Rezultatele consultării publice „Familia – între aspirații și realități”

25-09-2015 1 minut Sublinieri

La inițiativa „Coaliției pentru Familie și Constituție” (www.coalitiapentrufamilie.ro), structură informală care reunește asociații și fundații civice cu activitate în domeniul protecției vieții și familiei, s-a derulat pe o perioadă de 3 săptămâni o primă consultare publică privind problemele familiei românești contemporane și soluții la acestea.

Participanții au fost solicitați să răspundă la 4 întrebări:

 1. Care sunt principalele atacuri la adresa familiei în societatea contemporană și ce măsuri de protecție propuneți?
 2. Cum poate fi încurajată constituirea familiilor? Ce măsuri de susținere a familiilor deja existente considerați a fi oportune?
 3. Credeți că înscrierea actualei definiții a familiei din Codul Civil în Constituție ar contribui la întărirea instituției familiei?
 4. Ce măsuri considerați esențial a fi luate pentru protecția, educarea și dezvoltarea copiilor?

Demersul a vizat atât identificarea problemelor, cât și a posibilelor soluții, scopul fiind o colectă de idei valoroase ce urmează să îmbrace forma unor propuneri de politici publice.

Inițiatorii au încercat separarea consultării de-a lungul unor linii (crono)logice, respectivconstituirea familiei – existența cotidiană a acesteia – creșterea și educarea copiilor, urmând așadar stadiile firești ale dezvoltării nucleului familial.

Consultarea s-a derulat fără pretenția de a atrage opinii academice, deși au răspuns și persoane din mediul universitar de specialitate. Intenția a fost să se ceară opinia membrilor unor familii obișnuite, care se confruntă deci cu probleme „obișnuite”.

În total au fost primite circa 100 de răspunsuri de la persoane din medii foarte variate confesional, profesional și familial, precum și de la structuri asociative. Fără să fi căutat ca respondenții să fie un „eșantion sociologic reprezentativ”, inițiatorii consultării sunt încântați de diversitatea punctelor de vedere și le mulțumesc celor care și-au rupt din timpul lor liber pentru a sprijini efortul comun de întărire a familiei.

În săptămânile ce urmează, va fi adus în atenția publicului un planul de acțiune concretă, bazat pe răspunsurile la consultarea publică.

Citiți aici motivația consultării [pdf]

Citiți aici documentul de analiză și sinteză a răspunsurilor [pdf]


Categorii

1. DIVERSE, Comunicate, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Revizuirea constitutiei

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Rezultatele consultării publice „Familia – între aspirații și realități”

 1. Sinteza este ampla si prezinta o gama larga de probleme cu care se confrunta familia romaneasca.M-a ingrijorat o formula spusa de insusi presedintele Iohannis si anume , gen in loc de sex(care nu poate fi decat masculin si feminin).Daca insusi presedintele se adapteaza la formulele de exprimare ale marilor lideri mondiali spunand gen in loc de sex , cum sa nu fie familia in pericol?(,, Pestele de la cap se strica”), ca nu este o familie model familia prezidentiala, una fara copii, si care se perinda pe la toate religiile.Si am mai auzit un politician care spunea tot intr-un comentariu la tv ca ,, …..indiferent de religie si orientare sexuala.” Deci iata tendinta unde se merge subtil , o masa amorfa de indivizi, sexualizati la maxim , fara nici un Dumnezeu.

 2. Bune observatii, asta cu “indiferent de orientare sexuala, religie” cuprinde cele mai mizerabile conceptii si o declaratie ca esti de acord cu pacatele facute de acestia. S-ar intelege ca cel care zice asa ceva, e de acord cu anomaliile la care au ajuns altii si nu tine cont de ele, sunt pusi fortat langa cei normali. Incet se introduc aceste expresii… da, e clar ei au planuri, iar la noi sunt multi care nu cred asa ceva, nu vad ce se intampla,
  Mai suntem tentati sa acceptam in mod pasiv chiar si explicatiile “motivatiile” cum ar fi cele din asa zisa materie, educatie sexuala. Unii chiar cred ca e o educatie.. greu inteleg ca nimeni nu e educat, ci starnit, impins spre aceasta patima, in cel mai direct si ordinar mod, mintind ca e vorba de ceva dar “descoperirile” parintilor unde s-a inceput o asemenea tampenie, arata alt ceva. E evident ca expresiile introduc fortat termeni facuti sa distruga constiinta omului.

 3. Pingback: Coalitia pentru Familie a lansat PROIECTUL DE REVIZUIRE A CONSTITUTIEI pentru definirea CASATORIEI drept UNIUNEA DINTRE BARBAT SI FEMEIE. Trebuie stranse 500 000 semnaturi in termen de 6 luni! | Cuvântul Ortodox
 4. Pingback: Coalitia pentru Familie a lansat PROIECTUL DE REVIZUIRE A CONSTITUTIEI pentru definirea CASATORIEI drept UNIUNEA DINTRE BARBAT SI FEMEIE. Trebuie stranse 500.000 semnaturi in termen de 6 luni! Care sunt etapele proiectului si in ce stadiu se afla? | Cuvâ
 5. Pingback: CRIZA DEMOGRAFICA A ROMANIEI – mai grava decat stiam. RATA NATALITĂȚII ROMÂNILOR DIN STRĂINĂTATE este CU O TREIME MAI MARE decat a celor din țară! Fenomenul REÎNTREGIRII FAMILIILOR din diaspora este tot mai frecvent. NECESITATEA ABSOLUTA A P
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare