(UPDATE) Romania suspenda ACTA pana la decizia CEJ: PROBLEMA DE FOND RAMANE

24-02-2012 2 minute Sublinieri

acta_afis

 

Dupa cum ati aflat probabil deja ACTA a fost trasa pe linie moarta, fiind trimisa la Curtea Europeana de Justitie, iar Romania a decis aminarea ratificarii (ma bucur ca si in comunicatul ofical au folosit termenul corect – aminare si nu suspendare). Desi ar trebui sa ne bucure o asemenea decizie, ea de fapt este o miscare politica menita sa ma linisteasca spiritele agitate ale internautilor, dar si sa amageasca publicul, pt ca decizia CEJ se poate referi doar la conformitatea ACTA cu Tratatele UE, nu si cu acquis-ul comunitar.

Asta n-o sa ne scuteasca de inca o probabila modificare a legii drepturilui de autor, care, in stilul deja devenit anost, propune inclusiv intarirea drepturilor de proprietate intelectuala. Sa ma explic: In Septembrie 2010 Ministerul Culturii propunea modificarea legii dreptului de autor. Ca niste cetateni onorabili, ApTi si ORDU au depus o serie de comentarii referitoare la modificarile aduse. Evident, nu am primit niciun raspuns ca au fost primite. Nu am primit nicio invitatie la vreo dezbatere publica sau privata (desi am cerut in mod expres acest lucru). Pe scurt, habar n-avem ce s-a ales din propunerea aia.

Dar iata ca, in paralel cu protestele ACTA, 3 deputati depun la Parlament (la Senat s-a inregistrat sub nr. B44/2012 din 15.02.2012) o propunere de modificare a legii dreptului de autor care (surprize! suprize!) este aproape o copie fidela cu proiectul nediscutat al Ministerului Culturii.
Deci – ce dezbatere publica? ce proteste ACTA? Ce conteaza ca oamenii ne spun clar ca nu mai vor regimuri absurde de proprietate intelectuala, ci un copyright flexibil adaptat la era digitala?
Noi luam propuneri vechi si le repunem pe tapet, pt ca putem.
Ete, na!

Proiectul NU apare pe lista Senatului de acte normative in dezbatere, asa ca stati linistiti.

Pentru ca din textul propunerii n-o sa intelegeti mai nimic din ce aduce de fapt nou propunerea, s-au pus colegii de la ApTI si au facut un tabel de concordanta intre texte.

Rezum pe scurt principalele subiecte care NU fac obiectul dezbaterii publice (si care sunt identice cu cele ridicate la fileu din 2010):

  • operele orfane (al caror autor nu mai poate fi identificat)
  • perioada absurd de lunga de protectie a operelor protejate de drept de autor – viata autorului + 70 de ani dupa aceea. In proiect se prevede ca daca autorul nu mai are mostenitori, va fi un organism de gestiune colectiva ce va prelua drepturile.
  • Se vrea sa se intre mai usor in calculatorul gasit intr-un loc in care exista un mandat de perchezitie – nu conteaza al cui este calculatorul:
    Ori de catre ori autorizatie de perchezitie domiciliara este dispusa pentru constatarea unei infractiuni savârsite prin intermediul unui sistem informatic, se prezuma ca este dispusa si pentru accesul în
    orice sistem informatic ce se gaseste în aces domiciliu.

Mergeti voi si protestati unde vreti, ca astia din Parlament stau si copieaza pirateaza legi.

Romania va amana procesul de ratificare a acordului ACTA pana cand Curtea Europeana de Justitie se va pronunta pe acest subiect, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, citat de Mediafax. El a precizat ca subiectul a fost discutat in sedinta de joi a Guvernului. Comisia Europeana anunta miercuri ca va trimite ACTA la verificari la Curtea Europeana de Justitie, cea mai inalta instanta europeana urmand a stabili daca exista incalcari de orice fel in privinta drepturilor fundamentale si a drepturilor de proprietate intelectuala.

“Astazi a fost o decizie la nivelul Cabinetului in urma unor discutii cu ministrii responsabili pe problema ACTA. S-a tinut cont de evolutiile internationale, unde sunt state care deja au suspendat acest acord, iar Comisia Europeana s-a adresat Curtii de Justitie pentru o evaluare a acordului. Tinand cont de toate aceste elemente, s-a stabilit ca ratificarea sa fie amanata pana cand vom avea un raspuns al Curtii de Justitie si abia apoi se va lua o decizie in acest sens in privinta acordului ACTA in ceea ce priveste Romania”, a spus Suciu.

22 de state UE, inclusiv Romania, au semnat pe 26 ianuarie ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) un acord multilateral care propune o serie de standarde internationale pentru aplicarea drepturilor de proprietate intelectuala. Acordul a fost negociat la nivel global intre mai multe tari europene, SUA, Australia, Coreea de Sud si Noua Zeelanda, printre altele.

Dupa proteste in mai bine de zece tari europene, o serie de state, printre care Bulgaria si Polonia, au decis sa amane procesul de ratificare. Chiar si presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, s-a alaturat vocilor care contesta acordul ACTA. El a declarat in 12 februarie la televiziunea germana ARD ca acest acord impotriva contrafacerii “nu este bun in forma lui actuala”.

El a apreciat ca echilibrul intre protejarea drepturilor de autor si drepturile utilizatorilor de Internet se reflecta intr-un mod “nepotrivit” in acordul multilateral. Dintre tarile membre UE, doar Olanda, Estonia, Cipru, Slovacia si Germania au refuzat semnarea tratatului.


Categorii

1. DIVERSE, Era Big Brother, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Internet, New Media, Noile Tehnologii

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “(UPDATE) Romania suspenda ACTA pana la decizia CEJ: PROBLEMA DE FOND RAMANE

  1. Pingback: Parlamentul European A VOTAT IMPOTRIVA ACTA. Comisia Europeana nu renunta insa la proiect - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare