PUTERE SI BISERICA: ‘legaturi primejdioase’ sau o apropiere care poate costa foarte mult…

13-04-2011 5 minute Sublinieri

De cand statul roman este construit pe baze ”moderne” – adica izvorate din ideologia iluminist-francmasonica a fondatorilor pasoptisti – apropierea dintre stat si Biserica este daunatoare pentru ultima. Motivul? Niciodata statul – de fapt, puterea care diriguieste statul vremelnic – nu se va apropia de Biserica decat cel mult din motive de instrumentalizare, motive oportuniste de a beneficia de influenta pe care aceasta (inca) o mai are asupra societatii. Iar acesta este cazul cel mai ”bun”, sau al raului cel mai mic, caci istoria relatiei stat-Biserica de la jumatatea sec. XIX incoace inseamna o istorie de lungi abuzuri, expropieri, prigoniri ale ierarhilor verticali, intruziuni in modul in care se face slujba sau in tipul de pictura folosit, restrangerea samavolnica a monahismului, influentarea in vederea adoptarii unor reforme seculariste etc. Si nici macar nu am intrat pe terenul ”comunismului”, acolo unde lucrurile au luat o amploare apocaliptica. Statul este gelos, in principal (fara sa mentionam agenda secularista de prea multe ori aflata la putere), pentru doua lucruri pe care le detine Biserica: influenta sociala si proprietatile materiale. A incercat in diverse forme ori sa o deposedeze de acestea prin forta, ori sa le foloseasca indirect, prin controlarea ei.

Asadar, orice ”dar” facut de puterea guvernamentala Bisericii este un ”dar” interesat cu finalitate practica – votul. E modalitatea mai comoda a guvernantilor de a incerca sa isi pastreze electoratul sau a castiga unul nou decat in a guverna… bine o tara. Asa se face ca la noi asistam la o situatie care pare contrara tendintei manifestata in cealalta mare tara ortodoxa europeana pusa la jugul austeritatii si la stalpul infamiei datoriei publice – Grecia. In Grecia biserica e pusa sub presiunea impozitarii, dusa pana acolo incat s-ar putea ca si Athos-ul sa fie obligat la platirea taxelor, lucru fara precedent istoric. De asemenea, se intentioneaza scaderea fondurilor bugetare acordate Bisericii pentru plata salariilor clericilor. E drept ca acolo guvernul e socialist si din respect fata de culoarea rosie si sortul masonic trebuie sa cante aria traditionala anti-Biserica. Insa austeritatea a si oferit motivele pentru care o asemenea atitudine sa fie mai agresiva. Cert este ca si acolo se apropie decontul in care Biserica, pusa la zid, trebuie sa justifice de ce nu plateste taxe si impozite, de vreme ce… a primit fonduri de la stat si chiar si de la Uniunea Europeana. Grecii, care au lasat memoriei colective un proverb sugestiv (sa nu crezi in greci nici cand iti fac daruri), ar fi trebuit sa stie mai bine ce risca din asemenea apropieri.

La noi, in schimb, observam o ‘gudureala’ suspecta a guvernantilor fata de Biserica si fonduri care sunt acordate cu generozitate in conditiile in care sunt taiate cu asprime si batjocura cinica din alte parti, si fonduri speciale acordate pentru Catedrala Mantuirii Neamului, visul faraonic de o noapte prelunga de vara a intai-statatorului BOR. Nici ca se putea ceva mai daunator pentru Biserica decat aceste linguseli care isi vor cere si ele, in curand, decontul. In conditiile in care in fata natiunii intregi, guvernul taie salarii si pensii, desfiinteaza spitale, restrange scolile, in conditiile in care dai dovada de autism perfect si de masuri cinice si nemiloase, onctuozitatea ”evlavioasa” cu care strecori niste bani in vistieria Bisericii este perfet identica cu modul in care unii dintre noi, nedusi la biserica, cred ca scapa de Judecata dand bani preotului. Un soi de “indulgente” meta-secularizate.

Astfel de gesturi nu fac decat sa revolte si sa inraiasca si mai mult pe cei instrainati de Biserica, si inca pe motive care par justificate, nu din aberatii ideologice. Efectul va fi o scadere in popularitate a Bisericii si o transferare partiala si catre aceasta a valului de nemultumiri indreptat inspre puterea lumeasca. Ca oricum inceputul a fost facut si, pe fondul crizei, si Biserica a scazut in incredere. Pana la urma aici este miza mai profunda: saparea increderii in Biserica, tararea ei in murdaria puterii.

Institutional, acordarea acestor fonduri Bisericii este egala cu zero. Biserica nu castiga nimic, decat niste bani care oricum zboara si pe care trebuie sa ii deconteze in materie de influenta sociala sau, in curand, chiar material. Nu asemenea ciozvarte aruncate in Postul Mare fac bine Bisericii, ci, eventual, o relatie institutionalizata, clara (chiar si un parteneriat civil de care s-a facut vorbire, si care, daca ar separa lucrurile mai net, nu ar fi daunator Bisericii) care sa nu afecteze liberatea Biserica de a avea un CUVANT de spus in ceea ce priveste starea de lucruri din tara. Cum ar fi: problema avorturilor, a scolilor si a propagandei pentru educatie sexuala, a ofensivei pro-gay, a abuzurilor si a sclaviei electronice, dar si fata de problemele sociale ale cinismului austeritatii si nemilostivirii fata de saraci si bolnavi. E limpede insa ca un astfel de raport institutionalizat intre Biserica si stat nu se doreste. Proiectul parteneriatului treneaza, la initiativa presedintelui nostru Xerox dupa agenda FMI&UE si, in rest, guvernul ”de dreapta” e la fel de pro-avort ca orice miscare ateista, iar Patriarhul se achita de obligatie prin cate o omilie data o data pe an in care pune ceva mai ferm degetul pe rana.

Crede guvernul ca cumpara tacerea Bisericii? Poate cumpara cel mult tacerea unor… mini-papi locali. Cred acesti mini-papi locali (de fapt, cel mare de la Bucuresti, ca prea multi nu pot sa creasca la umbra lui) ca vor deveni mai puternici prin astfel de fonduri? Puterea lor va depinde, astfel, doar de bani, coercitie, abuzuri si samavolnicie, si orice putere care are o astfel de temelie se naruie. Decontul va veni in mod inevitabil si, cum lucrurile la noi depind de ordinele din exterior, daca FMI&UE si altii ca ei vor dicta ca a venit vremea sa fie pus jugul taxelor si controlului pe Biserica, sa nu se mire nimeni daca aceiasi guvernanti care astazi dau cu o mana maine vor lua cu patru, jumulind si taind cu sarg.

Spectrul prigoanei bolsevice declansate asupra Bisericii de Lenin, profitand de foametea pe care tot ei o provocasera in Rusia, inca ne adumbreste amenintator. Dar si cealalta varianta, mai vicleana, a cumpararii tacerii, se incolaceste in jurul Bisericii.

De foarte multe ori s-a discutat in Romania despre veniturile Bisericii Ortodoxe si impozitarea acestora. Guvernul s-a facut ca nu aude, iar clerul si-a continuat planurile de desavarsire a Catedralei Neamului. S-a mers pana acolo incat se are in vedere semnarea unui parteneriat stat-biserica. Nu se stie inca ce va presupune un astfel de acord, dar vocile care s-au revoltat impotriva unei astfel de idei sunt din ce in ce mai multe. Poate ca ceea ce se intampla in Grecia va fi un exemplu si pentru Romania.

Neajunsurile pamantesti au ajuns si la manastirile de pe Muntele Athos. Din cauza crizei fara precedent, Biserica Ortodoxa greceasca va fi nevoita sa plateasca impozite statului. Un fapt pe care clericii il considerau pana acum un adevarat act de blasfemie. In incercarea de a face fata problemelor financiare ale tarii, guvernul elen pare gata sa treaca peste tabuuri seculare. Pe viitor, Biserica Ortodoxa si calugarii de la Muntele Athos vor trebui sa plateasca impozite catre statul grec. Biserica este institutia care detine cele mai multe proprietati in Grecia.

Pana in prezent, locuitorii “Republicii Autonome Monahale Athos” erau scutiti de taxe si impozite. Acest favor va ramane de domeniul trecutului. “Din moment ce clericii greci primesc bani de la stat, atunci si ei trebuie sa fie inclusi in categoria celor care suporta durele masuri de austeritate”, a declarat pentru presa din Grecia prim-ministrul Papandreou, citat de Deutsche Welle.

Proprietati de milioane

Pe viitor, nu numai ca se vor reduce drastic posturile bugetare alocate preotilor, dar se vor impozita si marile bunuri imobile detinute de Biserica Ortodoxa pe Muntele Athos. Nu este clar, inca, despre ce sume va fi vorba. Se presupune ca vor intra in calcul alte cateva mii de imobile si terenuri aflate in proprietatea Bisercii Ortodoxe din Grecia.

Consiliul staretilor de pe Muntele Athos a publicat deja un protest oficial. Conform lor, impozitele planificate pe proprietatea Bisericii au fost deja platite, odata cu nationalizarea imobilelor din 1923. De atunci, Republica Monahala de la Muntele Athos are statut de regiune autonoma, bucurandu-se de anumite privilegii. In cele 20 de manastiri, locuite de 2.600 de calugari, se afla documente unicat, carti si icoane care sunt de nepretuit. Calugarii se intreaba cum vor fi impozitate acestea. De secole, femeile nu au voie sa intre in republica monahala. Statutul special al acesteia a fost recunoscut si de Bruxelles odata cu intrarea Greciei in UE, in 1981.

Tranzactii suspecte

Observatorii straini de la Atena sunt de parere ca monahii sunt gata sa rupa orice relatie cu guvernul de stanga de la Atena, in cazul in care acesta nu va renunta la planurile sale de impozitare a Bisericii. Acum cativa ani, presa greaca a scos la iveala un mare scandal in care au fost implicati calugarii de la cea mai bogata manastire din zona Athos, Vatoped. S-a spus ca acestia ar fi castigat mai mult de 100 milioane de euro in urma unei tranzactii dubioase cu terenuri, sprijiniti de unul dintre guvernele conservatoare care s-au aflat la conducerea Greciei.

Premierul Emil Boc a justificat, marţi, decizia recentă a Guvernului de a suplimenta fondurile alocate bisericilor prin faptul că şi acestea trebuie sprijinite şi că, fără credinţă în Dumnezeu, nimeni din România nu poate face nimic. “Eu cred că şi bisericile trebuie sprijinite în România. Fără credinţă în Dumnezeu, nici dumneavoastră şi nimeni din ţara asta nu poate face nimic”, a spus Boc, întrebat de jurnalişti care este motivul pentru care Guvernul a suplimentat fondurile alocate unităţilor de cult. Premierul a susţinut totodată că primăriile din judeţul Cluj se situează doar la jumătatea unui clasament al fondurilor alocate de Guvern şi că primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a primit din partea Executivului circa 30 milioane euro pentru proiectele instituţiei, fiind cea mai mare sumă de care acesta a beneficiat vreodată din partea unui guvern.

La sfârşitul lunii martie, bugetul Secretariatului General al Guvernului a fost suplimentat de Executiv cu 25 milioane lei, fonduri alocate Secretariatului de Stat pentru Culte pentru continuarea lucrărilor de construcţii la unele biserici, repararea şi reabilitarea unor lăcaşe de cult şi susţinerea activităţii unor aşezăminte sociale administrate de biserici. Banii au fost alocaţi din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului. La finele anului trecut, Executivul a decis ca bugetul SGG să fie suplimentat cu 3,5 milioane lei, sumă destinată Secretariatului de Stat pentru Culte.

Cotidianul “Gândul” a relatat atunci că lucrările de construcţie de clopotniţe, împrejmuirea cu garduri a unor cimitire, repararea acoperişurilor de biserici şi construcţia de săli de mese multifuncţionale pentru lăcaşuri de cult au constituit subiectul a circa 2.400 de amendamente din cele 13.500 depuse de parlamentari la proiectul de buget pentru 2011. Ca surse de finanţare pentru aceste investiţii, parlamentarii au luat în calcul inclusiv Fondul de Rezervă la dispoziţia Guvernului şi cel al Secretariatului General al Guvernului.

Un document oficial privind sumele alocate în intervalul 1 ianuarie-30 iunie 2010 din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, prezentat de MEDIAFAX în septembrie, relevă că primăriile din Cluj, judeţ în care s-a născut premierul Emil Boc, au încasat în primul semestru cei mai mulţi bani alocaţi de Guvern din Fondul de rezervă, sumele repartizate acestora, de 6,3 milioane lei, depăşind de aproape două ori alocaţiile judeţului Suceava, aflat pe următorul loc în clasament. La începutul acestui an, Institutul pentru Politici Publice a criticat modul în care Executivul a alocat autorităţilor locale bani din Fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului şi a recomandat Curţii de Conturi să facă verificările “care se impun” în aceste situaţii. Reprezentanţii IPP afirmă că, la Bucureşti şi Cluj-Napoca, banii din Fondul de rezervă au fost cheltuiţi în cea mai mare parte “pentru construcţia şi modernizarea de stadioane”.


Categorii

Opinii, analize, Presa, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

59 Commentarii la “PUTERE SI BISERICA: ‘legaturi primejdioase’ sau o apropiere care poate costa foarte mult…

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. prima fotografie a fost foarte inspirat aleasa : cei doi ” zei ” vegheati de la inaltime de unul dintre cei care au lovit cel mai crunt in biserica . Felicitari , admin !

    ” Astfel de gesturi nu fac decat sa revolte si sa inraiasca si mai mult pe cei instrainati de Biserica, si inca pe motive care par justificate, nu din aberatii ideologice. Efectul va fi o scadere in popularitate a Bisericii si o transferare partiala si catre aceasta a valului de nemultumiri indreptat inspre puterea lumeasca. ” –este efectul cel mai pervers cu putinta . Prin asta ai castigat si votul credinciosului sensibil ( dar naiv ) si te-ai ales si cu … un tap ispasitor . In felul acesta biserica nu va putea fi niciodata un element coagulant , in cazul unor revolte ( de genul celor din Grecia , in care au fost implicati si clerici ) pentru ca nu mai dispune de suficienta credibilitate . Punct ochit , punct lovit !

    In privinta impozitarii Athos-ului cred ca bataia este mult mai lunga . Nu zic ca nu ii intereseaza si finantele dar cred ca adevarata ” bataie a pestelui ” este in cu totul alta parte : niste ” mici ” modificari in statutul teritoriului autonom ( de ex : sa li se permita si femeilor accesul pe Athos -stiti doar cata aversiune exista impotriva acestei reguli )

    Doamne , ajuta-ne !

  2. si cum , parca nu era suficient ceea ce s-a scris in articolul initial , scribii atei continua cu inca un atac :

    http://www.ziare.com/emil-boc/guvern/pilda-lui-boc-smeritul-cumpara-biserica-si-vei-ajunge-in-ceruri-1087968

    Extrase din el :
    ” Pentru a apasa si mai mult pedala electorala, cu atat mai mult cu cat suntem in Postul Mare si ne despart doar cateva zile de Paste, Emil Boc s-a gandit sa apeleze si la ultimul si cel mai puternic argument – Dumnezeu si Biserica. La sfarsitul lunii martie, Emil Boc a alocat 25 de milioane pentru constructia unor biserici, repararea si reabilitarea unor lacase de cult, ca doar oricat de criza si austeritate ar fi, Biserica Ortodoxa Romana trebuie sa prospere chiar si in perioada de restriste. ”
    si mai grav
    ” Ca si cum romanul nu ar fi fost destul de evlavios si supus celor dumnezeiesti si nu ar fi mult prea mult indoctrinat de Biserica, atat mai aveam nevoie – sa vina si statul laic (prin gura premierului) sa iti spuna ca, daca NU crezi in Dumnezeu, nu ai nicio sansa sa mai faci ceva in viata asta. Acest obscurantism promovat de la cel mai inalt nivel al statului se muleaza, ce-i drept, perfect pe profilul unui popor care inca mai crede ca Soarele se invarte in jurul Pamantului si isi face cruce cu limba in gura de fiecare data cand trece pe langa o biserica. ”
    ” Atat timp cat romanii nu se vor desprinde de aceasta stare medievala, cat nu isi vor regasi cu adevarat credinta pe care nu au avut-o niciodata (nici nu mai conteaza in ce anume, dar sa aiba macar O credinta), sa nu ne asteptam la cine stie ce progrese prin aceste locuri. Vom continua sa habitam ca simpli supravietuitori asteptand mereu pomana de sus. De la Dumnezeu, de la unsul sau pe pamant sau de la stat. ”

    Oare nici acum nu cad niste solzi de pe ochii unora din cei mari ( ierarhi )ca sa vada realitatea ? Au acceptat atat de multe acadele incat ii intereseaza doar gustul lor si nimic mai mult?

    Doamne , ajuta-ne !

  3. Era nevoie sa ne batem joc de Biserica primind pomana de la stat.
    Vai de cei prin care vine sminteala.

    Bani de la Fondul de rezerva al Guvernului pentru mari investitii: clopotnite si gardurile cimitirelor. Iata cum se falimenteaza vistieria tarii.

  4. Ca sa glumim amar, se pare ca e o investitie utila in aceste timpuri, orice e legat de cimitire e binevenit. Sa avem baremi unde sa fim ingropati si sa se poata trage tare clopotele…

  5. “La sfârşitul lunii martie, bugetul Secretariatului General al Guvernului a fost suplimentat de Executiv cu 25 milioane lei, fonduri alocate Secretariatului de Stat pentru Culte pentru continuarea lucrărilor de construcţii la unele biserici, repararea şi reabilitarea unor lăcaşe de cult şi susţinerea activităţii unor aşezăminte sociale administrate de biserici. Banii au fost alocaţi din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului.”

    Mare greseala acceptarea acestor bani acum! Ar fi fost momentul ca ierarhii bisericii sa tune de la toate amvoanele impotriva reprezentantilor puterii anticrestine sataniste, pentru toata politica lor de ruinare a Romaniei, pentru legile lor anticrestine, mai ales acum, dupa ultimele masuri de austeritate, luate de ei, de inchidere a unor spitale. Trebuia ca, in mod pilduitor, sa fie refuzate sumele alocate, si sa li se ceara ca sa le foloseasca pentru redeschiderea macar a unui singur spital din cele inchise cum este cel de importanta nationala de la Tg. Mures.
    Iata o campanie electorala ieftina pentru guvernanti (ca doar nu dau de la ei, dau din rezerva bugetara!!!) si foarte scumpa pentru imaginea Bisericii.
    Sa ne reamintim cuvintele Sf. Nil:
    “Pastorii crestinilor, arhierei si preoti, vor fi oameni cu slava desarta, afara de prea putini, cu totul nerecunoscand calea din dreapta de cea din stanga (adica fara sa deosebeasca binele de rau, fara discernamant).”

  6. @Daniela:

    Da, dar sa punem la inima si pe acest afara de prea putini, ceea ce arata ca ii avem totusi, insa pentru ca… ne ingramadim la invatatori care zic dupa cum ne gadila auzului nostru, fie modernisti, fie zelotisti, ramanem cu acesti ”prea putini”, caci ne-ar fi si mai mare osanda daca, asa cum ne gasim si asa cum ramanem, am avea multi arhierei si preoti vrednici. 🙁

  7. Asta este mangaierea pe care ne-o da Dumnezeu: acesti “prea putini”. Asa este… Si nu trebuie sa fim nici orbi nici nerecunoscatori. Situatia este trista, totusi.

  8. În Grecia lucrurile stau cam așa, din ce am observat și trăit eu aici, la Tessalonik:
    1. Biserica nu mai are păstorii de altădată, cum era chiar răposatul mitropolit Panteleimonos al Tessalonikului care îi sfida și-i chema cu curaj la ordine pe politrucii vremii (care trădau poporul și valorile creștine), aducându-le aminte că-i pot da jos de pe scaune în 2-3 zile… În anul 2000, ÎPS Panteleimonos a organizat mitingul acela cu aproape 2 milioane de oameni adunați să protesteze împotriva eliminării cuvântului creștin-ortodox de pe cardul de identitate.
    2. Primul ministru Giorgios Papandreou nu este grec, nici creștin, merge adesea la sinagogă, și este un executant fidel, de o obediență concurentă cu a lui Boc, al ordinelor FMI și UE. În plus față de Boc, Papandreou are și inițiative personale prin care-și dovedește reaua voință față de poporul grec: a) vrea urgent o separație stat – Biserică, b) vrea impozitarea tuturor mișcărilor economice ale Bisericii Greciei (dacă nu știți, mănăstirile din Muntele Athos deja au fost avertizate cu controlul și impozitarea), c) a vrut să elimine crucea de pe stema și steagul Greciei, dar nu a reușit decât să-și atragă antipatia populară (totuși, având ”spatele” asigurat de lojile masonice, nu s-a lăsat intimidat, a reușit totuși să elimine crucea de pe steagul poliției), d) a dat o hotărâre de guvern prin care se interzice de la 1 ianuarie 2011 angajarea de preoți, nu doar străini, ci nici măcar greci. Ba chiar au fixat o condiție incredibilă cândva: va fi angajat un preot nou, tânăr, doar după ce ies 5 la pensie. Vă dați seama ce criză este (și va fi mai mare) de preoți în condițiile în care fiecare mitropolie (cam 80 la număr) are deja între 15-30 posturi de preot vacante…
    3. Lumea pe stradă este complet secularizată, ortodoxia este mai mult o anexă filetistă dar devenită neimportantă în viața tot mai acreștină a oamenilor și a societății. Repet, am mai spus și altădată, este nevoie urgentă și în Grecia de cateheza elementară despre Dumnezeu, despre Iisus Hristos, Biserică, Pocăință, Sfinți și Mântuire. Tinerii (sub 30 ani) vin la biserică duminica doar 4-5 %, majoritatea copleșitoare sunt pensionari. Este jale! Iar de cu seara până pe la 4-5 dimineața, tavernele și discotecile colcăie de tineri amețiți… Ateizarea, sexualizarea și agresivizarea sunt principalele metode de îndepărtare a tinerilor de Hristos și de Biserică. Și au devenit deja cutume sociale implementate cu ajutorul politicilor publice ale guvernanților…
    4. Nu știm dacă vreo trezire de bunăvoie va mai fi posibilă, sau, numai Dumnezeu știe, mustrarea Lui ne va mai scoate din înțepenirea în care am ajuns cu toții. Și în strâmtorarea crizelor de tot felul, trebuie să vedem îngăduința și pronia lu Dumnezeu, Care ”vrea ca tot omul să se mântuiască și la cunoștința adevărului să vină”. Dar nădejdea de mântuire a noastră este tot și numai la El, cu ocrotirea Sfinților, dar și cu nevoința în Biserică și întru luminarea sufletelor și a trupurilor noastre.

  9. La inceput am crezut ca doar eu vad aceste lucruri, eu ca straina in aceasta tara, dar ceea ce spune Parintele Mihail in mesajul de mai sus, o spun si grecii cu care stau de vorba si care-s foarte dezamagiti de situatia actuala a tarii lor, atat din punct de vedere economic cat si din punct de vedere religios. Ei grecii, oameni mandri si foarte patrioti, au inceput sa recunoasca ca sunt pe muchie de cutit, ca tara lor, nu mai este a lor! La inceput le-am condamnat xenofobia, acum incep sa le plang de mila. Imi dau seama ca au si ei dreptatea lor. Iar legat de lipsa de educatie religioasa a tinerilor greci,e mult de spus.Din pacate marea majoritate a tinerilor nu stiu ceva foarte elementar, ca atunci cand mergi sa te impartasesti trebuie sa te spovedesti, trebuie sa tii post inainte. Nimeni nu ii educa in acest sens. Dar au si ei preoti buni si induhovniciti, am intalnit personal astfel de preoti, si vina nu e neaparat a preotului, ca nu poate acesta sa aduca cu forta tinerii care stau prin baruri in loc sa vina la biserica. Si o remarca cu care as dori sa inchei . Am observat ca tarile care au cel mai mare numar de ortodocsi sunt cel mai tare afectate de “criza” economica.

  10. Poate gresesc, dar cred ca Biserica ar trebui sa vietuiasca doar din ceea ce credinciosii doneaza. O donatie de la stat, oricare ar fi el, impune si o “ascultare” fata de o anume politica, in functie de cine este la putere si gestioneaza bugetul…
    Mi-a atras atentia ceea ce spunea episcopul Kalistos Ware in cartea sa “Ortodoxia, Biserica celor 7 Sinoade Ecumenice”, si anume ca se poate ca Dumnezeu sa fi lasat sa cada Bizantul din cauza iubirii de lux care se instalase in Biserica bizantina, odata ce a fost recunoscuta si sustinuta de stat…
    Biserica este a lui Hristos si trebuie sa fie independenta de orice influenta politica, iar acest lucru nu se poate realiza, daca este finantata de la guvern.
    Desigur, insa ca pentru acest lucru ar trebui ca toti slujitorii Bisericii sa accepte oarece mucenicie, caci credinciosii adevarati nu sunt prea bogati…

  11. Legat de ceea ce spune Par. Mihail despre premierul Greciei: “c) a vrut să elimine crucea de pe stema și steagul Greciei, dar nu a reușit decât să-și atragă antipatia populară (totuși, având ”spatele” asigurat de lojile masonice, nu s-a lăsat intimidat, a reușit totuși să elimine crucea de pe steagul poliției)”,

    am observat ca si la noi in tara a fost schimbat semnul crucii de pe ambulanta. Nu mai avem crucea rosie pe ambulanta ci avem o stea a lui David stilizata, albastra, cu un toiag cu sarpele incolacit pe ea. Acelasi semn este si in Canada in cele mai multe provincii. Catolicii din provincia Quebec s-au sesizat si la un moment dat au aparut cateva proteste mai timide prin presa. Fara nici un ecou, insa, in randurile populatiei.
    La noi protestat cineva cand a fost scoasa crucea sau totul a trecut neobservat?

  12. “Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti”.Oare ce alta porunca e mai grea decit aceasta?E teribil.Cred ca e porunca care antreneaza toate grupele de “muschi” si e cea mai solicitanta.:D Musai sa ai “fibra” de catarator :D,ca sa nu te prabusesti.
    Priviti imaginile de mai sus.Basescu si Boc,lasindu-i pe RESTUL,celor care se vad sau nu,la o parte…Doamne,cit e de greu!
    Cit de meserias e dracul.Ce ochi,domne!Parca intotdeauna gaseste echipa ideala.Cit fler si cita iscusinta!Bun…stiu ca are de unde alege astfel de oameni “capabili” dar astia au ridicat atit de sus…stacheta asteptarilor,doborind atitea recorduri mondiale,incit cred ca in iad sint citiva dracusori care-si simt amenintate serios pozitiile!!Man,unde mai gasesti atita…competenta,eficienta si dedicatie?
    Inca ceva,pe linga faptul ca avem de departe cei mai “buni” politicieni…cel putin la fel de tulburator si inexplicabil e ca avem si cea mai “buna” muzica din “Puscarie”!De unde vine?Adica e un fenomen cit se poate de real,de actual si care a luat proportii planetare.E ca si cum,in drumul spre moarte,mindria noastra masochista ne face sa fim cei mai cool dintre paminteni,cintind,hituri,compozitie proprie…Thumbs up if u agree!!…:D 🙁 Practic tot tineretul e “etnobotanizat” de drogul asta nou,mai ales ca-i…home made,ieftin si atit de adictiv.Sa facem ceva totusi.Poate un articol pe tema asta.Doamne,ajuta!

  13. Poate Dumnezeu le-a dat si lor mustrari de constiinta,poate cauta si ei un duhovnic sfatuitor,precum Sf Daniil Sihastrul,ca sa scoata tara din robie…
    Cine stie?
    Mai bine sa ne rugam pentru ei,ca si pentru noi,caci avem conducatorii pe care-i meritam,dupa pacatele noastre…
    Iertare
    Doamne ajuta!

  14. @soram:

    Pai daca e asa, ar trebui sa si vada nu? Ca doar la Sf. Stefan urmarea pocaintei s-a vazut si simtit de intreaga suflare romaneasca.

  15. admin
    Pocaintei noastre ii va urma pocainta lor.
    Nu noi vedem,sau nu trebuie sa cerem sa vedem minuni,Dumnezeu sa lucreze pentru toti,tainic si nu peste noapte…
    Credeti ca exista minte omeneasca care sa mai scoata tara asta din ruina?
    Toti suntem la mila lui Dumnezeu,sa Il rugam sa ne ajute,sa Il rugam sincer si curat,fara sa ne transformam noi insine in judecatorii mai marilor nostrii,caci:
    “Alta este viata decat aceea pe care si-o inchipuie oamenii.Altul este omul insusi,decat ceea ce se inchipuie el a fi.Altul este Adevarul,decat acela pe care il imagineaza mintea omeneasca.[…]
    Fiti foarte atenti!
    In viata sociala oamenii se privesc si se judeca nu dupa ce sunt ei in fond,ci dupa ce par in forma.Nu va faceti iluzii despre om-caci cine face aceasta va suferii amar-insa iubiti-l.
    Unul singur este desavarsit.Unul singur este bun,Unul singur este curat:HRISTOS-DUMNEZEU!!!”

    (Santul inchisorilor-Valeriu Gafencu)

  16. @soram:

    Nu a zis nimeni nimic de minuni. Dar cand omul se pocaieste, se stie ca macar din relele pe care le face se mai opreste. Nu ar arunca nimeni (FMI, UE) in inchisoare pe guvernanti daca ar incepe sa dea un ban in plus la sanatate, la educatie si sa se opreasca din asa-zisa reforma pe care o aplica societatii. Exemplul tarii vecine Ungaria e sugestiv in aceasta privinta.

  17. “Comunismul a distrus fizic cateva sute de mii de oameni,dar spiritual,multe milioane.
    Martirii striga azi de sub pamantul sfant pe care-l calcam sa ne intoarcem la HRISTOS,la Biserica.
    Acesta e imperativul ceasului de fata.
    Valeriu,suntem aici sa te asiguram ca ascultam chemarea ta de dincolo de moarte:
    “Ne-ndemni pe cei ce-n viata am ramas:
    Luptati uniti si in acelasi pas,
    Ziditi lui Dumnezeu altare sfinte,
    Pasiti pe calea vietii inainte!”
    Asa sa ne ajute Dumnezeu!”
    (Sfantul inchisorilor-Valeriu Gafencu)

  18. Probabil ca Dumnezeu va ingadui sa fie ajutata sanatatea,invatamantul si toata tara cand vom fi vrednici,sau macar spasiti sa Il rugam sa nu mai ingaduie atatea avorturi in spitale,sa nu ingaduie aparitia cardului de sanatate,sa nu ingaduie orele de educatie sexuala in scoli si discriminarea elevilor care nu merg la meditatii,s.a.m.d.
    Noi ce vrem de fapt?Acest sistem de sanatate,acest sistem de invatamant?Sau schimbarea omului,cu credinta in Dumnezeu,om cu caracter,cu tinuta demna,gata de jertfa pentru credinta si neam???
    E un lucru bun ca cineva poarta de grija mormintelor si cimitirelor,pentru ca mortii nostrii vor mijlocii la Hristos pentru noi,iar clopotele pot alunga prin cantul lor,primejdiile care se abat asupra tarii…
    Mai bine sa primim totul ca din Mana lui Dumnezeu,si sa-I multumim pentru tot ceea ce Ne-a dat,dar mai ales pentru ceea ce nu Ne-a dat,ca acelea ne-au fost mai de folos.
    Iertare
    Doamne ajuta1

  19. @soram:

    Uite asa se mai trezeste cate cineva sa vina sa ii moralizeze pe ceilalti reluand ce arata si ei demult, repetat si continuu, doar o auzi cineva. 🙂 Suntem, evident, de acord cu dvs., noi pur si simplu incercam sa atragem atentia asupra unei naivitati care la varsta noastra duhovniceasca nu isi are locul – sa credem acum ca la primul cuvant despre Dumnezeu care iese din gura vreunui puternic acesta a si facut pocainta.

  20. admin
    In naivitatea mea eu cred ca orice om are posibilitatea data de Dumnezeu,de a-L cunoaste si de a se mantui,chiar ca si lider,sau talpa tarii…
    Iertati,cam mult am comantat.
    Doamne ajuta!

  21. @soram:

    Pai nu despre asta era vorba… Nu e naivitate sa stii ca orice om are posibilitatea de a se mantui, iar asta inseamna efectiv ORICE OM. Ci despre faptul ca ne grabim sa credem ca exista deja o transformare a unor persoane cu putere de decizie doar pe baza unor declaratii care nici macar nu au legatura cu vreo dorinta de schimbare a lor sau a masurilor nedrepte pe care le perpetueaza. Un lucru simplu pe care il cam complicam…

  22. soram,
    imi cer iertare ca v-am ispitit cu comentariul meu.
    E un defect al meu – fac haz de necaz. Deh, olteanul ramane oltean si in buricul Parisului.

    Acum, serios vorbind, nu era momentul ca Biserica sa accepte banii statului, macar ca sa nu dea ocazia necredinciosilor sa carteasca – vezi Doamne, popii mananca banii tarii.
    Ce frumos ar fi fost sa scrie ziarele ca Patriarhia a refuzat banii si l-a sfatuit pe premier sa ii aloce Ministerului Sanatatii. Si asta, nu doar din ratiuni politice, dar asa se si cuvenea, ca oricum, cimitirele noastre nu sunt neimprejmuite.
    Iertati-ma, va rog!

  23. admin
    ioana
    ideea mea de fond era ca oamenii nu au capacitatea de a intelege judecatile lui Dumnezeu,nici eu nu pretind ca le inteleg vreodata,dar gasim raspunsurile in cartile Sfintilor Parinti.E clar cred ca ceea ce se intampla cu noi,cu tara e urmarea pacatelor noastre,de aceea ar trebui sa nu dam vina pe altcineva,sa cautam in zadar scuze si circumstante atenuante,ci sa ne tabacim mai degraba genunchii,aducand un pic de pocainta,ca sa imblinzim pe Dreptul Judecator,sa se milostiveasca de noi!!!Sa Il rugam sa ii lumineze pe conducatori sa faca ceea ce e cu adevarat placut lui Dumnezeu,pentru binele tarii,caci nici noi in locul lor nu se stie daca nu am fi fost mai rai…,mai putin descurcareti…,atatea pacate au cazut si pe capetele lor…,ca si pe ale noastre…E usor sa dai sfaturi,dar e greu sa le pui in practica…sa te implici…nu virtual,ci la fata locului…Acolo in varful “piramidei” raspunderea dar si “miza”e colosala…
    Numai rugaciunea ne poate ajuta si pe noi,dar si pe ei…
    Sa avem dragoste pentru toti,sa nu ii punem la zid virtual, caci raman doar niste discutii …virtuale,care raman nesterse…si vom da socoteala pentru ele!
    Nu stiu daca suntem deci indreptatiti sa ne consideram ca noi cunoastem Adevarul si calea de urmat,caci:”…ce este Adevarul?Adevarul este Hristos,Cuvantul lui Dumnezeu.Cautati sa va apropiati sincer de Hristos si lasati lumea cu pacatele ei in pace!!!”(Valeriu Gafencu)
    “…singura solutie este intoarcerea la traditie si iesirea din societatea aceasta moderna,putin cate putin,asa usor.Sa revenim la vechile obiceiuri ale stramosilor nostrii,la cultivarea unui petic de pamant,pentru ca si firea insasi ne va veni in ajutor[…]Ei s-au ridicat cu atata ura impotriva acestui sistem al dragostei,incat l-au instrainat pe unul de celalalt,binestiind ca dragostea are putere multa si poate acoperii multime de pacate si invinge multe neputinte.[…]Acum, putem spune,intreaga crestinatate este rastignita pe cruce.Un om care este pe cruce oare nu se simte slabit?Oare sa ne scoatem piroanele si sa ne tamaduim ranile?Sau sa rabdam,rugandu-ne Domnului pentru iertarea celor ce ne prigonesc?”Daca pe Mine M-au prigonit,si pe voi va vor prigonii.”Este oare cinste mai mare ca aceasta?Daca Hristos a numit rastignirea Sa slava,oare noi sa fugim de ea?Daca noi ne-am aduna cu totii si daca ne-am apuca sa facem asceza,aceasta va tine loc de aparatoare impotriva tuturor acestor atacuri,impotriva tuturor celor ce ne prigonesc,am realiza totul,n-ar mai avea niciun efect asupra noastra,nici duhurile rele,nici asupritorii nostri.Prin aceasta asceza noi trebuie sa formam o panza harica pentru a acoperii neamul crestinesc.Atunci suntem in masura sa discutam si sa facem o judecata hotaratoare asupra acestei situatii grele in care ne aflam”(Ne vorbeste P.Justin)
    Iertare
    Doamne ajuta!

  24. @ Daniela:

    Si altii au reclamat aceasta tacere lasa, extrem de dureroasa, intr-adevar…

  25. in urmatorii citiva anii,multe tari nu vor mai crede in biserici, de orice fel, nu numai in biserica ortodocsa.
    Deja sint citeva tari care nu mai cred.Din ce cauza ii asa.Eu cred ca cauza ii stiinta,omul a inceput sa se destepte,se pot face cutremure artificiale,se pot face ploi artificiale,se pot face ninsori artificiale,se pot face tornade artificiale,se pot face cancere artifiale,se pot face infarturi artificiale,comotii cerebrale artificiale,se pot naste copii artificiali,etc,deci intr-un cuvint ce poate dumnezeu poate si unii oamenii.
    Daca stam si analizam aceste lucruri pentru om sint niste incalcari ale dreptului omului,deci “dumnezeu artificialul” incalca drepturile omului.Daca cumva nu exista “DUMNEZEU” ci numai “Dumnezeu artificialul” ce ziceti?
    EU CRED CA DE ACEEA MULTE TARI NU MAI CRED IN BISERICA DE ORICE FEL AR FI EA,ACEST LUCRU CRED.
    Daca este asa ca exista “Dumnezeu artificialul”,dar acestia sint multi nu numai unul,de ce acesti dumnezei sa nu fie pedepsiti,de ce?pentru ca subjuga omenirea.
    Acesti dumnezei detin “Frecvente radio”,cu ajutorul acestora fac ce va spun,aceste frecvente sint niste circuite invizibile care fac ceea ce am scris mai sus.

  26. @zi si tu

    1. Conceptia asta cu omul ca demiurg al propriei sale lumi este veche de cand cu Adam si Eva si prima ispitire a diavolului (mancati acest mar si veti ca Dumnezeu). Mai aproape de noi, istoriceste, si manifestata prin idolatrizarea stiintei, s-a manifestat in sec. XIX. Atunci multi, mai ales din paturile ”educate” ale societatii, au crezut ca datorita progresului si a stiintei credinta religioasa de orice fel e perimata si ca in curand va fi aruncata de omenirea stapana pe destinele sale la cosul de gunoi al istoriei. Au crezut asta atat de mult, incat au vrut sa grabeasca procesul, instaurand regimuri totalitare ale terorii si aruncand in temnite milioane si milioane de crestini, ucigand, maltratand, inchizand manastiri si daramand biserici. Cu tot avantul scientist al sec. XIX si cu toate regimurile totalitare posibile, iaca pozna: credinta nu a disparut, Biserica e in continuare aici, desi s-a ales praful si de pozitivism si de totalitarismul rosu.

    2. E adevarat insa ca pretentia omului de a fi demiurgul propriei sale lumi nu a disparut. Acum a luat o alta infatisare, nu atat pozitivista, nu la fel de brutala ca cea progresist-comunista. Ispita de a fi ca niste dumnezei se manifesta la un nivel mult mai subtil, in sens de a fi mult mai bine mascat sub o aparenta de cumsecadenie. Nici macar nu mai suntem ca in epoca sec. XIX, unde exista o uriasa asteptare utopica. Pare ca traim o epoca, dimpotriva, a meschinariei generalizate. Omul mediu pare a fi cu totul lipsit de ideal, fie el si din acela comunist – sincer. Nihilismul postmodern a golit de continut orice fel de ideologie, a negat orice fel de existenta in sine a oricarui fel de ideal, transformandu-l strict intr-un act de putere. Acum, singurul ”ideal” aproape fatis recunoscut de oameni este sa isi implineasca poftele si patimile. Si acum sunt vanturate aceleasi sloganuri despre emancipare, progres, bunastare, fericire colectiva, insa parca tot mai mult atat diavolul cat si omul care il asculta stiu amandoi ca asta e doar un pretext, o justificare subtire, asteptata si chiar ceruta de om pentru a putea musca din mar.

    3. Cat priveste stiinta si dumnezeii despre care vorbesti, acestea nu sunt altceva decat mituri, lansate tocmai de cei care au interesul sa fie perceputi astfel si crezute tocmai de cei care cred despre ei insisi ca ei nu sunt la fel si ca chiar se opun acestor ”papusari.” E ca si cum l-am crede pe antihrist pe cuvant, cand acesta va pretinde ca poate face minuni mari, dupa cum arata profetiile. Insa tot profetiile ne invata ca acele minuni sunt mincinoase, nu sunt reale. Asadar, si puterea acestor ”dumnezei” este la fel de falsa si mincinoasa. Omul niciodata nu va fi stapanul stihiilor, niciodata nu va fi demiurgul propriei sale lumi. Stim asta din Biblie, din Cartea lui Iov, din Psalmi, din Apocalipsa. Omul poate sa zgarie ca o rama suprafata pamantului si sa mute de colo colo cate un nor si cam atat. Prea putin pentru un demiurg. Dar mitul este intretinut. Problema e ca se gasesc destui care sa il si creada…

    4. Iar religiile nu vor disparea. Vor fi insa vidate de continut si folosite pentru primirea antihristului. Cu o exceptie, aceeasi: Biserica, Mireasa lui Hristos, care va ramane pana la sfarsit, pentru ca este Viata, si Viata nu poate fi inghitita de moarte, pentru ca este Lumina si intunericul nu a cuprins lumina.

  27. de semnalat ca mai toti clericii care apar pe posturile tv si nu numai, au un strat considerabil de osanza , pardon de trai imbelsugat, pe care nu il poate egala decat apartenenta la un unic partid de conducere actual.

    este rusinos, pentru ca nu nu stim de ce isi mai au locul, daca l-au avut vreodata, in cadrul SLUJIRII celei mai de pret din lume.

    multumesc

  28. oricum nu il va capata

  29. oricum, nu ma intereseaza si nu doresc neaparat sa am loc in postarile voastre

    imi exprim si eu parerea. ATAT!

  30. @gorgona
    Pe de o parte, intotdeauna au existat o multime de clerici care aveau o sumedenie de neputinte si defecte destul de vizibile. Credem, totusi, ca aici e mai mult vorba de o tema denigratoare in privinta slujitorilor Bisericii, care prinde surprinzator de bine, in ciuda superficialitatii ei, tocmai pentru ca se adreseaza oamenilor obisnuiti sa ia atitudini pe o temelie (tele)vizuala. Fara a diminua cumva rostul nevointei si al infranarii, trebuie sa spunem ca nu de preoti cu o “imagine” buna avem nevoie, ci de preoti smeriti, constienti de nevrednicia lor in fata slujirii dumnezeiesti care le este ceruta, care sa poata indruma in frica lui Dumnezeu. Sufletele celor pe care i-au calauzit vor fi puse in balanta la Judecata, nu kilogramele in plus.

  31. Pingback: Razboi întru Cuvânt » DIN CATEGORIA “ZIDARILOR” EUROPENI: Intalnirea “liderilor religiosi” cu sefii institutiilor europene in numele unei credinte comune – a tolerantei si a democratiei… CE AVANTAJ STRATEGIC IN
  32. Pingback: BOC primeste Crucea Transilvana iar BOR o impunsatura, via Deutsche Welle. Catedrala Mantuirii Neamului din nou subiect de controversa. REACTIA PATRIARHIEI vine rapid.
  33. Pingback: Fundatia Soros revine: ROMANII APROBA CATEDRALA DAR NU PE BANI PUBLICI. PORTRETUL "ULTRA-ORTODOXULUI"?
  34. Pingback: Basescu intre ierarhi ai BOR - "fotografia anului"? INCA O PALMA SIMBOLICA PE OBRAZUL BISERICII NOASTRE, LA CANONIZAREA LUI ANDREI SAGUNA
  35. Pingback: In timp ce PSIHOZA ”BOTEZULUI BARBAR” IA AMPLOARE, iar BISERICA ESTE TERFELITA IN MASS-MEDIA, Patriarhia pare a dormi pe durerea oamenilor sai
  36. Pingback: Patriarhia Romana si cea Rusa VERSUS Patriarhiile Grecesti - O FALIE IN ORTODOXIE?/ PF Daniel premiat de ministrul Gabriel Oprea/ ARCA LUI NOE, GASITA IN TURCIA. Biblia - confirmata/ PATRIARHIA SI INTERNETUL - capra, varza si lupul (Stiri religioase)
  37. Pingback: DETENTIA Staretului Efrem Vatopedinul: ARESTAREA SE AMANA DIN CAUZA STARII PROASTE DE SANATATE. Pozitia parintelui Gheorghios Metallinos si protestul Fundatiei Sfantul Andrei (RUSIA)
  38. Pingback: SCANDALUL ARESTARII STARETULUI EFREM: comunicatul oficial al Manastirii Vatopedi si reactii ale mitropolitilor greci. Biserica Ortodoxa Rusa ACUZA SUBSTRATUL POLITIC
  39. Pingback: Staretul Efrem Vatopedinul ARESTAT PREVENTIV IN AJUNUL CRACIUNULUI!! ”Un atac al masoneriei care razboieste Biserica”. SFANTUL MUNTE ATHOS LOVIT IN INSASI INIMA SA… - Razboi întru Cuvânt
  40. Pingback: Grecia VA PARASI ZONA EURO daca nu OBTINE INCA UN ACORD cu CREDITORII internationali. BISERICA, TAPUL ISPASITOR? - Razboi întru Cuvânt
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare