Rusia ne spioneaza din Serbia/ Seful armatei ruse crede ca scutul antiracheta VA DESTABILIZA EUROPA

26-04-2012 1 minut Sublinieri

Serbia şi Rusia au semnat, miercuri, acordul care va permite funcţionarea pe teritoriul sârb a unui centru logistic “umanitar” pentru situaţii de urgenţă, despre care experţii cred că ar putea fi utilizat pentru operaţiuni de spionare a României, informează site-ul postului B92.

Catalogată drept “centru umanitar”, baza logistică este situată în apropierea aeroportului din Niş, la 250 de kilometri de Belgrad şi la 100 de kilometri sud-vest de frontiera cu România.

Vicepremierul sârb Iviţa Dacici şi adjunctul ministrului rus pentru Situaţii de Urgenţă, Vladimir Pucikov, au participat la ceremonia de semnare a acordului, care marchează inaugurarea oficială a centrului logistic.

În anul 2009, preşedintele Dmitri Medvedev a anunţat că Rusia va construi în Serbia un centru logistic “umanitar”, pentru a răspunde unor eventuale catastrofe naturale. Experţii militari însă au apreciat că acest centru ar putea pune probleme României şi Bulgariei, putând fi folosit pentru acţiuni de spionaj, mai ales în contextul în care România va găzdui elemente ale sistemului american antirachetă.

Centrul a fost finalizat în octombrie 2011 dar a fost inaugurat oficial abia marţi, când acordul a fost semnat.

Anul trecut, prezent la ceremonia de recepţie a lucrării, ministrul rus pentru Situaţii de Urgenţă, Serghei Şoigu, a dat asigurări că speculaţiile conform cărora centrul ar avea rolul de a spiona România sunt “pure invenţii”. Şoigu a subliniat că centrul logistic va găzdui experţi pentru situaţii umanitare şi echipamentele acestora, având misiunea de a interveni în cazuri de incendii forestiere, inundaţii, cutremure şi alte dezastre naturale.

Bucureştiul şi Washingtonul au semnat, la nivel de miniştri de Externe, pe 13 septembrie 2011, Acordul privind amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă în România.

Scutul antirachetă pe care SUA îl creează în prezent în Europa ar putea destabiliza regiunea în 5-6 anişi, în plus, ar constitui o ameninţare pentru Rusia, a declarat miercuri şeful Statului Major General al Forţelor armate ruse, generalul Nikolai Makarov, potrivit RIA Novosti.

Scutul antirachetă ar putea, până în 2017 sau 2018, să perturbe stabilitatea Europei şi să ameninţe securitatea Rusiei“, a declarat generalul, la o reuniune a Consiliului NATO-Rusia, de la Bruxelles.

Totuşi, atât Rusia, cât şi NATO mai au timp să ia decizii pertinente pe această temă, care constituie “piatra de temelie a relaţiilor între Rusia şi Alianţă“, este de părere generalul.

Dar noi nu putem aştepta şi este necesar (ca Moscova) să definească măsurile care pot fi luate“, a adăugat Makarov, precizând că partea rusă deja a informat colegii din NATO despre acest lucru.

La summitul NATO de la Lisabona din 2010, Moscova şi Washingtonul au convenit să coopereze în domeniul scutului antirachetă european.Totuşi, cele două părţi nu au reuşit să ajungă la un acord privind arhitectura viitorului scut. În plus, Statele Unite au refuzat să ofere garanţii în scris că scutul nu va fi îndreptat împotriva forţelor strategice ruse.


Categorii

1. DIVERSE, Scutul antiracheta (Deveselu), SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “Rusia ne spioneaza din Serbia/ Seful armatei ruse crede ca scutul antiracheta VA DESTABILIZA EUROPA

  1. De fapt, cred ca centrul asta rus de la Nis are mai mult de’a face cu Kosovo decat cu Deveselu (Rusia are o problema mare cu regiunile separatiste pe care le-a creat in Georgia daca Serbia recunoaste intr-un fel sau altul Kosovo, asa cum ii preseaza Uniunea Eoropeana – de aci o serie intreaga de jocuri geopolitice in regiune).

    Pe relatia Rusia – Serbia se pot lectura – cu rezervele de rigoare – o serie de analize (unele ceva mai vechi, 2008-2009, dar inca actuale):

    What is good for Russia is good for Serbia:
    http://www.transconflict.com/2012/01/what-is-good-for-serbia-is-good-for-russia-201/

    Serbia, Rusia, si Pax Americana in Europa de Sud-Est: http://www.b92.net/eng/insight/opinions.php?nav_id=53658

    Viziunea Rusiei in ceea ce priveste securitatea europeana si Serbia:
    http://www.isac-fund.org/download/Russian_Vision_of_Security_in_Europe_and_Serbia.pdf

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare