INTRAREA ÎN POSTUL MARE. Noi și Adam. “Hai, nu mai amâna credința, Sperând în veșnicul “CÂNDVA”, Începe-ți, frate, pocăința De AZI, căci AZI e ziua ta…”/ PS MACARIE (video): “Să Îl urmăm pretutindeni pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos…”

1-03-2020 2 minute Sublinieri

OF, ADAME DE CE AI GREŞIT? – PILDĂ

Într-un sat, un țăran și femeia sa aveau grijă de mica lor grădină. Omul se tot plângea și zicea:

Of, Adame, de ce ai greșit, că de nu ai fi greșit tu, n-ar mai fi trebuit ca astăzi noi să ne câștigăm pâinea în sudoarea frunții!

Într-o zi, trecând pe lângă casa lui un boier îi aude plânsul, vine către el și-i zice:

— De ce te plângi, omule?

Iar omul nostru îi spune plânsul său.

Boierul, atunci, îi face omului nostru o invitație la masa sa. Vine omul nostru împreună cu soția la masa boierului — o masă deosebit de îmbelșugată, cu tot felul de bunătăți.

Zice boierul:

— Din toate aceste bunătăți puteți mânca, dar pe acest vas din mijlocul mesei să nu-l deschideți!

Și boierul plecă.

Plini de curiozitate, cei doi se gândeau numai la vasul cu pricina.

— Ce-o fi în vasul acesta? zice femeia. Hai să vedem!

— Cum să vedem, măi femeie? Ai auzit ce-a zis boierul, că nu avem voie.

Nu trecu mult timp, că iarăși zise femeia:

— Hai, bărbate, să ne uităm, dacă nu vrei înseamnă că nu mă iubești.

— Bine, femeie, zise omul.

Nu ridică femeia bine capacul de la vasul de pe masă, că din el a și ieșit un șoricel.

Procese de conștiință pentru cei doi, că vai ce-i vor spune boierului când acesta se va întoarce.

Se întoarce boierul, vede vasul desfăcut și zice:

-Tot felul de bunătăți v-am pus înainte și o singură poruncă v-am dat, dar n-ați îndeplinit-o. Așadar, nu mai dați vina pe Adam, pentru că oricare dintre noi ar fi făcut la fel!

***

PS Părinte Episcop Macarie Drăgoi: Să îl iubim și să îl urmăm pe Hristos pe Golgota părăsirii și pătimirii!

În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie a săvârșit Sfânta Liturghie în Parohia Ortodoxă Română „Sfânta Mare Muceniță Ecaterina și Sfântul Mare Mucenic Mercurie” din orașul danez Tønder. În cuvântul de învățătură ierarhul s-a referit la modul cum trebuie să nepregătim înainte de a intra pe calea Postului Mare:

Ne dăm toată silința să fim alături de Mântuitorul nostru Iisus Hristos, fiindcă El dorește cu dor să Îl întâlnim la Sfânta Liturghie, la Cina cea de Taină; El dorește să ne rugăm și să postim așa cum S-a rugat și a postit și El; El dorește să îi iertăm pe cei care ne greșesc nouă așa cum i-a iertat El Însuși pe cei care L-au ucis prin răstignire. În Evanghelia de astăzi ni se spune răspicat că dacă nu vom ierta greșelile celor care ne greșesc nouă, nici Tatăl nostru Cel ceresc nu ne va ierta greșelile noastre.

Așadar, Mântuitorul nostru Iisus Hristos s-a jertfit și a murit pe Cruce pentru noi cu brațele deschise, îmbrățișându-ne, pentru a ne deschide tuturor brațele părintești în cer. Să Îl iubim și să Îl urmăm pretutindeni pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos: la grajd și la templu, în binecuvântare și în prigoană, în libertate și în exil și mai cu seamă pe Golgota părăsirii și a pătimirii pentru mântuirea noastră.

Români și ortodocși din aceste tărâmuri îndepărtate, să fiți cu toții lumini duhovnicești ale Nordului, fiindcă în aceste tărâmuri mai puțin desfătate de lumină, trebuie să răspândim lumina Mântuitorului nostru Iisus Hristos devenind purtători de lumină, devenind noi înșine lumini în sfeșnicul credinței celei adevărate, devenind pe această mare a străinătății insule de credință vie pentru a-i atrage pe toți cei osteniți și împovărați de răul și greul lumii”, a mai spus ierarhul.

[…]

***

ȘI DACĂ TIMP N-O SĂ MAI FIE?…

de Preot Sorin Croitoru

Și dacă timp n-o să mai fie,
Cum spui tu liniștit mereu,
Să de gătești de veșnicie,
Cum o s-o-ntâmpini, dragul meu?…

Nu știi că veșnicia-i nuntă
Și-ți trebuie veșmânt frumos?..
Nu știi că Dumnezeu Se-ncruntă
De mergi la nuntă răpănos?…

Păstrează-ți haina luminoasă
În care El te-a îmbrăcat,
Căci mergi la nunta cea frumoasă
A Fiului de Împărat!

Și dacă timp n-o să mai fie,
Deși tu crezi c-a mai rămas,
Să iei acel dinar la vie,
Lucrând în ea un singur ceas?…

Te amăgești în moleșeala
De care nu mai poți scăpa
Că scuturându-ți leneveala,
În pragul morții vei lucra?…

Hristos în pilda-I cunoscută
Vorbea de-acel vestit dinar,
Ca pentru viața ta trecută
Să nu te sperii în zadar,

Ci să-ți învingi timiditatea
Și să te-ntorci la Dumnezeu,
Căci El ți-arată bunătatea
Și AZI, cum a făcut mereu…

Hai, nu mai amâna credința,
Sperând în veșnicul “CÂNDVA”,
Începe-ți, frate, pocăința
De AZI, căci AZI e ziua ta,

Iar dacă timp n-o să mai fie
De mâine-ncolo, dragul meu,
Intrând tu AZI în veșnicie,
Vei fi deja la Dumnezeu!

Va mai recomandam:

 

INTRAREA IN SFANTUL SI MARELE POST: “Sa ne folosim de aceasta vreme a Postului, fiindca nu stim de ni se va mai da o vreme ca aceasta…”

PREDICI LA DUMINICA IERTARII si INTRAREA IN NOUL MOD DE VIATA AL POSTULUI MARE. “Fratilor, acum mantuirea este mai aproape de noi, decat atunci cand am crezut. Noaptea e pe sfarsite; ziua este aproape”. DRUMUL DE INTOARCERE INAPOI IN INIMA TATALUI (video, audio)

NEASCULTAREA ȘI ASCUNDEREA DE DUMNEZEU – CAUZA EXILULUI PE CARE ÎL AVEM DE ASUMAT. Preasfintiții Ignatie, Damaschin și Sofian despre semnificația și PROVOCĂRILE POSTULUI PENTRU OMUL CONTEMPORAN (video)/ “În post, oricine observă o întețire a atacurilor celui rău. Singur, omul nu poate ieși niciodată biruitor din această confruntare”/ INTRĂM ÎNTR-O PERIOADĂ DE LUPTĂ, DAR OCHII SĂ NE FIE AȚINTIȚI SPRE FINAL, SPRE ÎNVIERE!

“LASATUL SECULUI” sau cum punem inceput bun al POSTULUI PASTILOR. LEPADAREA DE LUME SI IERTAREA GRESELILOR. “Alege creştine, alege tu, omenire, vrei să fii al lui Dumnezeu sau al satanei?”. POSTUL MARE – “OPERATIE PE CONSTIINTA DESCHISA”

POSTUL MARE – EXAMENUL RADIOGRAFIC AL SUFLETULUI și ȘANSA SCHIMBĂRII: “Haideți să nu pierdem prilejul pe care ni-l oferă, încă o dată, Postul Mare…”/ POST DUPĂ PUTERE, DAR POST DE PĂCATE, NU DOAR DE BUCATE!

A VENIT PRIMAVARA… DUHOVNICEASCA A POSTULUI CELUI MARE: “Sârguiți, creștinilor să mântuiți sufletele voastre, cât mai aveți vreme, cât nu s-au zăvorât porțile Împărăției Cerurilor!”/ SF. IOAN CASIAN despre SCOPUL, NECESITATEA si DISCERNAMANTUL POSTIRII si REGULA DUHOVNICEASCA A INFRANARII: “De bucate numai atât să ne slujim, cât să trăim, nu ca să ne facem robi pornirilor poftei”

„Nu vă voi lăsa orfani: voi veni la voi”. INDEMNUL PREASFINTITULUI MACARIE al Europei de Nord la INTRAREA IN POSTUL MARE (si audio)

POSTUL – SCHIMBAREA VIETII/ “A milui înseamnă a fi om. Dacă nu eşti milostiv, ai încetat să fii om!”/ SA NE PAZIM BOII

SPRE INVIERE: CU SAU FARA HRISTOS?/ Cum sa ne pregatim pentru SPOVEDANIE?/ Dorul de Euharistie si PERICOLUL DILUARII CREDINTEI/ Lumea si-a pierdut PACEA (Recomandari duhovnicesti)

POSTUL MARE IN SATUL ROMANESC TRADITIONAL/ Sa-L urmam pe Hristos ca sa inviem si noi cu El!/ POSTUL LIMBII SI AL OCHILOR/ De ce si cum sa ne spovedim?/ CAND OBRAZNICIA SE DA DREPT VIRTUTE

A sosit Postul Mare: INCEPEM CALATORIA SPRE… ACASA!/ Vecernia iertarii si ocazia de a muri duhului lumesc/ COPIII POSTESC? CUM?

IN PRAGUL POSTULUI MARE. IERTAREA – PREGUSTAREA VESNICIEI. Amintindu-ne de izgonirea din rai, de fragilitatea vietii, de vremea pocaintei si marturisirii…

DUMINICA IERTARII. “Cand ma necajesc, degrab ma auzi…”

DUMINICA IERTARII, DUMINICA IZGONIRII LUI ADAM DIN RAI. Predici video si audio, cantari psaltice. DE CE SI IN CE FEL AR TREBUI SA TINEM POSTUL MARE?

PLANSUL – INTOARCEREA IN RAIUL DIN CARE NE-AM IZGONIT PRIN RAZVRATIRE – Parintele Zaharia Zaharou despre lucrarea restauratoare a pocaintei (I)

PLANGEREA LUI ADAM – de Sfantul Siluan Athonitul (fragment)

AVEM NEVOIE DE IMPREUNA-RUGACIUNE, AVEM NEVOIE DE PSALTIRE! Candela Rugul Aprins in Postul cel Mare


Categorii

Pagini Ortodoxe, Poezie, Postul Mare, PS Macarie Dragoi, Sarbatori, comemorari, sfinti, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “INTRAREA ÎN POSTUL MARE. Noi și Adam. “Hai, nu mai amâna credința, Sperând în veșnicul “CÂNDVA”, Începe-ți, frate, pocăința De AZI, căci AZI e ziua ta…”/ PS MACARIE (video): “Să Îl urmăm pretutindeni pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos…”

  1. Pingback: “ESTE CEASUL SA VA TREZITI DIN SOMN! Nu mai pierdeti timpul!” – MESAJUL ESHATOLOGIC AL POSTULUI CELUI MARE, inteles ca DOR DUPA MIRELE CERESC si dupa INTRAREA IN IMPARATIA SA (Predica PS BENEDICT BISTRITEANUL in prima zi a Postului Mare
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare