui cutremur, din punct de vedere societal. Care cutremur încă nu s-a întâmplat. El se va întâmpla în anul următor, cu bazele puse astăzi, exact într-un an în care noi ar fi trebuit să celebrăm, anul centenarului”, a avertizat Cozmin Guşă
    https://www.stiripesurse.ro/acuzatii-grave-si-avertisment-fara-precedent-pentru-cei-din-psd-liviu-dragnea-este-un-iepure-frico_1238126.html

  3. Demonic “iPad-Addicted” Child Screaming Non-Stop During 8 Hour Flight
    https://www.thesun.co.uk/news/5583434/demonic-child-screams-eight-hours-flight/

    Child screams and runs through an 8 hour flight from Germany to Newark
    https://www.youtube.com/watch?v=hv1aczlrMsk&feature=youtu.be

  4. Pingback: Părintele Sorin Mihalache despre MECANISMELE PLĂCERII ȘI ADICȚIILOR (video, text). “Ai putea crede că TELEFOANELE MOBILE au conexiune directă cu creierele noastre. Puţine lucruri pe care vreodată le-am visat, fumat sau injectat creează o as
  5. Pingback: GENERATIA AMPUTATA DE DUH. Scrisoare catre elevii dependenti de noile tehnologii/ RETELELE SOCIALE SI ZOMBIFICAREA OMULUI. Interviu cu Virgiliu Gheorghe/ Despre distopia revolutiei sexuale
  6. Grija numărul unu a românilor care au gadgeturi smart: “Le-am cumpărat, dar mi le controlează altcineva”
    43% se tem ca informațiile și documentele lor personale de pe dispozitive ar putea ajunge pe mâna răufăcătorilor
    Doar 19% se tem că dispozitivele smart pot crea dependență
    https://economie.hotnews.ro/stiri-it-22464533-grija-num-rul-unu-romnilor-care-gadgeturi-smart-cump-rat-dar-controleaz-altcineva.htm

  7. Pingback: Psihiatrul Manfred Spitzer, autorul volumului DEMENTEI DIGITALE, despre cum utilizarea NOILOR TEHNOLOGII duce la DECLIN MINTAL (Video TVR). SMARTPHONE-ul, printre cei mai periculoși UCIGASI din istorie! In plus: Niciun studiu nu arată că folosirea comp
  8. Pingback: CAPTIVI ÎN INTERNET. Jean Claude-Larchet despre NOILE TEHNOLOGII, MODIFICAREA NATURII UMANE și DISTRUGEREA RELAȚIILOR INTERPERSONALE. Singurătatea omului în lumea HIPERCOMUNICĂRII (I) | Cuvântul Ortodox
  9. Pingback: Jean-Claude Larchet: CAPTIVI ÎN INTERNET. Noile medii de falsă socializare, lumea VIRTUALĂ și sărăcirea relațiilor personale REALE (II) | Cuvântul Ortodox
  10. Pingback: PS MACARIE, AVERTISMENT PENTRU TINERI: "Tinerețea voastră este „marfa” cea mai râvnită de stăpânitorii acestei lumi! Trebuie să conștientizați acest lucru!"
  11. Pingback: DISTRAGEREA ATENȚIEI ÎN LUMEA DIGITALĂ. Cum suntem deconectați de noi înșine și ce remedii avem la dispoziție
  12. PS Macarie Drăgoi este poate singurul ierarh care a avut ocazia sa vada cum stau lucrurile in Scandinavia si sa inteleaga foarte bine de unde si incotro bate vantul “schimbarii” feministo-ecologisto-anticrestine.

    Devenita peste noapte mare personalitate in Suedia si la nivel mondial, Greta Thunberg se întâlnește cu Papa, se plânge la Parlamentul UE pentru Legea duminicală
    https://www.youtube.com/watch?v=NjT22QXtLe0

    Thunberg, nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace, a devenit cunoscută publicului din toată lumea după ce, în urmă cu şase luni, a campat în vecinătatea Parlamentului suedez, protestând pentru aceeaşi cauză pe care o apără şi astăzi. Refuzul ei de a merge la şcoală ca protest împotriva încălzirii globale i-a determinat pe copiii din toată lumea să îi urmeze exemplul. De atunci, în întreaga lume i s-au alăturat peste 100.000 de elevi.
    Greta Thunberg, care a ţinut un discurs despre schimbările globale, încheiat de către auditoriu cu un ropot de aplauze.
    Ea a susţinut în discursul de la Palatul Westminster din Londra că viitorul ei şi al altor copii a fost „vândut”. „Probabil nici nu mai avem vreun viitor. A fost furat de fiecare dată când aţi afirmat că şi că .”
    https://www.businessmagazin.ro/actualitate/cine-e-adolescenta-datorita-careia-parlamentarii-britanici-s-au-grabit-sa-se-intoarca-din-concediu-doar-pentru-a-o-cunoaste-18100252

    On 20 August 2018, Thunberg, who had just started ninth grade, decided to not attend school until the 2018 Sweden general election on 9 September after heat waves and wildfires in Sweden. Her demands were that the Swedish government reduce carbon emissions in accordance with the Paris Agreement, and she protested by sitting outside the Riksdag every day during school hours with the sign Skolstrejk för klimatet (school strike for the climate). After the general elections, she continued to strike only on Fridays, gaining worldwide attention. She inspired school students across the globe to take part in student strikes. As of December 2018, more than 20,000 students had held strikes in at least 270 cities.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Greta_Thunberg

  13. Pingback: PASTORALA SFANTULUI SINOD din Duminica Ortodoxiei AVERTIZEAZA SEVER asupra pericolelor aduse de "ERA VIDEOCRATIEI" si asupra patimilor din sfera NARCISISMULUI si (AUTO)IDOLATRIEI induse de RETELELE DE SOCIALIZARE: "Suntem captivi, fără ni
  14. Pingback: DEZVOLTAREA COPIILOR SI ECRANELE DIGITALE/ Dependenta de RETELELE SOCIALE sau cum se face HACKING de CREIERE/ Companiile internetului au facut o realitate din SOCIETATEA SUPRAVEGHEATA descrisa de Orwell in „1984”
  15. Pingback: EPISCOPUL IGNATIE AL HUȘILOR – CUVINTE CĂTRE ȘI PENTRU TINERII DE AZI: “Vă îndemn să țineți la cerul pe care îl aveți în sufletul vostru! Nu lăsați pe nimeni, niciodată, să vă pângărească sufletul!” “NU-I LĂSAȚ
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare