Rusia inchide (semi)cercul SOUTH STREAM: a semnat si Bulgaria acordul final

15-11-2012 1 minut Sublinieri

Bulgaria a semnat joi un contract de aprovizionare cu gaze rusesti, pe 10 ani, care prevede o reducere a pretului de 20%, relateaza Novinite. Potrivit agentiei de presa de la Sofia, noul contract este semnat la scurt timp dupa ce Bulgaria a decis sa investeasca in proiectul gazoductului South Stream.

Conform contractului, incepand cu ianuarie 2013, Bulgaria va fi aprovizionata cu gaze direct de la Gazprom Export, pretul fiind cu 20% mai mic fata de tariful prevazut in contractul anterior de furnizare de gaze, care urmeaza sa expire. Contractul vechi stabilea un pret de 520 de dolari pentru 1000 de metri cubi de gaze naturale. Noul contract, incheiat pe 10 ani, ofera Bulgariei posibilitatea de a renegocia pretul si calitatea gazului in al saselea an al contractului.

Guvernul de la Sofia a mai semnat joi decizia de investitie finala privind constructia gazoductului South Stream, care va tranzita, astfel, Bulgaria, arata Novinite. La semnarea ambelor contracte au participat premierul bulgar Boiko Borisov si directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller. Gazoductul South Stream urmeaza sa transporte pana la 63 de miliarde de metri cubi de gaze naturale catre Europa Centrala si de Sud, evitand Ucraina ca tara de tranzit. Constructia va incepe in decembrie 2012, si nu in 2013 cum fusese planificat.

Gazoductul va pleca din Rusia spre Bulgaria, trecand prin Marea Neagra. In Bulgaria se va imparti in doua – ruta nordica trece prin Serbia, Croatia, Ungaria, si Slovenia catre Austria si nordul Italiei, iar ruta sudica traverseaza Grecia catre sudul Italiei.

Rapoarte recente au indicat, totusi, ca gigantul energetic Gazprom ar putea renunta la constructia sectiunii off-shore a gazoductului South Stream catre Austria. Sectiunea subacvatica a gazoductului South Stream, prin Marea Neagra, va avea 900 km lungime si va fi construita la o adancime maxima de 2 km, mai arata Novinite. Costul aproximativ al proiectului este evaluat la 15,5 miliarde de euro, dintre care 10 miliarde vor fi investiti in constructia tronsonului submarin.

Pentru a realiza partea terestra a gazoductului, Rusia a semnat contracte cu Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croatia si Austria. In acest proiect sunt implicate companiile Gazprom (50%), italienii ENI (20%), germanii Wintershall Holding si francezii EDF (15% fiecare).

Bulgaria a tinut in loc proiectul South Stream dupa ce a amenintat, in vara, cu retragerea din proiectul South Stream, fiind nemultumita de conditiile de tranzit propuse de Rusia si de normele de randament ale proiectului, chiar in conditiile in care Gazprom promisese Bulgariei o reducere de 11% a pretului la gaze naturale, anunta la aceea vreme cotidianul Kommersant.

Ministrul bulgar al economiei, comertului si energiei, Delian Dobrev, anunta atunci ca Sofia ar putea refuza sa semneze, la 15 noiembrie, acordul privind constructia gazoductului South Stream din Rusia in Europa, data anuntata de presedintele Vladimir Putin, care a cerut ca lucrarile de constructie sa inceapa in decembrie.

Dobrev declara atunci ca discutiile continua, dar Bulgaria nu este inca pregatita sa semneze acordul, pentru ca Rusia a formulate noi “cerinte legate de modelul financiar al conductei inainte de a accepta o reducere a pretului la gaze naturale”.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare