Analiza Foreign Policy: RAZBOIUL NON-LINEAR sau noile tactici ale KREMLINULUI. Cum a reinventat Putin razboiul si cum va fi contracarat

8-05-2014 8 minute Sublinieri

putin-8.si

Kremlinul, conform lui Obama, este intepenit in “vechile metode”, ramas in Razboiul Rece sau chiar intr-o conceptie specifica sec. 19. Daca arunci, insa, o privire mai atenta asupra actiunilor Kremlinului din criza ucraineana, vei vedea o mentalitate foarte specifica sec. 21, care manipuleaza interconexiuni transantionale financiare, foloseste mass-media globalizata si reconfigureaza aliante geopolitice. Nu cumva Vestul se afla cantonat in “vechile metode”, in timp ce Kremlinul este in avangarda geopolitica bazata pe o lectura subversiva si intunecata a globalizarii?

Abordarea Kremlinului poate fi numita “razboi non-linear”, un termen folosit intr-o scurta nuvela scrisa de unul din cei mai apropiati consilieri ai lui Putin, Vladislav Surkov, pe care a publicat-o sub pseudonim (Nathan Dubovitsky) doar cu cateva zile inaintea anexarii Crimeei. Surkov este creditat cu inventarea sistemului “democratiei gestionate [manageriate – managed democracy]” care a dominat Rusia sec. 21, iar noul sau portofoliu este pe politica externa. De aceasta data, nuvela lui proiecteaza un viitor distopic, imaginat dupa un al “cincilea razboi mondial”

Surkov scrie:

“A fost primul razboi non-linear. In cazul razboaielor primitive ale sec. 19 si 20 era obisnuit ca doar doua parti sa lupte una cu alta. Doua tari, doua blocuri de aliati. Acum s-au confruntat, insa, patru coalitii. Nu doua impotriva celorlalte doua, sau trei impotriva unuia. Ci toti impotriva tuturor.”

Aceasta este o lume unde vechile paradigme geopolitice nu mai sunt valabile. Pe masura ce Kremlinul se confrunta cu Vestul, incearca sa speculeze faptul ca vechile aliante, ca UE si NATO, inseamna mai putin, in sec. 21, decat noile legaturi comerciale stabilite cu companii “occidentale” ca BP, Exxon, Mercedes, BASF etc. Totodata, multe tari occidentale sunt binevoitoare fata de fluxurile financiare corupte din fostul spatiu sovietic; face parte din modelul lor economic si nu sunt multi care ar vrea sa schimbe acest lucru. Pana acum, jocul la noroc al Kremlinului pare sa fie profitabil, motivatiile financiare ajutand la diminuarea sanctiunilor. Unul din motivele pentru care s-a urmarit includerea rapida a Rusiei in economia globala a fost ca interconectarea va fi un mod de control al agresiunii. Dar Kremlinul si-a dat seama ca acest lucru poate fi evitat: interconectarea poate insemna, de asemenea, si faptul ca Rusia poate fi agresiva [fara consecinte grave].

Surkov continua:

“Cateva provincii se vor alatura uneia dintre partile combatante, alte cateva alteia. Un oras sau o generatie sau un gen se vor alatura unei alteia. Apoi vor schimba taberele, uneori in mijlocul bataliei. Scopurile lor erau diferite.  Multi intelegeau razboiul ca parte a unui proces. Nu neaparat cea mai importanta parte”.

Putem vedea o gandire similara la baza “jocului” Kremlinului cu Estul Ucrainei, folosind interventia indirecta prin bande locale, aratand o intelegere atenta a intereselor unor potentati locali, ca bilionarul Rinat Ahmetov din Donetk (cel mai bogat om al Ucrainei) sau Mihail Dobkin, fostul sef al Administratiei Regionale a Harkovului si, in prezent, candidat prezidential. Desi acesti magnati locali isi afirma, ocazional, sprijinul pentru integritatea teritoriala a Ucrainei, sprijinul anterior manifestat pentru Ianukovici ii face sa fie ingrijorati de noul guvern din Kiev. Gradul potrivit de separatism le-ar putea garanta securitatea, in timp ce le-ar asigura si faptul ca vastele lor interese financiare globale nu vor suferi daune. “Gandeste global, actioneaza local” – cliseul favorit al corporatiilor – ar putea fi motto-ul Kremlinului din Donbas. 

Iar sensibilitatea “non-lineara” a Kremlinului este evidenta cand manipuleaza media occidentala si discursul politic. Daca, in sec. 20. Kremlinul putea sa faca lobby doar prin intermediul simpatizantilor Sovietelor de la stanga, acum foloseste un caleidoscop contradictoriu de mesaje pentru a construi aliante cu grupuri destul de diferite. Nationalisti de extrema dreapta europeni ca Jobbik din Ungaria sau Frontul National din Franta sunt sedusi de mesajele anti-UE; extrema stanga este atrasa de povestile despre lupta impotriva hegemoniei SUA; conservatorii religiosi din SUA sunt convinsi de atitudinea Kremlinului fata de homosexualitate. Rezultatul este un spectru de voci care se adreseaza Occidentului din perspective diferite, producand un ecou in favoarea Kremlinului. Agenti de influenta apar des in media occidentala si cercurile politice fara a declina conexiunile lor cu Kremlinul: fie ca e vorba despre compania de PR Ketchum care plaseaza op-eds in Huffington Post; articole anti-Maidan scrise de istoricul britanic John Laughland in Spectator fara a mentiona faptul ca think-tankul caruia i-a fost director a fost asociat cu figuri aliate Kremlinului; sau aparitiile mediatice ale influentului consultant politic german Alexander Rahr care nu mentioneaza rolul sau de consultant platit al companiei germane Wintershall, partener al Gazpromului (Rahr neaga un conflict de interese). 

Combaterea unui razboi non-linear presupune masuri non-lineare. Retele internationale de ONG-uri anticoruptie ar putea pune presiune pe fluxurile corupte din Rusia. Pentru moment, acest sector este subdezvoltat, nefinantat si slab coordonat international. […] ONG-urile anticoruptie trebuie sa aiba suportul necesar pentru a pune presiune care sa doara asupra retelelor corupte zilnic, nominalizand si facand de rusine acele retele si presand guvernele occidentale in a le inchide si in a aplica legile impotriva spalarii de bani. Acest lucru ar pune presiune pe modelul Kremlinului chiar si in absenta unor sanctiuni viitoare, jucand, in cele din urma, un rol la fel de important ca organizatiile pentru drepturile omului din anii 70 si 80, cand grupari ca Amnesty sau Comitetul Helsinki au schimbat Razboiul Rece prin ajutorul dat disidentilor din blocul comunist. 

Totodata, e necesar ca Ucraina si Vestul sa aiba capacitatea de a face fata dezinformarilor Kremlinului si sa urmareasca in mod formal rolul agentilor de influenta ai acestuia. Deocamdata, acest lucru se intampla ad-hoc atunci cand jurnalisti indrazneti dezvaluie lobbystii Kremlinului. Ca sa fie eficienta, aceasta lucrare trebuie institutionalizata, fie prin think-tankuri, fie prin posturi publice ca Radio Europa Libera, astfel incat orice sunet scos de un “expert” finantat de Kremlin sa fie contextualizat in mod adecvat, fiecare “mesaj” al Kremlinului sa fie deconstruit, si fiecare companie de stat cu parteneriat rusesc sa fie trasa la raspunere pentru conexiunile sale.

Si acest lucru trebuie sa se intample atat in tarile Occidentale, cat si in zonele apropiate de Rusia, unde Kremlinul isi proiecteaza influenta sa ne-lineara prin intermediul unei varietati de institutii, de la Biserica Ortodoxa la televiziuni de divertisment si grupuri de afaceri. Georgia, Moldova, Letonia sunt vulnerabile in mod special, si serviciile lor de securitate trebuie pregatite pentru genul de interventie indirecta pe care-l vedem in Estul Ucrainei. 

Dar, dincolo de astfel de masuri concrete, este de asemenea important sa apreciem ca Kremlinul arunca manusa viziunii Occidentale asupra globalizarii, kitsch-ului “satului global” de pe copertile rapoartelor anuale ale Bancii Mondiale si ale reclamelor Microsoft. Este mai bine sa intelegem viziunea Kremlinului asupra globalizarii drept un fel de “raid corporatist” – adica, un soi de versiune ultra-violenta, postsovietica, a “loviturilor” corporatiste prin care se preia controlul asupra unei companii. “Raidul” implica cumpararea unei parti minoritare dintr-o companie, apoi folosirea oricaror mijloace aflate la dispozitie (arestari false, amenintari mafiote, rapiri, dezinformari, santaj) pentru a obtine controlul. Elitele rusesti se refera, uneori, la tara lor, ca la un “actionar minoritar al globalizarii”, ceea ce, avand in vedere experienta capitalista a Rusiei, implica faptul ca este cel mai mare “raider corporatist”. Razboiul non-linear consta in mijloacele prin care un raider geopolitic isi poate imbunatati slabiciunile sale. Si aceasta viziune apeleaza la un larg spectru de simpatizanti din toata lumea alcatuit din cei plini de resentimente fata de Occident si infuzati de ideea ca “satul global” este un model falsificat a priori. Apropo de izolarea Rusiei, economiile BRICS au fost, de fapt, retinute in exprimarea unei critici fata de anexarea Crimeei, Kremlinul multumind atat Indiei cat si Chinei pentru intelegerea manifestata. 

Poate ca, in ciuda a ceea ce a spus Obama, exista o batalie ideologica in desfasurare. Nu intre comunism si capitalism, sau intre conservatorism si progresism, ci intre viziuni diferite ale globalizarii, intre “satul global– care pare a fi laolalta dragut, insipid si nereal – si “razboiul non-linear”. 

Este naiv sa ne inchipuim ca Occidentul va castiga aceasta noua batalie cu aceeasi formula folosita in Razboiul Rece. Pe atunci, Occidentul aduna intr-un singur pachet economia libera de piata, cultura populara si politicile democratice: parlamente, banci de investitii, muzica pop, folosite pentru a infrange politburo-ul, economia planificata, realismul socialist. Dar noua Rusie (si noua China) au inlaturat aceasta formula: cultura ruseasca populara este occidentalizata, oamenii conduc BMW-uri, sunt jucatori pe piata, asculta Taylor Swift si aplauda, toti, retorica anti-Occidentala si aplauda decaderea Americii.

“Singurele lucruri care ma intereseaza din SUA sunt Tupac Shakur, Allen Ginsberg si Jackson Pollock”, a spus Surkov cand a fost pus pe lisa oficialilor rusi pe care SUA i-a sanctionat drept pedeapsa pentru actiunea Rusiei din Crimeea. “Nu am nevoie de viza pentru a avea acces la lucrarile lor. Nu pierd nimic”.  

Traim cu adevarat intr-o era non-lineara. Iar viitorul ar putea apartine raiderilor.

traducere razbointrucuvant

Nota noastra:

Articolul e scris dintr-o perspectiva occidentala si trebuie inteles in acest sens, depasind binomul ideologic Vestul=Binele, Estul=Raul. Vestul este indeajuns de corupt si de jefuitor el insusi pentru a crede in aspectul narativ al analizei de fata.

Altceva este relevant: modul in care e definit modus operandi al Rusiei si, de fapt, trasaturile acestui “razboi non-linear”, razboi altfel practicat acum, ca anticamera a razboiului total. Pe scurt, ni se spune ca Rusia s-a adaptat globalizarii si ca actioneaza in contextul acesteia, nu impotriva acesteia, ca pe vremea URSS.

Tocmai de aceea a devenit Rusia redutabila pentru Occident (SUA, in speta). Pentru ca a inceput sa fie eficienta pe terenul acestuia, pentru ca:

a inceput sa aiba o propaganda soft (vezi mai jos o mostra), pe mai multe paliere, atat printr-o cultura populara ce infuzeaza anumite idei, cat si prin instrumente mai sofisticate, ca celebra Russia Today, de care au inceput sa se teama atat de mult incat in Marea Britanie s-a cerut chiar cenzurarea acesteia;

a inceput sa performeze economic, chiar daca doar partial (nimeni nu se simte insa prea bine economic astazi, nu?);

– si, mai relevant decat orice (totusi), a inceput un vast program de inarmare si eficientizare a armatei sale.

Daca Rusia e lasata asa, are sansele sa devina hegemonul “natural” al Eurasiei, fara sa-si foloseasca armata pe teren. De aceea, de fapt, actualul conflict nu este despre Germania, cum zice Friedman, ci despre Rusia. De aceea a si fost declansat, probabil, conflictul din Ucraina, pentru a forta si pune presiune pe Rusia inainte ca aceasta sa devina prea puternica. 

Insa si SUA insasi duce deja un razboi diferit, sa nu ne lasam pacaliti de tonul articolului. L-am semnalat deja in mai multe randuri:

Indeosebi intr-o regiune de granita geopolitica specifica noua se simte aceasta noua modalitate de a actiona si a ocupa tarile – prin retele de ONG-uri bine stipendiate, consolidate, care controleaza discursul public si au pe agenda schimbarea mentalitatilor, prin rapt colonialist etc.

Ce inseamna, insa, mai nou, faptul ca ne aflam intr-un razboi non-linear? In niciun caz nu inseamna ca vechile paradigme geopolitice nu mai sunt valabile, cum afirma autorul din FP. Geografia a ramas la fel, importanta structurilor economice si a pietelor nationale de asemenea, obiectivele majore strategice ale marilor puteri, neschimbate si ele in ultimul secol. Inseamna insa ca la noi vremuri, apar si noi practici sociale, economice, culturale etc. Noutatea pentru vestici este ca rusii au inceput sa adopte in stilul lor aceste noi practici si sa fie eficienti. Ba chiar sa contureze o varianta diferita de globalizare.

Masurile de combatere a acesteia nu lasa prea multe optiuni pentru zonele sensibile, ca ale noastre. Transpus in context autohton si adaptat la practicile de putere abuziva de la noi, indemnul lui Pomerantsev se traduce printr-o psihoza care poate deveni tot mai presanta si totalitara pe masura ce confruntarea se incinge si se apropie de un razboi fatis, total (apropo de un comentariu de aici). Orice trebuie suspectat, oricine va avea o viziune alternativa fata de cea Occidentala va fi catalogat, denuntat si infierat (si este deja) drept “agent de influenta rus”

Tendintele pe care le vedem manifestandu-se la noi in tara, aceasta vanatoare de vrajitoare inca aflata la inceputuri, fac parte tot din avangarda noilor tactici de confruntare a marilor puteri. Suntem teren experimental din cauza pozitiei noastre geopolitice si aici se vor aplica cele mai noi metode de “curatire” a societatii de influentele nedorite…

In ce ne priveste, din cauza melanjului de ortodoxie (de altfel, Biserica Ortodoxa e mentionata printre institutiile strategice folosite de Rusia lui Putin in acest razboi non-linear) in noua constructie ideologica a Kremlinului, putem asista la cresterea unei presiuni si mai mari asupra acesteia. Deja circula pe internet o afirmatie a unui fost ministru extern al Suediei care remarca faptul ca retorica lui Putin e construita pe idei ortodoxe. Masina de trol internautic ruseasca a speculat declaratia, inflorind-o si transformand-o intr-o dovada a razboiului cultural pe care Occidentul il poarta Ortodoxiei (vezi aici). Dincolo de trolisme si inflorituri, observam insa tendinte clare ale asocierii Ortodoxiei cu putinismul si cu rusismul si de combatere sistematica a acesteia prin pretexte geopolitice. 

Conferinţa de presă a anuală a lui Vladimir Putin nu trebuie ratată. Este o producţie live impresionantă care, din păcate, ne dă o idee despre viitorul televiziunii, despre viitorul dezbaterii. Tendinţele unui astfel de tip de manipulări se regăsesc peste tot în media. Putin şi producătorii săi o iau pe scurtătură şi ne oferă din start rezultatele folosirii la maximum a noilor tehnologii şi a tehnicilor “smart” de naraţiune TV.

Faţă de premieri şi preşedinţi care fac imagistică scremut-milităroasă, unul pe vapor, altul în avion, eu zic să luăm aminte, să ştim ce ne aşteaptă. Interesant e că Obama a opus relaxare, intervenţii în show-uri de comedie. Putin interpretează un om puternic deşi nu stă tocmai pe roze. Obama citeşte scenarii glumeţe şi în rest lasă dronele şi filtrele NSA să lucreze impersonal şi democratic. Putin e în matricea megalomaniei clasice, efectul retroultratehnologic e chiar şocant.

Decorul. E de SF de anii 60-70. Amintiri din viitor. Vintage înecat într-un alb-albastru de reclamă la detergenţi pentru spălat podele. Decorul de Enterprise e “pătat” de un public ultradisciplinat şi de animatoare în rochiţe vişinii.

Se pune în scenă un soi de corectitudine politică rusească. Se înscenează atingerea tuturor problemelor sociale. Reporterii dansează prin toate ungherele Rusiei şi descoperă cazuri sociale, probleme diverse de care Putin nu e surprins, e foarte în temă. Toată lumea ştie de înscenările cu vînătoare de tigri sau de descoperirile arheologice regizate. În fond, Putin ducea la absurd tendinţe TV cunoscute de noi toţi: regizarea autenticului se face de la canalele porno pînă la Discovery. Putin o face în pofida unui public liberal educat mediatic.

Cine are răbdare să-l asculte va vedea un joc destul de familiar. Jocul descentralizării de exemplu. El este centrul Rusiei care scapă uneori accidental legătura cu teritoriul. Probleme cu inundaţiile în unele părţi din Rusia, probleme cu pensiile de handicap. Sigur, facem ce putem, dar nu uitaţi că e descentralizare, deci trebuie să vă ocupaţi voi şi liderul local (pe care îl incriminează indirect). Ăla a îngheţat probabil, în timp ce Putin empatiza cu oamenii:

Chestiunea utilităţilor. Sînt foarte scumpe, se plînge rusul de rînd. Putin acuză corupţia locală, pe şefii de companiilor care pun neperformanţa în preţuri. Apoi explică savant cum se formează preţurile. Prin studio se plimbă o Andreea Marin varianta upgradată în cute-oşenie politică, un tip din popor întreabă: ce ne facem cu atîtea ameninţări că ne exclud din organizaţii internaţionale:

Nu ne vom retrage singuri din organizaţii, spune Putin aducînd un val de înţelepciune peste dîrzenia telesectatorului care propune retragere voluntară.

Ghenadi Timcenko. Un capitol siropos a fost descrierea telenovelistică a unui prieten miliardar pedepsit de vest prin blocarea cardurilor. Soţia acestuia nu s-a putut opera pentru că a avut conturi blocate, deci avem un caz de încălcarea drepturilor omului. Pfui.

Preţul grînelor scade, preţul pîinii creşte. De ce?, alt spectator întreabă. Putin explică mersul economic, inflaţie, compoziţia preţului pîinii. Dar nu ascunde o îngrijorare în legătură cu preţurile la legume.

Moderatoarea intervine: nu cumva pîinea e mai importantă decît tancurile? Putin îi explică subvenţiile în agricultură. Embedded protestNU a fost singurul caz în care au fost adresate întrebări realmente incomode, pentru care Putin avea pregătit răspunsul: ba un paradox, un sofism, o glumă. De aceea mi se pare că acest protest încorporat puterii e episodul următor în comedia mediatică – niciodată nu l-am văzut expus mai ostentativ.

Mai întreabă ruşii: De ce ajutăm Ucraina cu gaz? Şi nu ne ajutăm cetăţenii noştri? Putin răspunde: disciplina trebuie să ne conducă. Ucraina a avut un contract, semnat cu Timoşenko. Nesimţirea noilor autorităţi: n-au plătit nimic pe martie, zero! Dacă fac în continuare aşa, vom cere banii îninte pentru alte cantităţi de gaz. O să mai aşteptăm totuşi o lună.

Alt om din public: Noi sîntem transparenţi, oneşti, ce nu-nţelege Europa… Putin: Am încercat să comunic cu cetăţeni simpli din ţări europene, pentru că liderii lor sînt speriaţi de americani. Şi deodată: Buum, intră un studio plin de invitaţi îngrijoraţi de viitorul Europei din Berlin:

Putin şi Snowden. Snowden îl întreabă dacă spionează în masă, ca americanii. Putin îşi bagă la înaintare zîmbetul ultraseren: Vorbim ca între profesionişti, amîndoi am lucrat pentru servicii. Folosim tehnologia modernă, dar nu facem spionaj în masă.

Cam atît deocamdată. Priviţi-vă cu atenţie televizoarele şi calculatoarele. De reţinut e că tehnologia e una de vîrf, metodele pot părea stupide unuia versat mediatic, de obicei public liberal, progresist etc. Putin se bazează pe sufocarea lor prin indignare… Aşa că în loc să-i tot facem ritualuri de exorcizare să-i urmărim cu atenţie mutările. Unele, din păcate, s-ar putea să fie avangardiste.

putin-13


Categorii

Al treilea razboi mondial, Opinii, analize, Rusia, SUA versus Rusia, Traduceri, Ucraina

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

37 Commentarii la “Analiza Foreign Policy: RAZBOIUL NON-LINEAR sau noile tactici ale KREMLINULUI. Cum a reinventat Putin razboiul si cum va fi contracarat

  1. Oare dezumanizarea se afla la polul opus acestei aliantei dintre stat si biserica? Sau au fost episoade separate? E cutremurator ceea ce s-a petrecut in Odesa.

  2. Cum a reinventat Putin razboiul si cum va fi contracarat?

    Nu va fi. Acum se retrage si indeamna la alegeri libere.
    http://www.realitatea.net/vladimir-putin-sustine-ca-moscova-si-a-retras-trupele-de-la-frontiera-cu-ucraina_1434942.html?utm_source=Cub-Homepage&utm_medium=Clicks&utm_campaign=trkweb

    Pe 25 mai voteaza nu numai Ucraina, dar si Europa, iar Europa anul acesta mai mult ca niciodata a aratat ca vrea sa se faramiteze in mici nationalisme, iar criza morala si economica o impinge la disperare.

    “Eu ma retrag”, pare a spune Putin. “De ce sa va fiu eu dusmanul si sa va uniti impotriva mea? Va las pe voi sa va dusmaniti intre voi, eu v-am dat deja multe teme pentru care o veti putea face si o veti face. Pe urma mai vedem”.

    Daca eu intuiesc corect ca Putin a intuit corect, atunci razboiul e in noi, de aceea e inevitabil si in cele din urma va fi.

  3. Asa cum e Putin,prefer sa fiu de partea lui,deocamdata este singurul presedinte care imi apara drepturile religioase.

  4. Inseamna insa ca la noi vremuri, noi practici sociale, economice, culturale etc. Noutatea pentru vestici este ca rusii au inceput sa adopte in stilul lor aceste noi practici si sa fie eficienti. Ba chiar sa contureze o varianta diferita de globalizare.

    Ideile cuprinse aici ar merita, poate, dezvoltate intr-o analiza mai cuprinzatoare, de sine statatoare.

    Pana atunci, as indrasni cateva note succinte si fara pretentii de coeziune, asa, pentru posteritate.

    ——————

    De fapt, ceea ce se intampla ii ca Rusia, ca chess master, se adapteaza atat la noile realitati globale (sociale, economice, geopolitice) cat si la razboiul global dus de SUA & co, preluand cu indemanare armele acestora si folosindu-le impotriva lor.

    Mai mult decat atat, aparitia razboiului non linear traduce in fapt o serie de realitati legate de omul nou, anume de noua socetate creata in ultimul secol, pornind de la dictonul “divide et impera” (ca o paranteza, intre altele, aici au jucat un rol foarte important drepturile omului, folosite exact in sens opus scopului lor primordial, anume pentru a diviza societatea in grupuri si grupulete functie de “interese” si afinitati in loc sa protejeze cu adevarat diversele minoritati ce aveau realmente nevoie de protectie).

    Prin urmare, aparitia noilor strategii de lupta devoaleaza o anumita structura a societatii globale, o societate piramidala dominata de ideea de grup, de clan, ce are la varf potentatii vremii, anume asa numitii “oligarhi” (organizare valida si prezenta la nivel global, atat in Rusia, cat si in SUA sau China, de exemplu).

    Fiecare grup, la nivel social, actionand in virtutea intereselor proprii. Construind si destramand retele de cooperare si lucrative intr-un mod foarte fluid.

    Vedeti aici si conexiunea cu The Trap, in care se vorbea de gestionarea societatii la nivel de politici guvernamentale pornind de la premiza omului profund egoist ceea ce a dus, in esenta, la crearea omului nou, egoistul, mereu actionand in virtutea propriilor interese.

    Tot aici merita punctat si modul in care poate izbucni un conflict major, cu usurinta si la orice moment in ciuda faptului ca, rational vorbind, toata lumea e constienta de ceea ce ar insemna un razboi la scara mare si nimeni nu il cauta in mod necesar.
    Insa, odata premizele relevate mai sus fiind create, mediul fiind organizat intr-un mod care sa favorizeze anumite desfasurari de evenimente, acest razboi devine (cumva) inevitabil.
    Este doar o chestiune de timp.

    Pentru ca, atunci cand sunt implicate interese variate, mai mici sau mai mari, cand modul de actiune este dominat de paradigma interesului (de moment) atunci ratiunea este de multe ori data la o parte, plasata intr-o zona marginala a culturii, dezbaterii, gandirii si analizei.
    Pentru a face loc castigului imediat. Instant gratification. Sau pentru a perpetua starea actuala de lucruri, confortul perceput, iluzia linistii.

    Daca nu este chiar anihilata complet intr-un infricosator urlet de haita dezlantuita. Pentru a alunga propria frica ce, parca prin toti porii fiintei, urca din adancuri.

    Asistam la o disolutie fara precedent a societatii pentru ca ea se produce, fara indoiala, in virtutea unei dezumanizari si depersonalizari accentuate a omului acestui veac.

    De altfel, acestea sunt niste tipare care, de-a lungul vremii, au fost atinse de multe ori in varii postari de pe acest site. Este un puzzle grotesque si oribil construind imaginea unui duh atotprezent care, usor, usor, si-a relevat duhoarea de iad – cu mai multa sau mai putina claritate – in ultima decada. Pitestiul global.

    Razboiul non linear se constituie a fi, asadar, noua paradigma a razboiului purtat intr-o societate globala, ce pare organizata pe principii rationale ce ii confera o anume predictibilitate dar care este, in esenta ei, exact opusul: anarhica si imprevizibila.
    O societate in care “riderii”, plimbaretii, calaretii fara cap, nu is nicidecum viitorul – pentru ca viitorul nu mai exista – ci un preludiu al finalului, un semn – pentru cei care cauta semnele – al dezintegrarii totale.

    http://www.youtube.com/watch?v=P53kDWh5elU

  5. @Ana

    Putin nu apara ortodoxia ci o foloseste pentru a-si apara si promova propria agenda geopolitica. Putinismul nu are nici in clin, nici in maneca, cu ortodoxia.

    Se pare ca domnia voastra – ca atatia altii, din cate am observat – actionati in virtutea propriilor temeri in fata intunecatului tavalug global ce ameninta crestinul si lumea de azi si va puneti nadejdea in oameni (salvatori providentiali sau mai putin providentiali dar de preferat providentiali, ca sa fie sentimentul de siguranta mai mare).

    Insa, daca va puneti nadejdea in ajutorul omenesc atunci, inevitabil, nu va puneti nadejdea in singurul ajutor care conteaza si care va fi aci, pana la sfarsit. Aveti dara de grija ca nu carele cumva, incercand sa va salvati astfel sufletul, sa il perdeti.

    Nici un om nu are puterea de a se mantui pre sine si nici de a mantui (salva) pre altii. Lasati-l pe Putin si agatati-va nadejdea de Hristos. Acum, pana nu e prea tarziu. O sa vedeti, miscarea aceasta va va tamadui si frica, in timp.

    Altfel…

  6. Toar’su putin bate saua sa priceapa occidentu’ …
    http://www.youtube.com/watch?v=v71eF8HdZb8#t=178

  7. Puterea care va baga in “sperieti” si Occidentul (mai ales pe USA) dar si pe Rusia este CHINA!
    Deocamdata sta “linistita” nu isi arata coltii, nu isi incordeaza muschii, nu face declaratii belicoase, nu ameninta pe nimeni, nu se “ratoieste” la nimeni, ci TACE si FACE (adica se INTARESTE si PREGATESTE) sa dea de pamant cu toti cei care ii vor sta in cale…
    Si cand mai pui la socoteala ca s-ar putea sa fie aleasa de CEL DE SUS, ca sa fie “biciul” si “instrumentul” Sau DIVIN, prin care si cu care ACESTA sa PEDEPSEASCA Occidentul pentru pacatele sale si pentru CAPITULAREA tarilor occidentale de la misiunea lor pe care au avt-o pana mai ieri de a fi aparatoarele si promovatoarele NORMALULUI si ale LIBERTATII adevarate si nu a libertinajului viciilor si patimilor animalice cum au ajuns azi, atunci NU ESTE PREA DIFICIL ca sa intelegem ca PRIN CHINA Dumnezeu va PEDEPSI LUMEA!
    Si rusii au facut MILIOANE DE AVORTURI dupa anul 1989, si la ei este o mare APOSTAZIE in masa, in ciuda unei serioase REINVIERII a credintei in poporul de rand rus (dar rusii care sunt crestini ortodocsi cu adevarat practicanti sunt celmult pana la 10 la suta din aproape 150 de milioane de rusi, cat are Rusia la momentul actual…).
    Si pentru PACATELE lor, ale rusilor si ale tuturor crestinilor ortodocsi care NU SI-AU TRAIT Credinta Ortodoxa, ci le-a placut sa se lepede de ea, prin pacate…Dumnezeu VA PEDEPSI lumea…
    Rusia NU VA SCAPA de mania Celui De Sus, oricat cred unii dintre oameni ca va fi o contraforta militara in cel de-al 3-lea razboi care va veni.
    Va fi o putere, dar VA SLABI, si se va nimici.
    Se vro nimici si PRABUSI toate marile puteri si se vor destrama.
    Ferice de oamenii si de tarile care vor mai avea “IN MASA” multi credinciosi RUGATORI catre Cel De Sus!
    In curand toti crestinii ortodocsi dar si ceilalti care vor mai MARTURISI NUMELE Domnului IISUS HRISTOS si CREDINTA in El si in NUMELE Lui, vor fi exact in “ipostaza” deosebit de GREA in care se afla crestinii care sunt prigoniti si persecutati acum in tarile musulmane sau africane sau din sud-estul Asiei.
    E mai bine pentru noi romanii ca nu avem “putere militara” mare ca sa ne punem nadejdea si speranta in ARMELE cele pamantesti.
    E mai bine pentru noi romanii ca suntem obisnuiti si cu saracia si cu neajunsurile, caci IN CURAND toti cei care se incred in tarile occidentale si in Rusia sau oriunde sunt si traiesc ei acum, IN ARMELE si ARMATELE lor inarmate pana in dinti, vor AVEA o mare deceptie si DEZAMAGIRE…vazand cum se distrug “reazemurile” in care s-au increzut si pe care s-au bizuit!
    Toti cei care acum se LAFAIE in prosperitate si care arunca TONE de alimente si de mancare buna de mancat la gunoi, toti cei care acum SE RASFATA cu un trai plin de comfort si se IMBUIBEAZA cu mancaruri din belsug, vor FLAMANZI si vor INSETA si vor TREMURA DE FRICA si vor DUCE LIPSA si vor vedea AMAGIREA in care au trait si ILUZIILE in care au crezut si pe care s-au bizuit…
    Poate ca asa a vrut Domnul De Sus ca sa ne “acomodeze” din timp cu unele greutati pe noi romanii, inainte de a veni cele multe, tocmai ca sa ne faca SA NE OBISNUIM cu STRIGAREA CATRE EL…
    Puterea Romanilor a fost in toate veacurile DOAR DUMNEZEU si CREDINTA IN EL, si puterea aceasta A FOST SUFICIENTA ca sa le ajute romanilor SA DAINUIASCA in istorie!
    Daca vom PASTRA aceasta MARE PUTEREA vom RAMANE in picioare si vom DAINUI ca neam PANA LA PARUSIE…
    Increada-se altii in armatele lor, in armele lor nucleare, in economiile lor, in tehnologia lor informationala, in banii lor si in prosperitatea lor…iar NOI ROMANII sa NE INCREDEM IN DUMNEZEU stramasilor nostri!
    LUI SA-I FIE SLAVA SI CINSTEA in neamul romanesc IN VECI DE VECI!
    AMIN!

  8. @ Stef!

    Si atunci, cand vezi aceste RACHETE rusesti, cat de puternice sunt si ce distrugeri pot sa faca, SA NU DAI DREPTATE celor care vor sa construiasca SCUTUL ANTIRACHETA?
    Dupa mine SA SE CONSTRUIASCA cat mai repede, ca si “fara el” nu avem nici un avantaj…
    Daca rusii vor sa ne bombardeze si sa trimita rachete impotriva noastra cum faceau germanii in al doilea razboi mondial cand trimiteau sute de rachete catre Anglia si mai ales catre LONDRA, noi romanii nu avem o alta sansa decat eventual sa procedam ca si soldatii aviatori britanici, care se urcau in avioane si care se ciocneau cu avioanele lor de rachetele nemtesti, fiind un fel de “kamikaze” ai armatei britanice…
    Eu am ajuns (de curand) sa nu mai “iau in deradere” sau sa contest fara sa gandesc orice “PREOCUPARE” de aparare pe care o au guvernantii nostri.
    Cand Rusia te “ameninta” (sau mai voalt spus, cand te “impresioneaza” pana la “intimidare” si “panicare”) cu “aratarea COLTILOR ei de URS…” incepi sa dai dreptate strategilor nostri ca trebuie sa faci orice sa te aperi de furia si foarta ursului…, fiindca ursul nu ii are la inima pe romani…de ce oare, asta numai el stie…

  9. @Alin-7 (#5):

    mai-mai. A zis fata (Ana) ca prefera pe unul care ii apara drepturile religioase. Punct. Ai si trimis-o pe divan si i-ai extras fricile secrete din negura subconstientului! 🙂

    Anna Freud

  10. @Vela Ghorghe
    E clar ca preocuparile-(asa zise) pentru apararea tarii nu trebuie contestate sau luate in deradere ,dar “grosul” preagtirilor si DOTARILOR trebuia facut de cativa ani – Ce se va intampla in cazul unei invazii? – Se va…incerca…ingrasarea porcului in ziua taierii – Un colonel de la fortele de infanterie spunea pe un forum cum de-abia ne asteapta “sa scoata untu ,bautura si drogurili din noi” la instructia rezervistilor – si sa ne dea bocanci de 2kg bucata … Cam asta e “nivelu'” abordarii strategice pentru aparare….

  11. Presedintele Frantei urmeaza exemplul lui Merkel si se alatura lui Putin!

    Kremlin works on Putin’s visit to France for 70th anniv of Normandy Landings
    “We can have different views with Vladimir Putin, but I have not forgotten and will never forget that Russian people gave millions of lives (in World War II),” Hollande said
    http://en.itar-tass.com/russia/730975

    Si noi cu cine votam?

  12. Mai bine ca nu avem armata, ca altfel ar trebui sa murim pentru a apara inaltele valori promovate de 25 de ani, respectiv: toleranta, homosexualitatea, consumismul, hotia, coruptia morala tot ceea ce a transformat acest popor intr-o populatie.

  13. “Din cate lucruri sunt in lume:putere,aur si renume…
    Din cate omul a adunat,ce este-al lui cu-adevarat?!…
    Dar toti alearga intr-un fel,cu patima,cu dor cu zel..
    Cu multa truda si durere…sa aiba o bruma de avere.
    Si eu la fel alerg acum,in amagirea acestui drum…
    Insa din tot ce-am castigat,ce este-al meu cu-adevarat?
    Raspunsul l-am aflat si-l stiu,privind odata un sicriu…
    Numai o mana de pamant,e tot ce am,e tot ce sunt…
    Dar si acest bulgar de lut,e tot luat cu imprumut.
    O vreme este doar al meu…si-apoi cunoaste Dumnezeu.
    Ca mana asta de noroi mi-o cere tarana inapoi…
    Si din avutul adunat,eu ce mai am cu-adevarat?…
    Din tot ce-am strans prin foc sau ger…
    RAMANE CE AM STRANS IN CER…!!!
    O Doamne,nu lasa s-adun comoara “omului nebun”!

  14. Exact cum a spus admin in “nota noastra”:

    “Articolul e scris dintr-o perspectiva occidentala si trebuie inteles in acest sens, depasind binomul ideologic Vestul=Binele, Estul=Raul. Vestul este indeajuns de corupt si de jefuitor el insusi pentru a crede in aspectul narativ al analizei de fata.”

    Din punctul meu de vedere, este perfect valabil si pentru articolul lui Costi Rogozanu.

    Doar doua exemple de propaganda mincinoasa si manipulatoare:

    Analiza Foreign Policy – “Retele internationale de ONG-uri anticoruptie ar putea pune presiune pe fluxurile corupte din Rusia.”

    Adica la nivel international nu exista coruptie, toate lucrurile sunt bune, corecte si frumoase, “fluxurile corupte” venind din Rusia.
    In realitate insa, exista o mare coruptie si in Germania si in Franta si in Anglia, ca sa nu mai vorbim de SUA, unde nivelul de coruptie cred ca este mai mare decat Germania, Franta si Anglia, luate la un loc.

    Voxpublica/ Costi Rogozanu – “Obama citeşte scenarii glumeţe şi în rest lasă dronele şi filtrele NSA să lucreze impersonal şi democratic.”

    Cand vre-odata au actionat dronele, filtrele NSA, CIA-eul, Congresul American sau Obama in mod democratic?
    Toate aceste institutii ale SUA sunt recunoscute prntru nivelul mare de coruptie, santaj, organizare de asasinate, lovituri de stat si chiar genociduri.

    Majoritatea oamenilor de presa au ajuns cu adevarat meseriasi in arta minciunii si a manipularii. Sofismele sunt cea mai importanta si cea mai intrebuintata arma a lor.

    Dupa parerea mea de om prost, concluzia este ca occidentul s-a trezit batut cu propriile lui arme. Este inca nauc de-a binelea sau, in cazul in care exista o intelegere la nivel inalt, mimeaza doar neputiinta.

    Rusii au fost cu un pas inaintea lor si au reusit ca armele occidentalilor, corporocratia si interconectivitatea economica. sa le intoarca ca un bumerang impotriva propriei sigurante pe care se bizuiau SUA si UE.

    O tara bogata trebuie obligatoriu sa aiba o armata puternica. Iar Rusia, pe langa bogatie si armata puternica, are acum si propriile arme ale occidentului: corporocratia si interconectivitatea economica.

    Oricum ar sta lucrurile si oricine ar castiga acest “razboi”, nu va fi bine. Atat SUA/UE cat si Rusia sunt doua sisteme identice, totalitare.

  15. Sa compari influenta propagandei rusesti cu imensa masinaria de PR a euroatlanticilor mi se pare o comparatie cam nejusta din partea Foreign Policy. Hollywoodul, trusturile de presa, monopolul difuzarii atat pe net cat si in retelele de cabluri impotriva unei televiziuni (RT) online in engleza si a catorva articole pe ici pe colo. Eurovision impotriva unor fredonari nedeslusite de pe ultimul scaun din spate(Sssst!). Imaginea lui Putin a venit in urma actiunilor sale. Nu prin ce a spus. Daca ma uit la TV Putin cel mult apare ca un tip pasionat de outdoor si nici un speech. De Obama in schimb nu scapi. Afli si cum il fugarea pe Joe Biden prin Casa Alba la indemnul sotiei sale. Plus ca vizita Michellei in China a capatat statutul unei vizite oficiale la nivel de vice-presedinte cel putin. Redata ca atare in presa. Stiu si cate straturi are madam Obama in gradina Casei Albe.
    Hollywood, ONG-uri si spionaj versus spionaj si gaz(plus crime cu poloniu, otraviri cu dioxina si sinucideri asistate). A se vedea cazurile Litvinenko, Iuscenko si Berezovski.

  16. @enkidu:

    Comparatia nu se refera la cantitate, ci la calitate.

    Russia Today is one of several international channels which have challenged the United States media which previously dominated global news coverage.[40] In 2010 Walter Isaacson, Chairman of the U.S. Government’s Broadcasting Board of Governors (which runs Voice of America, Radio Free Europe, and Radio Free Asia), called for more money for the programs because, “We can’t allow ourselves to be out-communicated by our enemies,” mentioning specifically Russia Today, Iran’s Press TV and China’s China Central Television (“CCTV”) in the next sentence. He later explained he actually was referring to “enemies” in Afghanistan, not the nations he mentioned.[41] In 2011, Secretary of State Hillary Clinton stated that the United States was “losing the information war” abroad to foreign channels like Russia Today, Al Jazeera, and China Central Television[42] and that they are supplanting the Voice of America.[43][44]

    http://en.wikipedia.org/wiki/RT_(TV_network)#Development_and_expansion

    Destul de recent aparusera si date de rating si RT era cotata f bine chiar pe teritoriul SUA. Dar ceea ce face sa ridice probleme mass-mediei mainstream vestice este tocmai ideea ca se dezvolta un tronson mediatic alternativ. E ceva cu totul diferit, aproape opus, cu situatia din Razboiul Rece, cand URSS pierduse catastrofal batalia propagandistica iar media occidentala trecea drept pluralista, democratica, credibila. Acum e aproape invers – mass media occidentala trece drept hegemonica, nedemocratica, reprezentand complexele de putere occidentale, pe cand noul val contestatar se revendica pe surse mediatice ca RT si pe informatia prelucrata sau furnizata in regim independent (cu sau fara ghilimele) pe internet (ca perceptie).

  17. @ enkidu si admin

    Exact aceasta disperare transpare si din articolul lui Costi Rogozanu. Nu doar citind si impiedicandu-ne de cuvintele propriuzise, ci intelegand motivarea din spatele acestui articol – Voxpublica/ Costi Rogozanu – , devine foarte usor de deslusit disperarea autorului fata de adoptarea mass-mediei rusesti a aceleasi forme si continut ca a propagandei mass-mediei occidentale.

    Pana acum, masinaria de propaganda SUA/UE avea exclusivitate in manipularea opiniei mondiale cu privire la “cinstea”, corectitudinea”, “echitatea”, “dragostea”, “binele comun” … falsa indoctrinare cu privire la interesele si metodele institutiilor din SUA si UE.

    Dar acum, rusii sunt din nou cu un pas inaintea mass-mediei mainstream internationale. Si marea problema, asa cum a sesizat si admin, nu este cantitatea, ci calitatea acestei noi arme rusesti.

    Bineinteles ca, naruirea falsei imagini de democratie si infratire in bunastare pentru toti, a occidentului, nu se datoreaza numai propagandei mass-mediei rusesti.
    Ea se datoreaza, cred eu, faptului ca adevarul iese intotdeauna la iveala. Cateodata mai devreme, alteori mai tarziu, iar metodele prin care minciuna se naruie si, intr-un anumit mod, triumfa cat de cat adevarul, sunt de cele mai multe ori influentate de efectul de bumerang.

    Tocmai de aici vine si disperarea portavocilor pro NATO, pro SUA si pro UE, din faptul ca, o tara bogata ca Rusia, pe langa armata puternica, corporocratie si interconectivitate economica, si-a mai insusit o arma a occidentului: propaganda a “imaginii pozitive”.

  18. @ Sluga netrebnica:

    Nu ai prea nimerit. De unde atata disperare tocmai la Rogozanu? Rogozanu e din tabara stangista, foarte critica fata de complexul euro-atlantic, fara a fi insa un filo-putinist, asa cum sunt altii de acolo. Poate vrei sa zici ca la Foreign Policy, da, sa se tradeze o frustrare de acest fel, ca occidentalii nu mai sunt singurii care controleaza o astfel de propaganda.

  19. S-ar putea sa aveti dreptate, insa, din modul in care incearca sa “explice” fiecare fraza, imagine, gest si modul in care o face Costi Rogozanu …

    In majoritatea articolelor sau emisiunilor la care a participat si Costi Rogozanu, am observat aceeasi atitudine “critica” fata de complexul euro-atlantic: “Obama citeşte scenarii glumeţe şi în rest lasă dronele şi filtrele NSA să lucreze impersonal şi democratic.”

    Sofisme de genul asta, din care sa reiasa ca idee principala ca SUA si Obama actioneaza democratic? Adica are o atitudine critica, dar ridicatoare in slavi a lui Obama si SUA.

    L-am mai auzit pe Costi Rogozanu in emisiuni televizate spunand despre el insusi, ca este cunoscuta atitudinea sa critica fata de euro-atlantism … dupa care mai strecoara cateva sofisme, asa pentru diversificare.

    Seamana cu ceva de genul: stau cu fundul in doua luntrii sa vad unde imi merge mai bine.

  20. @Sluga:

    Aceea e o ironie evidenta, nu trebuie sa folosim ghilimele chiar de fiecare data, totusi. Si nu vedem de ce discutam despre persoana lui, in cazul de fata ne-a atras atentia o relatare care ni s-a parut foarte relevanta pentru subiectul pe care l-am tratat aici – asta e tot. De Rogozanu ne delimitam tocmai cand e vorba de conceptiile sale ideologic socialiste (fie si moderne), incluzand aici si anti-crestinismul. Unde suntem de acord, de regula, este tocmai in acuitatea de a depista si de a denunta miturile propagandei neocolonialiste SUA-UE.

  21. PUTIN IN SEVASTOPOL: “Cerem altor tari sa trateze cu respect dreptul nostru la justitie istorica si auto-determinare”(WE ARE ASKING OTHER COUNTRIES TO TREAT WITH RESPECT OUR RIGHT FOR HISTORICAL JUSTICE AND SELF-DETERMINATION)
    http://interfax.com/news.asp

    “Justitia istorica si auto-determinarea” sunt concepte inventate de Putin, total straine tratatelor existente si legilor internationale actuale.
    Asta pare sa fie un bun pretext pentru dezintegrarea granitelor actuale in intreaga europa.

  22. @sapiens:

    ..ca si conceptul de ‘razboi preventiv’ 🙂

  23. @doroteea

    Nu exista conceptul de ‘razboi preventiv’, ci de ‘atac preventiv’ (preventive strike). Si ai uitat de conceptul de ‘suprematie americana’ (American supremacy) si ‘secolul american’ (cu referire la secolul prezent).
    Oricum, cateva sticle de votca si un steag rosu la indemana, s-ar putea dovedi salvatoare in lunile urmatoare…

  24. @admin:

    vroiam si eu sa fiu ironica…d’oh!

    @sapiens:

    Niste sticle de votca sunt bune oricand – ne imbatam si mai uitam si noi de necazurile astea mondiale… 🙂

    E, ce sa zic – ne ciondanim degeaba la drept vorbind. Parerea mea o stii: eu vad in Putin (nu doar Rusia, ci Putin, subliniez) o tinta in mom de fata, nu un agresor. Dar o tinta desteapta si greu de ochit. Pana la urma timpul ne va arata ce si cum.

  25. @ Doroteea si Sapiens!
    (Sa-mi fie cu iertare, ca ma introduc si eu in dialogul dintre voi…)
    BA NICI “vodka ruseasca” si nici “steagul rosu” care ne aminteste de “comunismul” pe care “tovarasii” sovietici ni l-au dat pe termen indelungat NU SUNT BUNE, nici acum si nici in viitor!
    Or fi fost bune in trecut, dar AZI nu!
    In aceste vremuri nici macar imbatarea “cu APA RECE” (si mai ales cu ea…) nu este “recomandabila”, caci orice fel de “betie”, fie ca vorbim despre una reala, fie ca vorbim despre una exprimata “figurat-metaforic” (care priveste sevrajul “mintii” aflate intr-o stare de iluzie sau de incredere oarba in “ceva” ce te-ar putea ajuta la greu sau in primejdie) NU ESTE DE NICI UN FOLOS, in aceste vremuri tensionate si care “stau doar sa rabufneasca si explodeza intr-un nou conflict global, asemanator celui de-al doilea razboi mondial.
    Fiindca toate formele de “betie” de oricare gen ar fi ele, ANULEAZA atat discernamantul si veghea si capacitatea de a intelege critic si rational ADEVARUL starii de lucruri in care traim, cat si CAPACITATEA efectiva DE A REINTRA in Luciditatea si Libertatea PSIHICA pe care ti-o da doar TRAIREA IN ADEVAR!
    Din contra in aceste vremuri tensionate si “immflamate” eu cred CA FACE FOARTE BINE doar “maxima VIGILENTA” in toate si “maxima FILTRARE” a oricarei “pareri” sau “opinii” pe care altii vor sa o “primim” in mintea noastra si sa ne comportam conform “efectelor” pe care ei urmaresc sa le declanseze in noi, in mentalul nostru individual, dar si COLECTIV!
    Si de asemenea face SI MAI BINE, preocuparea de a TRAI IN LIBERTATEA pe care DOAR ADEVARUL ti-o poate da, asa cum a spus CEL CARE A FOST ADEVARUL INTRUPAT in trup de om si care a afirmat despre sine: “EGO SUM VIA, ET VERITAS ET VITA”!
    Sa fugim DE ORICE BETIE, si chiar de orice “cochetare in joaca” cu gandul de ne “imbata” ca sa mai “uitam de necazuri”…
    Si sa NE ASUMAM responsabilitatea DE A TRAI IN MAXIMA “luciditate” si “seriozitate” si maxima TREZIVIE mentala!
    Sa REFUZAM sa “flutaram” ORICE “steag” care ESTE STRAIN de “DATUL” si “IDENTITATEA” neamului nostru romanesc. Si sa ne asumam pentru viitor de a marturisi STEAGUL “neamului nostru” (si nu ma refer doar la TRCOLORUL nostru scump, care este o “icoana NATIONALA” a poporului nostru, ci ma refer si la STEAGUL “SPIRITULUI ROMANESC”, care are “pictate” pe ele “culorile” DEMNITATII si LIBERTATII si CREDINTEI in DUMNEZEU si ale DRAGOSTEI DE TARA)!
    In comparatie cu acest STEAG al neamului romanesc “steagul rosu” sau “albastru” sau de orice alta culoare, SUNT doar steaguri ale “obedientei” si “pierderii demnitatii” si “slugarniciei fata de alte neamuri” pe care LE FLUTURA in lume doar cei care a suferit in sufletullor nu numai o “apostazie duhovniceasca” de la Preceptele Evangheliei lui Hristos si ale Ortodoxiei, ci si o APOSTAZIE de la ASCULTAREA de Valorile NATIONALE ale Neammului Romanesc.
    Sa facem MARELE PAS interior (fiecare dintre noi in parte, si ce bine ar fi daca l-am face la nivel colectiv) si sa nu ne mai punem sperante desarte in cei care ne pot “ajuta”/”apara”/”salva”/”proteja”, ci sa vedem CE “PUTERI” si “resurse” proprii A AVUT acest neam in trecut si cu care a trecut prin vicisitudinile istoriei.
    Asa ca dragilor, va sugerez sa va IMBATATI de IUBIREA de neam si SA PURTATI STEAGUL “Spiritului” Neamului Romanesc, si veti vedea si smti ce DULCE este aceasta “betie” si ce frumos este acest STEG in lume!
    Amin!

  26. “colour revolution” + “nonviolent conflicts”= love (googaliti termenii sa vedeti despre ce e vorba)

  27. Pingback: Strategia lui PUTIN da roade: UCRAINA, PE CALE SA FIE FEDERALIZATA SI DEZMEMBRATA. Urmeaza MOLDOVA/ Armand Gosu: ROMANIA, “VERIGA SLABA” A CORDONULUI SANITAR. DE CE NE-AU OCOLIT “ALIATII”?/ “Cipul electoral” imprimat pe
  28. Pingback: Dan Dungaciu: VINE BIDEN DEGEABA LA BUCURESTI? Si despre JOCUL UNGARIEI cu RUSIA in COMPLICITATEA GERMANIEI/ Serghei Lavrov ne pomeneste de “bine”: TOTUL A INCEPUT la Summitul NATO din BUCURESTI/ Ungaria NU vrea TRUPE NATO in Estul Europei, Ge
  29. Pingback: ROMANIA TREBUIE SA SE DESCURCE SINGURA. Concluziile analizelor Stratfor despre ROLUL ROMANIEI in CORDONUL SANITAR anti-Rusia. Friedman: “Interventia [americana] vine mult mai tarziu, DACA VINE VREODATA” - Recomandari
  30. Pingback: DUGHIN a vizitat Romania si s-ar fi intalnit si cu “fete bisericesti”/ OMV semneaza pentru SOUTH STREAM - Recomandari
  31. Pingback: Melescanu vrea ca “RAZBOIUL HIBRID” sa intre sub incidenta Art. 5 NATO/ RUSIA AVERTIZEAZA MOLDOVA/ Se strange latul in jurul DONETKULUI/ New York Times: Rusia ar putea declansa o INCURSIUNE in Ucraina fara niciun avertisment - Recomandari
  32. Pingback: NOUA VANATOARE DE VRAJITOARE: etichetarea si discreditarea ANALIZELOR ALTERNATIVE prin asimilarea lor cu “TEORIA CONSPIRATIEI”/ In varianta romaneasca: CINE COMENTEAZA E CU PUTIN! - Recomandari
  33. Pingback: Inaintea summitului NATO. AGENDA ROMANIEI: BAZA (operationala?) la CAMPIA TURZII si PREZENTA NAVALA in MAREA NEAGRA?/ Strategia NATO – “FLEXIBILITATEA”, adica FARA TRUPE permanente in ESTUL EUROPEI/ George Friedman: ROMANIA – PRIMA
  34. Pingback: COMANDAMENT NATO IN ROMANIA SI CENTRU DE ANTRENAMENT LA MAREA NEAGRA. E de ajuns? Summitul NATO: triumfalism gaunos vs slabiciuni evidente/ “PACE” IN DONBAS? Cat de solid este armistitiul intre Ucraina si “separatisti” - Recomandar
  35. Pingback: “Nu mai avem mult timp”; “Toti sunt sub riscul de a fi trecuti pe lista neagra”. METODELE FOLOSITE DE REGIMUL PUTIN PENTRU A CONTROLA SI CENZURA VOCILE CRITICE PE INTERNET - Recomandari
  36. Pingback: PUTIN RECONFIRMAT PENTRU UN NOU MANDAT DE PRESEDINTE AL RUSIEI. Liderul rus a castigat alegerile din primul tur, cu un scor zdrobitor. CARE SUNT MOTIVELE SUSTINERII SALE DE CATRE RUSI?/ Razboi diplomatic acut intre RUSIA si MAREA BRITANIE, pornind de la c
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare