Manastirea PUTNA deschide proces penal reprezentantilor TRIBUNALULUI si ai Directiei FINANCIARE SUCEAVA. Cuvant al pr. staret Melchisedec Velnic [audio]

22-01-2013 3 minute Sublinieri

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Cuvânt al Arhim. Melchisedec Velnic, Starețul Mănăstirii Putna,
duminică, 20 ianuarie 2013

Mănăstirea Putna a înaintat recent, la 15 ianuarie 2013, la Parchetele de pe lângă Judecătoria Suceava respectiv Curtea de Apel Suceava, două plângeri penale împotriva a patru magistraţi de la Tribunalul Suceava şi a trei jurişti ai DGFP Suceava pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi neglijenţă în serviciu (art. 246, 249 Cod Penal). Precum se ştie, de un an de zile DGFP Suceava îi contestă Mănăstirii Putna proprietatea asupra propriului teren dat de Sf. Ştefan cel Mare (vatra mănăstirii de 14 ha care cuprinde biserica, muzeul, chiliile, gospodăria şi dependinţele anexe), şi care a fost câştigat irevocabil de mănăstire prin decizia unui complet de trei judecători ai Tribunalului Suceava din 1 iulie 2011.

Însă alţi patru judecători ai Tribunalului Suceava, care se ocupă de contestaţia ulterioară făcută de DGFP Suceava, au judecat cauza într-o manieră absolut abuzivă şi arbitrară faţă de Mănăstirea Putna, respingând practic toate probele şi excepţiile depuse la dosar de avocatul Mănăstirii Putna. Cei patru judecători au admis în mod cu totul nejustificat contestaţia tardivă depusă de DGFP Suceava (la aproape cinci luni după expirarea termenului), au refuzat să ia act de probele depuse la dosar care demonstrau că reprezentanţii DGFP au minţit în privinţa necunoaşterii hotărârii Putnei, au respins şi posibilitatea aflării adevărului prin interogatoriu, şi, în cele din urmă, au lăsat mână liberă juristului DGFP să invoce fel şi fel de argumente inadmisibile şi aberante împotriva Mănăstirii Putna.

De exemplu, s-a spus din nou că Mănăstirea Putna trebuia să plătească taxă de timbru în proces, sub pretextul că „nu are calitatea de cult religios recunoscut în România”, deşi Legea Cultelor şi Statutul BOR prevăd în mod clar că mănăstirile sunt unităţi de cult cu personalitate juridică şi sunt parte integrantă a Bisericii Ortodoxe Române. Până în momentul de faţă, judecătorii de la Tribunalul Suceava au ignorat toate apărările şi probele Putnei, şi sunt la un pas de a admite contestaţia DGFP la termenul din 22 ianuarie 2013, cu efectul anulării hotărârii câştigătoare a Putnei din 2011 şi al repornirii procesului de proprietate de la zero. 

În aceste condiţii, când Mănăstirea Putna îşi vede ameninţată proprietatea ei legitimă şi dreptul la existenţă ca unitate de cult liberă şi recunoscută în România, singura cale spre dreptate rămâne procesul penal împotriva judecătorilor Tribunalului Suceava şi a juriştilor DGFP Suceava. Mănăstirea Putna doreşte să fie în pace cu toată lumea precum şi cu instituţiile statului român, iar o Direcţie de Finanţe şi un Tribunal sunt instituţii bune şi necesare într-un stat de drept. Dar trebuie ca şi ele să dorească pacea. Sf. Apostol Pavel îndeamnă la rândul său: „Dacă se poate, pe cât stă în puterea voastră, trăiţi în bună pace cu toţi oamenii” (Rom. 12, 18). Însă în cazul de faţă nu poate fi pace atâta vreme cât reprezentanţii instituţiilor amintite şi-au dat mâna la un abuz şi o fărădelege, şi vor să scoată Mănăstirea Putna din vatra ei legitimă. Trebuie să se ştie că noi nu căutăm să ne îmbogăţim, şi nu cerem decât să fim lăsaţi în bună pace pe terenul de 14 ha pe care stăm neîntrerupt de 544 de ani, prin mila lui Dumnezeu şi dania Sf. Ştefan cel Mare. Ne aflăm în legitimă apărare pentru proprietatea noastră dreaptă şi pentru existenţa noastră liberă, şi chemăm pe toţi românii cu frica lui Dumnezeu să fie moral şi sufleteşte alături de noi!

Stareţul Mănăstirii Putna,
Arhimandrit Melchisedec Velnic cu obştea,
16 ianuarie 2013

Cunoscuta Mănăstirea Putna, ctitoria lui Ştefan cel Mare, se judecă de câţiva ani pentru dreptul la proprietate pe o suprafaţă de 14 hectare de teren pe care se află vatra mănăstirii, adică, biserica, chiliile, şi gospodăria.

De partea cealaltă în proces este Statul român reprezentat prin Direcţia Generală de Finanţe Publice Suceava, care contestă o decizie judecătorească din 1 iulie 2011, care consfinţeşte dreptul la proprietate al Mănăstirii.

Mănăstirea Putna a fost nevoită să-şi câştige în instanţă dreptul la proprietate, întrucât terenul era din anul 1949 intabulat pe Statul român, iar aşezământul monahal întâmpina dificultăţi în obţinerea autorizaţiilor de construcţie şi reparaţie, nefiind proprietară pe teren.

Regimul comunist a naţionalizat în 1949 Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei în care fusese inclusă “în mod accidental” şi Mănăstirea Putna, spune juristul mănăstirii, părintele Iustin Taban.

O contestare întârziată

În urma refuzului Direcţiei de Finanţe Publice Suceava de a comunica cu presa pe acest subiect, am aflat motivele contestării dreptului la proprietate al Mănăstirii Putna, de la juristul mănăstirii.

Direcţia Generală de Finanţe Suceava (DGFP) invocă faptul că nu a fost citată de instanţă în iunie 2011 când Tribunalul Suceava a decis definitiv şi irevocabil că Mănăstirea Putna este proprietară pe cele 14 ha care constituie vatra mănăstirii.

În consecinţă DGFP a depus la acelaşi Tribunal, la 7 decembrie 2011, o contestare în anulare a deciziei din 1 iulie 2011. Contestaţia a fost acceptată, deşi se depăşise de mult termenul de 15 zile, prevăzut de lege în acest caz.

DGFP invocă şi faptul că Mănăstirea Putna nu a plătit taxa de timbru, considerând că nu este scutită de la această plată întrucât “nu are calitatea de cult religios recunoscut în România”, se precizează pe site-ul Mănăstirii Putna.

Următorul termen de judecare a constaţiei în anulare este 22 ianuarie 2013.

Plângeri penale depuse de Mănăstirea Putna

Juristul Mănăstirii Putna, părintele Iustin Taban, îi acuză pe reprezentanţii DGFP de afirmaţii false în instanţă, de abuz şi de rea intenţie. De aceea mănăstirea a depus plângere penală la Curtea de Apel Suceava împotriva juriştilor de la DGFP Suceava.

Mănăstirea a făcut plângere penală şi împotriva judecătorilor care au acceptat contestarea în anulare depusă de DGFP Suceava, acuzându-i că “au judecat cauza într-o manieră absolut abuzivă şi arbitrară faţă de Mănăstirea Putna, respingând practic toate probele şi excepţiile depuse la dosar de avocatul Mănăstirii”, după cum se menţionează pe site-ul putna.ro.

Un context controversat

Conflictul juridic între mănăstirea Putna şi Direcţia de Finanţe publice Suceava legat de proprietatea asupra celor 14 hectare care constituie vatra mănăstirii are loc în contextul unui litigiu mai vechi privind Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei.

De mai mulţi ani Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor solicită statului retrocedarea către Biserică a acestui fond care cuprinde 192 000 de hectare de pădure.

Decizia judecătorească din 1 iulie 2011 care reglementează dreptul la proprietate al Mănăstirii Putna asupra celor 14 hectare conţine şi afirmaţia conform căreia Decretul din 1949, prin care Fondul Bucovina a fost desfiinţat de Statul comunist este declarat nul.

Această afirmaţie conţinută de o decizie judecătorească ar putea constitui încă un temei legal pentru Arhiepiscopia Sucevei de a continua demersurile de retrocedare a Fondului bisericesc al Bucovinei.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Manastirea Putna

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “Manastirea PUTNA deschide proces penal reprezentantilor TRIBUNALULUI si ai Directiei FINANCIARE SUCEAVA. Cuvant al pr. staret Melchisedec Velnic [audio]

  1. Putna are Demnitatea si Decenta ei unica.Cu gandul ca nu aducem atingere si nu expunem Manastirea intr-un act de cersit public,cerem Institutiilor ce reprezinta Statul Roman in acest litigiu sa se aseze mai presus de incompetenta unor functionari vremelnici si sa isi onoreze Prestigiul printr-un cuvenit act reparatoriu,meritat si indreptatit pentru aceasta Sfanta Manastire.
    Semneaza,
    Prietenii Putnei!.

  2. Suntem moral şi sufleteşte alături de parintii de la Putna!

    Sa stie ca nu sunt singuri, chiar daca noi nu contam prea mult

  3. suntem alaturi de voi! Nici sovieticii nu au indraznit sa se atinga de Sfanta Manastire Putna!

  4. Pe linga rugaciune sunt hotărât sa ofer persoana proprie si tot ce am ca sa fiu alaturi de Mănăstirea Putna in lupta ce o duce împotriva a patru magistraţi de la Tribunalul Suceava şi a trei jurişti ai DGFP Suceava pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi neglijenţă în serviciu.
    Doamne te rog: daca voi avea caderi in aceasta hotarire, ajuta-ma si pe mine cum l-ai ajutat pe ucenicul Tau, Petru, cind s-a lepadat de Tine.
    Doamne ajuta-ne.
    Amin.

  5. dati numele celor 4 judecatori suceveni.Vom fii si fizic daca e nevoie alturi de Sf.Manastire.Doamne ajuta!

  6. Apel de Suflet catre Personalitatile din Romania!De mai bine de un an de zile,Manastirea Putna este supusa unei agresiuni institutionale fara precedent,fiind tarata de Finantele si Tribunalul din Suceava intr-un proces de contestare si anulare a Titlului de Proprietate al Manastirii pe mormantul Voievodului Stefan si implicit pe terenul din incinta Manastirii (cele 14 ha aferente) dobandit anterior prin sentinta definitiva! Manastirea a postat pe site-ul sau mai multe documente,care ne-au impresionat si care ne-au determinat sa luam atitudine!Este un demers de suflet pentru Personalitatile din Romania si care prin forta,autoritatea morala,publica de sustinere si atitudine,ar putea sa il ajute pe Marele Voievod sa nu isi piarda Proprietatea pe Mormantul sau de la Putna din cauza unor functionari vremelnici si incompetenti.
    Multumim!Prietenii Putnei!

  7. De doresc atat de mult
    Titlul pe acest Mormant,
    Intrebam acesti atei,
    Cand iau titlul de pe ei?

  8. Fratilor, atacurile la care este supusa Manasrirea Putna sunt identice cu atacurile asupra Manastirii Sfantul Stefan dela Deciani Kosovo-Metohia. Egumenul Manasririi Sfantul Stefan a reusit sa obtina pe cale juridica un document ce confirma dreptul de proprietate al Manastirii asupra terenului pe care se afla. Primaria kosovara din orasul Deceani nu recunoaste acest drept de proprietate. Manastirea Deceani este situata in partea de vest a provinciei Kosovo, in regiunea Peci. Aceasta a fost construita intre anii 1327-1335. Intemeietorul acestei manastirii este sfantul Stefan Uros al III-lea de la Deceani. Biserica il praznuieste ca mare mucenic pe 11/24 noiembrie (calendarul bisericesc, respectiv gregorian).
    In ultimele zile kosovarii fac tulburari in fata portilor Manastirii aparata de soldati italieni. Sa ne rugam pentru cele doua Manastiri si pentru obstea lor.
    Intrebare: avind in vedere modul aproape identic de persecutie ce se face asupra acestor 2 Manastiri nu cumva aceste persecutii au la origine un autor comun? Eu zic DA, au acelasi autor, singura problema este sa i se spuna numele.

  9. Nu este intamplator.Poate fi vreun arab.Adica manastirea facuta de Stefan, de 500 de ani?Eu asa vad.si in kosovo nu sunt musulmani?Parca asa stiam.Am auzit de acest conflict, si este f grav , ceea ce acuza acei judecatori.Sunt montati cu un scop.Este si o legenda a manastirii, cum a ales Stefan cel Mare locul pentru aceasta manastire.

  10. @mada:

    Cel mai probabil sunt romani get-beget, din tata-n fiu… Ce le pasa lor de Putna si Stefan cel Mare? Terenurile sunt importante…

  11. Se poate.Ce nu fac oamenii pt bani?

  12. D-zeu sa apere aceasta manastire.Ma rog pentru asta.

  13. Pingback: Statul revendica mostenirea lui Stefan-Voda: Manastirea Putna si domeniile ei, contestate de Fisc | Flamanzi.ro
  14. Pingback: Manastirea Putna a castigat procesul cu autoritatile statului pentru pamantul daruit de Stefan cel Mare - Recomandari
  15. Pingback: Stefan cel Mare si Sfant: “Cel mai mare roman”. FILM DOCUMENTAR [video] - Recomandari
  16. Pingback: MESAJUL MANASTIRII PUTNA dupa castigarea procesului pentru VATRA OBSTII: “Numai cine-si pretuieste identitatea si trecutul se va feri sa calce pe ele si le va apara de cei care vor sa le distruga” - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare