SCANDALUL DEZINFECTANTILOR HEXIPHARMA, O URIASA DIVERSIUNE? Primele teste oficiale de eficienta au aratat ca loturile au fost diluate in NORME LEGALE!

23-08-2016 5 minute Sublinieri

hexi_pharma_800x318_37274500

UPDATE. Procurorul general Augustin Lazăr a afirmat marți că a fost finalizată efectuarea testelor de eficiență în cazul dezinfectanților Hexi Pharma, pe unul dintre loturile care au fost supuse analizei, menționând că este în pregătire un alt lot care să fie trimis la institute din străinătate.

“S-a finalizat efectuarea testelor de eficiență pe unul dintre loturile care au fost supuse analizei. Este greu să evaluăm acum în detaliu ceea ce solicitați dvs, însă este de precizat că urmează alte teste de eficiență pe un alt lot, care va fi trimis acestui institut. Ne gândim, pregătim teste care să fie efectuate la institute din străinătate. Este o procedură în curs. Este o procedură mai complicată”, a declarat Lazăr, la sosirea la sediul CSM.

Întrebat dacă o parte din rezultate arată faptul că anumite produse Hexi Pharma au fost eficiente, procurorul general a spus că au fost rezultate atât pozitive, cât și negative, însă doar în final se va putea stabili în ce măsură ele sunt relevante.

Cât privește ponderea celor pozitive față de cele negative, Lazăr a afirmat: “Nu putem să apreciem acum și chiar dacă am ști și am preciza nu ne-ar ajuta cu nimic, fiindcă urmează alte teste care se vor efectua și va fi un ansamblu de loturi în final care vor da tonul procentajelor”.

Lazăr nu a dorit să precizeze de la câte spitale au fost luate mostre, pentru că acest lucru reprezintă “detalii intime ale anchetei”.

“Un alt lot de soluții vor fi testate în continuare și în final vom vedea ce va rezulta din ansamblul probațiunii”, a adăugat Lazăr.

Întrebat dacă există posibilitatea efectuării de noi controale în spitale, procurorul general a afirmat că acest lucru se poate întâmpla dacă organul judiciar care se ocupă de problemă va aprecia că este necesar.

UPDATE. Procurorii ridică documente de la 300 de spitale, în dosarul Hexi Pharma.

Parchetul General susține însă că există și teste neconforme.

Astfel, testele realizate de Institutul Cantacuzino au infirmat o diluare exagerată, cele mai multe analize arătând că produsele Hexi Pharma ar fi fost diluate în limitele legale.

În momentul în care procurorii au început ancheta în cazul dezinfectanţilor diluaţi au cerut ca mai multe produse Hexi Pharma să fie testate şi la un laborator independent din România. S-a decis ca aceste teste să fie făcute la Institutul Cantacuzino. O parte dintre rezultatele au arătat că produsele Hexi Pharma nu erau diluate, mai precis că diluare era una standard care respectă normele europene.

Rezultatele sunt cel puţin şocante întrucât înainte de teste procurorii şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii spuneau că unele produse erau diluate şi cu 2000%.

Pe de altă parte, în mod oficial, reprezentanţii Parchetului General spun că nu se grăbesc să sară cu concluziile pentru că nu au primit toate rezultatele şi că unele teste sunt favorabile Hexi Pharma, unele sunt favorabile anchetatorilor care susţin că produsele puneau în pericol viaţa oamenilor.

De asemenea, reprezentanţii Hexi Pharma au cerut propriile testele, care au fost făcute în Italia, într-un laborator acreditat. Aceste teste au fost plătite de Hexi Pharma şi se poate spune că într-un fel analizele sunt subiective. Aceste teste arată că produsele nu erau diluate şi că Hexi Pharma nu a încălcat legea.

Procurorii mai pot cere şi alte teste, în străinătate, la institute acreditate.

Scandalul dezinfectanţilor diluaţi

În primăvara lui 2016, presa românească a dezvăluit că în sistemul sanitar erau folosiți pe scară largă dezinfectanți diluați achiziționați de la firma Hexi Pharma, care fusese implicată într-un scandal similar încă din 2006.

La câteva zile după publicarea articolelor, primul ministru a declanșat o anchetă a Corpului său de Control în spitale, iar Parchetul General a declanșat și el o anchetă penală.

Moartea lui Dan Condrea

În seara zilei de 22 mai, patronul firmei Hexi Pharma, Dan Condrea, a murit într-un accident rutier, vehiculul pe care el îl conducea intrând într-un copac cu o viteză de circa 160 km/h.

Totodată, pe 2 iunie 2016, DNA a început o urmărire penală pentru spălare de bani și evaziune fiscală, fiind urmărite penal atât persoanele juridice Hexi Pharma, CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions Ltd. și Hatom Limited Ltd. (ultimele două fiind firmele cipriote suspectate de a fi offshore-uri în care se ascundea prin tranzacții fictive profitul primei), cât și unii dintre administratorii acestora.

Testele ICECHIM

Rezultatele testelor efectuate de ICECHIM arată că dezinfectanţii folosiţi în spitalele din România erau diluaţi chiar și de 2500 de ori.

La clorura de amoniu, valoarea declarată era 15%, iar cea măsurată este de 5,18%. La un produs cu iod, valoarea declarată era 10%, cea măsurată – 7,41%. La Glutaraldehidă, valoarea declarată era 12%, iar cea măsurată era de 1,23%, Aceste informaţii au fost făcute publice în luna mai a anului curent de doctorul Victor Strâmbu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

În cazul Hexio Skin, substanța cu care chirurgii se spală pe mâini înainte să intre în sala de operaţii, una dintre cele două substanţe active aproape nu există. Conform etichetei, produsul are 25% propanol. Analizele au găsit o concentraţie de doar 0,01%.

Toate produsele neconforme au fost retrase de pe piaţă.

În urma acestor analize, compania Hexi Pharma a fost amendată cu 40.000 de lei.

Răsturnare de situaţie în dosarul Hexi Pharma. Testele efectuate de Institutul Cantacuzino arată că dezinfectanții erau diluați în limite legale. Rezultatele sunt șocante în condițiile în care Ministerul Sănătății susținea ca substanțele Hexi erau diluate și de 2.000 de ori. (Detalii AICI)

În acest context, Mircea Badea sugerează, într-o postare pe Facebook, că DIICOT ar trebui să-i investigheze pe Cătălin Tolontan și colegii săi, la fel ca în cazul Sky News, ei fiind cei care au făcut dezvăluirile cu privire la dezinfectanții diluați.

”Începe “Esențial”! Nu vreți să ratați ediția asta. Informații exculsive despre Black Cube plus mizeriile demente și eronate promovate de Tolontan și acoliții săi care ar trebui investigați de DIICOT exact ca ăia de la Sky News”, a scris Badea pe Facebook.

Traian Băsescu pune o serie de întrebări în scandalul Hexi Pharma, lăsând să se înţeleagă că există multe inadvertenţe între datele făcute publice şi starea de fapt. Fostul preşedinte spune că nu are niciun interes financiar în acest scandal şi că vrea doar să se cunoască adevărul.

“HEXI PHARMA

Temperatura scandalului HEXI PHARMA a scăzut suficient pentru a putea fi discutat rațional.

Mă întreb: și dacă “HEXI PHARMA” a fost o înscenare uriașă profitând de câteva inadvertențe sau de câteva probe trucate deliberat sau accidental și trimise la ICECHIM?

Câteva realităţi şi întrebări mi-au creat și continuă să-mi creeze suspiciuni puternice:

1. Nu este posibil ca SRI să nu fi captat informația despre o diluare sistematică, consistentă și pe termen lung a dezinfectanților cu care au fost aprovizionate sute de spitale, inclusiv spitalul SRI.

2. Nu este posibil ca managerii a sute de spitale și probabil mii de medici să nu fi sesizat aprovizionarea pe termen lung și sistematică a spitalelor cu dezinfectanți puternic diluați, dacă acest lucru ar fi fost o realitate. 

3. Resping hotărât ideea că sute de manageri și medici români au sacrificat viețile bolnavilor de dragul unei șpăgi, fie ea și relativ consistentă raportată la salariile din sănătate.

4. Resping ideea că mult blamata Comisia de Biocide de pe lângă Ministerul Sănătății a tolerat ca, ani de zile, spitalele din România să fie aprovizionate cu dezinfectanți puternic diluați.

5. Oare întâmplător ministrul sănătăţii din acea vreme, Achimaş Cadariu, a fost extrem de rezervat în a se aşeza în siajul scandalului?

Cu siguranță, medicii au fost umiliți și copleșiți de campania furibundă dusă prin presă împotriva „HEXI PHARMA”, dar și împotriva medicilor care acum se gândesc să-și urmeze colegii care lucrează în străinătate (oare aceasta să fi fost miza?).

Ceva nu se leagă, ceva miroase urât în acest scandal.

PS – Pe amatorii de speculații, îi previn că nu am avut și nu am nici un fel de legături sau interese legate de „HEXI PHARMA”, dar mă interesează în cel mai înalt grad situația sistemului de sănătate din România”, a scris Traian Băsescu pe Facebook.


Categorii

1. DIVERSE, Dezinformari, hoaxuri, diversiuni, manipulari, Servicii secrete, Sistemul romanesc de sanatate

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “SCANDALUL DEZINFECTANTILOR HEXIPHARMA, O URIASA DIVERSIUNE? Primele teste oficiale de eficienta au aratat ca loturile au fost diluate in NORME LEGALE!

  1. Pingback: O NOUA CAMPANIE ANTI-ARAFAT SI ANTI-SISTEM SANITAR/ Aceeasi agenda urmarita perseverent si de noul ministru Voiculescu: PRIVATIZAREA SPITALELOR SI A SISTEMULUI SANITAR. Deocamdata sub forma “inchirierii spitalelor” privatilor/ DOSARUL HEXI-PHA
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare