INCREDIBIL! Raport al FMI care admite, dupa 2 ani, ca AUSTERITATEA aplicata in Romania A FOST EXAGERATA si a DAUNAT economiei!

30-03-2012 2 minute Sublinieri


Ajustarea fiscală, care a presupus măsuri precum tăierea cu 25% a salariilor bugetarilor, reducerea prtestaţiilor sociale sau creşterea TVA, putea fi făcută mai gradual, cu un impact mai redus asupra economiei, mai ales ţinând cont de nivelul scăzut al datoriei de stat, potrivit unui raport al FMI.

FMI arată că acordul stand-by cu România derulat în perioada 2009-2011 şi-a atins obiectivele, contribuind la stabilitatea economică şi soliditatea sistemului financiar, potrivit unui raport de evaluare a programului convenit cu Guvernul român, prezentat recent de Fond.

“În 2010 (la jumătatea anului – n.r.), Guvernul a introdus măsuri fiscale radicale pentru a combate efectele contracţiei economice, mai profundă decât se estimase, măsuri care ar fi contribuit la scăderea producţiei economice. Măsurile – majoritatea pe partea de cheltuieli, cu scopul de a readuce costurile la nivelurile din 2007 – au presupus tăierea cu 25% a salariilor din sectorul public, cu 15% a prestaţiilor sociale, alte reduceri ale cheltuielilor publice cu bunuri şi servicii, o scădere cu peste 8% a numărului angajaţilor din sectorul public. O majorare a TVA cu 5 puncte procentuale, la 24%, a fost de asemenea operată în iulie 2010. Aceste măsuri au asigurat atingerea obiectivelor din program (…) Cu toate acestea, măsurile au determinat o poziţie foarte prociclică, întârziind practic revenirea economică. Privind în retrospectivă, s-ar putea spune că procesul de ajustare putea fi mai gradual, în special ţinând cont de nivelul relativ redus al datoriei publice a României”, se arată în raport.

FMI notează că, la momentul respectiv, ţintele din program fuseseră deja “relaxate substanţial”, adaptate la contracţia economică peste estimări, iar politica monetară susţinea revenirea economică. Documentul a fost pregătit la nivel de specialişti şi nu reflectă neapărat opiniile FMI sau ale Guvernului român, se spune în raport. […]

Nota noastra:

Se dezice cumva FMI, cu cinismul cunoscut, de regimul Basescu, pe principiul usturoi n-am mancat nici gura nu-mi miroase?

Totusi se afirma ca raportul ar fi al specialistilor FMI, nu unul oficial care sa reflecte pozitia institutiei. Atunci sa intelegem ca reprezentantii FMI in Romania sunt ageamii, diletanti, gaura-n pantofi, si ca divizia de specialisti este altceva?

Nu mai conteaza, de fapt, astfel de subtilitati. Era de asteptat ca FMI sa joace pana la capat rolul ipocrit al institutiei tehnocrate care n-are de-a face cu jaful institutionalizat din Romania. FMI a fost creierul si instrumentul prin care s-a realizat toata aceasta operatiune de inghenunchere a tarii noastre. Dar slugile zelos-obediente care au aplicat planul FMI sunt “ai nostri” si nu ar fi de mirare ca acum sa fie lepadati de FMI asa cum a fost lepadat Iudat de farisei.

Oricum, se arata in mod clar GRATUITATEA masurilor aberante de austeritate, ca toata propaganda puterii se vede, inca odata, infirmata (si) de acest raport care nu face decat sa constate evidenta, o evidenta pe care am descris-o inclusiv noi:

Cifrele sunt seci si rezulta din ele ca Romania s-a indatorat cel mai mult in aceste doua decenii in timpul mandatelor presedintelui Traian Basescu. Adica in timpul mandatelor celui care pretinde, astazi, ca nu mai e cazul sa traim pe datorie, ca nu mai avem voie sa ne imprumutam pentru a plati pensii si salarii. Sigur, nu e singurul responsabil.

Dupa cum se vede, o buna parte din datorie s-a acumulat pe timpul boom-ului consumist din anii 2004-2008. Pe atunci, consumul a fost incurajat prin politicile de credit extrem de relaxate permise de BNR, de genul “credit doar cu buletinul”, dar nu numai. Evident, consumul nu a ajutat economia romaneasca, ci a insemnat mai ales cresterea importurilor, adica am cumparat marfa din tarile europene exportatoare. Asadar, o buna parte din datorie, asa cum am mai aratat, a fost produsa de politicile Bancii Nationale, direct responsabil de acestea fiind “trilateralul” nostru de frunte, guvernatorul etern, Mugur Isarescu. Alte tari, ca Polonia, s-au ferit de astfel de excese ale creditarii. Rezultatul? Nu au ajuns la mana FMI.

S-a intamplat, ulterior, “criza”. De aici incepe, probabil, sa intervina puternic in ecuatie Traian Basescu. Pe atunci Romania avea, pe cap de locuitor, o datorie de 2337 euro, probabil tot cea mai mica din Europa. A ajutat la ceva tara? A reprezentat acest lucru o marja de manevra, un teren de negociere prin care sa nu ne vindem altora? Stim pe propria piele ca nu. Cea mai mica datorie din Europa nu ne ajuta in niciun fel: nu doar ca facem austeritatea cea mai dura din UE, dar ne mai si imprumutam la FMI, dubland datoria!

Ar fi trebuit ca aceasta datorie mica sa ne ajute, din doua una: ori sa aplicam pe propria “barba” austeritatea, fara sa mai intram in imprumuturi cu conditii inrobitoare, ori sa ne ajute sa negociem imprumuturi fara aceste conditii grele! Dar s-a intamplat de parca Romania nu doar ca nu a avut nimic de negociat, ci nici nu a vrut! Pentru ca asa s-a si intamplat – conducerea tarii, atat presedintele, cat si BNR, nu au vrut sa valorifice acest avantaj. Spusele presedintelui nu fac decat sa il acuze. Din cuvintele tale te voi judeca, sluga vicleana…

Am ajuns acum si indatorati si cu banii luati, si datori vanduti la FMI, si cu austeritatea cea mai dura din Europa. Scump am mai platit frigiderul luat cu buletinul!

Cu siguranta ca actualii conducatori ai tarii sunt, asa cum au remarcat si altii, “demni” de acuzatia de subminare a economiei nationale si de tradare nationala!

A se mai vedea si:


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI, Opinii, analize, Razboiul impotriva Romaniei, Tradatori si lichele

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “INCREDIBIL! Raport al FMI care admite, dupa 2 ani, ca AUSTERITATEA aplicata in Romania A FOST EXAGERATA si a DAUNAT economiei!

 1. mesajul fmi poate fi catalogat si ca fiind cinic, de parca ar spune: “noi v-am mintit iar acum recunoastem ca am facut-o”. Prin slugile de la Bucuresti si-au facut numarul iar acum incearca sa arunce pisica in curtea patitului. Noi trebuie sa avem ochi si pentru papusari si ptr papusi, sa nu cadem in greseala de a-i scuza pe unii si ai blama pe altii ci amandoua gastile trebuie puse in aceeasi lumina intunecata.

 2. Sa supui milioane de oameni la austeritate, sa lasti atatia oameni fara locuri de munca, sau platite mizerabil, sa determini sute de mii de firme sa intre in faliment, ca si efect la masurile luate, sa inchizi spitale si sa lasi oamenii care si-au facut credite pt casa sa isi piarda casele, fiind scoase la vanzare de banci pe preturi de nimic, sa tai alocatiile cu care si asa de abia se descurcau atatia oameni sarmani, sa lasi oamenii in situatia de groaza de a aleage intre hrana si medicamente pentru ca i-ai lasat fara bani, deci dupa toate aceste sacrificii, sa vii si sa spui “oops, am gresit, v-ati sacrificat degeaba, economia merge si mai rau”, asta este cu adevarat o bataie de joc, MARE. Sunt demni de plans toti care au hotarat aceste, pentru ca si ei si familiile lor vor plati toata aceasta bataie de joc si aceasta suferinta provocata unui intreg popor, caci raul facut se intoarce intotdeauna inapoi. Macar de s-ar pocai de faptele lor, dar nu or sa faca asta. In orice caz, Romania a ajuns bataia de joc a unor oameni fara rusine, fara frica de Dumnezeu, care dispretuiesc acest popor. Dumnezeu sa-i ierte.

 3. Aiureli! Austeritatea e abia la inceput, iar grosul austeritatii urmeaza. Daca plata unei datorii de 12 miliarde de dolari s-a facut cu mare greutate, cum vom plati 100 miliarde de euro? Nu poate fi vorba de plata cind noi murim de foame si nu pot fi platite pensiile daca nu facem imprumut. Vom ajunge mai rau decit greci. Probabil ca datoria Romaniei v-a fi stinsa prin cedarea Ardealului catre Austrieci, si iata cum din epoca de aur o sa ajungem in epoca Imeriului Austriac.

 4. Apreciez site-ul, articolele….modul de punere al problemei este insa prea ortodox. VREAU sa se intample lucruri concrete, nu mai vreau stiri in ziare sau la TV sau la radio. VREAU CEVA CONCRET. Poporul asta nu se mai trezeste? Doarme somnul cel de veci? Dar chiar nimanui nu-i mai pasa? Nimeni nu se mai intreaba care a fost rolul existentei lui Burebista, Decebal, Mircea cel Batran, Vlad Tepes, Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza etc??? Bunicii nostri pentru ce si-au lasat viata, maini, picioare etc in 2 razboaie mondiale? Ca noi, azi, sa avem ce vinde? Dar chiar nu se mai gaseste un PRESEDINTE care sa IUBEASCA – ROMANIA? Chiar nimanui nu-i mai pasa? Chiar ne vindem si mama – daca e pretul bun?

 5. @Brain:

  Niciodata nu vom fi prea ortodocsi, indeajuns de ortodocsi. 🙂

  Ceva concret? Sunt destule lucruri de facut, insa incepand de la noi insine, mereu pornind de la micul cerc in care ne ducem viata. Schimbari la nivel mare nu se mai pot face prin propriile noastre actiuni, planuri sau ”revolutii”. Romania nu are nevoie de ”miscari”, ci are nevoie de oameni. Incepem sa fim oameni cand incepem sa traim viata Bisericii.

 6. Si sa nu ii mai votam tot pe acestia la alegeri. Uite ceva concret.

 7. Nu va temeti sa o spuneti asta e, TRADARE, bine tradare cu niste mici spagi, frunza-verde asta are ceva sinistru in moaca lui , alt vanzator.

 8. @admin:

  Mi se pare ca totusi ati ratat in comentariul domniilor voastre cheia in care trebuie citit acest raport FMI – anume cea a anului electoral 2012.
  Mesajul care se transmite de fapt este cel ca exista loc de o marire de salarii (deci acestea vor avea loc pentru ca – iata – exista bani iar faptul ca se descopera asta tocmai inainte de alegeri e doar o pura coincidenta, desigur).

  Din acest motiv este si dat de o maniera “off the record”, semi-oficiala (dandu-l prin intermediari nu isi risca “reputatia” si nici nu se contrazic cu rapoartele trecute; in acelasi timp acorda un asteptat suport guvernului/puterii actuale in ceea ce priveste tema maririlor salariale – o mana spala pe cealalta).

 9. Pingback: INDATORAREA ROMANIEI LA FMI: “cel mai mare imprumut din istoria lumii raportat la datoria existenta”, adica CEL MAI MARE JAF - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 10. Pingback: Din seria nici usturoi…: economistul-sef al FMI: AUSTERITATEA DAUNEAZA CRESTERII ECONOMICE/ Cavalerul Jedi Van ROMPUY pentru UNIUNEA EURO si contra SUVERANITATII NATIONALE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 11. Pingback: ROMANIA: de 40 de ani COBAI IN LABORATORUL SOCIAL FMI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 12. Pingback: Joseph Stiglitz: RETETA AUSTERITATII E DEZASTRUOASA SI CONDAMNA LA MOARTE SARACII - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare