ACTA – Tentativa de ucidere a internetului liber. CINE O VREA IN EUROPA SI ROMANIA?

27-01-2012 8 minute Sublinieri

ACTA

Nota noastra: Romania a semnat deja tratatul foarte controversat ACTA. Pe scurt, asa cum se arata in materialele despre proiect, aproape orice activitate de “sharing” (muzica, video, dar si text/articole din mass-media) prin care se re-transmite continut digital prin internet, devine ILEGALA si drastic sanctionabila, inclusiv cu inchisoarea. In buna parte, pentru a ne face o idee mai clara asupra consecintelor concrete, nu vom mai putea impartasi, chiar daca o facem prin mess sau prin mail, altor persoane, fisiere cu muzica, cu video sau simple articole de ziar, pentru ca am risca sa fim deconectati de la internet si dati in judecata! Un site ca al nostru, de pilda, nu ar mai putea exista in forma actuala. De aceea, cei care se opun ACTA afirma ca proiectul va schimba internetul in mod fundamental, limitand drastic libertatea de exprimare si punand capat aspectelor inca neafectate ale anonimitatii si respectarii inimitatii pe internet.

Pentru a intra in vigoare tratatul, el trebuie votat si in plenul Parlamentului European. ACTA a fost deja discutat in PE, unde gruparile majore politice s-au situat astfel fata de proiect: socialistii si liberalii considera ca proiectul e controversat si trebuie re-discutat, pe cand popularii europeni considera ca proiectul ACTA trebuie adoptat ca atare. Rezolutia privitoare la efectele controversate ale ACTA a fost votata in PE, in 2010, desi majoritatea in parlament este detinuta de popularii europeni.

Asadar, in Europa, cei care propulseaza ACTA sunt popularii, dupa cum se vede si din votul rezolutiei amintite. Este demn de retinut ca seful Comisiei Europene (JM Barroso) si presedintele UE (Van Rompuy) provin din randurile popularilor. Asa se explica faptul ca CE nu vede niciun pericol in adoptarea ACTA (vezi mai jos).

Si tot astfel se explica si faptul ca Romania a semnat deja tratatul, fiind condusa de o putere afiliata “popularilor” europeni. De altfel, europarlamentarii PDL au votat impotriva rezolutiei “sceptice” fata de ACTA (vezi mai jos) si vor vota, prin urmare, pentru adoptarea proiectului cand va fi discutat in plen.

Clarificator este si comentariul fratelui Alin-7:

ACTA este de fapt, fara teama de a folosi cuvinte mari, TOTALITARISM DIGITAL in toata regula. Cu efecte punitive cat se poate de reale in viata REALA. Pur si simplu, clar ca lumina zilei.

Prevederile ACTA, asa cum remarca si cei care au studiat problematica in amanunt, sunt foarte laxe in ceea ce priveste definirea infractiunii…a.i. orice activitate de “sharing” poate fi considerata infractiune.

Pe de alta parte, prevederile ACTA nu mai sunt asa de laxe la capitolul pedepse unde poti ajunge rapid (chiar si) intre patru pereti cu gratii la ferestre. Si nu e nici o gluma.

Pe langa asta, ACTA, ca pachet de legi, incalca drepturile omului. Practic, propune si impune supravegherea continua a activitatilor fiecarei persoane (pentru ca, nu-i asa, nu ai nimic de ascuns; vedeti pe unde ati mai intalnit argumentul asta, e la moda si nu intamplator) fortand ISP-istii (providerii de servicii de internet) si companiile telecom or similare sa implementeze in sistemele lor supravegherea pachetelor de date!

Ce inseamna supravegherea si monitorizarea informatiei la nivel de pachet de date? Inseamna ca, practic, orice bit de informatie care iese din computerul cuiva este monitorizat, inregistrat, scanat etc…indiferent de ce aplicatie va utiliza: browser, messenger, skype, email, etc etc…

Ma indoiesc ca vor reusi sa o impuna in forma actuala dar, parerea mea, nici nu incearca acest lucru in momentul de fata. Stiu foarte bine ca ceea ce cer este de-a dreptul aberant dar o fac pentru simplul motiv ca e o negociere, in fapt. Atunci cand ceri luna de pe cer este evident ca esti scrantit de-a dreptul. Insa nu am ce face de vreme ce cu tine trebuie sa negociez. Asa ca, nu-i asa, am sa fiu de-a dreptul fericit cand voi scapa renuntand la tot ce am de pret, la averi si unele drepturi…nemaifiind – iacata – nevoie sa tot sar incercand sa agat luna si s-o dau jos de pe bolta. Negociere in stil mafiot de-a dreptul, tupeul criminalului care crede ca nu poate fi atins de nimeni si nimic.

Reprezentanţii statelor Uniunii Europene au semnat, joi, o rezoluţie de supunere la vot în Parlamentul European a Tratatului ACTA (Acordul de Luptă Împotriva Contrafacerilor), care îşi propune să protejeze proprietatea intelectuală. Este o formă extinsă a controversatei legi SOPA din Statele Unite. ACTA nu vizează doar conţinutul de pe Internet, protejat de dreptul de autor, ci şi medicamentele generice, ieftine, şi toate produsele ce pot fi copiate după branduri consacrate.

Poliţia internetului la nivel mondial

Dar primii vizaţi sunt deţinătorii site-urilor de „file sharing”, aşa-zisele „torrente”. Ce are în plus ACTA faţă de reglementările actuale valabile în legislaţiile ţările UE sau ale altor state? O modificare fundamentală: providerii pot pătrunde în interiorul calculatorului unui utilizator şi să raporteze unei case de copyright ce produs a fost piratat fără a fi nevoie de obţinerea unui mandat judecătoresc.

Tratatul, aflat la nivel de proiect, încearcă să creeze o „poliţie” a internetului transfrontalieră şi în care depistarea, prinderea şi tragerea la răspundere a vinovaţilor se face implicarea organismelor Justiţiei. De exemplu, dacă un utilizator descarcă un film piratat, providerul (să spunem RDS) îl identifică imediat şi raportează acest lucru companiei care deţine drepturile asupra acelui film. Urmarea este avertizarea utilizatorului, apoi blocarea IP-ului, scoţându-l practic din Internet. În următoarea fază se poate ajunge la impunerea unei despăgubiri, amendarea „piratului” sau, în ultima fază, trimiterea sa în Justiţie, pentru a fi judecat şi, eventual, condamnat la închisoare.

ACTA avantajează companiile transnaţionale, giganţii economiei

De asemenea, prin ACTA, marile case de producţie pot obţine retragerea automată a domeniilor de internet ale site-urilor de conţinut piratat (de tip „torrente”). Această retragere similară cu închiderea site-ului se face tot automat, nefiind necesar un mandat judecătoresc.

Acestea sunt primele măsuri avute în vedere de către ACTA, dar efectele ar putea fi mult mai drastice. În principiu, acest tratat avantajează corporaţiile mari, cu putere financiară foarte mare, şi care se văd, de la un an la altul, tot mai asaltate de ofensiva noilor jucători on-line. ACTA se poate rezuma astfel: vremea conţinutului „free” s-a dus. You Tube, Wikipedia, Twitter sau chiar Google ori ar dispărea, ori ar trebui să-şi reclădească întregul biznis. Conţinutul cu drept de autor fie va fi plătit, fie va dispărea de pe Internet.

Pericole mari împotriva libertăţii individuale. Intimitatea dispare complet

Dar care sunt derapajele ce ar putea apărea în urma acestui ACTA? În primul rând, ar permite intruziunea în viaţa privată a utilizatorilor, putând duce la abuzuri asupra drepturilor fundamentale. Ameninţările permanente vor crea o psihoză şi o slăbire a drepturilor individuale. Oamenii vor ceda la drepturile personale înainte de a li se imputa ceva.

În al doilea rând, supravegherea reţelelor de Internet ar putea duce la înscenarea în masă a încălcării proprietăţii intelectuale, ceea ce ar putea duce în multe ţări cu democraţii neconsolidate la îngrădirea şi mai mult a libertăţilor individuale. Practic, fără să fii vinovat, pe baza ACTA ţi se poate impune o sancţiune pe care nu o meriţi.

Acest acord a fost negociat departe de ochii societăţii civile

În al treilea rând, ACTA ar putea avea ca efect inhibarea spiritului inovator. Micii întreprinzători, cei care au iniţiative în domeniul digital, vor fi mult mai uşor anihilaţi de către giganţii mondiali printr-o politică de timorare având ca pretext dreptul de autor. Forţa financiară a unor mari companii va face să-şi poată angaja case de avocatură care să reprime iniţiativele unor inovatori care n-au bani pentru a-şi susţine cauza într-un război de uzură.

Dar principalul reproş adus acestui acord este negocierea sa extrem de discretă la nivel internaţional, nefiind popularizat şi supus dezbaterilor publice temeinice.

Care e versiunea oficială asupra ACTA

România se află printre semnatarele acestui tratat, alături de alte 21 de ţări. Documentul a fost semnat la sediul Ministerului Afacerilor Externe japonez. Adjunctul ministerial japonez pe probleme de afaceri externe, Joe Nakano, a susţinut că semnarea tratatului va duce la o colaborare internaţională eficientă între statele europene, dar şi cele care au aderat şi vor adera la ACTA.

Ţările care au mai semnat tratatul astăzi sunt Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Slovenia, Spania, Suedia şi Marea Britanie. Statul care a iniţiat proiectul, Japonia, împreună cu Australia, Canada, Coreea de Sud, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, dar şi Statele Unite, au aderat la tratat pe 1 octombrie 2011.

Potrivit site-ului Comisiei Europene, ACTA nu va afecta libertatea de exprimare pe Internet, nu va cenzura sau închide site-uri, însă va lupta împortiva furtului de proprietate intelectuală. În ciuda acestor declaraţii, tratatul este comparat, pe multe site-uri de specialitate, cu SOPA. Pe site-ul Comisiei Europene se declară: “SOPA este un proiect al Statelor Unite ale Americii care ar schimba legislaţia Statelor Unite. ACTA nu cere nici o schimbare a legslaţiei UE. Tot ce puteţi face astăzi în mod legal, va fi în continuare legal după ratificarea ACTA”.

Tratatul nu va intra în vigoare dacă nu va primi acordul Parlamentului European. Voturile vor avea loc peste circa şase luni.

Ce consecinţe poate avea ACTA

ACTA apără interesele deţinătorilor de drepturi de proprietate intelectuală şi poate impune monitorizarea conţinutului online de către companii private, potrivit Apti.ro. Acestea  pot limita formele de exprimare de pe Internet şi pot împiedica utilizarea patrimoniului cultural al societăţii, în urma sporirii sancţiunilor. Tratatul va avantaja companiile mari şi poate ridica probleme celor cu o cifră de afacere mai mică.

Furnizorii de Internet ar putea supraveghea reţelele proprii, pentru a furniza deţinătorilor drepturilor de proprietate intelectuală date ale unor presupuşi suspecţi şi poate utiliza mecanisme de identificare a unor presupuşi infractori.

Ce inseamnă SOPA

SOPA este un proiect de lege iniţiat în Statele Unite care prevede măsuri drastice pentru cei care încalcă drepturile de autor. Printre măsurile care au ridicat probleme utilizatorilor, dar şi companiilor se numără blocarea site-urilor pe care există conţinut piratat fără ca acestea să poată contesta decizia, interzicerea furnizării de reclame pentru companiile care au furnizat conţinut piratat, dar şi monitorizarea utilizatorilor care accesează aceste site-uri.

Legea este susţinută în Statele Unite de case de producţie şi studiourile de productie de la Hollywood. Proprietatea intelectuală a artiştilor pe care îi susţin şi promovează este răspândită pe internet într-un ritm greu de controlat de aceştia. Supremaţia internetului şi succesul unor site-uri precum YouTube duc la diminuarea veniturilor acestor case de producţie. Impactul asupra motorului de căutare Google, de exemplu, poate fi major. La un singur clip postat pe YouTube se poate cere închiderea site-ului şi li se poate impune companiilor să oprească plăţile din publicitate către Google.

Printre cei care se opun legii sunt şi Yahoo, Facebook, eBay, Twitter sau Wikipedia. Reprezentanţii enciclopediei online au închis timp de o zi accesul la varianta în engleză a Wikipediei. Alte 7.000 de site-uri s-au alăturat protestului de pe 18 ianuarie. Proiectul de lege în formula actuală a fost retras după protestele de pe internet şi după ce Congresului i s-a trimis o petiţie semnată de 7 milioane de oameni. 

Dintr-o regretabilă eroare am publicat lista europarlamentarilor care au votat rezoluţia Parlamentului European în privinţa ACTA, menţionând că cei care au votat PRO susţin tratatul împotriva contrafacerii. Cu toate acestea, rezoluţia dorea o analiză mai bună a tratatului înainte de semnarea unui acord al ţărilor din Uniunea Europeană cu ACTA. Ne cerem scuze şi publicăm integral comunicatul lui Renate Weber în această privinţă.

Prima adeziune oficială la ACTA din partea reprezentanţilor Uniunii Europene a avut loc pe 24 noiembrie 2010. Atunci s-a votat o rezoluţie referitoare la ACTA în care se menţionau clauzele sub care ar trebui ratificat tratatul. 

ACTUALIZARE:

Europarlamentara Renate Weber a transmis un comunicat de presă în care explică votul din 2010. 

Iată mai jos comunicatul complet; 

“Referitor la Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA), am văzut ca circula pe internet si, mai nou, chiar in presa, o aşa-zisă listă a europarlamentarilor care ar fi votat în favoarea acestui acord.

În primul rând, tratatul ca atare abia urmează să ajungă in Parlamentul European în luna mai, la Comisia de comerţ internaţional şi după aceea în plen, pentru a fi supus votului.

Ceea ce am votat însă, în noiembrie 2010, a fost o rezoluţie pe care am şi co-iniţiat-o, în numele grupului ALDE, cu privire la ACTA, în care ne exprimăm îngrijorarea cu privire la conţinutul acordului şi ceream Comisiei Europene să prezinte o evaluare completă a consecinţelor acordului înaintea semnării acestuia de către statele membre.

Cei care au votat în favoarea rezoluţiei sunt cei îngrijoraţi de prevederile ACTA. Cei care au votat împotriva rezoluţiei sunt cei care acceptă orice sancţiune în internet fără sa crâcnească.

Rezoluţia din noiembrie 2010 e urmare a faptului ca tot in 2010 am semnat, alături de alţi 392 de colegi eurodeputaţi, o declaraţie scrisă care a fost şi adoptată de Parlamentul European, “privind lipsa unui proces transparent şi conţinutul potenţial controversat” al ACTA.

De asemenea, am fost alături de colegii mei din ALDE, de specialişti din IT si de profesori de drept care urmăresc acest subiect de ani de zile, la dezbateri şi seminarii în care s-a exprimat profunda îngrijorare faţă de conţinutul şi consecinţele ACTA.

Nu mi-am schimbat punctul de vedere din 2010 şi până acum. Şi, în mod constant, de când am fost aleasă în Parlamentul European, în diferitele rapoarte şi rezoluţii care au fost votate, am fost şi sunt în favoarea libertăţii internetului”.

Renate Weber

Deputata in Parlamentul European (PNL, ALDE)

În cadrul Parlamentului European, din cei 736 de membri au votat 654.  Voturile pentru au fost 306, voturile împotriva 322.

Din cei 32 de reprezentanţi ai României, 15 au votat pentru, 14 împotrivă, doi s-au abţinut, iar doi au fost absenţi. Cei doi parlamentari absenţi au fost George Becali şi Victor Boştinaru, iar două europarlamentare s-au abţinut: Corina Creţu şi Norica Nicolai.

Iată mai jos lista celor care au votat pro [deci contra ACTA – n.n.]

Cristian Silviu Buşoi (Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa – ALDE)
George Sabin Cutaş (Grupul Partidului Socialistilor Europeni – PES)
Vasilica Viorica Dăncilă (Grupul Partidului Socialistilor Europeni – PES)
Ioan Enciu (Grupul Partidului Socialistilor Europeni – PES)
Cătălin Sorin Ivan (Grupul Partidului Socialistilor Europeni – PES)
Ramona Nicole Mănescu (Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa – ALDE)
Ioan Mircea Paşcu (Grupul Partidului Socialistilor Europeni – PES)
Rovana Plumb (Grupul Partidului Socialistilor Europeni – PES)
Daciana Sârbu (Grupul Partidului Socialistilor Europeni – PES)
Adrian Severin (independent)
Claudiu Tănăsescu (Grupul Partidului Socialistilor Europeni – PES)
Silvia-Adriana Ţicău (Grupul Partidului Socialistilor Europeni – PES)
Corneliu Vadim Tudor (independent)
Adina-Ioana Vălean(Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa – ALDE)
Renate Weber (Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa – ALDE)

Cei 14 care au votat împotriva rezoluţiei [deci pentru ACTA – n.n.] au fost:

Elena Oana Antonescu (Partidul Popular European)
Elena Băsescu (Partidul Popular European)
Sebastian Bodu (Partidul Popular European)
Petru Luhan (Partidul Popular European)
Monica Macovei (Partidul Popular European)
Marian-Jean Marinescu (Partidul Popular European)
Iosif Matula (Partidului Popular European)
Rareş Niculescu (Partidul Popular European)
Cristian Preda (Partidul Popular European)
Csaba Sogor (Partidul Popular European)
Theodor Stolojan (Partidul Popular European)
Laszlo Tokes (Partidul Popular European)
Traian Ungureanu (Partidul Popular European)
Iuliu Winkler (Partidul Popular European)

parlamentul european

Legaturi:

 

Evident, aici nu este vorba despre un protest al gigantilor internetului fata de supravegherea oamenilor prin noile tehnologii. Este vorba despre o legislatie care, cel putin in acest moment si in aceasta forma, le-ar afecta afacerile. Proiectele americane ar afecta grav retelele de bloguri, retelele sociale, site-urile de orice fel care reproduc informatie.

 

Este de asteptat, insa, ca acesti giganti sa caute sa protesteze de forma, alaturi de detinatori de site-uri onesti si mici, ca dexonline, pentru a isi obtine cateva garantii sau compromisuri pentru platformele lor. Cum ar arata un asemenea compromis?

 

Cum ar veni, de pilda, sa nu mai ai voie sa reproduci continut digital decat daca ai cont pe wordpress, sa zicem, sau decat daca o faci pe reteaua Google+? Si sa nu o mai poti face de pe un site independent?


Categorii

1. DIVERSE, Cuvantul cititorului, Era Big Brother, Facebook, Google, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Internet, New Media, Noile Tehnologii, Opinii, analize, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

27 Commentarii la “ACTA – Tentativa de ucidere a internetului liber. CINE O VREA IN EUROPA SI ROMANIA?

  1. Pingback: INCEPE CENZURA INTERNETULUI? Romania a semnat ACTA. In Polonia internautii au PROTESTAT in strada - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  2. Ar fi interesanta media de varsta si de pregatire a decidentilor. Internetul si calculatorul sunt totusi unelte oarecum recente.

    Daca legea ar permite postasului sa iti deschida scrisoarea ca sa verifice daca nu ai copiat vreun text sau vreo fotografie de la mare, atunci poate s-ar intelege mai usor despre ce vorbim.

    Parerea mea este ca se joaca cu manta prin ricoseu….si ca de fapt lucrurile sunt impinsa in zig-zig in directia dorita de stapanii lumii.

  3. Se intrevad din ce in ce mai clar zorii dictaturii ce va urma… planurile de inrobire par sa fie mult mai avansate decat mi-am imaginat. Este posibil sa ne mai rezerve si alte reglementari “surpriza” de genul acesta.

  4. http://www.rfi.ro/articol/stiri/societate/pambuccian-rfi-internetul-trebuie-lasat-naibii-pace-spatiu-al-libertatii

    Varujan Pambuccian: Internetul trebuie lăsat naibii în pace ca spaţiu al libertăţii absolute. Şi, dacă ai ceva cu cineva care încalcă vreo lege, există milioane de metode de a-l prinde, de a-l pedepsi, în afara internetului, fără nicio problemă. Nu trebuie pentru asta să blocăm porţiuni din internet. Pentru că ştiţi ce se întâmplă? Astăzi blocăm porţiuni din internet pentru că unul piratează sau că nu ştiu ce prostii face, iar mâine blocăm porţiuni de internet ale adversarului politic sau ale unui om care spune ceva care nu mai intră în părerea generală, şi nu e în ordine. Începem să limităm libertăţile oamenilor în felul acesta.

  5. Nu prea am incredere in spusele dlui Pambuccian.Domnia sa are anumite interese, in special cele legate de integrarea it-ului in viata cotidiana.

    “„Suntem într-un moment în care societatea umană trebuie să se reinventeze, iar noi nu suntem pregătiţi pentru acest pas”, a declarat domnia sa. „Iar acest lucru este valabil la nivelul întregii Europe, nu doar al României. Practic, ar trebui să inventăm un alt mod de a atrage copiii spre această zonă de producţie de proprietate intelectuală, şi trebuie să facem asta cât mai curând, ca viitorul să nu ne ia prin surprindere. Poate că şi din acest motiv este atât de importată o campanie precum eSkills”.”

    http://pcnews.ro/2012/01/27/eskills-week-2012/

  6. @carmen:

    Da, domnul respectiv, de altfel, a fost implicat bine de tot in proiectele referitoare la eRomania. Unii zic ca are ceva interese la unii giganti ai Internetului sau ai sistemelor informatice. Insa asta nu ii invalideaza observatia citata, corecta pe fond.

  7. Fragmentul din interviul postat mai-sus, imi aminteste de iluzia libertatii neingradite pe care o incearca un copil care se stie ca este lasat sa faca cum doreste in anumite momente, si atunci el se manifesta nestingherit, fara ca sa-si dea seama ca de fapt este atent supravegheat, chiar lasat sa si greseasca, tocmai pentru a i se vedea modul de comportament, rationamentul, punctele slabe prin care se poate exercita controlul deplin. Gata, am terminat fraza.

  8. @carmen:

    Da, are exagerarea bombastica retorica, insa ideea e ca astfel de constrangeri, desi sunt introduse cu pretexte de genul combatem pirateria, ajung sa fie folosite intr-un sens coercitiv. Asta era ideea importanta, e corect rationamentul si pentru asta am citat din Pambuccian.

  9. Constat ca ne indreptam cu pasi repezi catre o lume a iluziilor.
    Iar procedeul pare similar acordarii creditelor cu buletinul.Intai dependenta, apoi inrobirea.Si mai pe urma schimbarea modului de a gandi, prin influentare directa.Insa in stadiul asta, deja nu mai putem constientiza ce ni se intampla.

  10. @carmen:

    Probabil constatarile dvs provin din multele materiale in care am atras atentia asupra pericolelor si iluziilor folosirii si libertatii promise de internet. 🙂 E bine ca ne readuceti aminte:

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/01/04/social-media-schimba-mintea-omului-pregatindu-l-pentru-participarea-la-marea-scamatorie-infografic/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/12/11/dezvaluirile-spy-files-wikileaks-pregatesc-terenul-legalizarii-big-brother-ului-global-video/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/12/03/ce-nu-arata-scandalul-spyfiles-wikileaks-miza-retelei-mondiale-nu-este-supravegherea-ci-controlul-populatiei/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/12/02/wikileaks-da-in-vileag-reteaua-mondiala-care-ne-spioneaza-rolul-postacilor-sa-otraveasca-dezbaterile-online-retele-sociale-si-facebook/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/11/16/studii-insomnia-electronica-diminuarea-empatiei-si-incapacitatea-distingerii-intre-bine-si-rau-smogul-informational/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/11/09/agenda-digitala-2020-oficial-din-ministerul-comunicatiilor-patriarhia-romana-s-a-angajat-sa-propovaduiasca-tarii-digitalizarea/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/09/06/neam-sarac-in-tara-digitalizata-romania-intre-putinele-tari-cu-infrastructura-pregatita-pentru-internetul-de-maine/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/08/29/integrarea-internetului-cu-televiziunea-dorita-de-seful-google-sa-ne-amintim-profetiile-sfintilor-legate-de-televizor-si-aparitia-antihristului/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/07/11/grija-cui-o-duce-comisia-europeana-in-romania-neelie-kroes-comisarul-pentru-agenda-digitala-ingrijorata-pentru-romanii-saraci-din-zona-rurala-care-nu-au-acces-la-internet-ca-tot-e-drept-fundame/

    Dar acest pericol nu se combate cu cenzura.

  11. Desigur.Mai ales acum, in paralel cu scrierile pr.Serafim Rose.Ceea ce ieri parea teorie, mai greu de asimilat pe alocuri, acum este prezentul pe care trebuie sa-l patrund destul de rapid, pentru a nu ma lasa prea mult dusa de val.
    In minte mi-a ramas un titlu: “… pur si simplu actual, de ce nu vrem sa credem?”

  12. Dupa parerea mea, ar trebui desfiintate si bibliotecile.

    Pai ce-i asta ? Sa te duci acolo, sa platesti o taxa simbolica (sau, DEZASTRU, poate chiar gratuit) si sa rasfoiesti o groaza de carti, reviste si chiar materiale video FARA SA LE CUMPERI ???

    Cum asa ceva ? E revoltator. Voi nu va dati seama ce pagube de miliarde de dolari le produc editorilor si autorilor …

    Deci, SA SE INTERIZCA !!!

    La fel si in magazinele de carte. Ce-i aia sa stea cartile pe tejghea asa, la dispozitia oricui vrea sa le deschida si sa-si arunce un ochi sa vada daca-i surade sau nu. Sa fie frate puse frumos intr-un ambalaj de plastic, cu sigiliu, ca DVD-urile, si sa se vada doar coperta si review-ul de pe spate. Vrei mai mult, banu’ jos ! Nu-ti place dupa ce-o cumperi, asta e, ghinion.

    Acum, fratilor, lasand gluma la o parte (sau poate n-o fi gluma ….), cred ca in cativa ani, la ce chestii au astia in cap si vor sa intreprinda, comunismul o sa ni se para o amintire dintr-o lume umana si plina de blandete …

  13. @Lucian:

    🙂

    De acord… 🙁

  14. Pingback: MIRCEA BADEA despre ACTA si GUVERNUL MONDIAL (video) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  15. Fratilor, nu va amagiti!Cei care au votat antiacta sunt cei de la PES. Cautati pe net sigla PES (un tanar care are o mana ridicata cu semnul fiarei). Cei din urma au votat asa nu manati de un imbold crestin ci numai sa fie in opozitie cu primii.

  16. @Costel:

    Da, cei care s-au opus sunt socialistii. Si stim carei ideologii ii slujesc. Renate Weber, de pilda, care contesta ACTA, este si o ferventa sustinatoare a avortului. Deci nu ne aamgim, decat daca ne-am fi iluzionat vreodata ca exista ceva crestin in Parlamentul European, ca ideologie. Dar oameni, persoane care sa ‘tradeze’ in sens bun ideologiile pot exista… si exista.

    Asta nu inseamna insa ca ne e indiferent cine aproba sau nu ACTA.

  17. Pingback: ACTA: autoritatile romane nu stiu ce au semnat dar SUSTIN proiectul INTRUZIV, raportorul Parlamentului European isi da DEMISIA ACUZAND ”MASCARADA” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  18. Asa este, dar eu cred ca acum scaparea vine numai de la Maica Domnului si de la (in primul rand)preaiubitul ei fiu.

  19. Pingback: ACTA, halucinantul Valerian Vreme si onoarea de a semna alaturi de… Coreea de Nord! (VIDEO) “SUNTEM DIN CE IN CE MAI APROAPE DE O SOCIETATE ORWELLIANA PERFECTA” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  20. Este o prostie care nu trebuie votata . Unde mai suntem liberi daca nu putem face nimic pe internet , doar daca platim , ar trebui sa nu fie votat pentru ca alti nu au posibilitatea sa vada filme decat pe internet . Cei de la holywood au ei suficienti bani, pe cand alti mor de foame. JOS ACTA !!!

  21. Pingback: POLONIA A SUSPENDAT ratificarea ACTA, iar ambasadoarea Sloveniei ISI CERE SCUZE ca a semnat tratatul! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  22. Luptati impotriva ACTA tot ce trebuie sa facem este sa le spunem prietenilor cunoscutilor si sa semnam petitii si sa protestam impotriva ACTA

  23. Pingback: Parlamentul European A VOTAT IMPOTRIVA ACTA. Comisia Europeana nu renunta insa la proiect - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  24. Pingback: Ce mai invatam de la OLIMPIADA de la Londra (2012). Despre teroarea proprietatii intelectuale, corporatii, statul politienesc si viitor: INTRE DICTATURA SI STAT ULTRALIBERAL - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  25. Pingback: DIRECTIVA EUROPEANA CARE VA PUNE CAPAT INTERNETULUI ASA CUM IL STIM. Este implicat GEORGE SOROS in adoptarea "reformei internetului" de catre Parlamentul European?
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare