RUSIA ameninta cu RAZBOI UCRAINA “condusa” de SUA/ BASESCU neaga formal iminenta conflictului, dar isi face griji cu privire la MOBILIZAREA REZERVISTILOR Armatei Romane plecati in strainatate/ Vocea Rusiei acuza Romania de PLANURI DE INTERVENTIE MILITARA in Ucraina/ Rusia LIMITEAZA DRASTIC libertatea de exprimare pe INTERNET. Pe cand si la noi?

23-04-2014 22 minute Sublinieri

Vaclav Klaus: Occidentul şi SUA au provocat criza în Ucraina

Obama da garantii Japoniei impotriva Chinei

UKRAINE_PROTESTS_040614_updated_jgfla (1)

UPDATE

  • Mediafax

NATO îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu “ameninţările” Rusiei la adresa Ucrainei

NATO şi-a exprimat miercuri “îngrijorarea” după ameninţările Rusiei de a interveni în Ucraina şi a condamnat “retorica inflamatorie” a Moscovei, îndemnând totodată la aplicarea acordului de la Geneva. […]

Lavrov: Fotografiile dezvăluite de SUA privind prezenţa unor militari ruşi în Ucraina sunt trucate

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a negat miercuri prezenţa în Ucraina a unor militari sau ofiţeri ai serviciilor ruse şi a afirmat că fotografiile dezvăluite de Washington privind prezenţa acestora sunt “trucate”. […]

ACUZAŢIILE ministrului rus de Externe: SUA şi UE au vrut să provoace o revoluţie în Ucraina. Ţara a fost folosită ca un pion

Statele Unite au încercat împreună cu Uniunea Europeană să provoace o “revoluţie colorată” în Ucraina şi să utilizeze ţara ca pe “un pion în jocul geopolitic” împotriva Rusiei, a acuzat joi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov. […]

Situaţia din Ucraina: Focuri de armă la Slaviansk. Un post de control separatist a fost incendiat. Kievul a preluat controlul asupra primăriei de la Mariupol

Focuri de armă se auzeau miercuri, iar un baraj al separatiştilor ardea la intrarea în Slaviansk, un bastion al insurgenţilor în estul Ucrainei, unde proruşii vorbesc despre un asalt ucrainean. Forţele de ordine ucrainene au preluat controlul asupra Primăriei Mariupol, un port în sud-estul ţării, care era ocupată de către separatişti, a anunţat joi ministrul interimar de Interne Arsen Avakov. […]

  • Mediafax:

Ministrul rus de Externe AMENINŢĂ Ucraina cu un război ca în Georgia, în 2008: Acţiunile autorităţilor de la Kiev sunt “conduse” de către SUA

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că în cazul în care interesele ţării sale în Ucraina vor fi atacate, Rusia va răspunde ca în Georgia, în 2008. Serghei Lavrov a apreciat că Statele Unite “conduc” acţiunile autorităţilor de la Kiev, în contextul în care acestea au anunţat reluarea “operaţiunii antiteroriste” împotriva insurgenţilor în estul ţării.

“Dacă interesele noastre, interesele noastre legitime, interesele ruşilor sunt atacate în mod direct, aşa cum au făcut, de exemplu, în (teritoriul separatist georgian) Osetia de Sud, nu văd altă cale decât de a răspunde, cu respectarea dreptului internaţional”, a declarat şeful diplomaţiei ruse pentru postul de televiziune Russia Today (RT).

“Un atac împotriva cetăţenilor ruşi este un atac împotriva Rusiei”, a adăugat el.

În 2008, un război-fulger a opus Rusia şi Georgia, la finalul căruia Moscova a recunoscut independenţa a două teritorii separatiste proruse din această ţară mică din Caucaz, Osetia de Sud şi Abhazia.

Lavrov a făcut aceste declaraţii după ce autorităţile de Kiev au anunţat reluarea operaţiunii “antiteroriste” vizând separatiştii din estul Ucrainei, după doar câteva ore de la plecarea vicepreşedintelui american Joe Biden de la Kiev, unde a efectuat o vizită oficială.

Acţiunile autorităţilor de la Kiev sunt “conduse” de către SUA

“Au anunţat suspendarea a ceea ce numesc o «operaţiune antiteroristă», dar, acum, că (vicepreşedintele american) Joe Biden s-a dus la Kiev, afirmă că această operaţiune trece din nou într-o fază activă”, a declarat Lavrov pentru postul de televiziune Russia Today (RT).

“Nu am niciun motiv să nu cred că americanii nu conduc acest spectacol în modul cel mai direct”, a acuzat el.

După numai câteva ore de la plecarea vicepreşedintelui american Joe Biden de la Kiev, unde a efectuat o vizită, preşedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov a anunţat reluarea operaţiunii “antiteroriste” în est, suspendată înainte de Paşte.

Turcinov a apreciat că separatiştii proruşi au “depăşit linia roşie” după descoperirea a două cadavre, unul părând al unui ales local din cadrul partidului prooccidental Batkivşcina, al Iuliei Timoşenko. Şeful diplomaţiei ruse a reafirmat că puterea ucraineană nu-şi îndeplineşte, în opinia sa, angajamentele asumate la Geneva, pentru a pune capăt escaladării în Ucraina. “Nimic din ceea ce s-a convenit la Geneva şi din ceea ce, bineînţeles, ar fi trebuit să înceapă să pună în aplicare autorităţile de la Kiev, nu s-a făcut”, a declarat el.

Lavrov a apreciat luni, într-o conversaţie la telefon cu secretarul de Stat american John Kerry că Statele Unite ar trebui să acţioneze cu scopul de a-i  “încuraja pe liderii ucraineni să-şi îndeplinească în mod strict obligaţiile”.

Acordul de la Geneva, un compromis semnat între Ucraina, Rusia, Uniunea Europeană şi Statele Unite, prevede dezarmarea grupărilor ilegale şi evacuarea sediilor oficiale ocupate.

SITUAŢIA ÎN UCRAINA: Avion militar ucrainean, atins de proiectile trase de separatişti proruşi. Kiev: Atacul a fost ACT TERORIST. Turcinov ordonă reluarea operaţiunilor antiteroriste

Preşedintele Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a ordonat, marţi, reluarea operaţiunilor “antiteroriste” în regiunile separatiste estice. Un avion militar ucrainean a fost atins de proiectile de artilerie lansate de miliţiii separatiste proruse, anunţă autorităţile de la Kiev, precizând că aeronava a reuşit să aterizeze în siguranţă.

PDATE 22:53 Atacul separatiştilor asupra unui avion militar ucrainean, calificat de Kiev drept “act terorist”

Procuratura generală a Ucrainei a calificat drept “act terorist” atacul cu proiectile de artilerie, lansat marţi de miliţiii separatiste proruse împotriva unui avion militar ucrainean, în oraşul Slaviansk, relatează agenţia UNIAN.

“Procuratura a deschis o anchetă pentru tentativă de act terorist în cazul avionului atins de proiectile în regiunea Doneţk“, a anunţat procuratura într-un comunicat, subliniind că incidentul va fi anchetat de către Serviciile speciale ucrainene (SBU).

Preşedintele Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a ordonat, marţi, reluarea operaţiunilor “antiteroriste” în regiunile separatiste estice, informează AFP. Operaţiunea antiteroristă fusese suspendată pe durata Paştelui.

“Am ordonat serviciilor de securitate reluarea operaţiunilor antiteroriste, în scopul apărării cetăţenilor ucraineni care trăiesc în estul ţării”, a declarat Turcninov.

Preşedintele interimar a dat acest ordin după descoperirea a două cadavre care prezentau semne de acte de tortură. Unul dintre cadavre pare a fi al unui oficial local din cadrul partidului prooccidental Batkivşcina, condus de Iulia Timoşenko. Conform presei ucrainene, este vorba de Vladimir Ribak, găsit mort în apropierea oraşului Slaviansk.

“Teroriştii care au luat ostatică întreaga regiune Doneţk au mers prea departe”, a avertizat Turcinov.

Incidentul a avut loc în timp ce avionul militar de recunoaştere era deasupra oraşului Slaviansk, unde sunt numeroşi insurgenţi proruşi.

“Indivizi rămaşi neidentificaţi au deschis focul spre un avion de tip AN-30, aparţinând Forţelor Aeriene ucrainene, care efectua un zbor de observare deasupra oraşului Slaviansk. Avionul a fost atins de mai multe proiectile, dar a aterizat fără probleme”, a comunicat Ministerul ucrainean al Apărării.

  • Hotnews:

VIDEO Seful informatiilor secrete din Ucraina: 100 de agenti secreti GRU coordoneaza actiunile din estul tarii. Este cautat colonelul Igor Strelkov, care ar fi coordonat anexarea Crimeei

Serviciul secret al Ucrainei SBU a arestat trei ofiteri GRU, care sunt interogati in Kiev, alaturi de alti 21 de membri ai retelei serviciului de informatii al Armatei Rusiei, a declarat, pentru Atlanticcouncil.org, seful SBU, Valentin Nalivaicenko.

In prima interventie publica de la debutul crizei ucrainene, seful serviciului secret afirma ca aproximativ o suta de ofiteri si membri ai fortelor speciale rusesti conduc operatiunea de preluare a controlului asupra sediilor guvernamentale din regiunea Donetsk.

Nalivaicenko spune ca serviciul secret al Armatei ruse, GRU, lucreaza de ani intregi la construirea unei retele sub acoperire, utilizata acum de ofiterii sai pentru a prelua controlul asupra unor orase precum Slaviansk si Kramatorsk din nordul Donetskului.  

Acesta afirma ca aproximativ 30 de membri ai fortelor speciale sau ofiteri secreti ai GRU activeaza in zona orasului Slaviansk.

Ucraina incearca acum sa aresteze doi ofiteri GRU care coordoneaza “cele mai periculoase si ostile activitati” in regiune, a precizat Nalivaicenko. Una dintre aceste persoane este colonelul Igor Strelkov, care ar fi coordonat si pregatirile pentru anexarea Crimeei. Seful SBU a confirmat, intr-o sesiune de intrebari si raspunsuri, arestarea unui ziarist american de catre activistii pro-rusi. 

“In timpul ultimilor – acum intelegem – doi sau trei ani” ofiteri GRU “au creat o retea foarte secreta dar bine structurata cu agenti, organizatii pro-ruse”. Aceste retele sunt cel mai bine dezvoltate in Crimeea, spune Nalivaicenko, inainte de a adauga: “Acum stim siguri ca sunt ei, ma refer la acesti ofiteri rusi. Sunt foarte periculosi, bine inarmati si timp de ani de zile au pregatit ceea ce fac acum”, a continuat directorul serviciului secret, care a acuzat agentii secreti ai Rusiei ca recruteaza si platesc membri ai lumii interlope locale pentru a-i ajuta sa atace cladirile guvernamentale.

 VIDEO Ucraina: Presedintele interimar ordona reluarea operatiunilor antiteroriste, dupa gasirea a doua cadavre “torturate cu salbaticie” / Joe Biden avertizeaza Rusia

Vicepremierul american Joe Biden a avertizat marti Rusia fata de “izolarea” care o ameninta daca va continua sa doreasca “dezmembrarea” Ucrainei prin sustinerea insurgentilor separatisti din Est, acuzati de Kiev ca au ucis prin tortura doua persoane, scrie AFP.

Presedintele ucrainean interimar Olexandr Turcinov a afirmat ca activistii pro-rusi au “incalcat linia rosie” si a anuntat reluarea operatiunii “antiteroriste” in Est, suspendata inaintea Pastilor, dupa descoperirea a doua cadavre care prezentau semne de “tortura”. “Cer fortelor de securitate reluarea (…) operatiunilor antiteroriste, destinatate apararii cetatenilor ucraineni din Estul tarii de teroristi”, a declarat acesta, citat intr-un comunicat. Turcinov a explicat ca a luat aceasta decizie dupa descoperirea a doua cadavre de barbati “torturati cu salbaticie”. Una dintre persoanele decedate era Volodymyr Rybak, un ales local al partidului pro-occidental Batikivscina al Iuliei Timoshenko. Politia locala a anuntat in timpul zilei ca a descoperit cadavrul unui barbat care “semana cu Rybak”, rapit in 17 aprilie. Potrivit sursei citate, cadavrul a stat in apa mai multe zile si este dificil de identificat.

Potrivit liderului filialei locale al Batikivscina, Denis Tokar, sotia consilierului municipal a identificat corpul. “Teroristii care l-au luat ostatic in regiunea Donetsk au incalcat linia rosie torturand patriotii Ucrainei”, a spus presedintele interimar. “Aceste crime sunt comise cu sustinerea totala a Rusiei”, a adaugat acesta.

Sperantele de detensionare nascute dupa semnarea, joi, la Geneva, a unui compromis international par sa fie anulate dupa avansul tot mai mare al separatistilor care, potrivit lui Turcinov, au “luat toata regiunea Donetskului ostatica”.

Secretarul american de Stat John Kerry i-a transmis omologului sau rus Serghei Lavrov “profunda ingrijorare” legata de lipsa de “masuri pozitive” din partea Rusiei pentru a detensiona situatia din Ucraina. In fata acestui impas, SUA, care acuza Moscova ca incurajeaza tulburarile, au anuntat trimiterea a 600 de soldati in Polonia si in tarile baltice, pentru exercitii, si au decis sa revina cu amenintarea sanctiunilor.

“Este timpul sa incetam sa vorbim si sa incepem sa actionam (…) Trebuie sa vedem luate masuri fara intarziere, timpul este limitat, a spus Biden, intr-o declaratie de presa sustinuta la Kiev, alaturi de premierul Arseni Iatseniuk. “Unii vor sa dezmembreze Ucraina”. Acesta a cerut Moscovei sa-si “retraga trupele” masate la frontiera si sa “inceteze sa sustina barbatii care se ascund in spatele uniformelor fara insemne”, o referire la insurgentii pro-rusi cagulati. Vicepresedintele a avertizat Rusia: daca va continua “provocarile”, risca sa sufere noi costuri si “mai multa izolare”.

Moscova se declara pregatita pentru noi sanctiuni

SUA au aplicat deja sanctiuni impotriva unor inalti demnitari rusi, din anturajul presedintelui Vladimir Putin. Acum, ameninta sectoare intregi din economie, deja in pragul recesiunii, fragilizata de plecari masive de capitaluri. “Este o cale fara iesire“, a spus marti premierul rus Dmitri Medvedev. “Dar, daca unii dintre partenerii nostri occidentali decid totusi sa se angajeze pe ea, nu vom avea alta alegere decat sa facem fata cu propriile forte. Si vom castiga”, a continuat acesta.

O speranta de reducere a tensiunilor in cea mai grava criza dintre Moscova si Occident de la Razboiul Rece s-a nascut joi, la Geneva, dupa semnarea unui acord intre Ucraina, Rusia, Statele Unite si Uniunea Europeana. Documentul prevede dezarmarea gruparilor ilegale si evacuarea cladirilor ocupate, atat de catre pro-occidentalii din Kiev cat si de catre separatistii din Est.

Dar acordul ramane litera moarta iar separatistii si-au extins controlul asupra unor noi cladiri publice din Kramatorsk, la sud de Slaviansk, printre care si postul de politie.

Referendum la Lugansk? 

Washington afirma, aducand in sprijin si fotografii, ca fortele rusesti sunt implicate in Estul separatist, ceea ce dezminte atat Moscova cat si “primarul” autoproclamat al Slavianskului, care i-a cerut duminica lui Vladimir Putin sa trimita trupe de mentinere a pacii, dupa un schimb de focuri soldat cu victime.

Un avion de recunoastere militar care survola acest bastion al separatistilor a fost vizat de tiruri de arme. Atins, a reusit sa aterizeze fara alte incidente. La 150 de kilometri est, la Lugansk, insurgentii pro-rusi, care ocupa sediul local al serviciului de securitate (SBU), au numit luni un “guvernator popular”. Acestia au decretat organizarea unui referendum in 11 mai pentru a decide daca regiunea va continua sa faca parte din Ucraina sau isi va proclama independenta, inainte de a se pronunta asupra unei eventuale alipiri la Rusia.

Dar organizarea acestui scrutin pare mai complexa decat in Crimeea, in conditiile in care controlul separatistilor se limiteaza doar la o serie de cladiri publice. Moscova propune instaurarea unei forme de federalism care sa acorde o foarte mare autonomie regiunilor rusofone din Est, in timp ce Kievul a promis o “descentralizare” care sa delege anumite prerogative precum si un statut special pentru limba rusa.

Vocea Rusiei: Statul Major roman a pus la punct un plan de protectie a minoritatii nationale romane din Bucovina si Odesa

Vocea Rusiei, media finantata de guvernul de Moscova si acuzata in repetate randuri de propaganda, a lansat o noua serie de acuzatii fanteziste la adresa Romaniei, afirmand ca ar exista un plan de interventie al Armatei pentru protejarea minoritatii romanesti din Bucovina si Odesa si ca Bucurestiul “prezinta cu tot mai multa insistenta revendicari teritoriale fata de Ucraina”, in conditiile in care “autoritatile de la Kiev arunca tara in haos”.

“In ultimul timp, romanii din Transcarpatia evoca posibilitatea crearii unei autonomii in cadrul Ucrainei”, iar presedintele Traian Basescu “nu ascunde ca statul sau distribuie pasapoarte romanesti locuitorilor din Bucovina si din regiunea Odesa”, scrie Vocea Rusiei, in editia in limba franceza.

In opinia lui Vladimir Bruter, expert la Institutul international de studii umane si politice, citat de Vocea Rusiei, “acest comportament al Bucurestiului se explica prin discriminarea minoritatilor nationale practicata de noile autoritati de la Kiev”. Vocea Rusiei spune ca “in urma nu cu mult timp, gruparea nationalista Praviy Sektor (Sectorul drept) a ars mai multe case in localitatea Kostishiany de la granita cu Romania”, iar mai mult oameni au fost internati.

“Raspunsul Bucurestiului nu a intarziat sa apara. Doua zile mai tarziu, armata romana a lansat exercitii extraordinare in Bucovina de Sud. Statul Major roman a pus la punct un plan de protectie a minoritatii nationale romane din Bucovina si din regiunea Odesa. Senatul roman a obtinut chiar aprobarea presedintelui pentru o interventie armata in Ucraina. Pretextul ar fi oferit de cererea e protectie adresata Bucurestiului de populatia de etnie romaneasca. Aceasta misiune ar putea fi incredintata batalionului special Vulturii, ai carui militari sunt instruiti in Statele Unite”, mai scrie Vocea Rusiai.

HotNews.ro a solicitat un punct de vedere din partea Ministerului Apararii Nationale.

“Preşedintele ţării, Traian Băsescu, l-a atacat verbal pe preşedintele rus, Vladimir Putin, pentru declaraţiile sale că locuitorilor Transnistriei „trebuie să li se permită să-şi decidă soarta”, iar premierul român, Victor Ponta, a promis asistenţă autorităţilor Moldovei în vederea soluţionării problemei nistrene”, a scris marți Vocea Rusiei, susținând că România vrea să tensioneze situaţia din regiunea transnistreană.

Înăsprirea retoricii liderilor români s-a produs pe fundalul unui scandal intern. Premierul Ponta a declarat că i se ascultă telefoanele în cabinetul lui şi a făcut aluzie că poate fi implicat preşedintele Băsescu. În noiembrie, în România urmează să aibă loc alegeri prezidenţiale, iar spiritele se încing, mai ales pe fundalul crizei economice, a declarat expertul Pavel Kandel, conform sursei citate.

„Situaţia socio-economică din România s-a înrăutăţit în ultimul timp. În plus, în ţară se înregistrează o criză politică acută între întreaga clasă politică, pe de o parte, inclusiv puterea, şi opoziţie şi majoritatea populaţiei, pe de altă parte. Cei mai mulţi români nu au încredere în actuala clasă politică”. În situaţia dată tocmai înăsprirea poziţiei în problema nistreană poate reprezenta pentru politicienii români acea carte naţională pe care se străduiesc s-o joace pentru a atrage voturi şi „a muşamaliza” scandalurile interne.

Indiciile acestui scenariu sunt evidente. Şeful Executivului român s-a adresat autorităţilor moldovene, oferindu-le de fapt undă verde pentru toate acţiunile întreprinse împotriva Tiraspolului. „Noi sprijinim fără ezitare poziţia Guvernului legitim din Republica Moldova”, a promis el.

Şi adversarul lui, Traian Băsescu, toarnă mereu gaz pe foc în conflictul nistrean. Potrivit lui Băsescu, poziţia Rusiei şi a preşedintelui Putin faţă de Transnistria încalcă „principiile dreptului internaţional şi bazele fundamentale ale sistemului de securitate european”. Însă el trece sub tăcere faptul că statalitatea moldovenească actuală se bazează pe acţiunile unilaterale ale Chişinăului, inclusiv pe adoptarea în iunie 1990 a Declaraţiei de Suveranitate, iar în august 1991 a documentului de independenţă statală.

Oamenii de stat ar trebui în politica lor să nu se ghideze după emoţii, ci să analizeze în mod real situaţia. Iar o astfel de analiză demonstrează că problema nistreană trebuie să fie soluţionată, în primul rând pe baza respectării voinţei locuitorilor din regiunea respectivă, a intereselor şi securităţii lor.

Un scenariu îngrijorător, iminenţa unui atac armat la graniţele României, pare să prindă tot mai mult contur. Ultimele ameninţări ale Rusiei la adresa Ucrainei şi, mai nou, ale Moldovei, i-au făcut să ia măsuri pe oficialii de la Bucureşti. Surse din Armată ne-au mărturisit că, de la izbucnirea conflictului dintre Kiev şi Moscova, militarii români au început să facă de mai multe ori pe săptămână exerciţii de tragere în poligoane.

Oficial, nimeni nu suflă o vorbă despre ceea ce se petrece în garnizoane, deşi, nu de puţine ori, mai-marii statului au declarat că situaţia geopolitică de la doi paşi de România nu este una care să ne facă să stăm cu mâinile în sân. Tocmai de aceea se pare că, pentru a avea o armată pregătită, reprezentanţii Ministerului Apărării ar fi decis ca militarii să iasă mult mai des în poligoane.

“Este doar o măsură preventivă, nu ne pregătim pentru un război. Este bine ca profesioniştii, ca toţi cei din Forţele de Operaţiuni Speciale, ca toţi militarii să fie instruiţi ca la carte. Lumea să nu se alarmeze, însă e bine să punem răul înainte”, ne-au dezvăluit ofiţeri din Armată care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Dacă până acum câteva luni şedinţele de tragere erau o dată pe lună, mai nou, soldaţii trag la ţinte de trei ori pe săptămână.

Totul se petrece în contextul în care NATO, alianţă din care şi România face parte, a trimis nave de război în Marea Neagră, iar avioane de supraveghere survolează spaţiul românesc mai tot timpul, adunând informaţii despre mişcările de trupe de la graniţele ţării.

Distrugător al USA, în Marea Neagră

Ultima ambarcaţiune militară care a ajuns la Constanţa este distrugătorul american USS Donald Cook, care va rămâne în zonă până când situaţia o va impune.

În plus, aliaţii nord-atlantici au decis mărirea efectivelor de militari în ţări ca România şi Polonia, ca măsură la declaraţiile ameninţătoare ale liderului rus Vladimir Putin.

[…]

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri, la emisiunea Adevarul Live, ca, desi “Rusia e un factor de destabilizare a regiunii“, iar “toate aceste conflicte regionale sint ca o salba de insecuritate in jurul Marii Negre”, Romania “nu are o amenintare directa. Nu putem prevedea ca Rusia va ataca Romania, ar fi o nebunie sa credem asta. Toate analizele arata ca Rusia nu-si doreste razboi cu NATO.” De asemenea, seful statului spune ca nu prevede nici invadarea Ucrainei de catre Rusia. “Invadarea Ucrainei ar insemna provocare regionala. Investitiile straine directe ar fi mult mai putine in caz de agresiune. Cred ca tinta Rusiei e federalizarea Ucrainei si controlul estului Ucrainei, sa controleze tara si incet-incet sa se apropie de gurile Dunarii.” […]

Traian Basescu la Adevarul Live:

Intrebare: Cum comentati reactia MAE rus?
Traian Basescu: Si eu sint dezamagiti de actiunile din regiune ale Federatiei Ruse, si am spus-o public. Rusia e un factor de destabilizare a regiunii. Nu doar legat de Crimeea, ci si de Transnistria, si Nagorno-Karabah, si Osertia. Toate aceste conflicte regionale sint ca o salba de insecuritate in jurul Marii Negre. Mai au o caracteristica: pot fi rezolvate de la Moscova, dar pot fi explodate simultan sau pe rind de la Moscova. Eu mi-am dorit mereu o relatie corecta cu Moscova. Nu poate sa ma convinga nici MAE rus, nici Putin, ca Rusia nu genereaza conflicte si instabilitate regionala.

Q: Ati avut o intilnire cu Lavrov la Haga. Ce ati discutat?
A: A fost o intilnire absolut privata, nu pot spune ce am discutat.Dar in orice comunicare cu oficiali rusi sau americani imi mentin pozitia publica. Anul trecut s-a semnat acord de cooperare cu Rusia la nivel de consiliu de securitate. Deci relatia functioneaza – nu ne pupam, dar functioneaza, avem ambasade.

Q: Ati avut vreo intrevedere cu ambasadorul rus de la inceperea conflictului din Crimeea?
A: Nu eu, ci consilierii mei, acesta e nivelul.

Q: Putin a trimis o scrisoare catre 18 state UE, printre care si Romania, despre gazul rusesc.
A: Au fost 2 scrisori. Una de la Putin si una de la Gazrpom, care reda pasaje din contractul cu Ucraina. Romania a fost una din tarile care au initiat ideea ca Comisia Europeana trebuie sa negocieze in numele celor 18 state. Aici lucrurile trebuie privite corect, cu atit mai mult ca si Ucraina recunoaste o datorie de 2 mld euro spre Gazprom. Nimanui nu-i poti sa livreze gaze fara sa platesti. Mi se pare incorect ca Moscova a marit cu 80% pretul gazului pentru Ucraina intr-un moment cind stia ca Ucraina e intr-o criza teribila.
Scrisoarea lui Putin e corecta, in opinia mea. Punctul legat de datoria Ucrainei e un punct. Pe de alta parte arata riscul ca Ucraina sa preleveze gaze din conducte daca Gazprom stopeaza livrarea catre Ucraina,d ar mentine livrarea catre Europa.Problema datoriei Ucrainei a fost discutata si in ultimul Consiliu European. Dam acum Ucrainei bani sa-si plateasca datoria? Decizia a fost nu, sa asteptam incheierea acordului Ucrainei cu FMI.  Parerea mea e ca Ucraina trebuie sa ceara reesalonarea datoriei catre Rusia pentru gaze. Romania cred ca ar proceda la fel. E clar ca Ucraina tebuie ajutata de FMI, CE, Banca Mondiala sa rezolve problema.Aceasta scrisoare care a fost exagerat interpretata sta in criterii tehnice. Sigur, putem sa mergem si in latura cealalta: de ce acum Rusia ameninta? E simplu, pentru ca e o datorie de 2 mld euro.
A doua scrisoare a venit din Gazprom, care citeaza articole din contractul bilateral cu compania de gaze din Ucraina. Arata clar ca e o problema dpdv comercial. In fata argumentelor comerciale, nu poti sa vii sa pui in seama politicului.

Q: In cazul unui conflict armat in Ucraina, care sint pasii Romaniei?
A: Actiunea guvernului de la Kiev e una corecta. Trebuie sa-si faca ordine in tara, autoritatea legitima a statului ucrainean trebuie restabilita pe intreg teritoriul. E clar ca Federatia Rusa are in Estul Ucrainei militari specializati pentru astfel de operatiuni. E clar ca Federatia Rusa are responsabilitati majore in sustinerea tacita si cu elemente specializate in Slaviansk, Donetk, Odessa. Se apropie de Gurile Dunarii. Care vor fi costurile operatinilor de azi? Vom vedea. Daca as fi sef de stat as cere minim de violenta si maxim de eficienta, dar violenta nu poate fi exclusa.

Q: Ati pomenit de gurile Dunarii si mi-am amintit de scandalul Bistroe. Daca acolo va fi Federatia Rusa la gurile Dunarii?
A: Daca va fi. E clar ca un obiectiv strategic al Rusiei e sa aiba acces la Dunare. Rusia avea cea mai mare flota la Dunare, iar acum nu se poate apropia de Chilia, unde era vechea granita. Romania nu are o amenintare directa. Nu putem prevedea ca Rusia va ataca Romania, ar fi o nebunie sa credem asta. Toate analizele arata ca Rusia nu-si doreste razboi cu NATO.
Acum vedem valoarea intrarii in NATO, si mai ales consolidarea relatiei cu SUA. Pe de alta parte, Romania face parte din regiunea cu Ucraina. Daca regiunea va fi cotata ca regiune de risc, si Romania va avea de pierdut, costul imprumuturilor va creste.

Q: Dar Romania a atras imprumuturi cu dobinda mica.
A: Pentru ca analistii politice, ca si mine, nu prevad invadarea UCrainei de catre Rusia. Invadarea Ucrainei ar insemna provocare regionala. Investitiile straine directe ar fi mult mai putine in caz de agresiune. Cred ca tinta Rusiei e federalizarea Ucrainei si controlul estului Ucrainei sa controleze tara si incet-incet sa se apropie de gurile Dunarii. NATO nu va interveni militar in Ucraina in cazul unei invazii rusesti,dar va lua masuri economice dure. Nu cred ca vreo tara NATO va fi atacata de Rusia. Ar fi razboi, indiferent ce tara NATO ar fi atacata. Dar regional trebuie creat echilibru militar.
Pana la sumit-ul NATO din septembrie se vor lua decizii importante: redistribuirea resurselor militare NATO in baltice, Polonia, Romania. Numarul de militari NATO in CSAT a fost deja aprobata o crestere pina la 1600. Legea privind rezervistii e o solutie discutata. S-a pus problema unei analize a capacitatii noastre de a chema rezervistii sub arme. Avem o mare problema pentru ca foarte multi rezervisti sunt la munca in strainatate. Va trebui sa ne refacem capacitatea de a ne aduce rezervistii sub arme daca e nevoie.
Mai e o problema: balticii, Polonia, Romania – toti am strigat sa vina americanii. Dar ce obligatii are contribuabilul american sa plateasca singur pentru securitatea noastra? Ei bine, guvernele trebuie sa inteleaga ca este un imperativ cresterea capacitatii armatei romane. E clar sa se fac investitii, unel ne-publice, se cumpara al 7-lea avion Spartan, se termina programul Piranha cu masini de lupta, s-au dat avansurile pentru avioanele F-16. Deci se fac niste eforturi. Mai avem un mare avantaj: avem o armata instruita in teatrele de operatii in Irak, Afganistan, Balcani. Avem o armata cu trupe instruite. Avem si centrul NATO de la Oradea pentru culegere de informatii in teatrele de informatii.Romanii n-ar trebui sa fie extrem de ingrijorati de starea armatei. Dar Romania trebuie sa-si mareasca efortul de dotare a armatei. Nu sintem o armata atit de nedotata cum pare, dar e clar ca Romania trebuie sa investeasca mai mult in noile tehnologii necesare: mai multe avioane de vinatoare, dotare mai consistenta a fregatelor.

Mutarea lui Ponta la MApN e un semn foarte prost, sper ca l-a inteles si el. Daca nu voia sa-l asculte nimeni, trebuia sa se duca la pestera Scarisoara.  A fost o mare minciuna: nu a fost ascultat biroul premierului, ci infractorul Duicu.

Q: Transnistria: Cum vedeti situatia?
A: Nu cred ca Rusia va recunoaste Transnistria. Cred ca tensiunile dintre Rusia si SUA/UE, solicitarea din Transnistria i-a incurcat pe rusi. Nu cred ca a fost bine primit la Moscova apelul primit de la SOvietul suprem din Transnitria. Transnitria e un Kalinigrad al acestei regiuni. Pe rusi ii avantajeaza statutul actual. Nu au nici un motiv sa se lege la cap cu inca o problema.
Mesaj pentru basarabeni la recensamint: sa se declare cinstiti ceea ce cred ca sint. Riscul cel mai mare pentru moldoveni il reprezinta Rusia, legat de politica Rusiei fata de cetatenii rusi. Daca vor un scut, sa se declare ceea ce sint: romani.

[…]

Q: Unde vedeti Polonia si Turcia?
A: Stiti ca Romania a avut ideea trilateralei Romania-Polonia-Turcia. E foarte importanta, sper sa o umplem de continut. Romania nu se va aseza niciodata in remorca vreunuia dintre cei doi. Nu ne-am implicat mai mult in Ucraina pentru ca am vazut mai bine decit altii. Ne-am implicat mai mult in Moldova pentru ca am inteles mai bine care sint realitatile regiunii si ce putem. Noi atit am putut: sa ne concentram pe Moldova. Atit este resursa noastra.

Q: Sondajele il evidentiaza pe MR Ungureanu din dreapta. El a lansat o teorie intersanta, spunind ca Romania ar trebui sa fie o punte intre Rusia si Vest. Cum vedeti aceasta opinie?
A: Nu sustin toate fortele de dreapta. Eu sustin PMP. Sint un adept al formarii unui bloc de dreapta la prezidentiale. In ce priveste rolul de suveica, nu cred ca Romania si-l poate asuma prea curind, pentru ca asta cere incredere. Cita incredre poate fi intre noi si Rusia dupa Crimeea, povestea tezaurului, Crimeea, dar si istoria?
A incercat Polonia acest exercitiu, si acum tipa sa vina trupe americane pe teritoriul ei. Tineti minte ca Bush a spus ca Romania trebuie sa fie o punte intre Rusia si Vest. Ei, iata ca nu se poate daca interesele tale nu sint respectate. Te trezesti ca ramii o punte suspendata. Prudenta e obligatorie in politica externa. Eu nu sint antirus, dar niciodata nu mai voi face ca nu vad ce se intimpla in regiune si cum riscurile sint creste de Rusia, nu de altcineva.
Rusia de ani buni creeaza riscuri de instabilitate in regiune, nu Turcia, nu altcineva. Mai bine imi iau un partener linga mine decit sa fac pe puntea si sa ramin cu cocoasa tabacita. Deci povestea asta cu puntea – Romania nu o poate incerca cu mine presedinte. S-o incerce alt presedinte. Nu am avut nici un element care sa-mi spuna ca putem fi curea de legatura intre Vest si Rusia. Si stii ca pe punte se poate trece si cu pasul, si cu tancul.
Nici eu nu am venit la Cotroceni fiind un foarte bun cunoscator de politica straina. Nu imi era straina, ca am fost ministru in 5 guverne. In schimb, instinctiv, inainte de a deveni un vorbitor avizat despre politica externa, am avut ideea parteneriatului cu SUA, intelegind de pe atunci ca o UE cu 27 de state este greu sa aiba o politica externa unitara.
Stiam ca nivelul de relatie cu Rusia sau cu SUA al statelor membre UE erau diferite. Unele erau mai apropiate de Rusia, unele au mari dependente energetice de Rusia. Deci am inteles ca pilonul de parteneriat trebuie sa fie SUA si Marea Britanie. Instinctul a functionat si apoi, ca presedinte, am consolidat relatia bilaterala cu SUA si am facut-o sa aiba si un specific in interiorul NARTO: bazele militare in Romania nu sint baze NATO, ci baze americane, scutul de la Deveselu e american inca, nu NATO, centrul HUMINT de la Oradea nu e NATO, ci facut de americani.
Pe aceasta baza bilaterala cu SUA am reusit organizarea la Bucuresti in 2008 a celui mai mare summit din istoria NATO. Fiind tara gazda, am reusit sa introducem pe agenda Marea Neagra si securitatea energetica.
Cheia viitorului presedinte e sa consolideze increderea in relatia bilaterala cu SUA si sa-si asculte consilierii. Eu am avut excelenti consilieri: Andrei Plesu, Anca Ilinoiu care a revenit la Cotroceni, toti consilierii au lucrat pe consolidarea acestui parteneriat strategic si el a fost imprimat si la MAE. Pina la instalarea lui Corlatean, care bate cimpii prin alte parti.
Sunt adeptul unei relatii comerciale cu China, pentru ca avem deficit urias, dar la nivel politic parteneriatul strategic e cu SUA. Problema e ce dai Chinei? Noi nu avem Airbusuri, premierul a promis 5 milioane de porci – creste porci, rezolva problema defictului comercial. China e o tara prietena, dar parteneriatul strategic e cu SUA. […]

Nota noastra:

Pe de o parte, nu ar exista niciun fel de risc de atac din partea Rusiei, nici “macar” cel al unei invazii in Ucraina, pe de alta parte, vorbim despre mobilizarea rezervistilor, chiar si a celor “capsunari”, de planuri de inarmare nationala si de intarire a efectivelor NATO in intreaga regiune. Ceva… nu face racord in aceasta poveste. Daca e chiar asa sigur ca Rusia nu are intentii ofensive, atunci inseamna ca… NATO are, de vreme ce pune in aplicare astfel de planuri. Cel mai probabil, insa, ambele blocuri au intentii ofensive, si remarcile apasate ale lui Basescu despre faptul ca “analizele” nu dau cu pozitiv la verificarea starii de conflict regional s-ar explica, mai degraba, prin dorinta de a evita consecintele economice ale recunoasterii starii de fapt (considerarea zonei drept una de risc ar alunga “investitorii”). Este de notat si modul in care Basescu afirma senin ca NATO nu va interveni in Ucraina daca Rusia o va invada cum a facut cu Georgia in 2008. Poate ca NATO ca atare nu, dar alti parteneri strategici? In orice caz, avem de-a face cu un discurs formal care, practic, nu are cum sa fie luat in serios. Faptele arata altceva – pregatiri militare, planuri de mobilizare, acorduri diplomatice facute pentru a fi incalcate… Si o evolutie, in general, mai degraba imprevizibila. 

Fregata USS Taylor a intrat in Marea Neagra, pentru promovarea pacii si stabilitatii in regiune

Fregata USS Taylor a intrat in Marea Neagra marti, pentru a “promova pacea si stabilitatea in regiune”, in contextul crizei ucrainene, anunta, pe site-ul sau, US Navy, preluata de Mediafax.

Marina americana opereaza in mod constant nave in Marea Neagra, cu respectarea Conventiei de la Montreux si legislatiei internationale, se arata intr-un comunicat postat pe site. Misiunea acestei nave din clasa Oliver Hazard Perry (FFG 50), cu baza la Jacksonville (Florida), este sa “asigure aliatii NATO de angajamentul US Navy fata de consolidarea angajamentului si imbunatatirea interoperabilitatii in atingerea unor obiective comune in regiune“, anunta Marina americana.

USS Taylor a fost supusa recent unor reparatii la o baza din Golful Suda, in nord-vestul Greciei, iar dupa o serie de teste pe mare privind performantele, navigabilitatea, viteza si manevrabilitatea, fregata si-a reluat operatiunile, potrivit aceleiasi surse. Nava americana este mobilizata in cadrul unei misiuni multirol, in zona de operatiuni a Flotei a VI-a a Statelor Unite, cu scopul de a contribui la securitatea maritima, de a efectua misiuni de anternament bilaterale si multilaterale si de a sustine operatiuni si mobilizari NATO in regiune.

Flota a VI-a, cu sediul la Napoli (Italia), efectueaza o gama completa de operatiuni in domeniul securitatii maritime si misiuni de cooperare in domeniul securitatii in teatru, impreuna cu aliati si parteneri din cadrul unor agentii, cu scopul de a consolida securitatea si stabilitatea in Europa si Africa.

Rusia intenţionează să construiască 50 de staţii de colectare de date în 36 de ţări pentru dezvoltarea Sistemului Global de Navigaţie prin Satelit (GLONASS), a declarat, miercuri, şeful administraţiei prezidenţiale, Serghei Ivanov.

GLONASS este echivalentul rusesc al Sistemului de Poziţionare Globală (GPS) al Statelor Unite, precum şi al celui dezvoltat în prezent de UE, Galileo.

“Vom continua să promovăm tehnologiile GLONASS pe piaţa globală. Vom creşte competitivitatea serviciilor de navigaţie. În acest scop, vom crea un sistem de măsurători la sol în afara ţării. Ideal, am vrea să avem 50 de staţii de colectare de date în 36 de ţări. O astfel de prezenţă ar garanta o funcţionare mai stabilă şi mai precisă a GLONASS”, a spus Ivanov, prezent la un forum organizat la Moscova, scrie RIA Novosti.

Rusia intenţionează, de asemenea, să înfiinţeze un spaţiu comun de navigaţie prin satelit cu Belarus şi Kazahstan. Sistemul GLONASS a devenit operaţional în 1993 şi furnizează informaţii în timp real privind poziţionarea şi viteza obiectelor la sol în aer şi pe mare.

În contextul politic tensionat pentru Kremlin, Duma de Stat rusă a înăsprit legislaţia astfel încât eventualilor opozanţi să li se limiteze spaţiul de manevră : concret, e vorba de mai multe legi antiterorism care în realitate înăspresc controlul asupra blogurilor şi sancţiunile pentru “tulburări în masă”, un cap de acuzare care vizează mai mulţi opozanţi.

Una din legile adoptate de Duma de Stat dublează pedeapsa minimă pentru participarea la tulburările în masă şi îi vizează pe mai mulţi opozanţi ruşi, inclusiv pe liderul Frontului de Stânga, Serghei Udalţov, scrie France Presse. Astfel, “organizarea unor tulburări în masă” sau participarea la ele pot fi pedepsite cu 5-10 ani de închisoare şi o amendă de până la 500.000 de ruble, echivalentul a aproximativ 10.000 de euro. Legea oferă, de asemenea, mai multe atribuţii Serviciului federal de securitate din Rusia, FSB, împotriva organizatorilor.

O altă lege impune un control strict al paginilor de internet, în special a blogurilor. De acum înainte, proprietarii blogurilor cu peste 3.000 de vizitatori pe zi au obligaţia de a se înregistra la autoritatea pentru controlul mass-media, Roskomnadzor, care a blocat deja în martie, accesul la mai multe site-uri de informaţii critice la adresa Kremlinului, pentru “incitare la activităţi ilegale. Între acestea se număra şi blogul principalului opozant al lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi. Acesta, plasat sub arest la domiciliu, a fost găsit vinovat, marţi, de “defăimarea” unui deputat şi a fost condamnat la plata unei amenzi în valoare de 30.000 de ruble. Şi ceilalţi bloggeri care nu vor respecta « ordinele » riscă să plătească amenzi în valoare de până la 500.000 de ruble, echivalentul a 10.000 de euro.

În acest context, fondatorul celei mai importante reţele de socializare ruse Pavel Durov a anunţat că a părăsit Rusia. “Din nefericire, situaţia în Rusia este incompatibilă, în acest moment, cu afacerile pe Internet”, a declarat Durov, fondatorul VKontakte, reţeaua de socializare favorită a ruşilor, care s-a plâns de presiunile FSB asupra sa pentru a preda autorităţilor ruse datele personale ale organizatorilor grupului Euromaidan, care joacă un rol central în mişcarea de contestare proeuropeană în Ucraina.

Până acum Vladimir Putin a susţinut că legile ar conferi totuşi protecţie vieţii private în faţa serviciilor de informaţii şi că « o supraveghere masivă şi oarbă nu este posibilă » în Rusia. “Nu o vom permite niciodată”, a spus preşedintele rus săptămâna trecută. În fine, să mai spunem că un alt proiect de lege, privind protecţia antiteroristă a şcolilor, propune supravegherea pe Internet a elevilor. Potrivit acestui text, conducătorii liceelor şi universităţilor ruseşti vor avea responsabilitatea să “analizeze site-urile personale ale elevilor şi personalului” şi să întocmească dosare cu cei “care au tendinţa să încalce regulile”.

Viitoare sanctiuni economice ale Uniunii Europene asupra Rusiei vor avea un impact negativ de 0,6 puncte procentuale in anul 2014 asupra cresterii economice a Romaniei, potrivit evaluarii efectuate de Comisia Europeana, document vazut de HotNews.ro. 

Comisia Europeana atransmis, sapatamna trecuta, tuturor statelor membre UE evaluari individuale privind impactul pe care l-ar avea eventualele sanctiuni economice pe care Uniunea le-ar aplica Rusiei. Documentul, care in cazul Romaniei are la baza date primare colectate de la Guvernul de la Bucuresti, ia in calcul trei scenarii, in functie de intensitatea eventualelor sanctiuni ale UE asupra Federatiei Ruse. 

In primul scenariu este luat in calcul un impact slab, in care cresterea economica a Romaniei va fi incetinita cu 0,1 puncte procentuale in anul 2014 si niciun punct in anul 2015. Aceasta ar insemna ca prognoza de crestere economica a Romaniei, facuta de Comisia Europeana, va scadea de la 2,3% la 2,2% in anul 2014 si va ramane la 2,5% in anul 2015. 

In cel de-al doilea scenariu, este luat in calcul un impact negativ mediu asupra economiei Romaniei, de 0,3 puncte in anul 2014 si 0,1 puncte in 2015. Aceasta ar insemna ca Romania ar urma sa aiba o crestere economica de 2% in anul 2014 si 2,4% in anul 2015. 

In cel de-al treilea scenariu, este luat in calcul un impact negativ mare, de 0,6 puncte pocentuale in anul 2014 si 0,3 puncte in anul 2015, ceea ce ar insemna ca Romania ar urma sa aiba crestere economica de 1,7%, anul acesta, respectiv 2,2%, la anul. Romania are, insa, o “expunere limitata” la eventuale sanctiuni asupra Rusiei, apreciaza, in ansamblu, Comisia Europeana, conform documentului vazut de HotNews.ro.

Aceasta este prima etapa a evaluarii europene privind eventualele sanctiuni care ar urma sa fie decise impotriva Rusiei. Evaluarea are in vedere impactul asupra cresterii economice a fiecarui stat membru, asupra exporturilor si asupra importurilor, pe diferite scenarii. Pe baza raspunsurilor statelor membre, Comisia Europeana urmeaza sa intocmeasca un document care va sta la baza unor eventuale decizii comune sau nationale de sanctiuni asupra Rusiei, au precizat, pentru HotNews.ro, surse oficiale.

Reamintim ca executivul european face o evaluare privind viitoare sanctiuni economice la adresa Rusiei in cazul in care Kremlinul decide sa-si intensifice presiunile asupra Ucrainei. In sanul UE exista insa trei grupuri de state in functie de pozitionarea fata de Rusia: tari care cer sanctiuni dure si rapide, tari moderate si tari care se opun unor sanctiuni dure.

Fostul preşedinte ceh Vaclav Klaus consideră că Occidentul şi Statele Unite ale Americii sunt responsabile de criza care afectează de câteva luni Ucraina, opinând că fosta republică sovietică ar trebui să-şi stabilească singură viitorul, fără nicio ingerinţă străină, relatează agenţia de presă rusă RIA Novosti. 

‘Nu cred că Rusia este vinovată de ceea ce s-a întâmplat în Maidan (Piaţa Independenţei din centrul Kievului). Situaţia a fost exacerbată de către Occident şi SUA’, a declarat Klaus, într-un interviu acordat televiziunii cehe CT24.

‘Am spus încă de la început ‘Nu puneţi presiune pe Ucraina, o veţi distruge, se va dezintegra’. Acest lucru se întâmplă astăzi’, a afirmat Vaclav Klaus, un eurosceptic declarat.

În opinia sa, Ucraina traversează o perioadă prea complexă pentru a putea spune clar dacă doreşte să se sprijine pe Occident sau pe Rusia. Cu toate acestea, Ucraina însăşi trebuie să-şi stabilească propriul viitor, a apreciat fostul preşedinte al Republicii Cehe.

‘Lăsaţi-i pe ucraineni să decidă singuri ce fel de viitor vor – fără niciun amestec din afară‘, a susţinut Vaclav Klaus.

În acelaşi timp, el a criticat poziţia SUA şi a Uniunii Europene cu privire la valoarea asistenţei financiare acordate Ucrainei.

În cadrul vizitei sale la Kiev, vicepreşedintele american Joe Biden a promis marţi Ucrainei un ajutor de 50 de milioane de dolari pentru ‘dezvoltarea reformelor politice şi economice şi consolidarea parteneriatului cu SUA’. Potrivit fostului preşedinte ceh, această sumă ‘meschină’ constituie doar 0,06% din PIB-ul ucrainean.

‘Este o sumă foarte amuzantă. Mă întreb cât a costat zborul vicepreşedintelui Joe Biden în Ucraina? Nu se apropie cu aproximaţie de această sumă? Nu cred că Ucraina va fi ajutată’, a declarat Vaclav Klaus, adăugând că, personal, nu este un adept al ‘distribuirii internaţionale de bani’.

Preşedintele american Barack Obama a dat asigurări miercuri că Insulele Senkaku, aflate în centrul unui diferend chinezo-japonez, sunt acoperite de tratatul în domeniul securităţii între Statele Unite şi Japonia, într-un interviu pentru un important cotidian japonez.

“Politica Statelor Unite este clară. Insulele Senkaku sunt administrate de către Japonia şi intră, deci, în cadrul articolului 5 al Tratatului de cooperare şi securitate încheiat între Statele Unite şi Japonia”, a declarat Obama într-un interviu pentru Yomiuri Shimbun, cel mai important ziar japonez.

Preşedintele american urmează să sosească miercuri seara la Tokyo, într-o vizită de stat în Japonia aliată, în cadrul unui turneu asiatic în cursul căruia va efectua vizite şi în Coreea de Sud, Malaysia şi Filipne.

Această poziţie a fost deja enunţată de mai mulţi oficiali americani de rang înalt, inclusiv de către vicepreşedinte şi secretarul american al Apărării, dar este pentru prima dată când Obama vorbeşte atât de clar despre acest subiect.

Situate în Marea Chinei de Est, la aproximativ 200 de kilometri nord-est de Taiwan şi la aproximativ 400 de kilometri de Okinawa, în sudul Japoniei, Insulele Senkaku sunt administrate de către Jaonia, dar revendicate insistent de către China, sub numele Diaoyu. De când Tokyo a naţionalizat trei dintre aceste insuliţe, în septembrie 2012, Beijingul trimite în mod regulat nave în apropierea lor. Întâlnirile între pazele de coastă din cele două ţări în zonă alimentează temeri cu privire la un eventual incident armat între cele două puteri asiatice.

În afară de amplasarea strategică a acestui arhipelag, în fundul marin din zonă ar putea să existe hidrocarburi. “I-am spus preşedintelui (chinez) Xi (Jinping) că naţiunile noastre au interesul să gestioneze aceste probleme maritime în mod constructiv, inclusiv în Marea Chinei de Est”, a subliniat Obama, adăugând că “diferendumurile este necesar să fie soluţionate prin dialog şi diplomaţie, nu prin intimidare şi constrângere”.

Beijingul a declanşat un val de proteste în noiembrie, proclamând în mod unilateral o Zonă aeriană de identificare (ZAI) în Marea Chinei de Est, incluzând insulele în dispută. Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud au protestat ferm, după care au trimis în acest spaţiu aerian avioane, fără să anunţe China, pentru a arăta că-i sfidează cererea de a se identifica în prealabil.

Vizita lui Obama în regiune este prima de la acest episod. După ce va sosi la Tokyo, miercuri seara, el urmează să ia cina cu premierul Shinzo Abe. Un summit americano-japonez este prevăzut joi, iar Obama urmează să plece de la Tokyo către Seul vineri dimineaţa.

9-skitso--15-thumb-large


Categorii

Internet, New Media, Noile Tehnologii, Rusia, SUA versus Rusia, Transnistria, Ucraina, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Vaclav Klaus

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

21 Commentarii la “RUSIA ameninta cu RAZBOI UCRAINA “condusa” de SUA/ BASESCU neaga formal iminenta conflictului, dar isi face griji cu privire la MOBILIZAREA REZERVISTILOR Armatei Romane plecati in strainatate/ Vocea Rusiei acuza Romania de PLANURI DE INTERVENTIE MILITARA in Ucraina/ Rusia LIMITEAZA DRASTIC libertatea de exprimare pe INTERNET. Pe cand si la noi?

  1. http://www.antena3.ro/externe/un-grup-de-hackeri-face-dezvaluiri-despre-asasinarea-lui-sa-ko-bilii-251202.html

    Hackerii au reuşit să spargă căsuţa de poştă electronică a şefului Ministerului de Interne şi a dezvăluit că eliminarea lui Muzychko a fost planificată de Avakov.
    Corespondenţa demonstrează în mod clar că în calitate de “recompensă” pentru moartea lui Muzychko autorităţile ucrainene sunt dispuse să predea liderului naţionaliştilor, Dmitri Iaroş, pe luptătorii de elită din rândul unităţii speciale “Berkut”, cei care au ajutat la reprimarea protestelor din Kiev.

    Din informaţiile obţinute rezultă că guvernul Ucrainei elimină de pe scena publică şi jurnaliştii consideraţi incomozi, cum ar fi analistul politic Konstantin Dolgov, care a fost reţinut în Harkov şi dus la Kiev la 19 aprilie.

  2. Cred ca aveti dreptate cand spuneti ca Rusia nu are intentii ofensive; in definitiv de ce s-ar complica daca insusi cuvantul Novorossiya are un asemenea impact?

    http://www.newrepublic.com/article/117284/federalized-ukraine-could-mean-return-novorossiya

  3. @carmen:

    Pai nu am zis asta, ca Rusia n-are intentii ofensive – ba tocmai ca are, insa aratam fracturile logice ale vorbelor lui Basescu, atat de sigur pe el ca nu suntem in risc si nici nu s-ar preconiza o invazie a Ucrainei.

  4. http://www.unian.info/world/111033-text-of-putins-speech-at-nato-summit-bucharest-april-2-2008.html

    În ceea ce privește politica de extindere a Alianței, am urmărit cu atenție discuția dumneavoastră de ieri. Pe ansamblu, desigur, suntem mulțumiți de deciziile dvs., care a avut loc. Dar dacă aș vorbi despre Georgia și Ucraina, este clar că problema se referă nu numai probleme de securitate. Pentru prietenii noștri georgieni, desigur, acesta este unul dintre mijloacele de a restabili integritatea teritorială, așa cum se crede. În plus, prin mijloace de forță, sub egida NATO. Acesta este un vechi, mulți ani, cu durata de mai mult de o sută de ani, conflictul etnic între georgieni, între abhazii (acesta este un grup etnic mic, numere de doar 200 de mii de persoane), între osetini, de o sută de ani, și mai mult, aceste conflicte sunt etnic. Pentru a rezolva aceste probleme, ele nu trebuie să intre în NATO, ar trebui să aibă răbdare, să stabilească dialog cu grupurile etnice mici. Și am încercat să-i ajute, în afară, pentru a ajuta Georgia restabilirea integrității sale teritoriale. Și chiar în ciuda deciziile privind Kosovo, nu vom recunoaște independența acestor formațiuni quasipublic, deși acestea au fost de asteptare de la noi de mult timp în urmă, de zeci de ani deja. Am fost foarte responsabil, foarte ponderat, și apel la voi să fiți atenți la fel de bine.

    Dar, în Ucraina, o treime sunt etnici ruși. Din 45 milioane de persoane, în conformitate cu recensământul oficial, de șaptesprezece milioane sunt ruși. Există regiuni, unde trăiește numai populația din Rusia, de exemplu, în Crimeea. 90% sunt ruși. În general vorbind, Ucraina este un stat foarte complicat. Ucraina, în forma în care există în prezent, a fost creat în perioada sovietică, a primit teritoriile sale din Polonia – după al doilea război mondial, din Cehoslovacia, din România – și, în prezent, nu toate problemele au fost rezolvate încă de la granița regiune cu România în Marea Neagră. Apoi, ea a primit teritorii imense de la Rusia, în partea de est și de sud a țării. Este o formațiune de stat complicat. Dacă vom introduce în probleme de IT ale NATO, alte probleme, se poate pune de stat pe punctul de a existenței sale. Problemele politice interne complicate au loc acolo. Noi ar trebui să acționeze, de asemenea, foarte-foarte atent. Noi nu avem nici un drept de veto, și, probabil, nu pretindem să aibă. Dar vreau ca fiecare dintre noi, atunci când se decide astfel de probleme, își dau seama că avem acolo interesele noastre, de asemenea. Ei bine, 17 milioane de ruși trăiesc în prezent în Ucraina. Cine poate afirma că nu avem nici un interes acolo? Sud, partea de sud a Ucrainei, complet, există doar ruși.

  5. Suntem în linie dreaptă pentru războiul cald, respectiv fierbinte, din cruntă nefericire. Recomand şi următorul text:
    http://r-26500.blogspot.ro/2014/04/in-cazul-unui-conflict-armat-nato-rusia.html

    Nu se vorbeşte deschis despre război pentru că nu are rost. Cine are ochi de văzut şi minte de înţeles a priceput spre ce ne îndreptăm şi unde am ajuns. Nu există soluţii politice la confruntarea de acum, totul se va stabili prin forţă. Chiar vă provoc să scrieţi despre ceea ce consideraţi “best case scenario” şi să judecaţi realismul acestuia după ce vă veţi lectura textul. Preferăm să nu ne gândim la deznodământ pentru că nu avem la ce anume pozitiv să ne gândim. Cei ce ar trebui să ne vorbească despre acestea nu văd rostul de a-şi pierde statutul actual sau de a fi vulnerabili pe viitor. Practic, toată “lumea bună” a îngheţat de frică pe acest subiect şi aşteaptă nenorocirea şi, între timp, mai discută “diverse” cum o face Băsescu: mecanic, formal, limitat, fără a privi în viitor, fără a anticipa aşa cum ar face-o orice om normal în faţa unui pericol. De ce ar face-o.. dacă studiile NATO ne spun altceva! Ar fi, ne spune băse, “nebunie” să credem altceva decât acele studii (care nu pot greşi decât cu privire la Crimeea, nu şi în rest!) Deci să nu cumva să îndrăzniţi să gândiţi cu mintea voastră de nebuni! Alţii pur şi simplu refuză să discute “scenarii pesimiste” şi expediază discuţia ca fiind o simplă aberaţie.

    Toată lumea invocă NATO de parcă ar fi o vrajă, o magie căreia nu i te poţi opune. NATO e doar un instrument politic cu importanţă gradulaă şi, aşa cum suntem pe cale să aflăm, profund conjuncturală. Ai noştri cred că dacă ne atacă ruşii pe noi, atacă întreg NATO şi NATO va răspunde “cu siguranţă”. Nu există însă nici cea mai mică dovadă pentru această “siguranţă”, dimpotrivă, am un sentiment din ce în ce mai pronunţat în sensul opus.

    Mai întâi că, dacă totuşi va răspunde, NATO o va face în sensul unor operaţiuni militare limitate iar nu în sensul respingerii trupelor ruseşti de pe teritoriul nostru. Dimpotrivă, s-ar putea să le convină şi unora şi altora ca noi să fim teatru de război, dacă se va ajunge la aceasta. Mai bine pică bombe la Paşcani decât la Budapesta sau spre vest.

    Apoi, şansele ca divizii de soldaţi germani, spanioli, francezi şi britanici, cu tehnică aferentă, să ajungă în România pentru război deschis sunt complet fantasmagorice.

    Similar, NATO nu este obligată necondiţionat să intervină în caz de agresiune, conform tratatului invocat fără discernământ de ai noştri ci doar dacă va considera necesar: ART.5 “Părţile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor părţilor şi, în consecinţă, sunt de acord că, dacă are loc un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la autoapărare individuală sau colectivă, recunoscut prin art. 51 din Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite, va sprijini partea sau părţile atacate, prin realizarea imediată, individual şi împreună cu celelalte părţi, a oricărei acţiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forţei armate, în vederea restabilirii şi menţinerii securităţii în spaţiul Atlanticului de Nord”.

    Nu în ultimul rând, dacă Ungaria ar găsi motive justificate să intervină militar în România, pentru noi tratatul NATO nu ar mai reprezenta nimic, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul Greciei care s-a şi retras din NATO în 1974, când au turcii au invadat Ciprul. O astfel de iniţiativă a Ungurilor cade perfect pe interesele părţilor implicate. Rusia poate intra in voie în România, mai puţin în Ardeal, iar vesticii nu se simt obligaţi să intervină până când nu se lămureşte conflictul din interiorul alianţei între noi şi unguri. Din acest motiv Ţinutul Secuiesc reprezintă o foarte gravă vulnerabilitate, pentru că poate fi instrumentat în beneficiul tuturor mai puţin al nostru. Cred că în caz de conflict deschis, ai noştri au pregătit deja legislaţia necesară pentru acordarea autonomiei ţinutului secuiesc, pentru a dezamorsa acest pericol imens, deşi nu cred că va mai fi suficient. Probabil acest compromis al oficializării steagului secuiesc e un indiciu în acest sens, al eliminării motivelor/pretextelor de tensiune. “Aliaţii” vor interveni ulterior în interesul strategic al NATO, dar nu în interesul concret al României. Nu am dubii că în cele din urmă, NATO va reacţiona faţă de ruşi, invocând şi agresiunea lor faţă de România, dar nu ştiu sigur cât o să ne mai încălzească asta la acel moment. Ca simplă speculaţie, cred că mai avem vreo 6 luni de linişte relativă până se pune la punct logistica de război şi industria de apărare.
    Să ne păzească Dumnezeu de toate acestea! Doamne, ajută!

  6. Va amintiti de “interceptarea” distrugatorului USS Donald Cook in Marea Neagra pe 10 aprilie de un SU-24 Fencer? – Nu pot ignora saturatia propagandistica a acestui articol, dar totusi ceva s-a intamplat -http://indian.ruvr.ru/2014_04_21/Russian-Su-24-scores-off-against-the-American-USS-Donald-Cook-5786/

  7. La mine toate sistemele interioare de alarma suna la maximum. Bine ca nu si luminez intermitent. Abia acum, ascultand, citind, privind, dar mai ales simtind ca se “coace” ceva, iti dai seama de gaunosenia vorbelor celor “mari”. Si cat de putina incredere inspira. Realizam cat de neputinciosi sunt si ei. Ma uit si am senzatia ca asist la un teatru ieftin, prost regizat si prost jucat in care, stupoare, sunt si eu si toti cei din jur, actori. Dar ce e mai grav si terifiant e ca, in tulburarea asta generala, parca nici sa te rogi nu mai apuci, parca nu ma pot “aduna”….chiar acum, cand e mai necesar ca niciodata.

  8. (“Procuratura a deschis o anchetă pentru tentativă de act terorist în cazul avionului atins de proiectile în regiunea Doneţk“, a anunţat procuratura într-un comunicat, subliniind că incidentul va fi anchetat de către Serviciile speciale ucrainene (SBU).)
    Va amintiti de trupele USLA asasinate la sediul Ministerului Apărării Naţionale din cartierul Drumul Taberei? Autorii loviturii de stat din decembrie 1989 trimit aceste trupe acolo si tot sub comanda lor acestea sunt nimicite si declarate “teroristi”. Acum autorii loviturii de stat sunt sub comanda SUA; va intreb: cind coordonau aceste asasinate erau dupa capul lor ori sub o comanda/coordonare superioara lor?.
    Incidentul aer-sol (armata-teroristii) din Ucraina este construit dupa acelasi “template”(in engleza tipar): actiunea armatei si a “teroristilor” are acelasi “coordonator”. Mie teama ca atit Putin cit si Obama in acest moment sunt “coordonati” cind sa se stringa de maini(fara sa-si rupa degetele) si cind sa se bata intre ei; oare de catre cine? In privinta razboiului intre ucrainieni si rusi este clar ca sunt coordonati de antichrisi.
    Doamne lumineaza-i, indrepteaza-i si noua ne da putere sa nu ne mai indepartam ori lepadam de Tine.
    Amin.

  9. Cind incercati sa intelegeti ce se intimpla in fostul lagar socialist(URSS cu satelitii sai din Europa) sa nu uitati ca:
    In 1949 s-a creat intitutia militara NATO cu scopul de a mentine sub ocupatie/conducere/coordonare/administrare teritoriile din Europa in care au ajuns trupele SUA in timpul ofensivei spre Berlin. La Berlin “s-au intalnit” cu trupele URSS care au creat Pactul dela Varsovia cu acelasi scop. Fiecare din aceste armate doreau sa avansese in zona celeilalte. Asa s-a ajuns la “razboiul rece”.
    Strategia pe termen lung a NATO este sa ocupe intregul spatiu al fostului URSS. Aceasta strategie s-a aplicat deja la noi (fosti sateliti ai URSS) si se aplica acum in Ucraina.

  10. “Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri, la emisiunea Adevarul Live, ca: …Toate analizele arata ca Rusia nu-si doreste razboi cu NATO.” Iata un adevar rostit de Basescu. Dar adevarat este si reciproca acestei afirmatii: NATO doreste un razboi cu Rusia daca nu este alta cale sa o controleze/conduca/ocupe.
    Adevarata este si relatia matematica:
    NATO=SUA

  11. eu inteleg o idee, dureroasa si pentru Romania, care a trait experienta asta si risca sa o repete: Diktatul de la Geneva

    Acordul intre URSS si USA/ue pe spinarea Ukrainei , prezenta sa ia act si sa implineasca poruncile: Autonomia pe criterii etnice pana la federalizare sau chiar mai rau.

    Tot dupa mintea mea Romania ar trebui sa aiba aceeasi prudenta si diplomatia ca in criza din Golful Porcilor. Dincolo de declaratii furtunoase (care nu stiu cui ar folosi) sau evazive (ca sa aratam stapanilor ca ne-am facut temele), acum o echipa de legatura discreta este de neaparata trebuinta. Caci Nu Romania este, zic si eu, prima tinta a Rusiei.

  12. http://www.antena3.ro/externe/ucraina-a-reluat-ofensiva-in-estul-tarii-cinci-sepatisti-au-fost-ucisi-in-schimbul-de-focuri-rusii-251284.html

    “Oficialii ruşi au declarat că vor începe manevre militare în apropiere de graniţa cu Ucraina, pentru a descuraja autorităţile de de la Kiev “în exercitarea violenţelor împotriva propriilor cetăţeni”, declară ministrul Apărării rus, Sergey Shoigu.
    “Suntem forţaţi să reacţionăm în această situaţie”, a precizat oficialul de la Moscova.”

    Sa nu mute manevrele militare pe teritoriul Ukrainei!!!
    Nu m-ar surprinde!!!!!

  13. Puțin optimism duhovnicesc cred că nu strică:

    Psalmul 32
    (…)
    10. Domnul risipeşte sfaturile neamurilor, leapădă gândurile popoarelor şi defaimă sfaturile căpeteniilor.
    11. Iar sfatul Domnului rămâne în veac, gândurile inimii Lui, din neam în neam.
    12. Fericit este neamul căruia Domnul este Dumnezeul lui, poporul pe care l-a ales de moştenire Lui.
    13. Din cer a privit Domnul, văzut-a pe toţi fiii oamenilor.
    14. Din locaşul Său, cel gata, privit-a spre toţi cei ce locuiesc pământul.
    15. Cel ce a zidit îndeosebi inimile lor, Cel ce pricepe toate lucrurile lor.
    16. Nu se mântuieşte împăratul cu oştire multă şi uriaşul nu se va mântui cu mulţimea tăriei lui.
    17. Mincinos este calul spre scăpare şi cu mulţimea puterii lui nu te va izbăvi.
    18. Iată ochii Domnului spre cei ce se tem de Dânsul, spre cei ce nădăjduiesc în mila Lui. Ca să izbăvească de moarte sufletele lor şi să-i hrănească pe ei în foamete.
    19. Şi sufletul nostru aşteaptă pe Domnul, că ajutorul şi apărătorul nostru este.
    20. Că în El se va veseli inima noastră şi în numele cel sfânt al Lui am nădăjduit.
    21. Fie, Doamne, mila Ta spre noi, precum am nădăjduit şi noi întru Tine.

    Doamne, ajută!

  14. Pingback: Morala mobilizarii revervistilor romani din Europa: LA ARME, CAPSUNARI, PENTRU APARAREA CHEVRON SI A SUPERMARKETURILOR!/ Romania – POLIGON EXPERIMENTAL DE TRAGERI in cazul unui RAZBOI NATO-RUSIA?/ Putin ameninta EXPLICIT “JUNTA” de la KI
  15. Pingback: RAZBOIUL SANCTIUNILOR. Rusia ameninta Washingtonul cu un “RASPUNS DUREROS”. Romania – printre tarile UE care NU s-au pronuntat in privinta SANCTIUNILOR/ Biden asigura (doar?) CEHIA si UNGARIA de sprijinul NATO/ Violente la Donetk si Hark
  16. Pingback: ROMANIA se pregateste de RAZBOI… pe șest? ORDIN OFICIAL PRIVITOR LA RECRUTAREA PE TIMP DE RAZBOI/ Ucraina si-a pus armata in ”STARE DE ALERTA TOTALA” si expulzeaza ATASATUL MILITAR al Rusiei/ Corlatean afirma ”AMENINTAREA RUSA” si cere baza
  17. Pingback: Propaganda de razboi. Ne indreptam catre psihoza “DUSMANULUI DIN INTERIOR”/ Scenariul presedintelui Basescu: ROMANIA, TARA DE FRONTIERA NATO CU ELENA UDREA PRESEDINTE. Si un incredibil acces de grandomanie - Recomandari
  18. Pingback: MOMENTE CRUCIALE: care va fi deznodamantul ofensivei KIEVULUI in Est?/ ALERTA la granitele Basarabiei: “MOLDOVA E IN PERICOL IMINENT. Problema nu e DACA gruparile pro-ruse vor actiona la noi, ci CAND o vor face”/ Pregateste RUSIA “ceva&#
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare