REFERENDUMUL din 6-7 octombrie – exercitiu de suveranitate. AVERTISMENTE, DURERI, MARTURII PUTERNICE/ Cuvantul rascolitor al PARINTELUI MIHAIL MILEA: “A început războiul! Și e război mare. Război pe viaţă!”/ UCENICUL PARINTELUI ARSENIE BOCA, Parintele Ghelasie Tepes: “O sa strig cat pot eu la Sfantul Mormant ca Mantuitorul si Maica Domnului sa nu lase neamul romanesc de batjocura patimilor”/ Pr. SAVATIE BASTOVOI: “Lupta e contra lui Hristos, contra părinților și a fraților noștri”

5-10-2018 14 minute Sublinieri

„Va veni vremea să dorim să dăm răspunsul nostru, dar nu ne va mai întreba nimeni”

Emisiunea “Vestea cea bună” Cum își pierde România suveranitatea? – 2 oct. 2018.
Cu: Pr. Cezar Axinte şi Prof. Mihail Chircor.

***

Romania libera:

Ne vom lua suveranitatea înapoi? Totul despre referendum

[…]

Spiritul Constituției arată că Referendumul a fost gândit de către legiuitor ca un ultimul cuvânt care aparține poporului, cetățenilor. În chestiunile fundamentale și în conflictele grave dintre puterile statului, decizia finală o ia cetățeanul. De aceea, revizuirea Constituției și aprobarea demiterii președintelui României sunt decizii care sunt luate de popor și devin obligatorii dacă îndeplinesc criteriul de validare al participării.

Referendumul este un instrument esențial pentru legitimitatea democrațiilor moderne reprezentative. Organizate pe principiul mandatării, care nu este imperativă, democrațiile moderne liberale au la bază ideea de reprezentare: voința poporului se manifestă prin Parlament, adică se manifestă indirect, prin intermediari. Referendumul este singurul instrument disponibil prin care poporul poate participa direct la luarea deciziilor importante pentru viața socială. Într-o eră în care tot mai multe decizii care influențează viața noastră de zi cu zi sunt transferate în sfere și structuri care nu pot fi trase la răspundere de popor, cum ar fi sferele experților, comisiilor specializate, structurilor mai mult sau mai puțin transparente, orice ocazie prin care puterea de decizie revine la popor este mai mult decât binevenită.

Opinia noastră este că acest exercițiu democratic poate fi o bună oportunitate pentru poporul român de întărire a loialității față de propriul stat și față de status-quo-ul actual (apartenența față de UE, parteneriate strategice etc.). Poate fi, de asemenea, un precedent prin care cuvântul societății civile autentice, pornite de la firul ierbii, se face auzit și produce efecte. Mai direct spus, nu se poate guverna, în ceea ce privește chestiunile de identitate și de siguranță națională, peste capul cetățenilor români, ci doar cu acordul lor explicit. Pentru că suveranitatea națională aparține în ultimă instanță poporului, nu ONG-urilor stipendiate de filantropi stângiști, nici structurilor de putere nelegitimate de vot.

***

Constantin Cristian Scorpie

E razboiul in toi si nimeni nu vede si nu intelege. In ultima clipa s-au sesizat toti pustnicii, calugarii de la Athos, tot clerul, calugarii si maicutele din Basarabia si Bucovina lui Stefan cel Mare, se ridica stramosii alaturi de fiii lor! Toti cer sa voteze la acest referendum la care ingerii cei mari ne vor considera votul ca pe o marturisire de credinta.

Se misca tara, se aduna oamenii credinciosi si romanii devin in sfarsit solidari. Avem aici marturia parintelui Mihail Milea, preot prof. Dr, un erudit si profesor la Seminarul din Buzau, un suflet ales, un inger care are in ingrijire sute de batrani si copii abandonati. In anii 97 cand soldatii romani din Afganistan se confruntau cu cele mai mari incercari, parintele intr-o initiativa proprie a incarcat un container cu ajutoare si a plecat spre soldatii nostri sa le ofere mangaiere si sprijin sufletesc de sarbatori. Acest om a fost prin Athos si Basarabia de curand si a venit cu vesti:

În fiecare biserică, în fiecare sanctuar cuvântul lui Hristos s-a auzit astăzi, fraţii mei, este clopotul ce bate atât de tare. E semn de război! Este cel mai mare război pe care îl duce poporul român pentru că războiul este împotriva familiei. Ce este familia? Este ţara, dragii mei!

Zilele acestea, săptămîna trecută, am fost în ţară şi dincolo de Prut, am trecut pe la mănăstiri, pentru prima dată în istorie, dragii mei, toţi călugării, toate maicile vor ieşi la vot! Este vot de credinţă, este vot de mărturisire, este vot de neam românesc. Nu este nimic politic în acest referendum, dragii mei, cum se duce în eroare neamul acesta prin toată mass-media, care nu sprijină familia, sunt duşmanii ţării! Politicienii care nu sprijină familia sunt duşmanii ţării. E timpul şi momentul din urmă, să ne trezim, să ne apărăm familia, să ne apărăm copiii noştri, nepoţii noştri.

Dragii mei, dacă nu mergem, vă dau în scris, în 20 de ani, instituţia numită “bunici”, “bunei” ca la noi în Basarabia, va dispărea! Nu mai există bunici, nu mai există copii şi ne văităm toată ziua că n-avem oameni să ne lucreze, că vin străinii peste noi, că nu mai are cine să aibă grijă de bătrânii noştri şi îi dăm pe mâna străinilor, că noi nu mai avem grijă de ai noştri. Ne rămân şcolile goale, nu mai are cine păzi ţara aceasta, nu mai avem oaste, nu mai avem lucrători, nu mai avem nimic în ţara aceasta. Acesta este referendumul, salvarea neamului nostru românesc!

De aceea, dragii mei, vă îndemnăm frăţeşte, părinteşte, pe toţi să înţelegeţi:

A început războiul! şi e război mare. Război pe viaţă! dragii mei, se vor ridica morţii şi vor zice: Ce aţi făcut pentru noi, cei de acum 100 de ani? care au luptat pe front, şi-au lăsat familia, părinţii, pentru ce? să-şi păzească şi să apere familia şi copiii, şi noi, astăzi, la 100 de ani, nu ieşim la acest referendum care n-are nimic de-a face cu politica! Asta să ne fie în minte şi în suflet, dragii mei, marele adevăr acesta este: este un referendum pentru credinţa ortodoxă.

14 ţări din Europa, din această uniune europeană, au zis „DA” familiei, şi sunt de alte religii, iar noi, românii, care ne lăudăm cu această veche credinţă, stăm indiferenţi şi pasivi şi ne duce mass-media cu atâta dezinformare: „Nu vă duceţi, nu ieşiţi la vot, pentru că este vot politic”. Nu este vot politic! ci este mărturisire de credinţă, de sfinţenie, la care să ne angajăm, dragii mei, aceasta este mare responsabilitate.

100 de ani au trecut de atunci peste eroii noştri, şi mulţi poate n-au nici cruce; eu vin din Basarabia şi acolo am întâlnit eroi români care au murit pe front ca să salveze Basarabia, pământ românesc, şi stau şi acum în groapă comună, peste care a fost islaz de vite, şi atâtea morminte de eroi; se ridică eroii aceştia, morţii aceştia, vii cu sufletul, şi ne vor bate obrazul: Ce-am făcut noi? Tăcere? Indiferenţă? Pasivitate?

De aceea, dragii mei, dacă ies călugării la vot e mare semn. Călugării din Athos, de la Prodromul românesc au cerut şi ei să voteze la Consulatul Greciei. Dacă toate consulatele intră în alertă maximă, noi, acasă, ce facem, dragii mei?

De aceea, sfătuiţi-vă copiii, nepoţii dumneavoastră, rudele dumneavoastră, neamurile dumneavoastră, pe cei din bloc, treziţi-i, dragii mei, că este ceasul din urmă! Pierdem lucrul acesta, am pierdut Centenarul, am pierdut valoarea cea mai de preţ a nemului românesc şi a lui Dumnezeu care a făcut prima instituţie din lume, a creat familia: şi bărbat şi femeie, şi l-a numit Adam şi a numit-o Eva, şi lor le-a zis: “Binecuvântaţi să fiţi, creşteţi şi vă înmulţiţi şi stăpâniţi pământul” lui Dumnezeu! Şi dacă avem familie, viaţa e pe pământ. Nu avem familie, bărbat şi femeie, sfârşitul lumii vine. Dar cum vine, dragii mei, ca la Sodoma şi Gomora, cu foc şi pucioasă! Doamne, fereşte!

Dragii mei, eu am mare nădejde că poporul român, în aceste ultime zile, se va trezi, dragii mei! E atâta ură, vrăjmăşie împotriva acestui referendum, dovadă că nu dau voie nici la bannere. La toate referendumurile, la toate organizările de voturi, că sunt parlamentare, că sunt de preşedinte, se pun afişe peste tot! Toate gardurile, peste tot se pun bannere – e foarte bine să facem publicitate, iar când e vorba de poporul român, de salvarea neamului român ni se interzice a pune bannere, a pune la vedere, mass-media nu ne ajută, dragii mei, dar ne ajută Dumnezeu! vă spun aşa şi ziceţi toţi: Mare este Dumnezeu, nu ne lasă Dumnezeu!

Dragii mei, săptămâna aceasta să fie o săptămână de post, de post şi rugăciune, dragii mei, să plângem şi dacă vom plânge şi ne vom ruga pentru această cauză sfântă, nu ne lasă Maica Domnului, nu ne lasă sfinţii români, nu ne lasă Hristos, care a murit pe Cruce pentru lumea aceasta. De aceea, dragii mei, vă rugăm să puneţi la inimă acest îndemn al Bisericii Ortodoxe Române de aici şi de pretutindeni, ca să mergem să spunem “DA”. Unde scrie acolo “DA”, acolo să zicem “DA” şi noi, să ne închinăm şi să spunem: Doamne, salvează poporul român! Amin.

Mare este Dumnezeu!

Amin.

Marculescu Clara-Victoria

“Va veni vremea să dorim să să ne ridicăm pentru a da răspunsul nostru, dar nu ne va mai întreba nimeni.

Când turcii i-au cerut să renunțe la credința strămoșască și să devină păgân, Constantin Brâncoveanu și-a pus capul pe un butuc, în Constantinopolul îndepărtat. Așa a înțeles el să apere credința neamului românesc, să-și salveze sufletul și să devină reper peste veacuri.

Câți dintre noi am reuși, astăzi, să facem la fel? Era Domnul Țării Românești. Și ar fi putut avea lumea la picioare dacă ar fi vrut să-și trădeze neamul și să renunțe la tradiția creștină. ”Am pierdut totul pe acest pământ (a spus celor patru copii ai săi). Să nu ne pierdem și sufletul”. Și a preferat să moară martir, decât să trădeze credința părinților săi.

Iar noi ne smiorcăim și ne lamentăm căutând argumente și răspunsuri în lumi necreștine. Ne e greu să facem câțiva pași pentru a da împreună o sentință firească de apărare a familiei.

Comparăm autostrăzile din Danemarca ori din Olanda, cu icoana lăsată de părinții noștri în casa părintească. Comparăm luxul și bunăstarea din Suedia cu tradițiile populare lăsate de străbunicii noștri. Comparăm abundența bogățiilor de pe masa occidentalilor cu pâinea frântă în mâinile bunicilor care ne-au crescut. Comparăm ”civilizația” țărilor străine cu liniștea spirituală a acestui tărâm.

Da, suntem în cumpănă.

Uităm că unele dintre statele la care râvnim au transformat bisericile în discoteci. Ori nu vrem să vedem. Sau nu ne interesează. Suntem orbiți de luciul de fațadă al marilor puteri și nu ne amintim de vorbele părinților noștri, de icoana din casă, de mamă ori de tată.

Nimeni nu vrea să conteste adevăratele valori ale Occidentului. Așa cum nimeni nu ar trebui să calce puținele valori ale neamului românesc ce ne-au fost lăsate moștenire. E adevărat. Noi nu am învățat încă să luăm doar ce e bun de la ceilalți. Sau nu suntem capabili. De 28 de ani alergăm să luăm degrabă ce e rău. Și nu găsim măcar înțelepciunea să ne păstrăm puținele daruri divine pe care le avem aici.

Sunt mâhnit că oameni de valoare, la care țin, promovează cu atâta înverșunare sintagma ”să stăm acasă”, acum când e vremea să luptăm. Nu le port supărare, dar am datoria de a le spune ce simt. Sunt mâhnit să văd că oameni cu studii înalte compară legea Codului Civil pe care o poate schimba un oarecare Parlament în cinci minute, așa… ”noaptea ca hoții”, cu legea fundamentală a unui stat, Constituția, pe care o poate schimba doar poporul român, prin referendum.

Va veni vremea să ne dorim să ieșim și să ne ridicăm din patul durerii, pentru o cauză nobilă, și nu vom mai avea putere. Va veni vremea să dorim să dăm răspunsul nostru, dar nu ne va mai întreba nimeni. Va veni vremea în care, neputincioși, ne vom ruga cu lacrimi pentru binele copiilor noștri și vom implora ajutorul divin. Și vom spune: Doamne, fac tot ce îmi ceri! Și vom vrea să fi făcut. Și vom vrea să ne audă. Va veni vremea când vom regreta că ne-am rupt din rădăcina neamului nostru, că nu ținem seama de îndemnul părinților noștri. 

Dacă ne e dor de părinți sau de bunici, și dacă ținem la ei, ar trebui să-i întrebăm ce-ar face ei dacă ar trăi pe pământ. Seara, când punem capul pe pernă, ar trebui să-i întrebăm. Atunci suntem doar noi, cu ei. Fără televizor, fără tabletă ori telefon, fără lecțiile predate de mai marii Europei. Doar noi și rădăcinile noastre.

Eu cred că o să ne răspundă cumva, de acolo, de sus. Ori din inima noastră, ori din colțul ochilor noștri, ori din sufletul pe care ni l-au dăruit, ori din propria conștiință. Și dacă nici argumentele acestea nu sunt de ajuns, măcar noi, creștinii, ar trebui să știm că una dintre cele 7 taine ale bisericii e căsătoria. Fără a judeca și fără a da lecții de moralitate, cutez a spune că nu se cade să o călcăm în picioare.”

Sorin Mănduc

***

Parintele Savatie Bastovoi:

In aceasta perioada zeci de mii de tineri s-au trezit cu prieteniile stricate. La Iași, Sibiu sau București. S-au trezit ca cei cu care au împărțit camera de cămin, concertele rock, cărțile și visurile acum se înfoaie ca niște șerpi gata sa muste.

Am primit zeci de mesaje disperate de la oameni care îmi spuneau ca pur și simplu ramin fără prieteni dacă merg la Referendum.

Oare?

Și mi-am amintit ca diavolul apara pădurile, aurul și copiii abandonați, diavolul apara țara de corupție, de emigrare și de sărăcie, diavolul ii învață pe toți iubirea, acea iubire necondiționată, diavolul tîlcuiește cuvintele lui Hristos, diavolul ne învață sa nu judecam, diavolul zice ca sintem egali, diavolul ne vrea salvați, eliberați, uniți in luptă, pina in ceasul in care ne trezim ca lupta e contra lui Hristos, contra părinților și a fraților noștri.

Și atunci diavolul ne învrăjbește, ne întărită, ne dezbină, lăsându-ne cu sufletele amarite de tot ce a părut cindva prietenie, iubire, lupta dreaptă.

Nu va tulburați, iubiților, si nu va pierdeți in cuvinte ca sa nu va spuneti lucruri amare si greu de uitat, ci faceti cele plăcute lui Dumnezeu, ștergând tot apanajul drăcescului bine social cu care a amăgit mulțimea in acești ultimi ani. Apoi duhurile rele se vor retrage, Dumnezeu va izgoni leghionul și ei se vor înfige in porci și se vor azvârli in mare, iar prietenii se vor descoperi ca după un somn urît și vor sta iar împreuna, cu o alta experiența.

Stiind ca iubirea se cistiga, ca pentru iubire se lupta. Caci cine va răbda pina in sfirsit se va încununa.

***

Părintele GHELASIE ŢEPEŞ – stareţul Mânăstirii “Sf. Mucenic Dimitrie”, Sighişoara (Romania TV, 29 septembrie 2018):

“Da, eu vreau sa nu supar pe nimeni, prezenta mea la televizor sa nu supere pe nimenea si daca cumva supar imi cer iertare, dar sa va spun ceva. Am vazut cata lupta este impotriva referendumului, pe urma impotriva familiei, am vazut luptele acestea si sa stiti dv ca noi ca preoti, ca si duhovnici, in momentul cand spovedim oamenii vedem pacatele din lume. Ce ganditi dv, ca cei care vin acolo la televiziune, noi nu stim pacatele din lume? Ba da! In momentul cand un duhovnic se duce la spovedit, si toti duhovnicii din tara asta, pacate grozave ascultam noi in urechile noastre si ne vin oameni chiar cu pacate dinastea impotriva firii, domnule! Si atunci ne uitam la ei, sa ii vedeti dumneavoastra, cum plang, cum suspina, cum nu stiu cum sa mai scape de acest pacat ingrozitor, ii spurca de ingrozitor, ca n-am cum sa spun.

Sfintii Parinti numesc orice pacat, drac. Dracul curviei, nu? Dracul betiei, dracul minciunii si asa mai departe, dracul hotiei, ca tot vorbesc oamenii de coruptie, si sigur ca in toate lucrurile astea diavolii se baga si inseala mintea si inima omeneasca. Unii rad, spun ca nu este diavol, unii nu cred in Dumnezeu, n-avem treaba cu dumnealor, noi avem treaba cu cei care vin la biserica, cu cei care se spovedesc, cei care cred in Dumnezeu. Stiti dumneavoastra cat ne e noua de greu sa iesim dintr-o patima sau dintr-un pacat? Ingrozitor! Si atuncea, eu asa le-as spune oamenilor: aveti grija de viata voastra, de trupul vostru, de sufletul vostru, de viata voastra, ca-i un dar dat de Dumnezeu. Pe urma, nu-ti batjocori sufletul cu curvie, cu pacatul asta, ca e secolul curviei acuma. Le e rusine sa spuna acuma, vad ca vin si la mine si zic: am un partener, stii? Zic: daca i-ai spune pe nume cum il ai, ti-ar fi rusine. Eu nu-l spun la televizor acuma ca sa nu ma fac de rusine, stii? Dar in momentul cand nu esti casatorit, nu esti cununat si te duci si traiesti in curvie cu el, pai cum se numeste fapta asta? E pacat mare, grozav.

Ce sa mai zici de pacate impotriva firii! Mi-e frica, nu stiu daca ma intelegeti dumneavoastra, mi-e chiar frica sa gandesc cu mintea, pe urma sa le pronunt. De ce? Pentru ca o patima si un pacat din-asta pe urma te lupta, iti mazgaleste mintea, iti mazgaleste inima. Pe urma, ganditi-va dumneavoastra, numa’ faptul ca eu vorbesc acuma, poate ca o saptamana, doua, trebuie sa postesc, sa fac metanii continuu ca sa nu vie pacatul ala si duhul ala necurat asupra mea. Ia ganditi-va, cand vine cineva la marturisire si marturiseste pacatele, ce face preotul si duhovnicul? Se duce imediat, incepe sa se roage, posteste, face metanii, ca sa il scape Dumnezeu de patima aia si pe preot, si pe duhovnic, ca avem nevoie si noi de harul lui Dumnezeu sa avem putere asupra pacatului. Dar ganditi-va dumneavoastra cum sa-l ajutam acum pe cel care vine la noi. Si atuncea eu le zic asa: vezi ca nu eu is doctorul, doctorul e Hristos din Cer, eu sunt asistentul, ai venit la un asistent al Doctorului celui bun si adevarat. Si daca Doctorul imi spune ca trebuie sa iti fac operatie, iti fac operatie. Daca zice ca trebuie sa te bag in perfuzie, te bag in perfuzie si daca zice ca trebuie sa te vindeci, te vei vindeca. Si atunci, ganditi-va dumneavoastra, ca cuvantul unui preot si al unui duhovnic, trebuie sa fie cuvantul lui Hristos. Trebuie sa ai harul lui Dumnezeu asupra ta, pe urma credinta, trairea, ca sa nu ma duc nici pe mine in eroare, nici pe cel care vine la mine.

[…]

Sa stiti dumneavoastra ca Biserica tot timpul a fost in lupta, sa nu credeti ca numai acuma a inceput Biserica lupta. De 2000 ani Biserica tot lupta. Unii vad lupta, altii nu o vad. Razboiul e vazut si nevazut. Sigur ca e o lupta grozava pentru ca e lupta cu pacatul, cu diavolul, pe urma e lupta cu rautatea. Dar daca lupta asta este corecta, cinstita, iese lucru bun, o sa vedeti dumneavoastra ca din toata lupta asta eu ma gandesc ca se va uni poporul. Asta-i credinta mea. Sa vedeti dumneavoastra, cei care sunt cuminti, oamenii lui Dumnezeu, se vor uni. Si uitati-va ca au aparut si arhiereii nostri sa apere familia, pentru ca e vorba de familie. Pai casatoria se face numai intre un barbat si o femeie, nici nu te poti gandi altcumva. Pe urma, familia are copii, ca-s mai buni, ca-s mai rai. Sigur ca vin greutati in familie, vin divorturi, vin batai, fel de fel de greutati dar sunt greutati ale familiei, cum sa le numim? Neajunsuri. Ne luptam cu ele, nu ne complacem in ele, ele nu sunt bineplacute in societate sau in familie. Dar daca ai o greutate, asa o gandesc eu, ca si preot, ca si calugar, orice greutate a unui om, sau orice boala, orice suferinta, e durerea lui Hristos. Or, daca durerea noastra devine durerea lui Hristos, greutatea noastra devine greutatea lui Hristos, eu sunt sigur ca ne va ajuta si vine in ajutorul nostru. Si chiar vreau sa le spun tuturor romanilor, ca in acele momente, in 6 si 7 suntem la Ierusalim, cu calugarii de aici, din manastirea noastra, o sa iau Sfantul Mormant in brate al Mantuitorului si al Maicii Domnului si o sa strig cat pot eu acolo ca Mantuitorul si Maica Domnului sa nu lase neamul romanesc de batjocura patimilor, pacatelor si rautatilor.

Sa nu creada cineva ca, de exemplu, noi injosim pe cineva sau ne luptam cu cineva. Eu nu ma lupt cu nimenea, cu mine ma lupt, cu pacatele, cu rautatile. Pe urma, daca ma duc la referendum, nu ma duc impotriva cuiva, ma duc pentru ceva, pentru familie, sunt de acord ca familia sa fie alcatuita dintr-un barbat si o femeie. Si atuncea sigur ca votez Da, sunt de acord ca familia din Romania sa fie din barbat, femeie si copii. Asta e credinta noastra ortodoxa, de la intemeierea lumii asa a intemeiat Dumnezeu pe om, barbat si femeie. Si zice ca Dumezeu s-a bucurat. Pe urma, uitati-va dumneavoastra ca Domnul Hristos s-a dus la nunta, la nunta din Cana Galileii. A binecuvantat nunta de acolo si mirii de acolo s-au bucurat de prezenta lui Hristos si a Maicii Domnului si e prima minune pe care a facut-o, de-a transformat apa in vin. Iata ca Domnul Hristos e prezent la nunta si binecuvinteaza.

Acuma, daca unii se lupta cu pacate mari, grele, noi nu ne luptam cu ei, cu oamenii aceia. Noi ne luptam cu pacatele lor, cu greutatile lor. De fapt se lupta Biserica si Biserica e Hristos. Si atunci cine ia toate patimile acelea si pacatele asupra Lui? Hristos. Ca la un moment dat in Vietile Sfintilor spune ca s-ar fi dus cineva, un om cu pacate mari, la un preot. Si cine stie cat de grozave erau pacatele, de i-a fost frica preotului sa-l dezlege si zice: nu vreau sa intru in iad pentru tine. Si atunci a strigat Hristos, de pe Sfanta Masa, unde era Impartasania. Zice: preotule, tu te-ai rastignit pentru lume sau Eu? Si-atuncea, vedeti dumneavoastra, noi, preotii trebuie totdeauna sa ne gandim cu mintea lui Hristos, cu inima lui Hristos, cu mana lui Hristos lucram, cu ochii lui Hristos privim, cu urechile lui Hristos auzim. Ce frumos ne spunea Inaltul Irineu ca preotul de la brau in sus e hristofor, adica poarta duhul lui Hristos in el si cand te aude preotul si cand se uita la tine si te vede, te vede Hristos. Ca eu de-asta le mai pun intrebare la cate unii oameni: de unde stii daca te cunoaste Dumnezeu? Si le spun: cand te striga preotul tau pe nume, sa stii ca te striga Hristos, are nevoie de tine.

M-am bucurat cand am auzit lucrul acesta si sa stiti ca a facut cinste. In seara aceasta, domnul presedinte Traian Basescu a facut cinste Romaniei prin cuvantul ca se duce la referendum. Ca, vedeti dumneavoastra, am auzit ca unii nu vor sa mearga, sa boicoteze. Eu nu-i mai inteleg acuma, le-as pune o intrebare: democratia ce inseamna? Vot sau nu mai mergem la vot? Nu mai intelegem acuma. Adica vrem sa votam, vrem democratie? Mergem, chiar daca te doare, ca la operatie, ca la doctor, ma duc ca ma doare, m-a operat, a scos ce e rau din mine si ma vindec. Eu ma gandesc ca iarasi, peste cateva luni de zile sau un an de zile, trebuie sa mergem la vot, atuncea daca ii indemni pe oameni sa nu mai mearga la vot nu mai stiu oamenii, mergem la vot ori nu mai mergem la vot? Eu cred ca e corect ca omul sa mearga la vot, e corect ca omul acolo sa se exprime, DA sau NU, si i-as indemna pe toti sa zica DA. De ce? E normalitate. Ca cei care vor fi de acord cu celelalte lucruri, care mi-e frica sa vorbesc de ele, poate peste cativa ani de zile, 10 ani, 15 ani, au copii, au fetite, au baieti. Daca copiii lor vor ajunge in situatia pe care nu le-o doresc, Doamne fereste! Se bucura? In momentul cand ii intreaba: tu ai fost la vot? Ce-ai votat, familia? Uite, Dumnezeu ti-a raspuns. Ca este si la psalmi, noi zicem: “Dea tie Domnul dupa inima ta, plineasca-ti Domnul toate cererile tale”.Pai ganditi-va mai, fratilor, ca ai un copil sau ai mai multi, libertate, libertate dar nu chiar sa ne facem de cap. Pe urma in scoala am auzit ca, noi auzim si aicea ca vin oamenii, se plang ca le baga invataturi straine, la copii micuti, de gradinita, si la scoli, nu e bine!”

***

Basilica: Patriarhia Bulgară îşi exprimă în mod categoric susţinerea pentru referendum

Într-un mesaj transmis Patriarhiei Române, Patriarhia Bulgară îşi anunţă susţinerea fermă cu privire la organizarea în România a referendumului din 6-7 octombrie, ce are ca scop definirea căsătoriei în Constituţie ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie.

Redăm textul integral:

1. Ca membră a Bisericii lui Hristos celei Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolească, Biserica Ortodoxă Bulgară – Patriarhia Bulgară este strâns legată de învățătura dumnezeiască transmisă nouă de Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos și predată nouă peste veacuri de ucenicii și apostolii Lui în mod nemijlocit și de sfinții și de Dumnezeu insuflații Părinți și Învățători ai Bisericii, inclusiv pe tema care în prezent este obiectul dezbaterii și care va fi obiectul votului la Referendumul ce urmează a avea loc între 6 și 7 Octombrie anul acesta în ţara vecină, România.

2. În acest sens, punctul de vedere și poziția Bisericii Ortodoxe Bulgare în chestiunile și problemele familiei nu vor fi și nu sunt diferite cu nimic faţă de învățătura creștin-ortodoxă pe acest subiect.

Fidelă învățăturii lui Hristos, Biserica Ortodoxă Bulgară apără și propovăduiește învățătura că singura legătură a căsătoriei binecuvântată și bineplăcută lui Dumnezeu este aceea dintre un bărbat și o femeie și care a primit pentru realizarea ei aprobarea Sfintei Biserici și harul dumnezeiesc revărsat în taina Căsătoriei.

3. Rugându-se pentru toți fiii săi, precum și pentru cei care încă nu au pășit în curtea Sfintei Biserici prin baia Sfântului Botez, conducerea Bisericii Ortodoxe Bulgare, a Patriarhiei Bulgare, este categorică în stăruința ei că binecuvântarea de la Dumnezeu, în Biserica lui Hristos, familia este singura capabilă să împlinească voia lui Dumnezeu, exprimată încă din zorii omenirii prin porunca către strămoșii noștri: „Creșteți și vă înmulțiți și stăpâniți pământul…” (Facere 1, 28).

Numai această familie, pe care Sfântul Apostol Pavel o aseamănă unirii dintre Hristos și Biserică (Efeseni 2, 22-27), poate crește, cu ajutorul lui Dumnezeu, ca o mică biserică adevărată în casă, precum și să dea naștere și să îngrijească duhovnicește și moral pe fiii săi duhovnicești, mădulare vrednice ale Trupului lui Hristos.

4. Având în vedere cele de mai sus, Sfânta Biserică Ortodoxă Bulgară – Patriarhia Bulgară a avut întotdeauna o poziție pastorală și socială în chestiunile și problemele familiei contemporane, mai cu seamă cu privire la încercările tot mai insistente și mai agresive de redefinire a căsătoriei, punându-se pe aceeași treaptă cu ea toate tipurile de conviețuire între persoane de același sex sau împotriva naturii, pentru a obține recunoașterea și legalizarea socială.

În acest sens, o reușită neîndoielnică a Bisericii Ortodoxe Bulgare a constituit-o respingerea de către Curtea Constituțională a Republicii Bulgaria a Convenției de tristă reputaţie de la Istanbul, care a încercat să introducă, printr-un acord internațional noțiuni și ideologii incompatibile cu morala creștină tradițională a poporului bulgar.

Conform opiniei generale hotărârea în luarea acestei decizii bune de către Curte a fost tocmai refuzarea ratificării acestei convenții exprimată clar și categoric de către Biserica Ortodoxă Bulgară.

Ca soră credincioasă a Bisericii Ortodoxe Române vecine, Biserica Ortodoxă Bulgară – Patriarhia Bulgară își exprimă sprijinul categoric, în legătură cu referendumul, dorind prin rugăciune poporului ortodox român frate și Biserici Sale Ortodoxe, tărie și putere în apărarea unicei și sfintei credințe ortodoxe care ne-a fost încredințată de Domnul și dumnezeieștii Săi Apostoli, de sfinții noștri Părinți și Învățători și de toți strămoșii noștri, care ne-au născut în Domnul, cărora suntem chemați să le urmăm și să plinim pilda lăsată nouă de ei, inclusiv cu privire la poziția creștin-ortodoxă asupra esenței și adevăratului sens al familiei creștine.

***

Mesaj primit pe email de la Citizen Go [EN]:

Romania goes to the polls in only a few hours...It is a momentous occasion for your country and for Europe. And, it is also a momentous occasion for the institution of marriage in Europe, and for the institutions of the European Union.

Romanian citizens should not be bullied by left-wing media, NGOs, or left-leaning political forces in the EU. With the help of God, you must be free to protect and defend marriage – and, in doing so, protect and defend Romania’s children and society.

There could be no BIGGER issue! The family, based on man-woman marriage, is the fundamental building block of society, itself. So, when some people in the media tell you that there are more pressing issues than this marriage referendum, you know they are wrong.

The issue of the family transcends all other issues AND party political matters!

Indeed, the future families of Romania depend on this vote. You only have to look at the West to see your future if you say no to man-woman marriage.

So, stand up proudly and say YES to marriage between one man and one woman!

Please call your friends and family to action – 30% of voters must turn out on 6 and 7 October! – and SHARE this pro-marriage picture on Facebook!

Thank you to the thousands of people who already signed petitions and shared such images already!

Let us keep Romania in prayer this coming weekend!

Yours faithfully,

Scott Schittl and the whole Team at CitizenGO

PS – Romania: You are the hope of so many millions of people in Western Europe! Thank you for saying YES to man-woman marriage! Please click here to SHARE a pro-marriage picture with your friends and family on Facebook. #UnBarbatOFemeie!!!

CitizenGO is a community of active citizens that seeks to defend life, the family and fundamental rights worldwide. To find out more about CitizenGO click here or follow us on Facebook or Twitter.


Categorii

Biserica Ortodoxa Bulgara, Parintele Mihail Milea, Parintele Savatie, Preoti si duhovnici romani, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Razboiul impotriva Romaniei, Referendum casatorie familie

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

55 Commentarii la “REFERENDUMUL din 6-7 octombrie – exercitiu de suveranitate. AVERTISMENTE, DURERI, MARTURII PUTERNICE/ Cuvantul rascolitor al PARINTELUI MIHAIL MILEA: “A început războiul! Și e război mare. Război pe viaţă!”/ UCENICUL PARINTELUI ARSENIE BOCA, Parintele Ghelasie Tepes: “O sa strig cat pot eu la Sfantul Mormant ca Mantuitorul si Maica Domnului sa nu lase neamul romanesc de batjocura patimilor”/ Pr. SAVATIE BASTOVOI: “Lupta e contra lui Hristos, contra părinților și a fraților noștri”

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. Pingback: REFERENDUM FRAUDE. Cronica unei contestări anunțate a referendumului. ULTIMUL ASALAT, SI CEL MAI AGRESIV, DE DEMOBILIZARE: DIVERSIUNEA FRAUDELOR
 2. Asa este, ACUM ESTE MOMENTUL SA FIM PREZENTI!
  Bunul Dumnezeu ne-a dat o sarcina usoara, dupa slabanogeala sufletelor noastre. Nu ne vom mai intalni vreodata cu un asemenea moment…

 3. Sambata la ora 8 dimineata, toata Biserica cu hramul SF Mare Mucenic Mina si Sf Mucenic Efrem Cel Nou din Loraine, regiunea Montreal, ne vom da intilnire cu mic cu mare in fata Consulatului Romaniei din Montreal ca sa votom in unanimitate Da
  Numai ai mei sunt vreo 4
  Asa sa ne ajute DUMNEZEU!

 4. La vot! Cu noi este Dumnezeu!:)

 5. “Referndum sau Apocalipsa in direct”
  https://dragosteaincarecred.blogspot.com/

 6. Aceasta este ce a creat Domnul Dumnezeu, bun si frumos, dintru inceput, ACESTA ESTE OPTIMUL pe care El l-a asezat prin Pronia Sa! Aceasta, FAMILIA, unirea LEGIUITA dintre barbat si femeie, este ceea ce este placut Lui si nici o alta forma care vine din invartosarea sufletelor oamenilor fata de Poruncile Sale.
  De ce a ales El sa se intrupeze intr-o Familie si nu a ales o alta forma, caci El poate sa faca ce vrea in Cer si pe Pamant?
  De ce a inspirat prin Duhul Sau Cel Sfant imaginea(pictura) pe care o vedem in toata Biserica Sa cu Maica Sfanta si Pruncul Mantuitor in bratele sale? Ca sa fie pilda tuturor popoarelor pentru cinstirea si urmarea acestei asezari dumnezeiesti care este familia.
  Acestea impreuna cu toate celelalte fapte aratate in viata Sa pe Pamant confirma ca Familia este lucru placut inaintea Ochilor Sai, iar toate celelalte nebunii omenesti sunt nesuferite, iar aceasta de acum care le-a intrecut pe toate, este uraciune inaintea Ochilor Sai!
  Am auzit la aparatele medicale cum bate inima celui care vine din pantecele mamei sale la viata pe pamant si m-am infricosat de Taria Legilor Celui PreaInalt si de Slava Sa aratata in aceasta Tarie.
  O, Doamne miluieste! O, Doamne, lumineaza-ne, apara-ne , ajuta-ne si ne pazeste! Amin!

 7. Sa strigam si noi ca odinioara razesii Mariei Sale, Stefan Voievod:
  “Hai frati, hai frati,
  La navala dati,
  Viata aparati!”

 8. Fratilor te umplii de durere vazand aceasta uraciune a neparticiparii a indiferentei ce se intalneste pe strada, observata mai ales atunci cand dai pliante si observi ce interes este. Mai aflii ce au mai pus la cale dusmanii acestei decizii istorice. Am aflat ca multi din acesti dusmani s-au inscris in comisiile de votare si au plecat de acolo in masa vineri cu o zi inainte, de incepere, cu scopul de a bloca activitatea…
  Toata masa media este impotriva sau creaza imaginea unui lucru fara rost. Nu stiu cine ar sustine acest referendum, o fi vreun post de tv sau radio.
  Observi cu cata ura rup unii afisele ramase pe strada. I am spus unuia ca nu el le a pus acolo, nu a dat bani pe ele, nu are nici dreptul sa faca asta, iar el sa si aduca aminte ca tot din mama si tata a venit. Te miri de fapt cand s a avut timp sa fie instruiti si spalati pe creer atatia tineri. Cred ca s a ocupat cineva de asta asa, cum s au ocupat de reeducarea parintilor instruind un nr de viitori raspanditori ai acestor idei, cele din site ul Min Invatamantului si care a fost retras.
  In timpul asta aflii de la romanii din strainatate ce aberatii invata copii lor acolo ce lucruri strigatoare la cer sunt spuse de unii asa zisi profesori de educatie sexuala. Nu poti reproduce acea programa. Lucrurile de care vrei sa-l feresti pe copil sunt spuse de niste golani profesori, inca din primele clase, desi tu l ai feri toata viata de asemenea informatii.
  Relatia lui cu sotia nu include asa ceva, ce invata ei ca e asa zis normal, nu are legatura cu relatia dintr-un cuplu. Ei raspandesc in prostia si reaua lor intentie tot ce e mai spurcat si gresit. Cred ca aceeasi parere ar avea o orice om din orice cultura.
  Nu vezi un baner in oras, de la extrema stanga penele individul Mihai Voicu a obtinut de la BEC sa nu fie puse nici un fel de banere care erau f importante.
  Asa ce sa mai faca acesti tineri voluntari, cat sa atraga atentia cu acele pliante…. am fost boicotati si sabotati de toti si de straini.
  Inainte de 89 acesti straini aveau un mod de viata frumos cuprinzand valori crestine. Acum… au ajuns niste dictaturi. Legile strambe condamna pe oricine nu accepta aberatiile lor legate de homosexuali. Cand esti asa usor condamnat si nu poti spune nimic fara sa ti se adreseze in mod abuziv apelativul ca discriminezi pe cineva asta e mai mult decat o dictatura, este un sistem represiv. As propune sa nu se mai spuna democratiile occidentale, asa au fost inainte de 89 ci sa spui : in dictaturile occidentale, persoana nu are dreptul la libera exprimare, este obligata sa accepte ideile unei minoritati.
  Da ul de la referendum ne ar proteja cumva impotriva acestei nenorociri, care nu este cunoscuta de cei care nu vin…

 9. Până la ora 10.00 au votat 0,97% dintre cetatenii cu drept de vot. Lumea prefera sa se plimbe
  https://a1.ro/news/social/referendum-familie-cati-romani-sau-prezentat-la-vot-primele-date-id807746.html

  Numai o minune mai poate schimba mintile oamenilor, metanoia.
  „Dă-i Doamne românului, mintea de pe urmă“!

 10. Multumiri Dan Z ca mergeti la vot, ce am putut auzi despre dictatura de acolo nu mi a venit sa cred, mai ales de educatia sexuala impusa cu nerusinare copiilor. Aveti o lupta mare de dus cu niste dusmani ai omenirii, vrajmasi ai dreptei invataturi. Tineti va serviciile si in particular trezitii pe ceilalti colegi. E greu acolo desi se castiga poate bine, asa zicem de aici, dar iadul sufletului e acolo ca si in acel articol despre Suedia .
  Eu ma mir de unde au aparui si aici in R atatia care sa boicoteze din constiinta si ravna draceasca, cum s e scris in unele pilde, iertati ma ca am folosit acel cuvant. In tara unde sunteti si in zona franceza si cealalta este aceeasi impunere dictatoriala a distrugerii invataturii crestine, facuta in maniera primilor bolsevici care au impus desfranarea tinerilor pentru a i indeparta de Dumnezeu, de aceea le zice neomarxisti. Se folosesc de ceea ce a impus lenin promovarea relatiilor trupesti unor tineri, pentru a face din ei niste oameni ai patimilor de tot felul, pentru a nu si mai gasi loc invatatura sanatoasa si adevarata. Stiim insa ca mai tarziu a fost schimbata prin venirea lui stalin in crima organizata, la adresa intregului popor.
  Am vazut si filme de propaganda comunista facuta astazi, m am mirat si la sfarsit vedeam ca sunt facute in Canada.
  Oare oamenii ce zic, sau nici nu observa cam ca aici. Inainte de 89 ziceam de cei din conducere, ca uite ce fac ce cozi sunt etc dar azi dictatura are loc pe fata si nu comenteaza nimeni. Poate programele de tv, posibilitatea de a face ce vrei ne estompeaza simtul ca e rau, ca ni se impun numai lucruri rele, la nivelul spiritual, adica cel mai important de care stim ca trebuie sa ne ferim. La noi exista aceste impuneri dar putini le vad, nu au mare intensitate dar pot avea de acum, deja sunt si aici incepute programe de reeducare a parintilor, a copiilor in sens rau.
  Doamne ajuta.

 11. Prezența la vot la referendum, până la ora 13.00, a fost de 2,54%
  https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22741800-bec-prezen-vot-referendum-ora-13-00-fost-2-54.htm

  A trecut jumatate de zi si ar trebui de 10 ori mai multi participanti (25%) pentru validarea referendumului. S-ar parea ca nu este nici o sansa ca romanii sa se destepte din somnul cel de moarte …

 12. @Dan Z.

  Super! Doamne, ajuta!

  Eu sunt f calma: am incredere deplina in lucrarea lui Dumnezeu. Cu o batalie nici nu se pierde si nici nu se castiga razboiul care e in plina desfasurare si nu se va opri aici. Sigur, ar fi o importanta reduta castigata, asa e, dar sunt multe in joc si vorba romanului: porcul nu se ingrasa in ajun. Om vedea.

  Ce pot sa spun este insa un lucru: tot ce mi s a intamplat in ultima saptamana ma conduce la concluzia – pe care o stim cu totii si o stiam si eu, asa, teoretic, dar care mie una mi s a confirmat intr un mod neasteptat si foarte apasat – ca va atarna f greu pt fiecare ce va face sau nu va face azi. Nu imi place sa fac buhuhuu si sa amenint pe nimeni, dar pe bune: n as vrea sa fiu in locul alora care vor da skip la votul asta!

 13. Grosul Votează duminica , după slujba .
  Doamne ajuta sa se facă , sa se izbuteasca .
  La vot cu mic cu mare , ca cățel cu purcel .

 14. Elena…

  “Referendum sau Apocalipsa in direct”
  https://dragosteaincarecred.blogspot.com/

  Intocmai !…………………………….. intocmai…

 15. Am tras un DA rasunator si apasat de era sa se rupa stampila, asa, ca sa crape toti pitocii cei afurisiti!
  O ghereta mica de votare, pe o straduta stramta si mirosind a pipi, in bine-intretinutul oras al BCN.

 16. @petru
  Doar 3,78% au votat pana la ora 16. Nici cu “crestinii de duminica” nu se va trece de 7%.
  Prezența la vot până la ora 16:00 la referendumul de modificare a Constituţiei în sensul redefinirii familiei este 3,78%. Numărul total al persoanelor care s-au prezentat la vot până la ora 16,00 este de 692.002, dintre care în mediul urban au votat 433.760 de persoane, iar în mediul rural 258.242.
  https://www.antena3.ro/actualitate/referendum-familie-2018-prezenta-la-vot-pana-la-ora-16-00-este-3-78-politistii-au-deschis-primul-489621.html

 17. Ba fratilor , nu imi pot da seama de aceasta slaba prezenta la vot. Adica la semnaturi au fost 3 milioane sau poate un pic peste 3 milioane, si la vot niciun milion ??? Sau poate sunt eu batut in cap??? In orice caz eu am speranta ca se va vota masiv maine, sa te auda Dumnezeu @petru!!!

 18. Daca se vor face astazi macar 10% va fi bine intr-un final – adica maine seara! Asta e miza. Maine va iesi la vot mediul rural in majoritate, asa ca Doamne ajuta!

 19. 4,4% – mediul urban
  2,6% – mediul rural.

 20. Până la ora 16:00 au fost identificate 70 de secții de votare în care nu a călcat niciun alegător.
  Cele mai multe secţii de votare cu prezenţă 0% sunt în judeţul Harghita, respectiv 13. Acesta este, de altfel, şi judeţul cu cea mai mică rată de participare la referendum.
  https://www.capital.ro/cifrele-care-prevestesc-esecul-referendumului-in-zeci-de-sectii.html

  Asta in conditiile in care ungurii se voiau a fi cei mai mari sustinatori ai familiei si valorilor crestine…

 21. https://m.antena3.ro/actualitate/social/referendum-familie-2018-calcule-comparative-de-ultima-ora-cine-poate-inclina-balanta-489696.html

  E un moment al adevarului despre starea natiei. Un diagnostic la rece. Nu poti vindeca boala pana nu stii ca o ai si in ce stadiu e. Gata cu iluziile si cu norisorii. Astept cu mare curiozitate continuarea.

  Si putina rugaciune n ar strica. E un Acatist al Maicii Domnului luminatoarea mintii. Eu una o sa il fac.

 22. @nimeni
  Ungurii din Ro s-au naravit la cele rele, doar baga fitile, nu vor nimic bun pentru Romania.
  De fapt daca romanii nu vor bine pentru ei insisi, ce sa asteptam de la unguri?

 23. Cea mai mica prezenta la vot: Harghita (2,03%) si Covasna (2,11%)
  Cea mai mare prezenta la vot: Dimbovita (7,78%) si Bihor (7,61%)
  Bucuresti: 5,88%
  http://prezenta.bec.ro/

 24. Doroteea, ma faci sa rad trist! Daca acest popor a amortit in asa hal, are nevoie de o “terapie de soc” !
  Asa este, asta este starea natiunii noastre, insa eu mai astept pana maine seara. Hristos poate sa faca si pietrele sa voteze, insa el este BOIER ,cum a zis Parintele Steinhardt si nu-i sileste pe oameni sa-L iubeasca. El nu face insistente, El a spus odata ,in fata lui Pilat si prin Patimile Sale Cele Infricosate, TOT CE AVEA DE SPUS, PENTRU VESNICIE.

 25. Haideti toata lumea la rugaciune. Se propune ca la miezul noptii sa facem toti Paraclisul sau Acatistul Acoperamantului Maicii Domnului. Pana la urma, orice, numai sa ne rugam, toti.

 26. @ admin
  De acord.

 27. @Doroteea Iti multumesc frumos pt acel link ca si comparatie cu referendumul din 2003, mi-ai dat o speranta !!!! Haideti fratilor , ne mai trebuie 25% prezenta, a scazut pana si baremul, inainte era nevoie de 50% prezenta, acum ne trebuie doar 30%. Domnul sa ne ajute si sa ne binecuvanteze!!!!!!

 28. Dan Z multumiri pentru lupta foarte grea ce o duceti intr o tara cu o conducere de tip stalinist in care apar legile represiunii oamenilor, a ideilor. Cam de acolo din Canada apar stirile socante despre ce a mai facut prim ministrul declarat sodomit, ce procese ii asteapta pe cei care spun ca nu e normal ce fac ei si tot de acolo apar programele de educatie sexuala indreptate impotriva mintii celor tineri, ajungand sa faca din ei viitori obsedati sexuali inapoiati la minte din cauza cautarii doar a placerii si a incapacitatii de a mai citi si socoti ceva la scoala. M a mirat faptul ca unele filme, care fac propaganda revolutiei bolsevice ce a facut milioane de victime in primii ani, sunt facute in canada. Tot aici a aparut cea mai hada fata a dictaturii neomarxiste ce distruge pe banda rulanta sufletele atator mii de fiinte umane, prin programele de educatie sexuala lucru de neimaginat la noi dar care incepe sa si arate coltii si aici. Poate ca iadul sufletului din Suedia se gaseste la el acasa si in canada. Tineti va serviciile si discutati despre cum pot fi protejati copii in asemenea dictaturi.

 29. “Haideti toata lumea la rugaciune. Se propune ca la miezul noptii sa facem toti Paraclisul sau Acatistul Acoperamantului Maicii Domnului. Pana la urma, orice, numai sa ne rugam, toti.”

  Asa sa facem.

 30. Bine, admin, cu bucurie, sa ne rugam Doamnei Sfinte care a venit odinioara in Biserica din Vlaherne, sa vina si la noi care suntem astazi in mare nevoie.

 31. Ludovic Orban: “deplâng implicarea total neoportună şi nesinceră a lui Liviu Dragnea şi a PSD în acest referendum şi le spun tuturor românilor că acest referendum nu este nici al PSD, nici al lui Liviu Dragnea, este un referendum care ne priveşte pe fiecare dintre noi şi este un referendum prin care decidem modul în care va funcţiona familia, dacă va funcţiona sau nu în sensul creştin, în sensul moralei creştine.”
  https://rtnews.ro/2018/10/07/prezenta-slaba-la-referendum-ludovic-orban-tuna-si-fulgera-daca-nu-se-aduna-cvorumul-este-vina-lui-dragnea/

 32. @ nimeni

  Stai linistit ca nu deplange nimic. Daca ar fi fost asa ar fi trebuit sa spuna astea acum o saptamana. E doar o incercare de a atrage capital electoral. Cum spuneau si altii multi actori politici vor incerca sa se urce in ~caruta~ referendumului.

 33. @menumorut
  Nu are de ce sa “se urce in ~caruta~ referendumului” de vreme ce acesta este un esec monumental. Nu au votat nici macar cei peste 3 milioane care au semnat petitia pentru referendum!
  Prezenta la vot pana la ora 13: 11,67%
  Total votanti: 2.134.579
  http://prezenta.bec.ro/

 34. Parintele nostru a avut azi un cuvant genial. A inceput prin a ne spune ca se pregatea sa ne vorbeasca despre referendum, dar vazand lumina de pe chipurile noastre s a razgandit si se va rezuma la cateva idei.
  Ne a spus ca tot ceea ce se intampla se intampla cu Voia lui Dumnezeu, ca au mai fost in istorie sodome si gomore, si ca orice om e chemat sa faca ce poate mai bun in vremurile care ii sunt date.
  Insa ceea ce i se pare cel mai important, esential, pentru sufletele noastre este sa nu lasam nici cea mai mica portita in inimile noastre pt ura, judecata sau dispretul acelora care au ales sa nu voteze. Ca de fapt aceasta este marea ispita cu care vrea sa ne prinda vrajmasul, si ca in fata acestei ispite rezultatul referendumului este nimic, pt ca degeaba iese DA la referendum (sau NU) daca noi, cei pe care vrajmasul stie ca nu ne poate corupe cu ispita in discutie, vom ingadui ca otrava urii si judecatii sa ne atinga inimile. Si ASTA va fi adevarata noastra lupta, capcana subtila in care cu niciun chip nu trebuie sa cadem acum, sau mai tarziu.
  In rest, ne a spus ca indiferent de ratacirea prezenta in care se afla unii, asalturile oricum, indiferent de rezultat, nu se vor incheia aici (ceea ce este si parerea mea) si ca in fata lor multi din cei care s au ratacit azi nu vor avea obligatoriu aceeasi reactie.
  Bref: sa ne pastram pacea inimii, dragostea fata de aproape si increderea in Dumnezeu, si sa nu ne grabim cu concluziile.

 35. Patriarhul Daniel: ”Cei care nu aţi fost până acum la vot vă rugăm să mergeţi ca să nu fie prea târziu”
  „Vă îndemnăm să mergeţi la vot şi să aveţi această onoare, să arătaţi libertatea şi dreptul acesta, să primiţi binecuvântarea lui Dumnezeu pentru toată lucrarea cea bună. Să trăiţi întru mulţi ani”, a mai spus Patriarhul.
  https://www.g4media.ro/patriarhul-daniel-mesaj-ultimativ-pentru-enoriasi-cei-care-nu-ati-fost-pana-acum-la-vot-va-rugam-sa-mergeti-ca-sa-nu-fie-prea-tarziu.html

 36. Mitropolitul Teofan: “Dacă nu merg oamenii într-un număr suficient, înseamnă că ne merităm soarta, înseamnă că nu ne-am făcut îndeajuns, şi ca biserică, şi ca naţiune, datoria pentru slujire în raport cu acest pământ, ne-am îndepărtat de valorile părinţilor noştri”
  https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22743458-referendum-2018-mitropolitul-teofan-dac-nu-merg-oamenii-ntr-num-suficient-nseamn-merit-soarta.htm

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare