Reactii fata de “PROTECTORATUL” LUI TOKES. V. Ponta: declaratiile sunt impotriva LEGII PENALE/ “Extremism periculos”, “militare pentru ruperea Ardealului”

31-07-2013 3 minute Sublinieri

image-2011-07-23-9523593-51-tokes-laszlo

Premierul Victor Ponta a calificat marti drept “insultatoare” si “chiar impotriva legii penale” declaratiile europarlamentarului Laszlo Tokes privind proiectul de regionalizare a Romaniei, adaugand ca seful statului ar fi trebuit sa ia pozitie in acest caz, transmite Agerpres.

Secretarul de stat in MAE George Ciamba si-a exprimat surprinderea saptamana trecuta fata de declaratiile facute de oficialii ungari in cadrul Scolii de vara de la Baile Tusnad cu privire la regionalizare, punctand ca afirmatiile acestora reprezinta o ingerinta intr-un proces democratic, legitim si suveran al Romaniei.

“Domnule ministru, multumesc MAE ca ati avut o pozitie fata de declaratiile nu doar iresponsabile, din punctul meu de vedere, si penale facute de domnul Tokes si de alti domni pe acolo. Regret ca n-avem un presedinte al Romaniei care sa-si indeplineasca atributiile constitutionale si sa ia pozitie atunci cand sunt atacate integritatea teritoriala si independenta statului roman. Va rog sa o faceti dumneavoastra. Presedintele tarii are alta ocupatie in aceasta perioada, va rog sa luati pozitie oficiala, sa informati institutiile europene atunci cand europarlamentari sau oficiali ai altui stat fac declaratii si propun lucruri impotriva intereselor noastre nationale si europene”, a punctat Victor Ponta, la inceputul sedintei de guvern.

El i-a cerut, intr-un mod ironic, ministrului de Externe, Titus Corlatean, sa-l “suplineasca” pe presedintele Traian Basescu, criticand lipsa de reactie a sefului statului.

“Daca aveam un presedinte, asta trebuia sa faca presedintele. Neavand presedinte al Romaniei, va rog sa-l supliniti dvs. Si vreau sa o spun public, din punctul meu de vedere, declaratiile lui Tokes si ale celorlalti sunt nu doar insultatoare, ci chiar sunt impotriva legii penale si poate ca la un moment dat, nu noi, dar Justitia va vedea daca asemenea lucruri se pot intampla intr-o tara care se respecta si intr-o tara europeana”, a adaugat Ponta.

Europarlamentarul Tokes Laszlo a comparat, sambata trecuta, regionalizarea Romaniei cu un “genocid anemic” si a sustinut ca Baile Tusnad este o localitate autonoma, situata in Tinutul Secuiesc autonom. El a spus ca, in problema autonomiei si a regionalizarii, se duce o lupta contra cronometru si i-a indemnat pe cei prezenti sa participe la manifestatiile impotriva proiectului Guvernului de regionalizare.

De asemenea, Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, sa creeze un sistem de cooperare nationala in asa fel incat sa ofere “protectorat” Transilvaniei, asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud.

Si secretarul de stat in Ministerul de Externe de la Budapesta Nemeth Zsolt a declarat, saptamana trecuta, ca problematica minoritatii maghiare din Romania este una care priveste democratia si statul de drept si ca Guvernul ungar va sprijini doleantele maghiarilor din Transilvania, asa cum este obligat prin Constitutie.

Solicitarea adresată de Laszlo Tokes premierului ungar Viktor Orban, de a institui un „protectorat“ asupra Transilvaniei, este o „obrăznicie“, susţin analiştii consultaţi de „Adevărul.

Europarlamentarul Laszlo Tokes a profitat, sâmbătă, de prezenţa premierului ungar Viktor Orban la lucrările Universităţii de vară „Balvanyios“, de la Băile Tuşnad, pentru a-i cere, ca împreună cu guvernul pe care îl conduce, să găsească soluţii pentru a asigura „protectoratul“ Transilvaniei. „Trebuie să vedem ce preţ plătim pentru această unitate (unitatea maghiarilor – n. r.). Îl rugăm pe premierul Viktor Orban şi Guvernul condus de el să construiască un sistem de cooperare naţională, în aşa fel încât să oferiţi protectorat Transilvaniei, cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud“, a fost solicitarea expresă a europarlamentarului către Viktor Orban.

„UN DINOZAUR CARE VORBEŞTE DIN GROTĂ“

Istoricul Stelian Tănase a declarat pentru „Adevărul“ că Laszlo Tokes bate câmpii, caracterizându-l totodată un „un dinozaur“ izolat politic cu un discurs de un extremism periculos. „Numai când aud cuvântul protectorat mi se face pielea găină. Are o voce singulară şi bate câmpii. Laszlo Tokes este un dinozaur izolat din punct de vedere politic, care vorbeşte din grotă şi care nu înţelege ce se întâmplă în Europa. Greşim că-i dăm importanţă. Ce doreşte el? România să fie ca Iugoslavia în anii ‘90?“, a argumentat Stelian Tănase. Istoricul a mai atras atenţia şi asupra faptului că europarlamentarul are un monolog pe care nici UDMR şi nici comunitatea maghiară nu-l înţeleg. „Este de un extremism periculos. Ce a spus el acum nu are nicio perspectivă în termeni practici“, a conchis istoricul.

„MILITEAZĂ PENTRU RUPEREA ARDEALULUI“

Istoricul Manuel Stănescu împărtăşeşte punctul de vedere al lui Stelian Tănase în ceea ce priveşte gravitatea declaraţiei. În plus, Stănescu opinează că, prin această declaraţie, Laszlo Tokes militează deschis pentru ruperea Ardealului de România.  „Declaraţia în sine nu ascunde doar dorinţa de autonomie, ci o autonomie legată de o anumită legare a Transilvaniei de Ungaria. Acesta este genul de protectorat pe care şi-l doreşte domnul Tokes? Declaraţia mi se pare extrem de gravă“, este de părere Stănescu.

„CONTINUĂ DISPUTELE DINTRE TOKES ŞI UDMR“

Europarlamentarul Cristian Preda, care face parte din aceeaşi familie politică cu Laszlo Tokes, adică Partidul Popular European (PPE), vede în solicitarea colegului său din Parlamentul European un nou atac la adresa foştilor săi colegi din UDMR.  „Este o declaraţie fără cap şi coadă. Nu are semnificaţie politică. Nu se înţelege ce doreşte domnul Tokes pentru că nu există o asemenea formulă în limbajul politic: protectoratul unei regiuni asigurat de un guvern străin este un nonsens. Ce e de remarcat este faptul că această afirmaţie face parte din arsenalul de declaraţii din războiul dintre Laszlo Tokes şi UDMR. Asta e de fapt semnificativ (oare asta?! – n.n.): continuă, de fapt, disputele dintre Tokes şi UDMR“, a comentat Cristian Preda pentru „Adevărul“.  Tot sâmbătă, Laszlo Tokes a mai lansat un atac extrem de dur la adresa  UDMR. „UDMR, din păcate, reprezintă o mafie politică. A furat sume importante de bani. Cu aceşti oameni nu putem colabora, trebuie să căutăm oameni care nu  şi-au erodat credibilitatea“, a spus Laszlo Tokes.

„DIN PUNCT DE VEDERE POLITIC: O TÂMPENIE“

Analistul politic Sever Voinescu este de părere că, din punct de vedere istoric, solicitarea lui Laszlo Tokes este „o obrăznicie“, iar din punct de vedere politic „o tâmpenie“.  În plus, Voinescu nu crede că o astfel de afirmaţie, făcută de un politican recunoscut pentru declaraţiile sale dure, va produce vreun efect. „Astea sunt câteva dintre exerciţiile pe care acea parte a minorităţii maghiare care îşi imaginează că trăieşte în secolul al XIX-lea le face de cel puţin două ori pe an: la şcoala de vară şi prin septembrie, când serbează ziua maghiarilor de pretutindeni“, a conchis Voinescu. ;

„PROTECTORATUL“ ÎN ISTORIE

Istoricul Manuel Stănescu aminteşte că în istorie au mai existat „protectorate“, însă a subliniat că este extrem de riscant să mulăm situaţia de acum pe ceea ce s-a petrecut în trecut. „Germania nazistă instituise în Polonia ocupată un protectorat. De asemenea, tot Germania nazistă a instituit un protectorat în Moravia. Mă gândesc dacă domnul Tokes se gândea la genul acesta de protectorat. În UE nu există asemenea exemple“, a conchis Stănescu.


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Stelian Tanase, Tradatori si lichele, Ungaria

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “Reactii fata de “PROTECTORATUL” LUI TOKES. V. Ponta: declaratiile sunt impotriva LEGII PENALE/ “Extremism periculos”, “militare pentru ruperea Ardealului”

 1. Nea Ponta,intr-o tara normala organele justitiei se autosesizeaza pentru declaratiile lui Tokes.

  Chiar astept ca justitia din Romania sa declanseze procedurile penale impotriva lui Tokes.

  Dle Ponta,cam cat timp trebuie sa asteptam ca justitia din Romania sa-si faca treaba?

 2. Lui Laszlo Tokes TREBUIE SA-I FIE RETRASA CETATENIA, pentru toate DESERVICIILE pe care le-a adus si le aduce in continuare imaginii Romaniei si intereselor Romaniei!
  Si nu numai lui ci si TUTUROR membrilor Partidului maghiar pe care el il conduce in tara asta…

  Un astfel de om si acolitii sai, care NU RESPECTA valorile statului in care traiesc NU MAI MERITA sa aiba calitatea “NOBILA” de cetateni al statului roman!
  SUNT NEDEMNI sa aiba o astfel de calitate!

  Art.24 din Leg.21/1991, a cetateniei romane, prevede in alin.(1), lit.a) ca>
  Cetatenia romana se poate retrage persoanei care:
  a) aflata in strainatate, savarseste fapte deosebit de grave prin care vatama interesele statului roman sau lezeaza prestigiul Romaniei;

  Pai de cand este parlamentar european Laszlo Tokes NU A FACUT ALTCEVA decat SA VATAME intersele statului roman si SA LEZEZE PRESTIGIUL Romaniei!

  Corneliu Vadim Tudor l-a ATACAT mereu in Parlamentul European si a incercat sa arate celor din acest parlament CINE ESTE CU ADEVARAT acest Laszlo Tokes si ca el NU REPREZINTA in Parlamentul European interesele si vointa CETATENILOR romani care l-au ales…si a Romaniei!
  Lupta lui Vadim impotriva lui Tokes in Parlamentul UE a avut pana la urma un efect cat de cat concret, intrucat parlamentarii britanici AU AJUNS sa se intrebe de mai multe ori si sa se dumireasca daca atunci cand Laszlo Tokes ia cuvantul la Tribuna Parlamentului UE, el vorbeste ca reprezentant al Romaniei sau al UNGARIEI?

  Despre NECESITTAEA RETRAGERII CETATENIEI acestui om s-a seziat pana si SIE…

  http://www.antena3.ro/politica/mihaita-calimente-propune-retragerea-cetateniei-romane-pentru-tokes-223063.html

 3. http://jurnalul.ro/stiri/observator/orban-basescu-koabitarea-care-naste-la-balvanios-monstrul-protektoratului-648879.html

  Marşul lui Viktor Orban şi “greutatea” geopolitică a Ungariei
  de
  Csaba Asztalos

  P.S.– aspectul cel mai îngrijorător al evenimentului a fost entuziasmul şi adularea cu care auditoriul a primit, recepţionat mesajul premierului Viktor Orban. Lipsa spiritului critic constructiv al participanţilor poate fi un semn al gradului de importare a doctrinei Orban în rândul comunităţii maghiare din România.

  E bine ca se sesizeaza, mult prea tarziu, si unul ca Csaba (seful CNCD). Insa e rau ca nu isi pune problema cum s-a ajuns aici… Si cum sa nu se ajunga, cand CNCD si cei de-un cuget cu ei au stat cu lupa pe “majoritatea” romana, vanand orice fleac, si au tolerat indoctrinarea comunitatii maghiare din Romania cu orbanism? Ca o indoctrinare nu se face in doua trei zile, ea cere niste vectori de propagare, niste cadre favorabile. Nu ar fi mai bine sa-si dea demisia de onoare asemenea sefi care au lasat lupii sa intre in stana?

 4. “Corneliu Vadim Tudor l-a ATACAT mereu in Parlamentul European”…in fine inteleg

 5. Acuma… cum să-l tragă de urechi pe „tătucu” care ne-a adus rinvoluția. Se poate? Cam greu!

 6. Pingback: Seful extremistilor maghiari participa la tabara de vara JOBBIK de la GHEORGHENI. Reprezentantii secesionismului european isi dau mana cu neofascistii revizionisti - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare