Rusia isi trimite o flota de nave de razboi catre Cipru, Siria si Tunisia. IRAN PREGATESTE TIRURI CU RACHETE

30-12-2011 2 minute Sublinieri

SI UN PROVERB CARE SINTETIZEAZA RETORICA OCCIDENTULUI: DACA VREI PACE, PREGATESTE-TE DE RAZBOI

sursa foto

O flotila de nave de razboi va face un tur al Mediteranei in ianuarie, acostand la Limassol (Cipru), Tartus (Siria) si Sfax (Tunisia). Grupul de vase va acosta la Tartus, o baza navala ruseasca, pe 6 ianuarie. Masivul portavion Admiral Kuznetsov va fi singura nava din grup care nu va acosta in vreun port international, inclusiv in cel sirian, a afirmat o sursa din Ministerul Apararii al Rusiei.

Ministrul a subliniat in mod repetat ca misiunea navala catre portul sirian face parte din manevre obisnuite si nu este legata de turbulentele din tara araba. Pe langa Admiral Kuznetsov, flota va contine nava anti-submarin Admiral Chabanenko si nava de patrulare Yaroslav Mudry.

  • Hotnews:

Iranul va efectua tiruri de rachete cu raza lunga de actiune

Iranul va efectua sambata tiruri de rachete cu raza lunga de actiune, in cadrul exercitiilor navale din Golf, a anuntat o agentie de presa semioficiala, in momentul in care Iranul a amenintat cu inchiderea stramtorii Ormuz in cazul in care ii vor fi impuse noi sanctiuni in ceea ce priveste exporturile de petrol, relateaza Reuters.

Iranul detine rachete cu raza lunga de actiune, printre care modelul Shahab-3, care ar putea atinge Israelul si bazele americane din Orientul Mijlociu. Saptamana trecuta, amenintarea de inchidere a stramtorii strategice Ormuz, prin care tranziteaza 40% din traficul mondial de petrol, a determinat o majorare a tensiunilor dintre Iran si Statele Unite. “Marina iraniana va testa cateva tipuri de rachete, inclusiv cu raza lunga de actiune, sambata, in Golful Persic”, a spus amiralul Mahmoud Mousavi, comandant adjunct al marinei, pentru agentia de stiri Fars.

Statele Unite si Israelul au afirmat recent ca nu exclud o actiune militara impotriva Iranului, daca masurile diplomatice nu reusesc sa rezolve disputele legate de programul nuclear al Teheranului. Iranul a precizat ca nu va ezita sa replice, in eventualitatea unui atac militar. “Tirurile cu aceste rachete sunt partea finala a exercitiilor navale”, a precizat Mousavi, adaugand:Faza finala a exercitiului este pregatirea marinei pentru confruntarea cu un inamic in situatie de razboi”.

Ce lecţie conţin ameninţările iraniene cu blocada strâmtorii Ormuz? Iranul ştie bine ce efecte ar avea eventuala blocadă petrolieră impusă urechilor acului prin care trec 40 la sută din barilii de petrol necesari economiei globale. Vor iranienii războiul? Blocada strâmtorii Ormuz pe care au evocat-o, mai nou, unii responsabili de la Teheran, ar avea consecinţe greu calculabile. Nu e prima oară că aiatolahii îşi permit să se joace cu focul. Oamenii puşi de teocraţii iranieni să conducă treburile statului şi-au zăngănit armele şi în trecut.

Cu ocazia conflictului turco-israelian, iscat de o aşa-zisă flotă umanitară trimisă de turci să spargă blocada impusă de israelieni fâşiei Gaza, după trecerea la cârma ei a organizaţiei teroriste Hamas, iranienii au ameninţat statul evreu cu intervenţia navelor lor de război. Înarmaţi de ruşi şi de chinezi, precum şi de alţi prieteni alimentaţi cu petrol iranian, liderii persani proferează de altfel cu regularitate ameninţări militare directe sau indirecte la adresa statelor vecine. Belicozitatea retorică e de altfel la ea acasă în Orientul Mijlociu.

Spre deosebire de israelieni, care au mijloacele necesare să interzică orice posibilă aventură militară iraniană, prosperele ţări şi emirate arabe din Golf, în frunte cu Arabia Saudită, tremură totuşi de frica regimului de la Teheran. Joi, iranienii şi-au încordat muşchii din nou. Un avion iranian ar fi “identificat” şi „fotografiat” un portavion american în zona manevrelor navale desfăşurate de marina persană în regiunea deosebit de sensibilă a strâmtorii Ormuz, a declarat un oficial militar, citat de varii agenţii de presă, între care Irna, AFP şi Mediafax.

La rândul lor, SUA s-au grăbit să afirme că n-ar tolera o eventuală blocadă a vitalei strâmtori, a cărei importanţă strategică nu poate fi subestimată. În fapt, din unghiul capacităţilor ei militare, marina americană ar fi suficientă spre a pune la punct un Iran agresiv, cu tot cu forţele navale persane aflate actualmente în manevre. E clar, prin urmare, că ameninţarea iraniană e, în fond, o cacialma, care divulgă amploarea nervozităţii regimului de la Teheran. Această nervozitate este rapid explicabilă, devreme ce aiatolahii văd Siria, ultimul lor aliat regional de oarecare importanţă, prăbuşindu-se sub loviturile primăverii arabe, iar petrolul iranian devenind obiectul proximelor sancţiuni europene.

În fapt, nervozitatea este chiar mai mare pentru că, în actuala lume globalizată, în care interesele tuturor se întrepătrund, Iranul nu se mai poate bizui pe o susţinere nelimitată şi inebranlabilă nici măcar din partea Rusiei şi Chinei comuniste.

Dar, ameninţând cu războiul, pentru că, după cum ştie orice copil, blocada ar însemna o conflagraţie militară, Teheranul nu adoptă o atitudine complet iraţională. Din păcate, mai-marii iranieni ştiu că se pot baza pe o larg răspândită laşitate occidentală, ca şi pe oboseala de război a americanilor şi a aliaţilor lor din NATO care s-au retras din Irak şi tocmai pregătesc cu surle şi trâmbiţe o jenantă fugă din faţa talibanilor afgani.

Or, nu în Orient ci în Europa Imperiului Roman s-a născut o vorbă care-şi păstrează nealterate şi pentru americani, şi pentru vesteuropeni, validitatea, prospeţimea şi înţelepciunea. Si vis pacem para bellum.

Dacă vrei pace, pregăteşte-te de război.

Autor: Petre M. Iancu

Redactor: Rodica Binder


Categorii

1. DIVERSE, Iran, Razboi Turcia Grecia Cipru Rusia, Siria, SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “Rusia isi trimite o flota de nave de razboi catre Cipru, Siria si Tunisia. IRAN PREGATESTE TIRURI CU RACHETE

  1. Cum se joaca Iranul de-a inchiderea stramtorii, dovedind SUA ca totusi o pot face ”la fel de usor cum se poate bea apa”: http://www.debka.com/article/21608/

  2. Pingback: SUA impune SANCTIUNI dure Bancii Centrale a Iranului, pe care Teheranul le considera ACT DE RAZBOI - Razboi întru Cuvânt
  3. Pingback: IRAN ameninta SUA ca VA TRECE LA ACTIUNE. Unele surse considera conflictul militar IMINENT - Razboi întru Cuvânt
  4. Pingback: Flota ruseasca face EXERCITII MILITARE in Mediterana/ Noile AMENINTARI ale Iranului/ ”Scurta istorie” a relatiilor dintre SUA-IRAN/ SIRIA: Assad isi pregateste RETRAGEREA IN MUNTI? - Razboi întru Cuvânt
  5. Pingback: IRAN ANUNTA MARI EXERCITII MILITARE/ Navele iraniene au ajuns la TARTUS/ China acuza VESTUL pentru starnirea RAZBOIULUI CIVIL sirian/ PUTIN promite electoral MASURI DECISIVE impotriva SCUTULUI ANTIRACHETA NATO - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare