PUTERE SI BISERICA: ‘legaturi primejdioase’ sau o apropiere care poate costa foarte mult…

13-04-2011 5 minute Sublinieri

De cand statul roman este construit pe baze ”moderne” – adica izvorate din ideologia iluminist-francmasonica a fondatorilor pasoptisti – apropierea dintre stat si Biserica este daunatoare pentru ultima. Motivul? Niciodata statul – de fapt, puterea care diriguieste statul vremelnic – nu se va apropia de Biserica decat cel mult din motive de instrumentalizare, motive oportuniste de a beneficia de influenta pe care aceasta (inca) o mai are asupra societatii. Iar acesta este cazul cel mai ”bun”, sau al raului cel mai mic, caci istoria relatiei stat-Biserica de la jumatatea sec. XIX incoace inseamna o istorie de lungi abuzuri, expropieri, prigoniri ale ierarhilor verticali, intruziuni in modul in care se face slujba sau in tipul de pictura folosit, restrangerea samavolnica a monahismului, influentarea in vederea adoptarii unor reforme seculariste etc. Si nici macar nu am intrat pe terenul ”comunismului”, acolo unde lucrurile au luat o amploare apocaliptica. Statul este gelos, in principal (fara sa mentionam agenda secularista de prea multe ori aflata la putere), pentru doua lucruri pe care le detine Biserica: influenta sociala si proprietatile materiale. A incercat in diverse forme ori sa o deposedeze de acestea prin forta, ori sa le foloseasca indirect, prin controlarea ei.

Asadar, orice ”dar” facut de puterea guvernamentala Bisericii este un ”dar” interesat cu finalitate practica – votul. E modalitatea mai comoda a guvernantilor de a incerca sa isi pastreze electoratul sau a castiga unul nou decat in a guverna… bine o tara. Asa se face ca la noi asistam la o situatie care pare contrara tendintei manifestata in cealalta mare tara ortodoxa europeana pusa la jugul austeritatii si la stalpul infamiei datoriei publice – Grecia. In Grecia biserica e pusa sub presiunea impozitarii, dusa pana acolo incat s-ar putea ca si Athos-ul sa fie obligat la platirea taxelor, lucru fara precedent istoric. De asemenea, se intentioneaza scaderea fondurilor bugetare acordate Bisericii pentru plata salariilor clericilor. E drept ca acolo guvernul e socialist si din respect fata de culoarea rosie si sortul masonic trebuie sa cante aria traditionala anti-Biserica. Insa austeritatea a si oferit motivele pentru care o asemenea atitudine sa fie mai agresiva. Cert este ca si acolo se apropie decontul in care Biserica, pusa la zid, trebuie sa justifice de ce nu plateste taxe si impozite, de vreme ce… a primit fonduri de la stat si chiar si de la Uniunea Europeana. Grecii, care au lasat memoriei colective un proverb sugestiv (sa nu crezi in greci nici cand iti fac daruri), ar fi trebuit sa stie mai bine ce risca din asemenea apropieri.

La noi, in schimb, observam o ‘gudureala’ suspecta a guvernantilor fata de Biserica si fonduri care sunt acordate cu generozitate in conditiile in care sunt taiate cu asprime si batjocura cinica din alte parti, si fonduri speciale acordate pentru Catedrala Mantuirii Neamului, visul faraonic de o noapte prelunga de vara a intai-statatorului BOR. Nici ca se putea ceva mai daunator pentru Biserica decat aceste linguseli care isi vor cere si ele, in curand, decontul. In conditiile in care in fata natiunii intregi, guvernul taie salarii si pensii, desfiinteaza spitale, restrange scolile, in conditiile in care dai dovada de autism perfect si de masuri cinice si nemiloase, onctuozitatea ”evlavioasa” cu care strecori niste bani in vistieria Bisericii este perfet identica cu modul in care unii dintre noi, nedusi la biserica, cred ca scapa de Judecata dand bani preotului. Un soi de “indulgente” meta-secularizate.

Astfel de gesturi nu fac decat sa revolte si sa inraiasca si mai mult pe cei instrainati de Biserica, si inca pe motive care par justificate, nu din aberatii ideologice. Efectul va fi o scadere in popularitate a Bisericii si o transferare partiala si catre aceasta a valului de nemultumiri indreptat inspre puterea lumeasca. Ca oricum inceputul a fost facut si, pe fondul crizei, si Biserica a scazut in incredere. Pana la urma aici este miza mai profunda: saparea increderii in Biserica, tararea ei in murdaria puterii.

Institutional, acordarea acestor fonduri Bisericii este egala cu zero. Biserica nu castiga nimic, decat niste bani care oricum zboara si pe care trebuie sa ii deconteze in materie de influenta sociala sau, in curand, chiar material. Nu asemenea ciozvarte aruncate in Postul Mare fac bine Bisericii, ci, eventual, o relatie institutionalizata, clara (chiar si un parteneriat civil de care s-a facut vorbire, si care, daca ar separa lucrurile mai net, nu ar fi daunator Bisericii) care sa nu afecteze liberatea Biserica de a avea un CUVANT de spus in ceea ce priveste starea de lucruri din tara. Cum ar fi: problema avorturilor, a scolilor si a propagandei pentru educatie sexuala, a ofensivei pro-gay, a abuzurilor si a sclaviei electronice, dar si fata de problemele sociale ale cinismului austeritatii si nemilostivirii fata de saraci si bolnavi. E limpede insa ca un astfel de raport institutionalizat intre Biserica si stat nu se doreste. Proiectul parteneriatului treneaza, la initiativa presedintelui nostru Xerox dupa agenda FMI&UE si, in rest, guvernul ”de dreapta” e la fel de pro-avort ca orice miscare ateista, iar Patriarhul se achita de obligatie prin cate o omilie data o data pe an in care pune ceva mai ferm degetul pe rana.

Crede guvernul ca cumpara tacerea Bisericii? Poate cumpara cel mult tacerea unor… mini-papi locali. Cred acesti mini-papi locali (de fapt, cel mare de la Bucuresti, ca prea multi nu pot sa creasca la umbra lui) ca vor deveni mai puternici prin astfel de fonduri? Puterea lor va depinde, astfel, doar de bani, coercitie, abuzuri si samavolnicie, si orice putere care are o astfel de temelie se naruie. Decontul va veni in mod inevitabil si, cum lucrurile la noi depind de ordinele din exterior, daca FMI&UE si altii ca ei vor dicta ca a venit vremea sa fie pus jugul taxelor si controlului pe Biserica, sa nu se mire nimeni daca aceiasi guvernanti care astazi dau cu o mana maine vor lua cu patru, jumulind si taind cu sarg.

Spectrul prigoanei bolsevice declansate asupra Bisericii de Lenin, profitand de foametea pe care tot ei o provocasera in Rusia, inca ne adumbreste amenintator. Dar si cealalta varianta, mai vicleana, a cumpararii tacerii, se incolaceste in jurul Bisericii.

De foarte multe ori s-a discutat in Romania despre veniturile Bisericii Ortodoxe si impozitarea acestora. Guvernul s-a facut ca nu aude, iar clerul si-a continuat planurile de desavarsire a Catedralei Neamului. S-a mers pana acolo incat se are in vedere semnarea unui parteneriat stat-biserica. Nu se stie inca ce va presupune un astfel de acord, dar vocile care s-au revoltat impotriva unei astfel de idei sunt din ce in ce mai multe. Poate ca ceea ce se intampla in Grecia va fi un exemplu si pentru Romania.

Neajunsurile pamantesti au ajuns si la manastirile de pe Muntele Athos. Din cauza crizei fara precedent, Biserica Ortodoxa greceasca va fi nevoita sa plateasca impozite statului. Un fapt pe care clericii il considerau pana acum un adevarat act de blasfemie. In incercarea de a face fata problemelor financiare ale tarii, guvernul elen pare gata sa treaca peste tabuuri seculare. Pe viitor, Biserica Ortodoxa si calugarii de la Muntele Athos vor trebui sa plateasca impozite catre statul grec. Biserica este institutia care detine cele mai multe proprietati in Grecia.

Pana in prezent, locuitorii “Republicii Autonome Monahale Athos” erau scutiti de taxe si impozite. Acest favor va ramane de domeniul trecutului. “Din moment ce clericii greci primesc bani de la stat, atunci si ei trebuie sa fie inclusi in categoria celor care suporta durele masuri de austeritate”, a declarat pentru presa din Grecia prim-ministrul Papandreou, citat de Deutsche Welle.

Proprietati de milioane

Pe viitor, nu numai ca se vor reduce drastic posturile bugetare alocate preotilor, dar se vor impozita si marile bunuri imobile detinute de Biserica Ortodoxa pe Muntele Athos. Nu este clar, inca, despre ce sume va fi vorba. Se presupune ca vor intra in calcul alte cateva mii de imobile si terenuri aflate in proprietatea Bisercii Ortodoxe din Grecia.

Consiliul staretilor de pe Muntele Athos a publicat deja un protest oficial. Conform lor, impozitele planificate pe proprietatea Bisericii au fost deja platite, odata cu nationalizarea imobilelor din 1923. De atunci, Republica Monahala de la Muntele Athos are statut de regiune autonoma, bucurandu-se de anumite privilegii. In cele 20 de manastiri, locuite de 2.600 de calugari, se afla documente unicat, carti si icoane care sunt de nepretuit. Calugarii se intreaba cum vor fi impozitate acestea. De secole, femeile nu au voie sa intre in republica monahala. Statutul special al acesteia a fost recunoscut si de Bruxelles odata cu intrarea Greciei in UE, in 1981.

Tranzactii suspecte

Observatorii straini de la Atena sunt de parere ca monahii sunt gata sa rupa orice relatie cu guvernul de stanga de la Atena, in cazul in care acesta nu va renunta la planurile sale de impozitare a Bisericii. Acum cativa ani, presa greaca a scos la iveala un mare scandal in care au fost implicati calugarii de la cea mai bogata manastire din zona Athos, Vatoped. S-a spus ca acestia ar fi castigat mai mult de 100 milioane de euro in urma unei tranzactii dubioase cu terenuri, sprijiniti de unul dintre guvernele conservatoare care s-au aflat la conducerea Greciei.

Premierul Emil Boc a justificat, marţi, decizia recentă a Guvernului de a suplimenta fondurile alocate bisericilor prin faptul că şi acestea trebuie sprijinite şi că, fără credinţă în Dumnezeu, nimeni din România nu poate face nimic. “Eu cred că şi bisericile trebuie sprijinite în România. Fără credinţă în Dumnezeu, nici dumneavoastră şi nimeni din ţara asta nu poate face nimic”, a spus Boc, întrebat de jurnalişti care este motivul pentru care Guvernul a suplimentat fondurile alocate unităţilor de cult. Premierul a susţinut totodată că primăriile din judeţul Cluj se situează doar la jumătatea unui clasament al fondurilor alocate de Guvern şi că primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a primit din partea Executivului circa 30 milioane euro pentru proiectele instituţiei, fiind cea mai mare sumă de care acesta a beneficiat vreodată din partea unui guvern.

La sfârşitul lunii martie, bugetul Secretariatului General al Guvernului a fost suplimentat de Executiv cu 25 milioane lei, fonduri alocate Secretariatului de Stat pentru Culte pentru continuarea lucrărilor de construcţii la unele biserici, repararea şi reabilitarea unor lăcaşe de cult şi susţinerea activităţii unor aşezăminte sociale administrate de biserici. Banii au fost alocaţi din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului. La finele anului trecut, Executivul a decis ca bugetul SGG să fie suplimentat cu 3,5 milioane lei, sumă destinată Secretariatului de Stat pentru Culte.

Cotidianul “Gândul” a relatat atunci că lucrările de construcţie de clopotniţe, împrejmuirea cu garduri a unor cimitire, repararea acoperişurilor de biserici şi construcţia de săli de mese multifuncţionale pentru lăcaşuri de cult au constituit subiectul a circa 2.400 de amendamente din cele 13.500 depuse de parlamentari la proiectul de buget pentru 2011. Ca surse de finanţare pentru aceste investiţii, parlamentarii au luat în calcul inclusiv Fondul de Rezervă la dispoziţia Guvernului şi cel al Secretariatului General al Guvernului.

Un document oficial privind sumele alocate în intervalul 1 ianuarie-30 iunie 2010 din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, prezentat de MEDIAFAX în septembrie, relevă că primăriile din Cluj, judeţ în care s-a născut premierul Emil Boc, au încasat în primul semestru cei mai mulţi bani alocaţi de Guvern din Fondul de rezervă, sumele repartizate acestora, de 6,3 milioane lei, depăşind de aproape două ori alocaţiile judeţului Suceava, aflat pe următorul loc în clasament. La începutul acestui an, Institutul pentru Politici Publice a criticat modul în care Executivul a alocat autorităţilor locale bani din Fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului şi a recomandat Curţii de Conturi să facă verificările “care se impun” în aceste situaţii. Reprezentanţii IPP afirmă că, la Bucureşti şi Cluj-Napoca, banii din Fondul de rezervă au fost cheltuiţi în cea mai mare parte “pentru construcţia şi modernizarea de stadioane”.


Categorii

Opinii, analize, Presa, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

59 Commentarii la “PUTERE SI BISERICA: ‘legaturi primejdioase’ sau o apropiere care poate costa foarte mult…

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. Dar stiti ce religie are dl. Boc??? Penticostala!!!! Surprise, no???
    Ca si Igas, ca si Funeriu….
    Deci cine ne conduce?
    Si la ce biserici se vor duce banii suplimentari acordati cultelor?
    Ghici?

  2. @ Relu:

    Nu sunt dovezi. Parca doar Igas este. Boc e ortodox, insa a facut jocurile unor penticostali, intr-adevar. Funeriu e ateu declarat.

  3. Pingback: Cum s-a raportat PATRIARHIA MOSCOVEI fata de TENSIUNILE SI MANIFESTATIILE DE STRADA DIN RUSIA - Razboi întru Cuvânt
  4. Pingback: Patriarhia Romana: BISERICA NU POATE FI INDIFERENTA FATA DE SUFERINTA POPORULUI - Razboi întru Cuvânt
  5. Pingback: Patriarhul Daniel: ELOGIUL UNIRII SI AL …REFORMISTULUI PROGRESIST A.I. CUZA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: Biserica Greciei raspunde atacurilor ANTICLERICALE din presa franceza si acuzatiilor de BIZANTINISM SI EVAZIONISM - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: ARHIEPISCOPUL GRECIEI, IERONIM: “Incearca sa ne transforme in COLONIE… Biserica e tratata in cel mai rau mod cu putinta!” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Atata timp cat se face politica si in biserica si angajatii fac parte din diverse partide la ce sa ne asteptam?
    Sufletul meu tanjeste dupa liniste,nu sa merg la biserica si sa nu se mai respecte slujbele de frica ca nu se mai strang bani.Pur si simplu nu se termina slujba fara cereri de bani.Mai mult vorbim de bani decat de credinta.
    Imi pare f.f. rau ca s-a ajuns aici,poate ca Dumnezeu ne va ierta si se va indura de noi sa ne arate calea cea dreapta.Nadajduiesc si inca mai sper cu toate ca la cum se prezinta lucrurile……slabe sanse.

  9. @marlenamihai:

    Sufletul meu tanjeste dupa liniste,nu sa merg la biserica si sa nu se mai respecte slujbele de frica ca nu se mai strang bani.Pur si simplu nu se termina slujba fara cereri de bani.

    Unde mergeti dvs de se intampla asa? Ca nu am auzit sa nu se tina slujbe din cauza de bani, iar acolo unde au fost cazuri, respectivii preoti au fost sanctionati. Si daca exista o biserica unde se practica asa, slava Domnului, exista toate celelalte la care putem merge linistiti!

  10. Pingback: Campania BANII BISERICII. ”Profitul” Patriarhiei Romane, comparat cu cel al McDonald’s. JINDUIESTE CINEVA LA O NOUA SECULARIZARE? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: FINANTAREA BISERICII SI MILITANISMUL SECULARIST. Replica asociatiilor crestine: "OFENSIVA CONCERTATA IMPOTRIVA TRADITIEI" - Razboi întru Cuvânt
  12. Pingback: SCADE INCREDEREA IN BISERICA? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Pingback: BisericadelaTV. RASPUNSURI EDITORIALE IN FATA ASALTULUI DENIGRATOR LA ADRESA BISERICII ORTODOXE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: SECULARIZAREA SI NEOIOBAGIA. Cum a devenit ortodoxia RELIGIE TOLERATA la ea acasa - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  15. Pingback: PATRIARHIA REACTIONEAZA LA MANIPULAREA BBC: “Este mai demn pentru un popor crestin sa construiasca biserici decat sa le vanda goale ca in Marea Britanie” - Recomandari
  16. Pingback: Raspuns catre CRITICATAC pe tema separarii Bisericii de Stat - Recomandari
  17. Pingback: Cum a ajuns Ponta promotorul “NATIONALISMULUI EXTREM”/ BOR somata sa nu faca “greseala fatala”/ ORTODOCSII – vinovatii de serviciu - Recomandari
  18. Pingback: “BISERICA ELECTORALA” sau… cat de mult costa PRESTIGIUL SI VERTICALITATEA BISERICII banii dati cu taraita de oamenii politici? | Cuvântul Ortodox
  19. Pingback: Ciorba reincalzita a IMPOZITARII BISERICII. Declaratiile lui EUGEN TEODOROVICI au starnit o noua controversa implicand BOR - Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare