Reala mostenire negativa a “regimului Basescu”: POLITICA DEZASTRELOR SI A DISCORDIEI SOCIALE

9-09-2014 3 minute Sublinieri

pumnul in gura

Afirmatiile usuratice ale premierului Ponta despre cat de asemanator este regimul Basescu cu regimul nazist au starnit o furtuna mediatica. Din pacate, acest lucru contribuie foarte mult la a oculta o discutie absolut necesara despre mostenirea nociva pe care o lasa, in sufletele noastre, numitul regim Basescu. Doua editoriale recente, care se inscriu in linia propriilor noastre observatii. ne reamintesc in ce ar consta aceste rele.

[…] După o expresie a lui Naomi Klein, asta e politica dezastrelor”, pentru că politicienii din România altfel nu știu să ne conducă și să ne motiveze, decît prin frică și înrăindu-ne unii împotriva celorlalți.

De fapt, necazul mi se pare fix ăsta: România a fost trasă într-un permanent război al taberelor, în care defilează umbre ca-n teatrul oriental, siluete și gesturi aproape fără relevanță în viața reală!

Povestea asta n-are legătură nici cu normalitatea dezbaterii dintre partide și nici cu interesul cetățenilor. E o istorie despre ură și despre cucerirea puterii. Ca și cum democrația s-ar reduce la electocrație, la a cîștiga referendumuri sau alegerile, și nu la ceea ce faci după  ce cîștigi alegerile! Cînd a lăudat la scară mare mentalitatea asta, lui Traian Băsescu  nu i-a păsat unde vor ajunge lucrurile.  Uite unde au ajuns!

Cînd tu, președinte de țară, definești, pe șleau, un politician adevărat ca fiind ăla care poate să atragă mai mult atenția asupra lui, transformi totul în showbiz. Nu contează cine face ceva, ci cine defilează pe podium! […]/ integral pe tolo.ro

Scrisoarea viralizată a unei tinere din clasa mijlocie, Vio Mihaela Grădinaru, către premierul Victor Ponta este dovada eficienţei politicii urii practicate de Traian Băsescu. Ura grupului oamenilor care se definesc drept „cinstiţi, educaţi şi harnici din ţara asta” împotriva celor stigmatizaţi ca asistaţi social, beneficiari de pomeni electorale şi analfabeţi, acuzaţi că ar fi privilegiaţi prin comparaţie cu cei care merită.

Ura celor care au împotriva celor care nu au dar sunt învinovăţiţi pentru frustrarea celor care ar merita să aibă mai mult am văzut-o exprimată la alegerile pentru Parlamentul European în chemarea la vot a primei clase pentru a contrabalansa votul săracilor analfabeţi sau al pensionarilor. Un semnal de alarmă ar trebui să fie, pentru orice fiinţă umană responsabilă, violenţa implicită împotriva săracilor pe care o conţin propunerile de vot cenzitar promovate de guru Moise Guran prin apelul adresat celor care primesc prestaţii sociale să-şi cedeze dreptul la vot şi mai recent de ziarul Gândul prin întrebarea  inoportună în context „Aţi fi de acord să voteze doar cei care au luat bacalaureatul?”.  În imaginarul clasei mijlocii Traian Băsescu a impregnat imaginea omului gras care nu este cel bogat, ci săracul care trăieşte pe spinarea oamenilor cinstiţi, harnici şi educaţi din mediul privat, adică ”omul slab”.

Băsescu a inversat piramida, spre deosebire de Ion Iliescu care a cultivat ura celor care nu au împotriva celor care n-au mâncat salam cu soia, ură ce a împins la violenţele intergrupuri de la începutul anilor 90 ce au culminat cu mineriada din iunie. Cu priceperea înaintaşului său care a învăţat ingineria socială la Moscova, Traian Băsescu a politizat nemulţumirea clasei mijlocii ce crede că i se cuvine mai mult pentru că-şi plăteşte taxele şi impozitele. Nu întâmplător şeful statului a utilizat discursul urii în timpul crizei economice, în momentul vârfului de recesiune. Psihologii care au studiat formarea prejudecăţilor şi fenomenul ţapului ispăşitor – care în forma sa extremă este genocidar -dovedesc că vremurile dificile cresc nevoia pentru securitate şi stimă de sine, nevoia de a crede că viaţa este previzibilă şi controlabilă şi cea de speranţă pentru viitor. Identificarea ţapului ispăşitor, în acest caz “asistaţii sociali”, răspunde nevoilor  pentru stimă şi apartenenţă a grupului care se afirmă drept superior. Prejudecăţile se acutizează în condiţii de “deprivare relativă” a unui grup social care se simte nedreptăţit în raport cu un alt grup. 

Scrisoarea tinerei Vio Mihaela Grădinaru este chiar un exemplu de manual pentru fenomenul ţapului ispăşitor. Musteşte de prejudecată invidioasă faţă de cei cărora li s-au şters datorii pe care nu le puteau plăti, unele produse de greşelile funcţionarilor, ce au împins câţiva oameni spre suicid: “Când am ajuns acasă am găsit factura de electricitate. Te rog să mă amnistiezi şi pe mine luna asta că m-aş mai duce un week-end la mare”. Tânara nu are empatie decât pentru cei din grupul din care face parte, nedreptăţit, de oameni care lucrează în privat şi pe cale de consecinţă sunt cinstiţi şi oneşti, se subînţelege că spre deosebire de ceilalţi, bugetari, asistaţi sociali, BOR. În scrisoare prestaţiile sociale, straniu nu şi ajutorul pentru însoţitorii persoanelor cu handicap, sunt asimilate favorurilor făcute nu grupului care merită al celor “cinstiţi, educaţi şi harnici din ţara asta” ci “idioţilor utili, monştrilor” pe care i-ar crea sistemul de educaţie al administraţiei Ponta, punând în pericol  viitorul grupului. În acest punct scrisoarea aminteşte de pseudospeciaţie, un fenomen social malign care face ca un grup social să perceapă un alt grup ca inferior, chiar non-uman. Într-un alt context, să zicem cel de-al doilea război mondial, identificarea unei alte fiinţe umane ca fiind un monstru a dus la crimă.  

Traian Băsescu ne lasă moştenire o societate divizată şi un ţapul ispăşitor, grupul “bugetarilor şi asistaţilor social”, un grup numai bun de sacrificat simbolic, aşa cum cere şi scrisoarea lui Vio Mihaela Grădinaru.  Înspăimântător este că extremismul acestui text este împărtăşit de foarte mulţi, unii induşi poate în eroare de numele destinatarului scrisorii, Victor Ponta. Or scrisoarea nu este atât anti-Ponta cât un exerciţiu de resentiment împotriva săracilor. Societatea culege roadele celor zece ani de administraţie Băsescu, ce nu pot fi altele decât ce a semănat acesta: ura şi violenţa.  


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “Reala mostenire negativa a “regimului Basescu”: POLITICA DEZASTRELOR SI A DISCORDIEI SOCIALE

 1. Se observa si in comentarii:

  ” Vanatorul/d.c. Vanatorul/d.c. 260 fani 2 2 acum 2 zile

  Ha..ha..ha..! Doamna Lupea, sa stiti ca va inteleg invidia..! Vine o tanara anonima si reuseste intr-un singur text sa spuna mai multe adevaruri decat ati spus dvs in intraga cariera de..jurnalist..! Si o face cn un talent, demn de invidiat ,(dupa cum se observa din felu in care o ‘Infierati”)..! Bravo ei..! O tanara curajoasa, care stie ce vrea de la viata si care nu se lasa “dusa cu presul” de hau-haurile propagandistice ale unor ziaristi de doi bani constiinta si talent..!

  81 like-uri

  I-a auziti : “Tânara nu are empatie decât pentru cei din grupul din care face parte, nedreptăţit, de oameni care lucrează în privat şi pe cale de consecinţă sunt cinstiţi şi oneşti, se subînţelege că spre deosebire de ceilalţi, bugetari, asistaţi sociali, BOR.” S-avem padon stimata doamna jurnalista Lupea, da’ asa si si trebuie..! Cei din privat duc in carca lor garbovita de munca si biruri pe toti netotii, pe toti parazitii si pe toate lichelele, carora mataluta le plangi de mila, cu lacrimi de crocodil..!

  70 like-uri “

 2. Asist la un fenomen de invrajbire a oamenilor impotriva oamenilor, care nu se petrece doar in tara noastra. As putea sa fac divagatii savante despre noua (dez)Ordine Mondiala sau despre lupta pentru putere intre grupuri de interese oculte care nu au nimic sfant (dar despre asta este scris si in Biblie, si ma refer la imparatiile lumii cu care a fost ispitit a treia oara Iisus de catre Satana) dar altceva este mult mai grav: oamenii accepta prea cu usurinta minciunile astea care ne otravesc sufletele. Nu mai exista curajul sau vointa de a demasca aceste aberatii, de a lupta crestineste impotriva urii care ne cotropeste lumea. Ne indepartam inspaimantator de repede de Dumnezeul adevarat, iar puterea Satanei asupra lumii creste si va fi atata durere si deznadejde incat ne vom dori sa nu ne fi nascut. As vrea sa ma insel si peste ani sa mi spuna ca am batut campii si bucuros as recunoate ca am exagerat.
  Dumnezeu sa ne intareasca!

 3. @ cineva
  Doamne ajuta!

 4. cineva, nu este un vis ci este realitatea

 5. Pingback: PROPAGANDA STATULUI ASISTENTIAL SI A NEMUNCII LA ROMÂNI. Soldatii neoliberalismului vor eliminarea venitului minim garantat - Recomandari
 6. Pingback: “Satul puturosilor”, campania impotriva SALARIULUI MINIM pe economie si OBEDIENTA ACCEPTABILA sau cand e “OK” sa fi sluga: cand seful e MANAGER - Recomandari
 7. Pingback: BASESCU SI ȚARA - Recomandari
 8. Pingback: MODELUL NEOLIBERAL DE “DEZVOLTARE”: SARACI PENTRU PROFITUL ALTORA. Logica antisociala a “tehnocratei” de la Finante si refuzul cresterii salariului minim. DATE STATISTICE: PESTE 5 MILIOANE ROMÂNI SARACI OFICIAL | Cuvântul Ortodox
 9. Pingback: ANCA DRAGU, sinistra finantelor FMI in România NE VREA SCLAVI PE PLANTATIE: Românii sa ia exemplu de la indieni, chinezi sau africani, care muncesc ”pe doi lei”. MODELUL NEOLIBERAL DE “DEZVOLTARE”: SARACI PENTRU PROFITUL ALTORA. Logica a
 10. Pingback: ILIE SERBANESCU despre decizia guvernului “tehnocrat” de a ingheta salariul minim: ROMANII TREBUIE UMILITI. E GUVERNUL CAPITALULUI STRAIN (Video)/ Vicepremierul Vasile Dancu ne promite “MASURI NEPOPULARE”/ CAPITALUL STRAIN scoate R
 11. Pingback: Tinerete, tinerete… FASCISMUL SOCIAL ANTI-BATRANI SI ANTI-SARACI, REVITALIZAT DE CONTROVERSA EVACUARII ANTENELOR | Cuvântul Ortodox
 12. Pingback: SARACANI (DE FITE?). 86% din salariile românilor sunt SUB NIVELUL CELUI MEDIU/ Despre ”PUTORILE CARE NU MUNCESC” (Starea Natiei – Dragos Patraru) | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare