Actualizare/ ROMÂNIA ARUNCATĂ ÎN MAIDAN. “Asistăm în direct la o lovitură de stat.” Mesajul Patriarhiei: “Ura, violenţa și polarizarea societății nu sunt benefice pentru ţară”

11-08-2018 27 minute Sublinieri

Actualizare

  • Anghel Buturuga:

Lebada neagra

Bumbes, de la Militia Spirituala, activist profesionist, care nu e deloc un prieten al Jandarmeriei sau al PSD, spune, legat de linsarea fetei-jandarm:

“Vă rog, nu mai întrețineți propaganda televiziunilor cu nu știu ce infiltrați și huligani la manifestație, dacă au fost sunt irelevanți. Am văzut furie pură din partea tururor celor prezenți față de organele represive, iar revolta lor a fost autentică. E regretabil acel incident cu cei doi jandarmi, dar victimele reale ale statului suntem noi.”

E ridicola inocentarea protestatarilor, dar e relevanta opinia unuia de meserie care spune ca s-a aflat chiar la locul unde s-a petrecut linsajul, care s-a declarat socat de salbaticia oamenilor in aceeasi postare(“Șocat am fost doar de ploaia de lovituri aruncate de protestatari asupra celor doi jandarmi. Și părea că nu se mai sfârșește. Și mai era și neputința că nu pot face mai mult ca să-i salvez”).

Da, asa ma gandeam si eu. Da, era vorba despre multimile de la protest.

Mi se pare tot mai veridica ipoteza ca linsarea femeii jandarm a fost “lebada neagra” care a amanat actiunea de rasturnare a guvernului, actiune care nu e deloc oculta, ci foarte transparenta si asumata.

Cred ca, in prima faza a actiunii, furia aceasta trebuia sa-si faca efectele si sa avem multe imagini cu violentele, mai ales cu cele care, cel putin aparent, erau nejustificate din partea Jandarmeriei. Atacarea oamenilor cu mainile sus, gazele lacrimogene (Dragnea ne-a gazat copiii!), fata lui Alexandrescu etc.

Urma rostogolirea acestor imagini pentru a deveni iconice, denuntarea vehementa a “represaliilor antidemocratice”. Uitati-va la ce titluri dau Hotnews, Adevarul si G4media si va lamuriti despre narativa propagandei (“nu o sa uit”, “lacrimi si sange”, “protestul diasporei” – really?, etc.).Prima reactie a lui Iohannis, reactia lui Orban, evident USR-ul. Si, cireasa de pe tort, nesimtita interventie a cancelarului Austriei.

Totul cu scopul de a produce un efect de contagiune si empatie puternica. De a da senzatia ca ne aflam sub stapanirea cumplitului Dracnea care scoate flacari, fum si sange pe nari. Stai, nu erau altii care…? Ba chiar oponentii, dar nu conteaza, asta-i detaliu, imaginea, the big picture, the big lie, aia conta.

Urma faza a doua, in care se presupunea ca vor veni mult mai multi oameni, decisi sa mearga la o confruntare care pe care, manati de efectul de contagiune si cu revolta inmiita de socul violentelor “represalii”. De aceasta data, Jandarmeria si Guvernul s-ar fi presupus ca, dupa o zi de rostogolire a temei “represaliilor”, s-ar fi aflat intr-o postura defensiva imposibila.

In fine, obiectivul trebuia sa fie obtinerea demisiei guvernului pe model Ponta-Colectiv.

S-a intamplat insa linsarea femeii jandarm. Toata constructia din prima faza a fost pusa in criza de un evenment socant si penetrant, dar si neasteptat. Sa vezi o hoarda dezlantuita de barbatoi cum dau cu sete, trag de par si calca in picioare o femeie, fie ea si jandarm, este ceva care te marcheaza de lemn sa fii. Si sa dureze ceva incidentul, si sa nu fie decat unul, doi din multime care sa incerce sa faca ceva (au existat, in schimb, jandarmi in civil care au intervenit). Si cand mai ai si poze in care victima se uita fix in ochii tai…

Da, asta este opera protestatarilor de ieri seara, cum spune si Bumbes.

Aceasta a devenit imaginea “iconica” si incidentul central al protestelor din prima faza. Asta nu era in plan. Asta a fortat a doua iesire a lui Iohannis, care a trebuie sa zica ceva, fie si scrasnit, si despre violentele altora. Si, probabil, o repliere a tiparului protestelor.A fortat un efort de ambalare a incidentului cu teze conspirationiste stupide si cu accente puse strategic (femeia ar fi fost salvata de protestatari, care au format un scut uman etc.).

In orice caz, am mai observat ceva. S-a tot zis, de carte tabara #rezist, ca “instigatori” ai puterii. Insa cei care au circulat intens pozele agresorilor femeii pe FB pentru a fi identificati au fost influenceri sau oameni anti-#rezist. Acolo au circulat pozele, nu pe releele protestatarilor sau simpatizantilor #rezist.

Si, cum necum, “organele” chiar s-au miscat si au prins cativa agresori. Totul la vedere. Pica prost in raport cu teza instigatorilor puterii repeziciunea cu care au fost prinsi agresorii, caci, in mod normal, complicii sunt facuti disparuti. Iata ca nu.

Evident, rasturnarea puterii prin demonstratii de strada ramane obiectivul principal al beneficiarilor politici si al activistilor angrenati.

Despre partea cealalta a povestii, care priveste PSD, in alt text.

PS: un detaliu legat de aceste “represalii”. Astazi, la o zi de la proteste, sunt 6 (sase) spitalizati. Trei (3) protestatari, trei (3) jandarmi. Unul din cei trei este fata.

Austria uber alles in der Rumania

Seful Reiffeisen Bank din Romania, von Groningen, era, anul trecut, la protestele #rezist din Piata Victoriei.

Un istoric de origine elvetiana, Schmitt, dar presedinte al unei academii de istorie din Austria, face propaganda anti-BOR in mod sistematic, purtat pe brate de Humanitas si redat pe larg in presstituta de servicii.

Niste jurnalisti austrieci reusesc sa nimereasca in clenciurile cu jandarmii de ieri seara din PV. Cancelarul Austriei cere, acum, socoteala statului roman, pe un ton cel putin ciudat: “Condamnăm cu fermitate confruntările violente din București în urmă cărora numeroși demonstranți și jurnaliști au fost răniți.” Seamana puternic cu ingerinta in treburile interne ale unui alt stat.

Evident, OMV Petrom si Holzindustrie Schweighoferaia nu au nicio legatura cu nimic.

Ca pe vremuri. Ca pe atunci cand Austria era imperiu.

  • Romania Curata/ AM Pippidi: 

Singura soluție, înc-o involuție?

O enormă mașină de manipulare, adesea văzută la lucru în anii nouăzeci de noi, cei care am trăit Revoluția și tranziția din stradă, s-a revărsat zilele astea cu scopul manifest de a provoca alegeri anticipate. Alegerile anticipate, să o spunem clar, sunt o soluție bună atunci cînd un partid de guvernământ își pierde popularitatea și există o alternativă la el. Dar, deși în demonstrația etichetată propagandistic a „diasporei” erau toate partidele de opoziție (mai puțin Dacian Cioloș, bravo lui, dar cum toți oamenii lui erau acolo iată și limitele lui, degeaba ești personal decent dacă nimeni nu se ia după tine), această alternativă nu exista vineri, și nici nu poate exista într-o zi de vacanță parlamentară. Organizatorii reali ai manifestației, cei care au promovat-o pe TV, online și au umblat prin străinătate să strîngă și cîțiva diasporeni să se ascundă după ei știau foarte bine că nu are cum să cadă nici măcar guvernul, darămite Parlamentul pentru că se străng cîteva zeci de mii de oameni într-o Piață. Și atunci care a  fost scopul lor, dacă nu să ia puterea în noaptea de vineri 10 august? Și nici să rezolve ceva, pentru că la o demonstrație la care cererea principală este ”Plecați voi, ca să venim noi” nu ai ce dialoga și cu cine?

Scopul lor a fost altul, și acela a fost atins.

Scopul numărul unu a fost să creeze în presa străină imaginea că în România e o dictatură, astfel încăt deși Dragnea și Tăriceanu sunt înjurați la toate orele (ce să mai spun de Carmen Dan) în public, fără nici o amendă pentru nimeni, nici măcar de la CNA, să apară în gazetele pe care le citește Timmermans că nu există libertatea cuvîntului la București. Dovada e un băiat cu mușchi de sepepist prezentat ca „suedez” care nu are libertatea să își scrie „M…PSD pe mașină”. Ce să mai vorbim, e mai rău ca în Venezuela. Și inflația e comparată între cele două țări, deși una e de ordinul miilor iar cealaltă scade sub cinci.

Scopul numărul doi  și cel mai constant al acestor oameni este să mențină starea de mobilizare electorală pînă cînd chiar or veni niște alegeri. Analiza lor e că s-au pierdut alegerile din 2016, ca și turul 1 din 2014 pentru că lumea și-a arătat părerea despre alternativă nevenind la vot. Trebuie deci creată o enormă amenințare la adresa democrației, o enormă radicalizare – cu prețul creării unei mase de manevră fasciste, de lumpeni și huligani ai Internetului, dar și ai vieții reale, care vineri seara au făcut ce știu ei să facă, fiind conduși spre acest deznodământ de propagandiștii lor de săptămâni bune, ca la viitoarele prezidențiale să nu mai avem atîtea emoții.

Trebuie deci montate provocări, cît mai multe provocări, ca pe urmă facem ca la Catalonia, strigăte că violența poliției spaniole justifică separatismul, și că de ce s-a băgat poliția cînd noi voiam să dăm guvernul jos. E win-win pentru cine le face.

Instrumentul a fost construcția mediatică a unei  unice ”diaspore”, bună, muncitoare și democrată din multele, foarte diferite care există. Ea a fost inventată ca să fie manipulată și exploatată, și planul e vechi, aparține lui Viktor Orban, care dînd drept de vot maghiarilor din străinătate, cei care nu trăiesc pe pielea lor consecințele politicii sale și-a asigurat pînă acum vreo trei mandate. De pe timpul lui Băsescu se cerea ca diaspora să voteze cu telefonul mobil și astfel să anuleze votul celor de acasă, care trăiesc cu partidele astea și politicile lor. Concertul propagandistic de lins diaspora undeva a atins zilele astea paroxismul imbecilității, de la miliardele trimise acasă (dacă ar ști măcar să împartă și să priceapă că orice cifră relevantă de acest gen e per capita s-ar vedea că suma trimisă acasă e de fix 59 de dolari pe an, conform estimării foarte aproximative a Băncii Mondiale, deci o sumă de nimic, avem o diasporă de subzistență, cum e și țara noastră) la cei 250 000 de copilași care bocesc că nu au părinții acasă. Îți vine să crezi că dacă dăm jos PSD nu or să mai bocească, sau că o să vină lumea înapoi, cînd majoritatea au plecat sub Băsescu, cînd asta era politică de stat, să gonim forța de muncă excedentară (un ministru de interne al nostru, pedelist, s-a lăudat că nu mai avem jafuri armate că am trimis pe toți borfașii noștri în Occident). Numai în astea trei zile din urmă guvernele german și italian ne-au cerut să ni-i luăm acasă. Iar noi în loc să separăm pe cei civilizați de cei necivilizați și să ajutăm pe cei care muncesc și respectă reguli, inclusiv în cursele de linie, facem elogiul lumpenității, o facem din marginală centrală. E vreun idiot care să creadă că eu am spus că toată diaspora, din care fac și eu parte, e lumpendiasporă? Să ridice mîna! Cine are interesul să le unească? Noi? Nu cred….

Al doilea instrument e campania „Jos penalii”, care nu servește decît la mobilizarea electorală continuă în defavoarea PSD, și la nimic altceva, unu, că nu se pot defini penalii chiar așa lesne (cîștigătorii campaniei noastre pentru un parlament curat din 2004, adică Remeș, Chiuariu, Vlasov, Elena Udrea nu erau penali în 2004, au devenit după ce demascarea penalilor PSD i-a adus la putere…), și doi, că în România îți trebuie o supermajoritate ca să reformezi Constituția deci mai bine ar fi să iei întîi o simplă majoritate să cîștigi alegerile. Mobilizarea nu ar fi rea dacă nu ar consuma toată energia și așa puțină și nu ar închide cercul vicios care sună așa: Unii care nu reușesc să cîștige alegerile, adică să ia în orice fel de alianțe 51 la sută strîng semnături să facă ceva mult mai greu și care necesită o majoritate mai mare, adică să scape de adversarii lor schimbînd constituția, în acest timp NU FAC CE AR TREBUI SA FACĂ, adică să construiască niște partide care să îi reprezinte mai mult decît pe ei, cîteva mii de oameni, și ca atare un corp profesionist și educat care să succeadă PSD și nu crează decît o alterntivă radical populistă, care nu arată mai bine ca PSD:

Și iată așa ajungem la nimic, adică la potențialul opoziției.

Sigur, miile de oameni nevinovați care s-au dus cu copiii vineri seara nu au nici o vină pentru cele de mai sus, puse la cale de profitorii evidenți, cei care cîștigă electoral, cu serviciile secrete pe care le controlează, și care au mii de agenți acoperiți în presă și diaspora, avînd buget mai mare decît în Germania, tăiat la rectificare cu peste o sută de milioane.

Sau au vreo vină? Oare discernămîntul, mai ales din partea unora care fac revoluție în numele educației și meritocrației, nu e obligatoriu? De ce să te duci la o demonstrație de trîntit guvernul cînd fiind om educat știi că nu ai cum să îl trîntești? For fun? Și mai iei și copiii, că mult or să învețe din politică la un loc unde programul a evoluat de la M— PSD la Moarte PSD? Eventual le pui rănile pe Facebook dacă îi calcă vreo mașină și ești lansat! De ce să îți spui că nu contează lîngă cine demonstrezi, de ce să îți spui că te reprezintă șoferul cu M…PSD și să nu bagi de seamă că față de acum 13 ani (2004) sau 22 de ani (1996) cînd am reușit să înfrîngem PSD, nu mai avem lideri  de societate civilă (cine conduce demonstrațiile astea? Unde e programul lor?), nu mai avem idei (unde sunt echivalentele de azi ale Contractului cu România din 1996, ale Cărții Albe din 2012, etc?), nu mai avem politicieni și am ajuns aliați cu SRI. Pe vremuri ne infiltrau mai ferit.

Involuție pe toate planurile. […]/ integral la romaniacurata.ro

  • Cotidianul:

Bilanțul violențelor de la Guvern crește

UPDATE Peste 450 de persoane, dintre care 35 de jandarmi, au avut nevoie de îngrijiri medicale, în urma violenţelor care s-au produs, vineri seară, la mitingul din Piaţa Victoriei, a anunţat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Marius Militaru.

Conform acestuia, 70 dintre cele 452 de persoane au fost transportate la spital, iar 11 dintre ele sunt jandarmi.

„Printre ei se află şi colega noastră bătută cu bestialitate, al cărei diagnostic de prezentare la unitatea militară a fost de suspiciune fractură de coloană cervicală”, a afirmat Militaru.

Un număr de 33 de protestatari au fost duși pentru audieri la secții de poliție din Capitală și, până acum, au fost întocmite 8 dosare penale, a mai anunțat purtătorul de cuvânt.

Câte arme au fost furate de la jandarmi

UPDATE Reprezentanții Jandarmeriei Române au anunțat, sâmbătă, că o singură armă a fost furată de la femeia-jandarm lovită vineri seară de mai mulți protestatari prezenți la mitingul din Piața Victoriei. Cazul a fost preluat de procurori.

„Structurile MAI sunt mobilizate pentru identificarea persoanelor care au sustras o armă individuală. Vorbim de o singură armă, pentru că au fost vehiculate foarte multe informații – trei arme, apoi au fost vehiculate de două. E vorba de o singură armă care a fost sustrasă de la colega noastră, care a fost pusă la pământ și lovită cu bestialitate. Cazul a fost preluat de către parchetul competent. Facem în continuare apel la toți cetățenii care au imagini sau informații să anunțe de urgent poliția română”, a declarat Marius Militaru, șef comunicare Jandarmeria Română, în cadrul unei conferințe de presă.

Mircea Diaconu: „Nu am văzut așa ceva decât la maidanezi”

Europarlamentarul Mircea Diaconu consideră, referindu-se la violențele de la protest, că cei care au atacat jandarmii aveau comportamentul unor trupe paramilitare.

„Protestele sunt un mijloc democratic de a spune o părere. Totul este în regulă, până în clipa în care spargem cordoanele sau încercăm să intrăm în sediul Guvernului. Ce m-a speriat aseară foarte tare a fost comportamentul acela de haită care ucide. Nu am văzut așa ceva decât la maidanezi. Deci, în stilul acesta. Deasupra scria ‘protestul diasporei’. Nimic mai neadevărat. Nu era diaspora acolo, nu erau nici protestatari politici. Au un comportament ca niște trupe paramilitare, foarte bine antrenate și băieții aceia cam semănau între ei. Mi-e teamă că s-au creat exact aceste structuri paramilitare. Să nu o dăm pe galerie. Îmi pare rău să o spun, dar e mult mai rău de atât. Eu cred că se antrenează, vorbesc de dinainte. Lor nu le ascultă nimeni telefoanele? Erau parcă 6 milioane de oameni interceptați, a spus Diaconu la Antena 3.

Dan Diaconu:

Oricare dintre observatorii neutri ai aşa-zisului miting al diasporei ar putea observa câteva lucruri ciudate. În primul şi-n primul rând modul în care erau aşezaţi oamenii în piaţă. Încă de la primele ore ale mitingului, oamenii nu se aşezau într-un singur loc, aşa cum ar fi fost normal, ci rarefiat, astfel încât să ocupe o suprafaţă cât mai mare din piaţă şi să „dea bine” în pozele făcute de la distanţă. Se vede de la o poştă că cei ajunşi primii în piaţă au pus „seminţele” aranjării celor care urmau să vină într-un mod cât se poate de profesionist.

Un alt element ciudat a fost modul în care s-a ocupat zona carosabilă, printr-o păcălire a jandarmilor. O coloană formată ad-hoc s-a prefăcut că se îndreaptă spre o stradă adiacentă, iar când jandarmii s-au repliat pentru blocarea capătului coloanei s-a intrat masiv pe zona carosabilă profitându-se de numărul mic al jandarmilor rămaşi. A fost o manevră executată profesionist, cu un scop cât se poate de precis. Imaginile sunt demonstraţia unei acţiuni coordonate profesionist.

Am mai avea şi elementele de regie atent difuzate de către media de propagandă. Unul dintre ele, prost executat, dar clar gândit cu mai mult timp în urmă, este cel al femeii din scaunul cu rotile care se aruncă din scaun fix în momentul în care un jandarm se apleacă. Revedeţi, vă rog acea secvenţă deoarece e gândită ca la carte.

La fel, sare în ochi modul profesionist în care s-au desfăşurat atacurile asupra jandarmilor, din spatele manifestanţilor aşa-zis paşnici, care, totuşi, nu se dădeau de-o parte în momentul în care constatau că sunt în mijlocul violenţelor.

Se vede din avion că sunt acţiuni bine executate, conform unui plan atent constituit de escaladare a violenţelor. Fix în momentul de maximă violenţă, Plăvanul a dat un comunicat în care condamna Jandarmeria.E o ironie neagră să constaţi cum ticălosul comunicat apare fix în momentul în care se constata că femeia jandarm bătută cu bestialitate de către aşa-zişii manifestanţi se zbătea între viaţă şi moarte cu o fractură cervicală.

La fel ca şi în cazul Colectiv, Plăvanul a instrumentat întreaga succesiune a evenimentelor de la Sibiu, probabil pentru a nu putea fi legat direct de evenimente. Succesiunea de comunicate de condamnare a Jandarmeriei pare, de asemenea, extrem de bine coordonată: semnal de de Iohannis, după care au urmat limbriceii Orban şi Cioloş pentru ca apoi întreaga răsuflare feisbucistică să se unească întru condamnarea jandarmilor.

Ceea ce vreau să vă spun este că asistăm în direct la o tentativă de lovitură de stat executată după un plan clasic. Aseară s-au furat câteva arme de-ale jandarmilor, în timp ce Iohannis a condamnat aşa-zisa lor violenţă. Protestele nu vor înceta, ele vor creşte în violenţă în cursul zilei de azi. Probabil vom avea şi prima victimă omorâtă cu una dintre armele furate aseară. Doar trebuie să existe o „dovadă” a violenţei jandarmilor şi ce dovadă e mai bună decât unul sau mai mulţi morţi în mulţime? Pentru ca apoi să se dovedească faptul că au fost omorâţi cu arme folosite de către jandarmi.

Urmarea e cât se poate de limpede: gloata fidelă de procurori condusă de Loazărică va deschide dosare de cercetare a jandarmilor pentru a le fragiliza poziţia, în timp ce violenţele din stradă vor creşte exponenţial.E o schemă clasică a cărei urmare se doreşte a fi preluarea în forţă a puterii politice. Nu întâmplător asta se întâmplă acum, în mijlocul vacanţei parlamentare şi nu întâmplător Iohannis nu şi-a luat concediu. Reţineţi aceste elemente!

Vă voi mai spune doar că întrega ticăloşie este pusă la cale cu sprijinul direct al Ambasadei SUA. Hans Klemm are o vastă experienţă în acest gen de acţiuni. Doar a fost ambasador în Timorul de Est , scena unor violenţe extreme în timpul mandatului lui său. De asemenea, acelaşi ticălos a activat începând cu 2010 la Kabul unde, chipurile, s-a ocupat de reformarea sistemului de justiţie afgan în vederea limitării traficului de droguri. Sub atenta sa îndrumare şi cu reformele propuse de el, Afganistanul a ajuns la producţii record de droguri. Întâmplător sau nu, creşterea producţiei de droguri a Afganistanului coincide cu creşterea consumului de opioide din SUA. Nu-i aşa că „dezvoltarea” anticorupţiei afgane şi creşterea producţiei de droguri sunt elemente strict întâmplătoare?

Revenind la noi vă voi spune că scenariul e de mult desenat. Amploarea cu care cad cozile de topor plantate de SUA nu putea rămâne întâmplătoare. Urmează elemente de o gravitate extremă. Din păcate, populaţia civilă nu e pregătită pentru valul de violenţă care va urma şi va fi foarte uşor de convins să stea liniştită. La 100 de ani de la Unire urmează scenariul crunt al dezintegrării. Din păcate asta e realitatea şi noi suntem mult prea slabi pentru a o contracara.

P.S. Nu vă faceţi iluzii, schemele au fost de mult exersate. Ştiaţi că a mai existat o revoluţie în care „diaspora” a preluat puterea şi asta tot cu sprijinul SUA? S-a întâmplat în 1996, atunci când în Afganistan puterea a fost luată de către talibani, o generaţie crescută şi antrenată în taberele de refugiaţi. Bănuiesc că ştiţi care-a fost urmarea. Iar Klemm o ştie şi mai bine!

***

Iuian Capsali/ Romania libera:

Lovitura de stat este în desfășurare

Maidanizarea Pieții Victoriei începe să fie provocată pe față. Din ce se observă în mass media deontologilor cu dublă comandă, se pare că vârfurile din servicii, implicit președintele statului, vor o schimbare politică nu pe cale electorală (nici nu au cum, deoarece dată fiind totala inconsistență a opoziției, din păcate, dacă mâine ar fi alegeri, ar pierde cu brio), ci prin violență. Iar factorul perfect de coagulare a emoției colective ar fi un mort.

Era cât pe ce să fie femeia jandarm de aseară, ceea ce ar fi creat o teribilă debalansare a emoției de partea “agresorului”. De aceea au intervenit imediat factorii publici de damage control, „experții”, care au aruncat pe piață, la comandă, ideea că de fapt infiltrații actualei puteri au lovit-o cu bestialitate pe femeia jandarm. Fără să aducă nicio probă, evident. Dar manipularea a mai micșorat pierderile de imagine în rândurile simpatizanților opoziției.

Întrebarea care rămâne este: cine a organizat mitingul “diasporei”? Pun ghilimelele de rigoare întrucât “milionul” de români plecați care ar fi trebuit să dărâme prin forță puterea aleasă prin vot democratic, s-a rezumat la câteva mii de români pașnici veniți special din străinătate special pentru acest miting. Intrările în țară de zilele trecute au avut valori sensibil egale cu cele de anul trecut. Restul au fost opozanții din țară.

Dacă este un miting fără organizatori – ceea ce nu poate crede nimeni la modul serios – deci ILEGAL, de ce autoritățile nu l-au interzis și nu au oprit indivizii violenți (“galeriile de ultrași”) să pătrundă în Piață? Mai ales că retorica violenței era pe rețelele de socializare la paroxism de săptămâni de zile, cu un crescendo alert în ultimele zile.

Orice individ obiectiv care a observat modul în care au fost pregătite mitingurile #rezist în ultimii ani, ar fi înțeles ce se va întâmpla. Adică exact la ce am asistat azi-noapte. De altfel după prânz, când erau doar câteva sute de oameni în Piață, s-a văzut limpede cum nucleul dur, antrenat în lupte cu jandarmii, le-a încercat vigilența, încercănd să ia cu asalt intrarea în clădirea Palatului Victoria.

Apropos de ultrași, ar fi interesant să se vadă cine manipulează aceste grupuri agresive, în care indivizi precari pot fi ușor folosiți în stradă de un lider (alfa) care să-i coordoneze și să-i asmută împotriva rivalului tradițional, jandarmul. Alte grupuri pregătite pentru lupta de stradă sunt cele organizate spatele ONG-urilor Soros, liderul „Miliției Spirituale” Mihail Bumbeș, care se autodefinește că „anarho-socialist”, fiind văzut nu numai în Piața Taksim din Istanbulul anului 2013, acolo unde protestatarii sprijiniți de inginerii sociali mondiali au încercat să forțeze căderea regimului Erdogan, dar a fost filmat și în fața clădirii guvernului la protestele din iarna anului 2017, chiar în prima zi când acestea au fost începute, pe data de 18 ianuarie, făcând parte din nucleul inițiatorilor, alături de celebrul Polițeanu, omul de casă al Monicăi Macovei, cel care a făcut plângerea penală pentru un act legislativ (Ordonanța 13) ce a dus ulterior la încălcarea Constituției de către DNA-Kovesi; lideri USR precum Cosette Chichirau, Oana Bîzgan șamd.

Totuși, de ce SRI nu a dejucat acest scenariu? De fapt întrebarea care se pune este pe cine mai slujește această instituție? Patria, așa cum reiese din deviza instituției?

Scăderea, pentru prima dată în ultimii ani, a bugetului SRI care era și așa gigantic (cel mai mare din blocul NATO), faptul că se dorește demilitarizarea acestuia (fiind singurul serviciu secret rămas în acest stadiu “fosil” dintre fostele state ale Pactului de la Varșovia care au intrat în Pactul N. Atlantic), precum si faptul că sunt voci care au opinat că acest serviciu nu are un suficient control democratic iar acesta (prin Parlament, ca în toate statele democratice) este unul mai degrabă simbolic – toate acestea concură la ideea că actualul serviciu INTERN de informații este interesat de păstrarea actualelor privilegii. Omisesem faptul că au, caz unic între statele democratice, pe lângă un buget imens, propriile firme prin care derulează afaceri ale căror cifre sunt secrete.

Cui prodest?

Un posibil răspuns ar fi acela că modificarea legii gazelor offshore – după ce trecuse de Senat într-o variantă catastrofală pentru stat – făcută de președintele Camerei Deputaților cu concursul experților din partid (coincidență?) exact în ziua în care Codruța Kövesi părăsea biroul de șefă a DNA-ului, a nemulțumit profund corporațiile implicate în proiect. S-au exprimat direct prin ambasadorul Klemm, care ambasador, deși este pe cale de a fi schimbat, a dat ieri un semnal, fiind filmat cum se îndrepta spre protestele neautorizate din Piața Victoriei.

De asemenea, faptul că puterea ocultă formată în jurul Statului Paralel este nemulțumită de faptul că ministrul Tudorel Toader dorește să accepte la șefia DNA doar un om din afara instituției, care nu a avut de-a face cu abuzurile ce sunt anchetate și au fost tolerate în instituție. În fine, faptul deja menționat că actuala opoziție suferă de impotență. S-au raliat și ei, ca și câțiva intelectuali globalisti care au profitat de regimul Băsescu, sloganului „M_ _ e PSD!”, ceea ce nu denotă decât frustrare și lipsă de soluții viabile. Întrucât opoziția nu are șanse ca să-și pună în viitorul apropiat miniștri, asta face ca singura soluție de moment să fie una în care democrația electivă să fie înlocuită prin glasul străzii. Care însă nu poate duce la căderea actualei puteri configurate democratic decât prin violență, deci prin maidanizarea Pieții Victoriei.

Zilele trecute, un individ straniu care se prezenta ca „adevăratul organizator” al mitingului „diasporei”,  prezenta public un scenariu revoluționar – catastrofic, în care se amestecau „sângele” cu „flăcările”. Printre altele, vorbea despre uciderea jandarmilor cu propriile lor arme. Părea delirul unui psihopat. Iată însă că azi-noapte a fost anunțată smulgerea câtorva pistoate Glock din armamentul aflat în dotarea jandarmilor, unul dintre ele fiind al femeii- jandarm care abia a scăpat de linșaj. Din fericire, ieri nu a murit nimeni. Însă pistoalele pot fi folosite și astăzi sau mâine.

Toată presiunea a fost pusă pe Jandarmerie, începând de aseară, când comunicatul Președinției aruncă întreaga responsabilitate pe instituție. S-au raliat partidele de opoziție,care au sesizat Parchetul pentru „brutalitatea” cu care a fost împrăștiat, după ora 23, mitingul ilegal. Astăzi, procurorii militari „s-au sesizat din oficiu şi au deschis dosar penal cu privire la modul de intervenţie al jandarmilor şi incidentele petrecute la manifestaţia de vineri seară din Piaţa Victoriei”. Toate acestea după ce jandarmii au încasat ore întregi, conform purtătorului de cuvânt și a martorilor din Piață,  pungi cu fecale și urină, bucăți de bordură și bastoane de la „steaguri”.

De ce este căutată cu orice preț timorarea Jandarmeriei?

Întrucât o dată căzută apărarea instituțiilor statului, datorită anarhiei lovitura de stat poate să reușească, iar victimele ar cauționa un alt „guvernul meu” al președintelui Johannis.

Este singura posibilitate ca opoziția parlamentară și polul ocult de putere (Statul Paralel) se revină la butoane, ocolind votul democratic.

Însă asta ar putea să deschidă o cutie a Pandorei (Armata încă nu s-a pronunțat în acest conflict politic deschis), care poate duce la un război civil pe model ucrainean sau ex-iugoslav.

Își asumă opoziția, președintele și alte instituții ale statului o asemenea perspectivă?

***

  • Alexandru Racu: 

O analiză a evenimentelor de ieri și a cauzelor care au dus la declanșarea lor

Ce tind să cred că s-a întâmplat de s-a ajuns aici – evident, îmi asum gradul mare de speculație și incapacitatea de a stabili cu precizie și certitudine legătura dintre diferitele puncte.

După părerea mea, firul s-a rupt odată cu două evenimente cheie: pe de o parte a doua condamnare a lui Dragnea, pe de altă parte decizia Curții Constituționale care i-am impus lui Iohannis demiterea Laurei Kovesi.

Impresia mea este că până la momentul respectiv, Dragnea a tot încercat să negocieze cu băieții din sistem, a dat bani pe armament, buget gros la servicii, ș.a.m.d. Odată cu a doua condamnare, pus cu spatele la zid, a intrat inevitabil în logica lui care pe care.

Invers, ăștia din așa-zisul stat paralel și-au dat seama că nu mai pot să reziste la nesfârșit, fără să mai și câștige alegeri. Momentul demiterii lui Kovesi a fost unul crucial: alternativa, pe care se pare că Iohannis a luat-o în considerare timp de vreo lună, era refuzul de a pune în aplicare hotărârea Curții Constituționale. Dar și-a dat – și-au dat – seama că costurile unei crize constituționale ar fi mult prea mari. Iar atunci le-a rămas o singură alternativă: maidanul.

În mod cât se poate de evident, pentru oricine mai are ochi să vadă, organizarea protestului a fost asociată de la bun început cu incitări explicite la violență și cu întreținerea unui climat al lipsei de civilitatea a cărui legătură cauzală cu violența fizică doar naivii sau ipocriții refuză să o vadă. Deja de pe la ora 16:00, era clar că lucrurile vor degenera. De fapt, cred că obiectivul urmărit de la bun început a fost forțarea demisiei guvernului prin violență, mizându-se fie pe frica guvernanților, fie pe scandalul și presiunea emoțională generate de soarta victimelor. Povestea e veche: au trebuit să moară oameni ca să…

Repet, la bază se află criza de soluții a opoziției, paralelă și oficială, frustrarea generată de incapacitatea de a mai câștiga alegeri parlamentare de aproape un deceniu și subsecventa incapacitate de a mai ține, la nesfârșit, PSD-ul în șah prin parchete și servicii. Sloganul – – – – PSD, întețirea și înăsprirea atacurilor la adresa asistaților care n-ar trebui să voteze, regresia în vulgaritate și agresivitate verbală sunt simptomele acestei neputințe și frustrări care, ca orice fenomen de acest tip, nu poate sfârși decât în resemnare/depresie sau violență. Decizia CCR care impunea revocarea Laurei Kovesi și reculul lent dar sigur al luptei anticorupție a reprezentat un mesaj clar că opoziția și strada au nevoie de “guvernul lor”, că nu mai pot continua așa. Soluția era relativ simplă. Să mai câștige și ei niște alegeri parlamentare, ca să-și pună ministrul lor la justiție, și așa lupta anticorupție va merge liniștită înainte. Doar că sunt incapabili să o facă – cauza acestei incapacități meritând o discuție separată mai amplă- și nu sunt deloc semne că vor avea mai mult noroc în 2020. Și atunci, așa cum am spus, rămânea o singură soluție: maidanul.

Cred că recenta tăiere a bugetului serviciilor secrete, refuzul ministrului justiției de a alege unul dintre noi candidați pentru șefia DNA sunt doar aspecte ale acestui conflict fundamental dintre partid și structurile de forță (parchete + servicii) ale cărui momente cruciale din ultima perioadă, ce au dus la transformarea conflictului într-un război total de nimicire a adversarului, au fost condamnarea lui Dragnea și decizia Curții Constituționale referitoare la rolul președintelui în revocarea șefului DNA. Probabil că și Legea Offshore joacă un rol foarte important dar, cum am spus, aș specula dacă aș încerca să stabilesc niște legături clare între aceste vârfuri de ghețar ieșite la suprafață.

În ceea ce privește desfășurarea evenimentelor de ieri, după cum am spus, era clar din declarațiile organizatorilor de dinaintea protestului și din violențele timpurii, care au izbucnit după-amiază, că lucrurile aveau să degenereze. Pe termen lung, protestele au evoluat de la principiul protestului civilizat, fără ultrași, bazat pe înfrățirea cu jandarmii (februarie 2017), la înjurătura care ne unește și atenția selectivă a celor care se strofoacă să ne (și probabil să se) convingă că imaginea definitorie a protestului rămâne cea a cetățenilor care și-au riscat integritatea fizică pentru a salva doi jandarmi de la linșaj (jos pălăria și slavă Domnului că mai există și astfel de oameni) nu cea a mulțimii semnificativ mai numeroase care încerca să-i linșeze pe cei doi jandarmi. Ambele imagini sunt relevante.

Pe de altă parte, mă tem că acest gen de atenție selectivă trădează dificultatea mișcării rezist (evident, ca orice mișcare socială, și aceasta este caracterizată de diferențieri interne ce se cuvine a fi tratate cu nuanțele de rigoare) de a se reconcilia cu propria ei evoluție (sau, mai precis, involuție), sub presiunea transfromării condițiilor istorice. Probabil că turnura necivilizată și violentă a unei mișcări al cărui nivel de narcisism este dublat doar de nivelul de impotență politică concretă era inevitabil. Pe de altă parte, este ridicol și trist să vezi oameni care încă se consideră protestatari civilizați și părinți responsabili deși se duc cu copiii la un protest unde toată piața strigă la unison – – – – PSD și care, după cum am spus, era clar că avea să degenereze în violență (lucru de care ar fi trebuit să-și dea seama orice om care mai știe pe ce lume trăiește).

Revenind la filmul evenimentelor de ieri, cum nu mă pricep la gestionarea protestelor și cum nu am o imagine clară a dinamincii din piață, nu știu în ce măsură jandarmii ar fi putut sau nu să gestioneze mai pașnic situația. Cert este că provocări au existat, și încă multe, deci nu putem face în niciun caz comparații cu Belarusul lui Lukașenko, iar un search pe youtube cu confruntări similare dintre jandarmi și protestatari în statele occidentale nu lasă nicidecum impresia că ăia ar fi mai blânzi. Din acest punct de vedere, cred că în mare avem o țară ca afară.

Nu știu, așadar, în ce măsură degenerarea evenimentelor de aseară s-a datorat incompetenței jadarmeriei, combinației dintre excesul de zel al jandarmilor și infiltrarea protestatarilor de oameni ai guvernului, cu scopul descurajării viitoarelor proteste, la fel cum nu știu nici câți dintre protestari erau oameni ai serviciilor și câți dintre jandarmi răspund la comandă dublă. Posibil să avem de-a face cu o combinație a tuturor acestor elemente. Oricum ar fi, fan al țestoaselor n-am fost niciodată și dincolo de uzul sau abuzul de gaze lacrimogene, sunt imagini clare în care jandarmi lovesc ca fiarele în oameni lipsiți de apărare. Pe de altă parte, nimic nu justifică manifestările de bestialitate ale mulțimii turbate care era cât pe-aci să omoare doi oameni în uniformă și da, folosindu-mă chiar de judecățile din ianuarie 2012 ale domnului Vladimir Tismăneanu (“din cuvintele tale vei fi osândit” Matei 12, 37), continuu să cred că există o legătură cât se poate de semnificativă între cultivarea iresponsabilă a violenței verbale și violența fizică.

În orice caz, violența de ieri indică faptul că s-a umplut paharul și inevitabil ne îndreptăm cu pași repezi spre un deznodământ. În sensul în care – vie sau moartă, întreagă sau teafără, în libertate sau după gratii – una din taberele aflate în conflict va fi nevoită să cedeze. Să dispară sau să accepte termenii unei păci ce îi va fi impusă de tabăra adversă. Rămâne să vedem care dintre ele va fi învingătoare și care învinsă.

Pe de altă parte, nu este clar cum anume se va reflecta o eventuală înțelegere dintre așa-numitul stat paralel și PSD în relația acestuia din urmă cu strada. Oricum, în măsura în care PSD-ul nu cedează la presiuni și rămâne la putere, este clar că vremea protestelor frumoase cu copii, câini și jandarmi luați în brațe s-a sfârșit. De acum înainte, la protest se vor duce doar cei pregătiți de bătaie cu jandarmii.

Poate că acum înțelegem de ce degradarea limbajului public, girată iresponsabil de intelectualii nației, nu are cum să anunțe nimic bun. Autocenzura începe cu limbajul.

Iar dinamitarea ei, de regulă, nu se oprește la limbaj. De la vorbe până mai ieri inacceptabile se ajunge la fapte până mai ieri inimaginabile.

Aceste lucruri domnul Tismăneanu le știe bine. Ni le explica chiar el, într-un text intitulat “Peisaj după bătălie: Fragilitatea civilizației și datoria responsabilității” , text publicat în ianuarie 2012, pe vremea când domnul Tismăneanu era director al IICMER, iar Bucureștiul, în ciuda unei situații economice mult mai dificile și a unei atitudini mult mai dure a jandarmeriei, fusese scena unor violențe incomparabile, din punct de vedere al durității, cu momentele de bestialitate ale acestei nopți tragice.

Imaginile cu puternic impact emoțional, atașate postării, ilustrează cum nu se poate mai bine ideea din textul domnului Tismăneanu de acum 6 ani:

”Mihail Neamtu are dreptate: a iesit la iveala in Bucuresti, de-a lungul ultimelor zile si nopti, acel fond primar si agresiv care fierbe dedesubtul aparentei de calma si senina civilitate. Ceea ce consideram de la sine inteles devine subit indoielnic. Nu e in fond ceva nou. O stim de la Sigmund Freud, exista un instinct distructiv, agresiv, bestial daca vreti, pe care civilizatia il domesticeste, il reprima, dar nu il poate anihila. Exista frustrari colective, o stare difuza de neliniste, de teama, de malaise care, in anumite clipe istorice, duce la defulari de masa. In vremuri de criza, aceste sentimente si emotii se radicalizeaza. Dar aceste explozii nu se intampla ex nihilo, exista antreprenorii urii si resentimentului social, demagogii de serviciu si negustorii de slogane. Pegra nu se mobilizeaza de la sine. Niciun pogrom in istorie nu a avut loc in chip cu desavarsire spontan.”

http://www.contributors.ro/…/peisaj-dupa-batalie-fragilita…/

Asta scria domnul Tismăneanu în 2012, pentru ca tot domnia sa, de data aceasta lipsit de funcție în statul român, să redescopere “estetica revoluției” doar cu câteva zile în urmă, într-un text intitulat “Noi suntem puhoiul, voi sunteți puroiul!” (text urmat de o avalanșă de postări, care mai de care mai revoluționare).

“Sintagma “Muie PSD”, devenita slogan national, este deopotriva rezultatul si catalizatorul acestei desteptari civice. Prin ea, se aude vocea vulgului, adica a acelor oameni care nu mai vor sa dezbata la nesfarsit ce si cum. A trecut momentul ambiguitatilor sofisticate. Revolutiile dau glas asteptarilor vulgului. Sunt, ne place sau nu, vulgare. Estetica lor este una diferita de aceea a vremurilor calme. Vulgaritatea lor este, in adancimi, una de un maxim, superb rafinament. Depinde de noi sa-l pretuim cum se cuvine!”

http://www.contributors.ro/…/noi-suntem-puhoiul-voi-suntet…/

Acum, domnul Tismăneanu poate să doarmă liniștit. Vulgul s-a exprimat. A dat frâu liber instinctelor. A început cu normalizarea perversiunii – oameni civilizați vin la protest cu copiii ca să dea – – – – pe față – și a sfârșit cu cruzimea. Cine și-ar fi putut imagina? Domnul Liiceanu, fenomenologul – – – -, în niciun caz. Cu atât mai puțin domnul Tismăneanu, marele specialist în fenomenologia revoluției.

Cum am spus, poate să doarmă lniștit. Și nu mă îndoiesc că chiar așa va și dormi.

Noapte bună.

***

ActiveNews/ Mihai Șomănescu: Ce-ați făcut cu țara mea? Piloții orbi

Imaginea femeii jandarm bătută de gloată (englezul „angry mob” mi se pare mai potrivit) mă va urmări mult timp de-acum înainte. Și nu pentru că aș avea cel mai mic sentiment de simpatie față de Jandarmerie, ci pentru că nu credeam că o să văd în capitala Țării mele cum niște bărbați bat o femeie ca pe o cărpă. În numele libertății și al dreptății!

Am fost pe străzi de multe ori, cu ocazii diferite. Am văzut sânge pe caldarâm, mașini incendiate, vitrine sparte. Am fost și eu luat la picioare și bastoane de jandarmi, dar niciodată nu mi-a trecut prin cap să dau și eu în ei.Nu mi-a trecut prin cap să torn gaz peste foc.Și niciodată nu mi-a fost fizic rău, așa cum mi-a fost aseară când am văzut cum niște „oameni” o trăgeau de păr pe femeia aia, pentru a o scoate din mâinile celor care încercau să o salveze. În capul bietei femei s-au spart, parcă, toate abuzurile făcute de Jandarmerie în ultimii ani. Dar nu asta e soluția: răspunzând cu rău, jandarmii se vor îndârji și va fi și mai rău.  Asta ne dorim?

M-am cutremurat văzând imaginile cu tinerii și copiii gazați, fugind care încotro.Și asta pentru că și eu am copii acum și mă gândesc ce-ar fi dacă…

Cum am ajuns aici? E simplu să dăm vina unii pe alții, să găsim țapi ispășitori jandarmeria sau ultrașii. Dar mai presus de o persoană sau alta, e important să spunem că am fost aduși aici de cei care au cauționat violența verbală, cei care au ridicat înjurătura la rang de virtute și au făcut-o acceptabilă social.

Cei care se indignează azi pentru felul în care s-au comportat jandarmii au tăcut ani în șir când ultrașii -da, ei! – spuneau că legile sunt abuzive și că forțele de ordine folosesc forța disproporționată în stradă. Fără să idealizăm ultrașii, punctul lor de vedere trebuia luat în seamă.

Vinovați sunt cei care, în 2012, când Jandarmii intrau cu gaze în Piața Universității tăceau mâlc, pentru că acolo era vorba despre „mahalaua ineptă”. Adică tot cei care ieri și zilele trecute cauționau cuvântul ăla țigănesc (cu excepția notabilă a lui Mircea Cărtărescu – cinste lui), pe motiv că „doar asta înțeleg psd-iștii” sau că e „strigătul vulgului”. Vinovați sunt „deontologii” de servicii care-l acuzau pe Gâdea sau Vadim că vorbește urât, ca apoi să pună pe burtiere și pe siteuri „m…” și ura.

Susținătorii președintelui care a intrat în istorie fiind primul șef de stat care și-a invitat cetățenii să părăsească țara au chemat acum diaspora să vină să salveze România. Un asemenea cinism, mai rar! Tot ce-au reușit a fost să se folosească de oamenii aceștia, să le uziteze disperarea și suferința pentru a-i macula. Rușine! Ce-ați făcut din țara mea, a oamenilor blânzi și primitori de au ajuns să vadă doar dușman acolo unde înainte era aproapele?

Cum rușine ar trebui să le fie politicienilor care cauționează violența și o folosesc în scop politic. Păi băi Cioloș, băi Iohannis, băi Orbane, dacă în Statele Unite ataci un polițist, ești împușcat pe loc.Dacă în SUA s-ar fi întâmplat o zecime din ce s-a întâmplat aseară, agresorii erau împușcați pe loc. În timpul revoltelor negrilor din Los Angeles, din 1992, americanii au adus Garda Națională pe străzi. Armata, mă! Și voi, politicieni, care urlați după lege și dreptate, subminați autoritatea poliției?  

Nu pot să-i înțeleg pe oamenii care cauționează violența, pe motiv că „și-o meritau”. Scena femeii jandarm bătute mi-a amintit de imaginile din Croația anilor 90, în care un soldat al pe-atunci armatei Iugoslave era scos de gloată din tanc și ucis. Tras de păr, de cap și omorât în bătaie. Și-atunci nu începuse, încă, războiul cu arme! Era în timpul războiului declarațiilor…

Apropo de fosta Iugoslavie: o analiză a spațiului ex-iugoslav făcută de jurnalistul Tim Judah arăta că o trăsătură comună a tuturor popoarelor din zonă este tendința de a se considera justificați să folosească violența, pentru că numai ceilalți au provocat, numai ceilalți sunt de vină. Vă sună cunoscut? Chiar nu pricepeți unde vom ajunge?

  • Anghel Buturuga:

Totusi

De saptamani intregi se legitimeaza violenta simbolica cea mai de jos si se spune, explicit, pe toate vocile, ca “PSD numai asa va intelege”. Cu injuratura si cu violenta.

Se fac videouri rap explicite, se cheama oameni la protest, se invoca foc si sange. Se afirma ca guvernul trebuie sa cada. Se face, asadar, o manifestatie cu obiectivul explicit, asumat, de rasturnare a puterii. Prin manifestatii de strada. Prin revolutie, iarasi un leitmotiv recurent al protestelor de pe 10 august. E clar pana aici?

Ca sa fie treaba treaba, protestul nu are organizator asumat. Deci e deja in afara legii, caci legea prevede ca organizatorul sa-si asume monitorizarea multimilor mobilizate.

Acum, existau trei posibilitati:

1. Jandarmeria nu reactiona, fortele de ordine erau prezente mai mult simbolic. Scenariul anarhiei.

Evident ca unitatile rezist violente ar fi facut iures, ar fi fortat intrarea in cladirea guvernului si chiar l-ar fi ocupat. Asta a zis Bot explicit. In cazul in care eram intr-un asemenea scenariu, Iohannis iesea imediat la TV sa zica faptul ca PSD a anarhizat tara si ca trebuie sa cedeze puterea.

2. Jandarmeria reactioneaza intens. Scenariul conflictual.

Jandarmeria vine echipata, are gaze lacrimogene, spray, tun cu apa. Intervine activ. Ramane de vazut cat si cum au incercat sa intervina punctual, mai cu seama fata de gruparile violente, sau au actionat oarecum random, prin incursiuni, sau strict reactiv, cand se forta calea spre guvern. In acest moment nu stim care a fost tactica Jandarmeriei, stim doar niste cifre.

3. Jandarmeria e agresiva nelimitat. Scenariul represiunii.

Acest scenariu presupune o angajare violenta, sustinuta, fara discriminare, facuta de jandarmi. Tunuri cu apa, bataie, gaze, aruncate asupra oricui si cu intentia de a afecta cat mai multi. Cam cum e in protestele din Occident de acest fel, sa zicem.

Eu zic ca ne-am aflat intr-un scenariu 2 care pare ca nu a functionat, insa, in parametrii care trebuiau.

“Organizatorii” protestului, aia din umbra si aia care au promovat public ideea si violenta simbolica, vor sa impuna, insa, naratiunea represiunii, sa ne convinga ca suntem in scenariul 3. Ca si cum ar fi fost Taksim. De aici interventia lui Iohannis, de aici automartirizarile useristilor. E crucial pentru ei sa propage ideea unei reprimari brutale, ca sa intretina protestul zilele urmatoare si chiar sa escaladeze si miza si conflictul.

Cumva, PSD e intr-un fel de sah mat pe moment. Cum spuneam, daca reactiona ca la pct. 1, Iohannis ar fi zis ca duce tara in anarhie. Daca aparatul de stat a reactionat ca in pct. 2, a venit Iohannis sa valideze scenariul represiunii.

Incidentul cu femeia jandarm linsata oribil de protestatari – instigatori sau nu, in acest moment nu stim, stim doar ca erau multimile din PV – a provocat insa o mare problema “organizatorilor”. De aceea propaganda lor a cautat imediat, prin operatiuni de damage control, sa dea vina tot pe PSD pentru linsaj. Unii spunand chiar ca s-a produs la ordinele lor.

Revenind: nu, nu suntem Taksim. Si nu, revolutiile nu sunt concerte Flower-Power!

Te priveste in ochi

Nu am si nu am avut niciodata nicio emotie pozitiva fata de Jandarmerie (sau Politie).

Insa aici ne priveste in ochi o femeie linsata. Nicio scuza sau justificare sau blamare a Jandarmeriei sau guvernului nu poate inlatura acest adevar: o femeie linsata de o hoarda de barbati.

S-a petrecut in protestul oamenilor minunati, care au refuzat sa isi asume orice raspundere pentru organizarea mitingului si care au esuat sa se delimiteze teritorial de instigatori/violenti.

Eu cred ca, nu in mod egal si nu la fel, noi toti suntem vinovati.

Acesta este piedestalul noii puteri care, cel mai probabil, va urma guvernului Dancila.

“A trebuit sa moara oameni”
A trebuit sa fie linsata o femeie?

As vrea sa stiu numele ei. Poate ca intr-o tara normala oameni s-ar aduna acolo unde este internata sa-i arate ca totusi nu e singura, macar acum.

Sa spui in acest moment,

cand ai cert un singur fapt, anume linsarea unei femei, ca la mijloc a fost ordinul… “cine stie carui potentat” (ei, cine stie, Dragnea, care altul?!), inseamna, potrivit criteriilor de care fac caz chiar impricinatii, ca esti un faker (emitator de fake news) si un conspirationist cinic.

De fapt, e un damage control, un PR nenorocit ca sa salveze nepatata cauza.

PS: e bine sa se stie – Jandarmeria anuntase faptul ca in Piata Victoriei au ajuns galeriile si facuse apel la protestatari sa se delimiteze de ele.

Despre m— PSD si mitul diasporei

Toti se uita in gura m— cu care au impanzit astia Romania si propaganda, de la sofer la ditamai filosofu’ manager. Totusi, dincolo de mistouri, treaba e o inginerie care are un anumit obiectiv clar si pragmatic. Ingineria si obiectivul nu trebuie subestimate sau luate la misto, ci intelese.

1. Faza cu m— e pentru mase

Faza cu m— are un sens clar: crearea unei “aliante” a intelectualilor, a sclifositilor, a publicului telefisto-corporatist #rezist cu poporul simplu, cu masele. Dupa ce au esuat in aceasta tentativa cu toate schemele pe care le-au incercat anterior, acum au apelat la acel slogan care uneste atatea cugete pe stadioane. Daca vreti, e un fel de Basescu colectiv, de vreme ce Basescu a fost singurul lor “asset” prin care au reusit sa ajunga la mase. Acum, in lipsa lui, au inventat strigatura. Ideea este ca stiu si ei ca mesajul #rezist si-a atins limita, si atunci au gasit formula asta ca sa ajunga la fostul baiat de cartier ajuns lucrator pe te miri unde, la taximetrist, la soferi [nu e intamplator ca initiatorul suedez se prezenta ca sofer] etc.

Asadar, faza cu m— e pentru masificarea #rezist.

2. Faza cu diaspora: cocktail-ul frustrarii sociale

Migratia este o drama colectiva care a afectat milioane de romani, intr-un mod fara precedent in istorie. Pana acum, aceasta drama nu si-a gasit o expresie politica, adica o abordare frontala, asumare si transformare a unei probleme in tema de constientizare si de actiune. A fost doar un depozit urias de frustrare, furie, angoasa care e folosit in trucuri pompieristice de succes, dupa cum am vazut in alegerile din 2014.

“Mitingul diasporei” este un mit care cauta sa valorifice, din nou, acest depozit urias care exista nu doar in randurile romanilor plecati afara, ci si acasa. Pentru ca migratia e un fenomen in care curg, ca intr-un rau, mai toate probleme noastre postcomuniste: saracia, abuzul, alienarea. Oamenii au plecat afara “pentru ca”, iar acest “pentru ca” a plecat si cu ei. Or, atunci cand se face apel la diaspora, de fapt incercarea lor este de a zgandari acest depozit urias de frustrare sociala, care NU e legat doar de cei plecati afara, si de a-l canaliza impotriva PSD.

Numele de cod “diaspora” acopera, asadar, aceasta intersectie si suprapunere de probleme grave sociale, un cocktail toxic de numa-numa.

“Diaspora” e rezervorul cu benzina, iar “m— PSD” este scanteia cu care acesti ucenici vrajitori de veghe patriei incearca sa dea foc.

***

Iuliu Cristian Herea:

De luni de zile animatoarele rezist s-au straduit sa prezinte mitingul “diasporei” ca un moment decisiv, “ori ei, ori noi”. Bine, prima data au incercat asta luni la rand cu astia din tara, cine a urmarit cat de cat pagina Coruptia Ucide a vazut ca au fost organizate saptamanal “momente decisive”. Dar cum astia din tara nu mai percutau, animatoarele au cautat fraieri pe afara.

De doi ani de zile, politia si jandarmeria le-au cautat in coarne. Sub orice alt guvern, daca ar fi facut unii ce au facut astia de la rezist in aceasta perioada, aveam un potop de amenzi si batai ca la carte. Dar pentru ca sefilor politiei li se pot deschide oricand dosare penale, protestatarii au fost tratati cu manusi.

Una saraca planuia acum vreo saptamana sa doarma in cort in Piata Victoriei. Ieri era suparata ca a luat niste gaze in breton.Pai hai sa facem un experiment. Sa iesim cu cortul in mijlocul strazii oriunde in lumea asta si sa vedem daca scapam pe undeva fara bataie si amenda. Dar pentru ca rezistentului i s-au permis multe, el a ajuns sa creada ca se poate intinde unde vrea si cat vrea.

Iata ca dupa ce au incalcat legea cum au vrut si cand au vrut, dupa ce s-au folosit de expresiile mahalalei ca sa atraga la miting cat mai multi oameni indiferent de calitatea acestora, vinovati pentru violentele de aseara ar fi doar jandarmii si eventual pesedistii infiltrati. Normal, cine ar crede ca niste apucati adunati sub stindardul m…ii si al indemnului “ori ei, ori noi”, ar pune mana pe pietre sau bate ?

Dan MV Chitic:

Nu înțelegeam de ce vineri.

Acum e clar! Pentru ca urmează sâmbătă seara… și duminica seara! De foc toate. 
Și toate par bine organizate.

De ce? Pentru ca exista un plan. Pentru ca Guvernul nu trebuie sa prindă toamna.

De ce? Pentru ca #resurse, pentru ca sute de miliarde. D’aia, și Klemm la “protest”!
De ce? Pentru ca atunci când presiunile “diplomatice” nu funcționează se trece automat la acțiuni militare (sau paramilitare la “aliați”).

De ce? Pentru ca “sistemul” si “președintele” lucrează pentru ei!l
De ce? Pentru ca suntem in mijlocul unei tentative (sper, nereușită) de lovitură de stat.

Post script: cei care sunt tentați sa iasă in stradă să apere instituțiile, sa NU o facă!
Sa NU ne lăsam angrenați intr-un război civil! Asta se urmărește!

Sa lăsăm instituțiile abilitate ale statului sa-și facă datoria!
Datoria noastră față de stat ne-o facem DOAR la urne și plătind impozite!

Sorina Matei:

Duceţi-vă în SUA sau în orice stat democratic, inteligenţilor, urcaţi-vă pe gardurile Guvernului, rupeţi coloane de jandarmi sau formate din orice altă autoritate, daţi cu bucăţi de borduri în ei, cu garduri sau cu orice altceva, spargeţi magazine, daţi foc pe străzi, linşaţi-i, înjuraţi-i, rupeţi-le coloanele, luaţi-le armele, spargeţi-le capetele, ia vedeţi ce păţiţi, oameni de peşteră care sunteţi!

În orice stat sănătos la cap, reacţia autorităţii ar fi fost mult mai fermă.

Acesta este adevărul.

***

Basilica: Îndemn la pace, dialog și coresponsabilitate socială

Întreaga ţară este îngrijorată de evenimentele recente soldate cu violențe ale căror victime sunt atât civili, cât și forțe de ordine.

Biserica Ortodoxă Română, neutră din punct de vedere politic, dar sensibilă la problemele sociale, în calitatea ei de „factor al păcii sociale” (cf. Legea cultelor nr. 489/2006, art. 7, al.1), îndeamnă la rugăciune, pace, dialog și coresponsabilitate socială. Ura, violenţa și polarizarea societății nu sunt benefice pentru ţară.

Îndemnăm pe preoții și credincioșii Bisericii Ortodoxe Române să săvârșească rugăciuni pentru pacea şi unitatea poporului român, mai ales în anul acesta al centenarului, atât de important pentru noi. În același timp, trebuie încurajate şi cultivate dialogul și coresponsabilitatea, pentru binele României.


Categorii

Alexandru Racu, Articolele saptamanii, Dezinformari, hoaxuri, diversiuni, manipulari, Iulian Capsali, Razboiul impotriva Romaniei, Revolte populare, revolutii, Tradatori si lichele

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

83 Commentarii la “Actualizare/ ROMÂNIA ARUNCATĂ ÎN MAIDAN. “Asistăm în direct la o lovitură de stat.” Mesajul Patriarhiei: “Ura, violenţa și polarizarea societății nu sunt benefice pentru ţară”

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 3 / 3 >>

  1. Pingback: #REZIST pregateste PROVOCARI de Ziua Nationala. Proteste organizate pe 1 decembrie la Bucuresti si Alba Iulia
  2. Pingback: REVOLUTIA VESTELOR GALBENE (Video). Violente la Paris, unde au loc confruntari dure intre protestatari si fortele de ordine. De ce nu e posibil un MAIDAN sau "macar" un 10 august in Franta?
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare