RAPORTAM LA FMI: genocidul din sanatate parafat si semnat de autoritatile romane

5-07-2011 3 minute Sublinieri

Genocidul din sănătate este parafat şi semnat de autorităţile române, prin scrisoarea de intenţie cu FMI

Sănătatea va fi din ce în ce mai subfinanţată, iar românii se vor putea trata din ce în ce mai greu în sistemul medical românesc, deşi au contribuit de-a lungul timpului cu sume importante de bani la asigurările de să­nă­ta­te. Guvernul se laudă în faţa re­pre­zen­tanţilor FMI cu economiile pe care le face prin închiderea spitalelor, prin reducerea numărului de paturi, prin compensarea în special a me­di­ca­mentelor mai ieftine, prin mic­şo­ra­rea decontărilor la medicii de familie.

„Din luna iulie, numărul de paturi va scădea de la 135.200 la 129.500”, scrie negru pe alb în scrisoarea de in­tenţie dintre autorităţile române şi re­prezentanţii FMI. „Este în curs de im­plementare un plan de trei ani de re­ducere a numărului de paturi de spital finanţate până la media UE pe cap de locuitor până în 2013, ada­p­tând în acelaşi timp în mod corespun­ză­tor numărul de paturi de acuţi. Din lu­na iulie, numărul de paturi va scă­dea de la 135.200 la 129.500”, se arată în documentul citat. Măsura survine după ce în luna aprilie, 67 de spitale au fost eliminate din sistem, acestea fiind închise sau transforme în azile de bătrâni.

Un alt obiectiv pe care autorităţile române şi asumat prin scrisoarea de intenţie este „reducere cu 10% a numărului de internări”, obiectiv care „se va realiza printr-o reducere corespunzătoare a bugetelor spitalelor”. Este în curs de desfăşurare reclasificarea spitalelor, şi în baza acestei reclasificări se vor ajusta mecanismele de finanţare, astfel încât să se deconteze mai echitabil spitalele ce oferă tratamente mai complexe, reducând în acelaşi timp finanţarea celorlalte, se mai arată în documentul citat. Cu alte cuvinte, vor fi spitale la care pacienţii nu vor putea beneficia de cel mai performant tratament, care evident are costuri mai mari, pentru că acest tratament mai bun nu va fi decontat.

Nici tratamentele la medicii de familie nu vor putea fi performante pentru că şi acestora li se impun res­tric­ţii peste restricţii. „Am redus cota de decontare per capita pentru me­di­cii de familie de la 70% la 50%. Am în­ceput de asemenea să elaborăm pla­foane orientative pentru serviciile trimestriale contractate cu spitalele şi cu medicii – precum şi pentru re­ţe­te­le eliberate – şi vom crea stimulen­te financiare pentru medicii care se încadrează în plafoanele orientative”, se arată în scrisoarea de intenţie. Nu trebuie să fii specialist în medicină ca să înţelegi că „încadrarea în pla­foane” înseamnă, de fapt, mai puţine investigaţii, mai puţine analize, reţete cu medicamente mai ieftine. Diagnostic după ureche, medicamente ca în urmă cu 10, poate 15 ani.

Autorităţile române plănuiesc economii semnificative şi la medicamente.Se anticipează deja economii semnificative prin preţurile de referinţă şi prin utilizarea mai mare a medicamentelor generice pentru listele A, B, C1 şi C3”, se arată în scri­soa­rea de intenţie. Medicamentele generice sunt medicamente vechi, ieşite de sub licenţă. Medicamentele de ultimă generaţie vor putea fi luate doar pe bani. „În ceea ce priveşte lista C2, vom elabora proceduri şi meca­nisme ce vor conduce la o reducere a cheltuielilor aferente acestor me­di­camente, inclusiv preţuri de decontare şi, acolo unde este posibil, la o revizuire a listei de medicamente compensate şi gratuite şi la trecerea la medicamente generice”, se arată în scrisoarea de intenţie. Pentru 2012, costurile farmaceutice pentru cele mai scumpe medicamente vor fi controlate în continuare prin aplicarea unor protocoale stricte de folosire a medicamentelor şi printr-un modul nou de reţete electronice pentru Sistemul Naţional Informatic Unic Integrat din Sănătate, cu respectarea unor proceduri stricte, se mai arată în do­cumentul citat.

Zeci de copii care au nevoie de intervenţii chirurgicale plastice sunt puşi pe lista de aşteptare a Spitalului de Pediatrie din Braşov. Asta pentru că unitatea medicală este subfinanţată. Zeci de copii cu arsuri aşteaptă să fie operaţi la Spitalul de Pediatrie Braşov.

Lista de aşteptare se întinde pe două luni şi jumătate. Vorbim de copii care au răni grave, arsuri pe suprafaţa corpului. S-a ajuns în această situaţie din lipsa banilor, fondurile fiind insuficiente. Pe 2010 bugetul alocat a fost mai mare decât în 2011. Este vorba despre un buget de 1.200.000 care s-a alocat în acest an, cu 700.000 mai puţin decât anul trecut.

Reprezentanţii spitalului spun că nu s-au confruntat cu o astfel de situaţie în ultimii 15 de ani.

Legaturi:

 


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI, Sistemul romanesc de sanatate

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “RAPORTAM LA FMI: genocidul din sanatate parafat si semnat de autoritatile romane

  1. Pingback: BATAIE DE JOC: in timp ce criza datoriei publice din SUA prefigureaza un dezastru global, TROICA FMI-BM-UE SI PRESEDINTELE TRAIAN BASESCU NE ANUNTA CA SUNTEM SALVATI SI CA TRAIM MAI BINE DECAT ALTII. Urmeaza de fapt sa nu mai avem bani sa ne incalzim la i
  2. Pingback: DE CE SUNT CONDAMNATI JUMATATE DE ROMANI SA MOARA CU ZILE? Problemele reale ale sistemului sanitar si minciunile propagandistice ale autoritatilor demontate de dr. Vasile Astarastoae
  3. Pingback: "REFORMA" SPITALELOR si efectele sale criminale (reportaj video). Romania: procent alocat sanatatii INFERIOR tarilor africane!
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare