Raport american: TURCIA DIVIZATA, RUSIA – AMENINTARE PENTRU SECURITATEA GLOBALA

12-12-2012 2 minute Sublinieri

Un nou raport al Consiliului Naţional de Informaţii al Statelor Unite afirmă că posibila creare a Kurdistanului ar putea afecta integritatea teritorială a Turciei în anii ce vor veni, potrivit cotidianului turc Hurriyet Daily News.Unul dintre cele şase scenarii prezentate în raport prevedea crearea Kurdistanului, care, în schimb, va afecta Turcia, din punct de vedere al teritoriului, existând riscul unei separări. Turcia va juca de asemenea un rol important pe arena internaţională şi va avea o influenţă mai mare în afacerile ce se vor derula la nivel global. Raportul mai sugerează şi că ţările europene ar trebui să continue negocierile pentru accesul Turciei la UE.Din punct de vedere economic, în raport se mai menţionează faptul că Turcia, împreună cu Egipt, Indonezia, Columbia, Iran, Mexic şi Africa de Sud ar putea cunoaşte o creştere economică, în timp ce în Rusia, Japonia şi Europa ar putea continua declinul economic.

Pe de altă parte, alte scenarii mai includeau o decădere a Statelor Unite din rolul lor de „superputere” pe măsură ce ţara devine „prima dintre egali” într-o lume multipolară. Totţi, China este menţionată ca fiind o putere mondială care „creşte încet” şi care va „rămâne un jucător de top în Asia”.

Totodată, raportul mai menţionează faptul că pericolul islamist ar putea dispărea după 2030.

Dacă nu va reuşi să devină un stat cu o structură internă liberală, Rusia ar putea constitui o ameninţare la adresa securităţii regionale şi globale, consideră analiştii de la Consiliul Naţional de Informaţii, un birou analitic din cadrul comunității naţionale de informaţii a SUA, într-un raport ce a fost dat publicităţii la Washington.

În documentul intitulat “Tendinţe globale 2030: Lumi alternative“, aceştia prevăd că economia Rusiei va scădea lent în următoarele două decenii, iar principala provocare demografică vizează proporţia tot mai mare a populaţiei musulmane în Federaţia Rusă.

Încercările întreprinse de autorităţile de la Moscova pentru modernizarea economiei Rusiei nu s-au încununat cu succes, iar îmbătrânirea forţei de muncă va încetini creşterea ei economică, estimează autorii raportului, atrăgând atenţia că, dacă nu va reuşi să-şi diversifice economia şi să devină un stat mai liberal, Rusia va prezenta un pericol în creştere la adresa securităţii regionale şi globale. Astfel, autorii raportului sugerează Moscovei că pentru salvarea situaţiei ar fi necesare îmbunătăţirea condiţiilor pentru investiţiile străine şi crearea de oportunităţi pentru exportul de bunuri industriale ruse.

În plus, analiştii serviciilor secrete americane atrag atenţia asupra situaţiei demografice dificile din Rusia, estimând că populaţia rusă va scădea de la 143 de milioane de persoane, cât era în 2010, la 130 de milioane în 2030. Deşi rata natalităţii în Rusia este în prezent aproximativ aceeaşi ca în multe alte ţări europene, speranţa de viaţă a ruşilor este cu 15 ani mai redusă. Aceste date coincid în mare cu estimările Agenţiei de stat din Rusia pentru statistică (Rosstat). Aceasta din urmă ia în calcul chiar şi un scenariu mult mai pesimist, apreciind că numărul populaţiei ruse s-ar putea reduce la 127.910.000 de persoane către orizontul anului 2030, relevă şi portalul Gazeta.ru, preluat de Agerpres.

Experţii americani întrevăd cel mai mare pericol pentru Rusia în creşterea rapidă a dinamicii populaţiei musulmane, concomitent cu reducerea numărului de locuitori de etnie rusă. Potrivit acestora, în prezent în Rusia sunt aproximativ 20 de milioane de musulmani, adică aproximativ 14% din populaţie. “Compoziţia etnică în schimbare a populaţiei Rusiei, se pare, este deja o sursă a creşterii tensiunii sociale”, se menţionează în raportul amintit.

Raportul descrie trei scenarii privind evoluţia situaţiei din Rusia. Astfel, primul implică un parteneriat cu Occidentul, al doilea o relaţie contradictorie cu alte state, iar al treilea sugerează transformarea Federaţiei Ruse într-o ţară ce “generează probleme serioase”, care urmăreşte să folosească superioritatea sa militară pentru a-şi intimida vecinii.

Printre alte tendinţe globale, National Intelligence Council subliniază că economia Chinei o va depăşi pe cea a SUA către 2030, iar ca influenţă globală Asia va surclasa America de Nord şi Europa împreună.

Datorită aşa-numitei revoluţii a gazelor de şist, SUA vor ajunge la o independenţă energetică, mai estimează analiştii americani, enumerând printre alte tendinţe dispariția terorismului islamist în următoarele două decenii şi riscul folosirii armelor nucleare şi biologice în eventuale conflicte în Asia şi Orientul Mijlociu.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Razboi Turcia Grecia Cipru Rusia, SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Raport american: TURCIA DIVIZATA, RUSIA – AMENINTARE PENTRU SECURITATEA GLOBALA

  1. Pingback: Rusia ar admite ca REGIMUL ASSAD pierde tot mai mult teren in fata “REBELILOR” din SIRIA/ Noua STRATEGIE de politica externa a KREMLINULUI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  2. Pingback: Presa din TURCIA despre anexarea NORDULUI GRECIEI, CIPRULUI si zonelor din SIRIA si IRAK. HARTA TURCIEI MARI sau NOUL IMPERIU OTOMAN - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare