Risc crescut de TUMORI CEREBRALE pentru cei care vorbesc frecvent la TELEFONUL MOBIL

17-05-2014 1 minut Sublinieri

o-TALKING-ON-CELL-PHONE-facebook

Persoanele care utilizeaza telefonul mobil mai mult de 15 ore pe luna au un risc crescut de a dezvolta anumite tumori cerebrale, potrivit unui studiu epidemologic francez, care redeschide dezbaterea referitoare la pericolele utilizarii telefoanelor mobile, relateaza AFP.

“Concluzia principala a studiului nostru din Franta merge in aceeasi directie cu tendintele recente de la nivel international, dar care trebuiesc confirmate, si anume un risc crescut de tumori cerebrale, observate numai in randul utilizatorilor frecventi de telefoane mobile, a spus Isabelle Baldi, unul dintre cercetatorii participanti la studiu, publicat in revista Occupational and Environmental Medicine.

In timp ce legatura directa dintre cancerul la creier si utilizarea telefonului mobil continua sa fie dezbatuta la nivel mondial, cercetatorii au aratat ca persoanele care folosesc telefonul mobil pentru mai mult de 15 ore pe luna, pentru o durata medie de 5 ani, au un risc de doua sau de trei ori mai mare de a dezvolta tumori cerebrale maligne (glioblastom) sau benigne (oligodendrogliom).

Aceasta categorie de utilizatori frecventi prezinta, de asemenea, un risc de doua sau trei ori mai mare de a dezvolta un meningiom, tumoare, in general benigna, a meningelui.

cell-phone-radiation

Studiul a implicat 253 de cazuri de gliomuri si 194 de meningioame inregistrate intre 2004 si 2006, care au fost comparate cu 892 de adulti sanatosi.

Pentru a putea formula o concluzie, cercetatorii au tinut cont si de alti factori de risc pentru  tumorile cerebrale, dar si de faptul ca doar 14% dintre respondenti au declarat ca au utilizat “hands-free”, care permite utilizarea telefonului fara ca acesta sa fie plasat direct pe ureche.

Dr. Baldi, care lucreaza la Institutul de Sanatate Publica, Epidemologie si Dezvoltare” din Bordeaux, a remarcat faptul ca nivelul de expunere este “greu de reconstituit in masura in care acesta este in continua schimbare in timpul vietii”.

Baldi a admis ca utlizarea notebook-ului a “crescut semnificativ” dupa mijlocul anilor 2000, dar ca in acelsi timp, dispozitivele emit mai putine unde.

Cel mai mare studiu referitor la riscurile utilizarii telefoanelor mobile este studiul Interphone realizat in 13 tari (Australia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franța, Israel, Italia, Japonia, Norvegia, Noua Zeelandă, Marea Britanie, Suedia) si condus de catre Centrul International pentru Cercetarea Cancerului. (OSIC, parte a Organizatiei Mondiale a Sanatatii)

In concluziile studiului, publicat in 2010, se arata un risc de gliom cu 40% mai mare in cazul utilizatorilor frecventi si un risc de meningiom cu 15% mai mare. Tumora aparea, in mod normal, pe aceeasi parte a capului pe care era tinut telefonul mobil.

Cu toate acestea, erorile  inerente studiului nu au permis cercetatorilor sa concluzioneze definitiv problema riscurilor puse de telefoanele mobile.

Printre posibilele erori ale acestui tip de studiu se afla si persoanele care sufera de tumori cerebrale si au tendinta de a-si supraevalua  gradul de utilizare al telefoanelor mobile inainte de a afla de aceasta.

Reuniti la Lyon in 2011, la initiativa OMS, treizeci de experti internationali au estimat ca utilizarea telefoanelor mobile ar putea reprezenta un risc de cancer pentru om si au subliniat ca exista studii noi in desfasurare, care trateaza utilizarea intensiva a telefoanelor mobile pe termen lung.

Intre timp, expertii au pledat pentru utilizarea de “hands-free” si pentru SMS-uri.

cellphoneradiation


Categorii

1. DIVERSE, Bolile generatiei digitale, Internet, New Media, Noile Tehnologii

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare