„Situația familiei medicului român din Finlanda SE ÎNRĂUTĂȚEȘTE din ce în ce mai mult”. COPIII CAMELIEI SMICALĂ AU FOST GĂSIȚI DE POLIȚIA FINLANDEZĂ: “Copiii au fost duși la psihiatrie, iar pe mine mă vor închide”/ PS MACARIE cere autorităților române să se IMPLICE mai mult “PENTRU A ÎMPIEDICA O TRAGEDIE ȘI MAI MARE”/ Un europarlamentar român îi scrie prim-ministrului finlandez

15-01-2020 2 minute Sublinieri

Știripentruviață

Camelia Smicală, poate ultimul strigăt de ajutor: „Copiii au fost găsiți și duși la psihiatrie, iar pe mine mă vor închide”

În urmă cu o oră, medicul român Camelia Smicală a anunțat pe Facebook că cei doi copii ai ei, care fugiseră din instituțiile sociale finlandeze în care erau ținuți cu forța, au fost găsiți de poliție și duși la o clinică de psihiatrie.

După interogatoriul la care a fost supusă la secția de poliție săptămâna trecută, românca crede că va fi arestată.

Iată mesajul ei:

„Copiii au fost găsiți, ridicați de către 5 mașini de poliție, duși la psihiatrie iar pe mine mă vor închide.”

***

PS MACARIE la CAMELIA SMICALA

Episcopia Europei de Nord

Apel la implicare pentru familia Smicală

Situația familiei medicului român din Finlanda Camelia-Mihaela Smicală se înrăutățește din ce în ce mai mult. Copiii săi, Johan-Mihail și Maria-Alexandra, după ce au refuzat să mai stea în cadrul instituțiilor sociale ale primăriei Tampere din Finlanda, au fost descoperiți de poliție. Mama lor Camelia-Mihaela Smicală a reacționat astfel pe o rețea de socializare: „Copiii au fost găsiți, ridicati de catre 5 mașini de poliție, duși la psihiatrie, iar pe mine mă vor închide”.

Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord s-a implicat și se implică în continuare în ajutorarea familiei, spiritual, moral și material, însă complexitatea și gravitatea situației depășește cu mult competențele și posibilitățile noastre. Mulțumim, pe această cale, tuturor factorilor responsabili ai statului român, ambasadori, oficiali, însă și oamenilor de bine, jurnaliști și simple persoane particulare, care s-au implicat în acest caz, ajutând familia Smicală.

Totodată, rugăm din inimă îndurerată reprezentanții statului român să caute cu toată atenția, cu toată voința și priceperea să apere drepturile cetățenilor statului nostru, Camelia-Mihaela Smicală, Johan-Mihail și Maria-Alexandra. Este esențial să fie deblocată această situație, prin dialog, prin demersuri diplomatice, binevoitoare, dar ferme, în cadrul legilor naționale și internaționale. Avem convingerea că se poate face mai mult în acest caz și că implicarea autorităților este necesară pentru a împiedica o tragedie și mai mare.

Vă îndemn în continuare să întețim împreună rugăciunea. Să-L rugăm pe Dumnezeul orfanilor și al văduvelor, al celor sărmani și oropsiți, să fie alături de Johan-Mihail, Maria-Alexandra și Camelia-Mihaela Smicală.

+Părintele Episcop Macarie Drăgoi al Episcopiei Europei de Nord

***

Știri pentru viață:

COPIII SMICALĂ. Europarlamentarul Maria Grapini i-a cerut o întrevedere noului premier finlandez

Miercuri, 15 ianuarie 2020, medicul român Camelia Smicală a anunțat găsirea copiilor ei fugiți din centrele sociale de câteva săptămâni. Românca a spus că cei mici vor fi internați la psihiatrie, iar ea va fi arestată pe motiv că i-ar fi influențat ca să fugă din centre.

În aceeași zi, un europarlamentar i-a cerut premierului finlandez o întrevedere referitoare la cazul copiilor români ținuți cu forța în centrele sociale finlandeze.

După scrisoarea transmisă, în urmă cu câteva zile, comisarului european pe Justiție, pe tema cazului medicului român Camelia Smicală, europarlamentarul Maria Grapini a decis să nu slăbească ritmul demersurilor oficiale, astfel că, miercuri, 15 ianuarie, i-a scris proaspătului prim-ministru finlandez, Sanna Marin.

În finalul scrisorii, Maria Grapini precizează că va efectua în curând o vizită în Finlanda și îi solicită o întâlnire premierului Sanna Marin pentru a discuta despre copiii Cameliei Smicală. Redăm integral mai jos scrisoarea europarlamentarului român, în care este recapitulat întreg cazul Cameliei Smicală.

„Stimată Doamnă Prim-ministru,

Vă scriu cu referire la cazul doamnei doctor Camelia Smicală, mama care de trei ani încearcă să își reîntregească familia și să aibă din nou copiii alături de ea, fiind instituționalizați fără motive concrete.

De-a lungul acestor ani, am ridicat problema cazului familiei Smicală, instituțiilor finlandeze, române, precum și celor europene. Având în vedere că răspunsurile din partea instituțiilor române și europene arată că responsabilitatea și decizia aparțin statului finlandez, vă adresez rugămintea de a analiza acest caz, care din punct de vedere al dreptului copilului este departe de a fi respectat.

Camelia Smicală locuiește în Finlanda, unde este medic. A fost căsătorită cu un cetățean finlandez însă, în 2015, în urma divorțului, a rămas fără cei doi copii, deși minorii doresc să fie cu mama lor și instanța i-a încredințat mamei. S-a ajuns la această situație, după ce, atunci, fostul soț a denigrat-o pe Camelia Smicală, mama copiilor, doar din răzbunare. Autoritățile finlandeze au decis să instituționalizeze cei doi copii, Maria și Mihai, în mod abuziv și fără un motiv întemeiat.

Camelia Smicală, medicul român stabilit în Finlanda, încearcă să își recupereze copiii, care sunt ținuți separat în centre de plasament, rerespectându-se astfel principiul interesului superior al minorilor, statele fiind obligate să ia măsuri pozitive pentru respectarea drepturilor acestora.
Mihai, unul dintre cei doi copii instituționalizați, și-a exprimat în repetate rânduri dorința de a participa în instanță, însă autoritățile finlandeze nu i-au oferit acest drept care este prevăzut în legislația finlandeză. De asemenea, copiii și-au exprimat de mai multe ori dorința de a se întoarce la bunici in România, însă au fost refuzați.

Situația în prezent este una critică, cei doi copii, Mihai și Maria, au fugit din centrul de plasament, dorind să fie alături de mama lor, dar și din cauza tratamentului restrictiv și traumatizant la care sunt supuși. În acest moment nu se știe concret unde se află cei doi minori.

Mama și cei doi copii, care au și cetățenie română, doresc să se întoarcă în România.

În calitatea mea de europarlamentar, consider că apărarea drepturilor cetățenilor europeni trebuie să reprezinte o prioritate și trebuie acordată o atenție sporită acestui caz referitor la încălcarea drepturilor copiilor.”


Categorii

1. DIVERSE, Confiscarea copiilor de catre stat, PS Macarie Dragoi

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “„Situația familiei medicului român din Finlanda SE ÎNRĂUTĂȚEȘTE din ce în ce mai mult”. COPIII CAMELIEI SMICALĂ AU FOST GĂSIȚI DE POLIȚIA FINLANDEZĂ: “Copiii au fost duși la psihiatrie, iar pe mine mă vor închide”/ PS MACARIE cere autorităților române să se IMPLICE mai mult “PENTRU A ÎMPIEDICA O TRAGEDIE ȘI MAI MARE”/ Un europarlamentar român îi scrie prim-ministrului finlandez

 1. Bunul Dumnezeu să le ajute să ajungă cu bine la mama lor, acolo unde trebuie să fie locul oricărui copil !!! Ceea ce se petrece în viața acestor copii și a mamei lor este strigător la Cer !!! Doamne nu ne lăsa pe noi cei ce nădăjduim întru Tine !!! Amin și Doamne ajută tuturor !!!

 2. Fratilor, ma iertati, astept sa puneti pe site articolul care vorbeste despre noile carti de identitate electronice. Ar trebui sa discutam pe baza acestora si sa ne sfatuim.
  Multumesc. Doamne ajuta!

 3. @ Florin:

  Tocmai am lucrat la un articol complex in sensul asta. Imediat.

 4. Pingback: STRIGĂTUL COPIILOR MIHAI ȘI MARIA SMICALĂ: "Vreau la mama mea, vreau să am o viață normală, ca și ceilalți… și vreau ca ăia care au facut asta să plătească!”. DUREREA UNEI MAME, COMPASIUNEA ACTIVĂ A UNUI ARHIEREU - PREASFINȚITUL M
 5. Pingback: EPISCOPUL EUROPEI DE NORD, ÎN CONTINUARE ALĂTURI DE COPIII ROMÂNI PERSECUTAȚI NEMILOS DE STATUL FINLANDEZ ȘI DE MAMA LOR, CAMELIA (video)/ Pr. Radu Preda: "Cazul de faţă reprezintă traducerea INFERNULUI pe finlandeză, este un SCENARIU DE GRO
 6. Pingback: PREASFINȚITUL MACARIE împreună cu enoriașii de la Stockholm, alături de CAMELIA SMICALĂ (video, text): "SUNTEM ÎMPREUNĂ! Aceasta înseamnă Biserica. SĂ TE DOARĂ ATUNCI CÂND FRATELE TĂU ESTE ÎN DURERE. Este cumplit atunci când dragostea
 7. Pingback: PREASFINȚITUL MACARIE împreună cu enoriașii de la Stockholm, în rugăciune CU și PENTRU CAMELIA SMICALĂ (video, text): "SUNTEM ÎMPREUNĂ! Aceasta înseamnă Biserica. SĂ TE DOARĂ ATUNCI CÂND FRATELE TĂU ESTE ÎN DURERE. Este cumplit atunc
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare