RUSIA VA DESEMNA EXPLICIT SUA SI NATO DREPT ADVERSARI IN NOUA DOCTRINA MILITARA?/ Ambasadorul Ucrainei la ONU: RUSIA PREGATESTE O INVAZIE IN ESTUL TARII/ Gagauzia: o noua TRANSNISTRIE SEPARATISTA instrumentata de Moscova impotriva MOLDOVEI?

12-11-2014 5 minute Sublinieri

vostok 2014

  • Mediafax: 

Rusia îşi schimbă doctrina militară: Cine vor fi adversarii şi aliaţii Moscovei

Noua doctrină militară a Rusiei ar urma să desemneze explicit SUA şi NATO drept ameninţări sau adversari, în condiţiile în care criza din Ucraina a tensionat relaţiile Moscovei cu Occidentul, informează Financial Times în ediţia electronică.

Actuala doctrină menţionează doar extinderea NATO, desfăşurarea de trupe în statele învecinate, destabilizarea anumitor ţări şi instalarea unor sisteme de apărare antirachetă ca “pericole militare externe”Însă noua doctrină, care ar urma să fie anunţată luna viitoare, va desemna explicit Statele Unite şi NATO drept ameninţări sau adversari, au declarat persoane informate în legătură cu acest document.

Potrivit unor diplomaţi şi analişti ruşi, Moscova speră în acelaşi timp să consolideze Organizaţia de Cooperare de la Shanghai, înfiinţată de China, Rusia, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan în 1996, pentru a deveni o alianţă de securitate mai importantă.

Autorităţile ruse au anunţat în septembrie, cu două zile înainte de deschiderea summitului Alianţei din Ţara Galilor, că până la sfârşitul anului îşi vor adapta “doctrina militară”, care datează din 2010, pentru a lua în calcul apariţia unor noi ameninţări, printre care şi consolidarea prezenţei NATO la frontierele Rusiei.

Criza din Ucraina a alimentat temerile Moscovei privind încălcarea Actului NATO-Rusia, în care Alianţa Nord-Atlantică promitea să nu creeze baze permanente în apropierea frontierelor ruse. În plus, deşi NATO nu intenţionează să integreze Ucraina şi Georgia, statele membre consideră că este imposibil din punct de vedere politic să excludă explicit aderarea lor.

Preşedintele rus Vladimir Putin nu îşi face iluzii că situaţia se va detensiona. Viitorul preşedinte american va fi aproape sigur mai ferm faţă de Rusia decât Barack Obama, care a sosit la Casa Albă cu speranţa unei “resetări” a relaţiilor cu Moscova, comentează Financial Times. “Aceste lucruri forţează Rusia să se îndrepte în altă direcţie – către China şi Iran”, apreciază Cliff Kupchan, preşedintele companiei de consultanţă Eurasia Group. […]/ integral pe mediafax.ro

Avertisment OSCE: Riscul escaladării conflictului din estul Ucrainei a crescut

Riscul escaladării conflictului separatist din estul Ucrainei a crescut, avertizează Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), conform AFP. 

“Nivelul de violenţă în estul Ucrainei rămâne ridicat, iar riscul escaladării conflictului este în creştere”, a declarat Michael Bociurkiw, un purtător de cuvânt al OSCE.

“Confruntările militare nu au încetat, la peste două luni de la semnarea Acordului de la Minsk”, a adăugat oficialul OSCE. […]/ integral pe mediafax.ro

  • Hotnews:

Ambasador ucrainean: Rusia pregateste o invazie militara de amploare in estul Ucrainei

Rusia pregateste o invazie militara de mare amploare in estul Ucrainei, acuza Iuri Sergheiev, ambasadorul ucrainean la Natiunile Unite, scrie Mediafax.

“Cred ca Natiunile Unite trebuie informate ca Rusia pregateste o invazie de mare amploare in estul Ucrainei. Ultimele informatii nu lasa niciun dibiu in aceasta privinta”, a declarat Iuri Sergheiev.

[…]/ integral pe hotnews.ro

Republica Moldova si Rusia au prelungit contractul pentru furnizarea de gaze

Moldova a prelungit, marti, contractul pentru furnizarea de gaze din Rusia, fosta republica sovietica bucurandu-se de preturi preferentiale, in plina disputa pe aceasat tema intre Moscova si Kiev, informeaza AFP.

Contractul actual, incheiat in anul 2006 si care a expirat in 2011, a fost prelungit in fiecare an in extremis. Pretul stabilit pentru primul trimestru al anului 2015 este de 332 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, fata de o medie de 378 de dolari anul trecut.

Prin comparatie, pretul pentru Ucraina a crescut dupa venirea la putere a pro-europenilor de la mai putin de 300 de dolari la aproape 500 de dolari pentru 1.000 de metri cubi. Dupa luni de conflict, Gazprom a semnat contractul valabil pana la sfarsitul lunii martie cu un pret de 378 de dolari pentru 1.000 metri cubi.

Evgeni Sevciuk: Transnistria este pregatita sa organizeze un nou referendum privind independenta

Liderul transnistrean Evgheni Sevciuk a declarat marti la Moscova, intr-o conferinta de presa, ca Tiraspolul este pregatit sa organizeze un nou referendum privind independenta Transnistriei, relateaza cotidianul moldovean Timpul in pagina electronica, potrivit Mediafax.

Sevciuk a precizat ca acest nou referendum va fi organizat doar daca rezultatul lui va fi recunoscut si respectat de catre comunitatea internationala.

“Suntem pregatiti sa examinam posibilitatea organizarii a inca unui referendum privind SEVCIUC KARASINautodeterminarea regiunii, dar cu conditia ca vointa poporului transnistrean sa fie recunoscuta si tratata cu respect”, a declarat Sevciuk, potrivit Unimedia, care citeaza agentia rusa RIA Novosti.

“Aceasta este una dintre cele mai scurte cai de solutionare a conflictului”, a apreciat el, adaugand ca “astfel se va rezolva problema, luand in consideratie dorinta locuitorilor din zona de conflict”.

Intalnindu-se cu liderii Partidului Socialist Moldovenesc, pro-moscovit, saptamana trecuta (kremlin.ru, Nov. 5), presedintele Putin a trimis genul de semnal catre Gagauzi pe care acestia il asteptau. Si, astfel, conform lui Dmitri Constantinov, minoritatea gagauza va vota pe 30 noiembrie, la alegerile parlamentare, impotriva oricarui candidat ce vrea legaturi mai stranse cu UE si NATO. Constantinov este seful Adunarii Populare (organ reprezentativ local) din Gagauzia, o minoritate vorbitoare de turca de 200 000 membri din sud-estul Moldovei (Nezavisimaya Gazeta, November 11).

 Atat semnalul lui Putin cat si raspunsul gagauzilor subliniaza faptul ca Moscova este mai mult

Putin cu I. Dodon, seful Partidului Socialist, si Z. Greceani, fost premier al RM (sursa: kremlin.ru)

Putin cu I. Dodon, seful Partidului Socialist, si Z. Greceani, fost premier al RM (sursa: kremlin.ru)

decat dispusa sa continue eforturile sale de a destabiliza Moldova si de a provoca Occidentul aici, lucru pe care Chisinaul il intelege, daca ne luam dupa reactiile sale critice fata de aceste evenimente din ultimele zile (regnum.ruNov 710). Dar politica dura adoptata de guvernul central al Moldovei fata de Gagauzia s-ar putea dovedi contraproductiva. In speta, pozitia inflexibila a Chisinaului ar putea provoca tot mai multi membri ai minoritatii gagauze sa voteze pro-Moscova si anti-Vest. Mai mult decat atat, ar putea pregati terenul nu doar pentru o declaratie de independenta a Gagauziei, ci si pentru o interventie a Rusiei, acoperita sau descoperita, in numele acestora, ceea ce apare ca fiind posibil, avand in vedere ca partidele pro-Moscova nu par ca vor castiga alegerile din Moldova.

Constantinov a spus ca leadershipul Gagauziei ”a explicat Chisinaului ca nu putem merge impotriva poporului, iar populatia vrea sa fie cu Rusia si sa intre in Uniunea Vamala”. Aceasta e pozitia Partidului Socialist, si astfel vor vota si gagauzii, ”mai ales dupa ce Putin” a primit liderii acestui partid. Gagauzii au perceput aceasta actiune drept ”un semnal”, unul pe care-l accepta, a mai spus seful adunarii locale parlamentare. Pentru a se asigura ca toti gagauzii au receptat semnalul, Adunarea Populara a adoptat si distribuit o declaratie speciala in acest sens, a mai aratat Constantinov  (Nezavisimaya Gazeta, Nov 11).

Moscova a cautat in multe forme sa exploateze atitudinile anti-moldovene si, in special, anti-romanesti, mai intai in Transnistria si, mai recent, in Gagauzia, prima fiind o republica separatista in cadrul granitelor recunoscute international ale Moldovei, ultima o potentiala regiune separatista. Gagauzia, din punctul de vedere al Kremlinului, este utila in mod deosebit acum pentru ca, spre deosebire de rezidentii din Transnistria, gagauzii voteaza in alegerile din Moldova. Iar acestia au fost suporteri fideli ai pozitiilor Moscovei. 

Un referendum din februarie 2014 organizat in Gagauzia a aratat ca 98% din cei care au votat erau impotriva integrarii Moldovei in UE, si 92% sprijineau integrarea acesteia in Uniunea Vamala a Moscovei

Acest sondaj a facut ca Chisinaul sa-si creasca presiunea exercitata asupra Gagauziei, conform Bashkanului gagauz (liderul regiunii) Mihail Formuzal. Autoritatile au deschis chiar si procese impotriva acestuia. Conform bashkanului, alegerile, ca si referendumul, demonstreaza ca guvernul Moldovei nu-si poate permite sa ignore pozitia Gagauziei si trebuie sa-si intoarca fata de la Vest pentru Est.  

Analistii din Moscova afirma ca nu-i nicio surpriza in faptul ca Putin a transmis un astfel de mesaj si ca acesta a fost receptat. Anaton Taranu, de la Centrul Rus pentru Cercetare Strategica si Consultare Politica a spus ca ”Moscova foloseste atitudinile pro-ruse ale Gagauziei si, in special, ale populatiei rurale… Astfel, demersu lui Putin cade pe sol fertil”, si e posibil sa dea roade dupa cum intentioneaza liderul de la Kremlin. 

Doar sase din 26 partide au sanse sa castige locuri in viitoarele alegeri, si trei dintre ele, anume Partidul Democrat, Partidul Liberal-Democrat si Partidul Liberal (fost membru al coalitiei pana in 2013), care alcatuiesc coalitia de guvernare pro-UE, au sanse sa-si pastreze majoritatea. Astfel, chiar daca gagauzii vor vota dupa cum vrea Putin, e posibil ca acest lucru sa nu conteze si pozitia Chisinaului sa nu se schimbe. Dar acest lucru este, cu siguranta, avut in vedere de catre Moscova si de catre Gagauzia. 

Daca cei 200 000 de gagauzi se vor simti si mai exclusi din sistemul politic moldovenesc, acest lucru ar putea duce la genul de demonstratii pe care Moscova va cauta aproape sigur sa le exploateze, posibil prin infierbantarea Transnistriei si insistand asupra ”federalizarii” Moldovei, asa cum a facut si in Ucraina. Un astfel de curs al evenimentelor ar putea, in schimb, sa pregateasca terenul pentru genul de actiuni pe care autoritatile Rusiei le-au luat in sudestul Ucrainei, prin sosirea ”politicosilor” ”omuleti verzi” care sa deschida calea unor interventii mai ample. 

Din perspectiva Moscovei, o astfel de evolutie ar ajuta campaniei sale din Ucraina si ar ridica provocari UE si NATO de acel gen pentru care niciuna din organizatiile mentionate nu pare a fi pregatita. Mai mult, sprijinind gagauzii, Moscova ar castiga puncte cu Turcia, care sprijina minoritatea vorbitoare de limba turca, desi de religie ortodoxa, si care a fost impotriva Moscovei in privinta Crimeei din cauza minoritatii tatare. 

In acest sens, ”semnalul” lui Putin ar trebui sa fie unul de alarma nu doar in Chisinau, ci si la Bruxelles, Strasbourg si Washington, de asemenea.

-Paul Goble

trad. Cuvantul Ortodox

 

*

 

 

Categorii

1. DIVERSE, Basarabia, Rusia, Traduceri, Transnistria, Ucraina

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “RUSIA VA DESEMNA EXPLICIT SUA SI NATO DREPT ADVERSARI IN NOUA DOCTRINA MILITARA?/ Ambasadorul Ucrainei la ONU: RUSIA PREGATESTE O INVAZIE IN ESTUL TARII/ Gagauzia: o noua TRANSNISTRIE SEPARATISTA instrumentata de Moscova impotriva MOLDOVEI?

  1. Pingback: UCRAINA SE PREGATESTE DIN NOU DE RAZBOI. Oficial ONU: ne temem de un RAZBOI TOTAL - Recomandari
  2. Pingback: Rusia se pregateste: STOCHEAZA CANTITATI MARI DE AUR SI “SURPRIZE NUCLEARE” PENTRU NATO - Recomandari
  3. Pingback: GERMANIA NU VREA UCRAINA IN NATO/ Emil Hurezeanu: Daca Rusia invadeaza Estonia, nu se declanseaza Articolul 5 din TRATATUL NATO [video] - Recomandari
  4. Pingback: ALEGERI IN MOLDOVA. INTRE RUSIA SI EUROPA. Un partid pro-rus, EXCLUS din cursa electorala/ Putin i-ar fi cerut lui Porosenko RECUNOASTEREA REGIMURILOR SEPARATISTE - Recomandari
  5. Pingback: UPDATE – risc de tulburari sociale/ ALEGERI IN MOLDOVA. INTRE RUSIA SI EUROPA. Un partid pro-rus, EXCLUS din cursa electorala/ Putin i-ar fi cerut lui Porosenko RECUNOASTEREA REGIMURILOR SEPARATISTE - Recomandari
  6. Pingback: MOLDOVA CA UN CAMP DE LUPTA. Majoritate fragila a partidelor pro-europene. CELE MAI MULTE VOTURI – UN PARTID ANTIROMÂNESC SI PRO-RUS/ Se pregateste marea “reevaluare” a premierului Ungariei? KLAUS IOHANNIS: “Sunt sigur ca pot cons
  7. Pingback: CESI: RUSIA PREGATESTE DESTABILIZAREA MOLDOVEI/ “Democratie” originala in Ucraina: infiintarea MINISTERULUI INFORMATIEI si numirea unei americance la FINANTE/ Vremuri grele pentru RUSIA din cauza SANCTIUNILOR. Discursul lui Putin despre “
  8. Pingback: CU UN PAS MAI APROAPE DE MARELE RAZBOI? Ron Paul, fost candidat la presedentia SUA: CONGRESUL AMERICAN “DECLARA RAZBOI” RUSIEI - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare