VACLAV KLAUS ACUZAT DE INALTA TRADARE. Presedintele ceh, eurosceptic, pedepsit pentru atitudinea demna fata de UNIUNEA EUROPEANA!

6-03-2013 1 minut Sublinieri

vaclavklaus

“Preşedintele la tribunal?”se întreabă Mladá fronta Dnes. Cu trei zile înainte de sfârşitul mandatului, pe 7 martie, preşedintele Václav Klaus este vizat de o plângere pentru înaltă trădare depusă la Curtea Constituţională de Senat. Este o premieră în istoria Republicii Cehe. Dacă va accepta această sesizare, Curtea Constituţională va trebui să îl judece pe preşedinte pentru a stabili dacă a încălcat sau nu Constituţia.

Iniţiată de senatori social-democraţi (din opoziţie), plângerea a fost aprobată de 38 de senatori din totalul de 68. Plângerea are ca obiect [pretext – n.n.] controversata amnistie anunţată de Klaus pe 1 ianuarie. Decizia a permis eliberarea a 7 400 de deţinuţi şi, în principal, încetarea a numeroase proceduri judiciare în cazul unor grave fapte care ţin de marea criminalitate economică şi de corupţie.

De asemenea, senatorii consideră că preşedintele a acţionat împotriva Constituţiei atunci când a întârziat ratificarea Tratatului de la Lisabona sau când a ignorat verdictul Curţii administrative supreme refuzând să numească un judecător timp de patru ani.

Chiar dacă există “argumente solide împotriva oportunităţii acuzaţiilor – Klaus poate ieşi din această situaţie ca martir, ceea ce îl poate ajuta în continuare în cariera politică -, este un lucru bun că senatorii încearcă să îl tragă la răspundere pe preşedinte”apreciază publicaţia Respekt.

Săptămânalul reaminteşte că,

în mai multe rânduri, Klaus s-a comportat ca un lider absolutist, transformând Constituţia într-un calendar din care rupea pagini. […] A tratat Constituţia într-un mod atât de arbitrar încât, în prezent, suntem nevoiţi să clarificăm anumite aspecte – spre exemplu în privinţa amnistiei sau ratificării tratatelor internaţionale”*.

La rândul său, Mladá Fronta Dnes, consideră trădarea

un exemplu al izolării în care Klaus îşi formează opiniile. […] Eroarea comisă de Václav Klaus în al doilea mandat prezidenţial este interesantă, ameninţând şi alţi politicieni: Klaus îşi formează opiniile într-o stare din ce în ce mai izolată de realitate. […] Urmează să vedem cum va face faţă succesorul său Miloš Zeman acestei ameninţări.


Categorii

1. DIVERSE, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Vaclav Klaus

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “VACLAV KLAUS ACUZAT DE INALTA TRADARE. Presedintele ceh, eurosceptic, pedepsit pentru atitudinea demna fata de UNIUNEA EUROPEANA!

 1. @ fane:

  Totusi nimeni nu e nemuritor si nu stim daca e nevoie de “baieti” ca sa scapi de nemilosul cancer.

 2. hm , frate admin , iata cat de putin batatoare la ochi este metoda asta noua . N-ai nevoie sa sabotezi vreun avion , sa plantezi vreo bomba , sa trimiti vreo trupa antitero ci pur si simplu , il “ajuti” cu vreo substanta care sa-i declanseze un cancer . Binenteles ca pentru asta ai nevoie sa atragi o persoana din anturajul respectivului , in care acesta sa aiba deplina incredere , dar “a racola” , are acelasi inteles si astazi ca si in alte timpuri . Tradatori au existat si inainte de Iuda si dupa el , iar in prezent cu atat mai mult , cu cat si perversitatea speciei umane este intr-o crestere exponentiala .

 3. ca sa nu mai vorbim , ca indiferent care ar fi adevarul , “baietii destepti” vor sti sa exploateze cazul Chavez , in relatiile cu altii . O secure in plus , deasupra capului , care poate sa cuminteasca destui amatori de senzatii … nationaliste .

 4. @ fane:

  Stim ca se poate si ca sunt in stare, dar nu ai cum sa stii daca in cazul asta a fost mana lor sau nu.

 5. Despre ce “substanta” vorbim ? E drept, cancerul este o boala foarte rara, trebuie ca i l-au provocat. Cu atat mai mult daca a spus-o chiar propaganda oficiala, sigur asa e.

 6. daca e adevarat ca a eliberat oameni suspecti de coruptie si infractiuni economice, nu e doar grav, e ciudat. Poate ca euroscepticismul lui rezida din propriile interese economice, si nu voia UE doar ca sa poata lua el totul, impreuna cu aia 7400…

 7. @ Stelian:

  Sa nu ne grabim sa judecam si sa inghitim asa de repede galustile media… Daca justitia de la ei e la fel de “dreapta” ca cea de la noi…

  Citisem intr-o stire ca foarte multi dintre cei gratiati erau persoane in varsta, aflate in anchete de ani de zile, cu procese nefinalizate. E posibil, pe de alta parte, sa i se fi intins si o capcana, caci aceste lucruri nu le face un presedinte de capul lui, ci la consilierea cuiva. In orice caz si oricum ar fi, nu a gratiat mafioti si nici retele e infractori, deci ceea ce i se face acum e pura razbunare si, de altfel, nimeni nu se fereste sa recunoasca asta. In Occident, in ciuda isteriei anti-coruptie vanduta in Rasaritul Europei, rareori sunt urmariti oamenii politici mari pentru astfel de acte, sau daca se face asta, uneori sunt lasati in pace tocmai pe considerentul ca sunt …prea mari ca sa fie tarati prin astfel de procese (vezi cazul Helmuth Kohl, corupt dovedit, unde justitia pur si simplu a renuntat sa-l mai urmareasca pentru ca era… Kohl; vezi si cazul Chirac, corupt dovedit si el, insa cu o pedeapsa simbolica). Chiar si cehii admit ca e vorba de o actiune simbolica prin care sa previna, pe viitor (vezi discutiile despre Constitutie), astfel de surprize.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare