Semnal de alarma al preotilor din Botosani cu privire la imbatranirea populatiei: “SUNT SATE IN CARE NU S-A FACUT NICIUN BOTEZ, NICIO CUNUNIE DE ANI DE ZILE. IN SCURT TIMP, SATUL VA PIERI”

9-02-2016 1 minut Sublinieri

casatorie_viata_duhovniceasca_foto_oana_nechifor

Preotii din Botosani atrag atentia asupra fenomenului imbatranirii populatiei si scaderii natalitatii, in special in mediul rural, scrie Agerpres. Ei sustin ca exista foarte multe localitati in care nu au mai fost savarsite taina botezului si cea a cununiei de mai multi ani, ca urmare a lipsei nou-nascutilor in comunitatile respective. In schimb, numarul deceselor din localitatile rurale mici este in continua crestere, iar zeci de case raman nelocuite.

 

“Sunt sate in care nu s-a facut niciun botez de ani de zile. Dupa aceea, sunt sate in care nu s-a facut nicio cununie. Este cazul satului Popeni – George Enescu, unde de ani de zile nu s-a mai facut o cununie. Mi-a spus parintele ca a si uitat randuiala. Asta inseamna ca acolo nu mai sunt tineri”, a declarat pentru Agerpres protopopul de Darabani, preotul Stelian Ciurciun.

El sustine ca exista tendinta de abandonare a satelor, dand exemplul localitatii Hiliseu Crisan, acolo unde Biserica Adormirea Maicii Domnului, care este monument istoric, se afla, acum cateva zeci de ani, in centrul satului, iar acum este izolata pe un deal.

La randul sau, protopopul de Botosani, preotul Lucian Leonte, sustine ca situatia este grava si este generata de lipsa politicilor sociale de incurajare a nasterilor.

“Exista parohii imbatranite, in sensul ca media de varsta a celor care fac parte din comunitatea respectiva este foarte ridicata. Din pacate, nu se inregistreaza nasteri, iar acest lucru este evident. Este vizibil de la un an la altul cum parohiile se micsoreaza, raportandu-ne la numarul de familii. In aceste conditii, in scurt timp satul va pieri”, a afirmat Leonte.

Protopopul de Botosani sustine ca statul ar trebui sa incurajeze nasterile, pe motiv ca doar astfel o natie poate supravietui.

“Este o drama ca majoritatea femeilor nu mai nasc. Daca o femeie naste, ea da viata la un copil, cel mult doi. Orice mama ar trebui sa primeasca un salariu pentru nastere, pentru ca munca depusa este mai grea decat orice alta munca”, a subliniat Lucian Leonte.


Categorii

1. DIVERSE, Agricultura/ Satul romanesc, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “Semnal de alarma al preotilor din Botosani cu privire la imbatranirea populatiei: “SUNT SATE IN CARE NU S-A FACUT NICIUN BOTEZ, NICIO CUNUNIE DE ANI DE ZILE. IN SCURT TIMP, SATUL VA PIERI”

  1. Ca sa fim corecti trebuie sa tinem cont ca situatia descrisa in articol (ca si exemplele aduse) se regaseste doar in estul judetului Botosani. Adica spre valea Prutului, unde sunt mai ales sate recent aparute prin improprietarire (sfarsitul sec. XIX – inceputul secolului XX), asa incat legatura cu pamantul a fost tot timpul mai slaba lumea emigrand inainte in marile orase industriale ale tarii in perioada comunista. Iar ulterior, putinii tineri care mai ramasesera au emigrat in Occident. Deci aici imbatranirea demografica nu e de data chiar atat de recenta, ci are mai mult un caracter endoreic, legat mai ales de atractivitatea slaba a regiunii, una saraca.
    Cu totul alta este situatia in restul judetului, mai ales in nord (unde sunt si multi neoprotestanti) si in vest, cu sate prospere si cu populatie tanara destul de numeroasa.
    Sigur, o politica demografica a Romaniei practic nu exista, ba din contra parca se doreste o scadere numerica a populatiei.
    Sigur, rezolvari pot fi: de la ajutoare materiale, alocatii banesti si pana la initiative individuale – cazul patriarhului Ilia al Georgiei, care s-a oferit sa boteze fiecare al treilea copil al oricarei familii georgiene. E un impuls dat creterii natalitatii, nu? Si are pana acum vreo 15.000 de fini, pentru ca multa lume vrea sa se inrudeasca cu o astfel de personalitate!

  2. “Este o drama ca majoritatea femeilor nu mai nasc. Daca o femeie naste, ea da viata la un copil, cel mult doi. Orice mama ar trebui sa primeasca un salariu pentru nastere, pentru ca munca depusa este mai grea decat orice alta munca”, a subliniat Lucian Leonte.

    Asta da, initiativa legislativa. Ar trebui sa urmeze imediat dupa initiativa cu modificarea Constitutiei. Sau chiar in acelasi timp.

  3. @ Titus L

    Dar salarizarea mamelor pentru cresterea copiilor este o realitate in multe tari. Cel mai bun sistem este in Franta, unde alocatia pentru un copil este cam egala cu salariul lunar al unui profesor debutant. La al doilea copil evident suma alocatiilor se dubleaza, dar la al treilea nu se tripleaza ci se calculeaza dupa formula:
    Suma x 3 (numarul de copii) x 2. Adica se dubleaza totul!
    De asta in Franta de azi nu prea mai vezi familii cu doi copii, pentru ca, daca ai deja doi plozi, este rentabil inclusiv financiar sa il faci si pe al treilea! La al patrulea copil statul plateste utilitatile familiei, la al cincilea salariu pentru mama (dar nu cine stie ce), iar la al saselea se asigura locuinta sociala sau se plateste chiria familiei.
    Ca sistemul acesta a fost speculat mai ales de cetatenii francezi de origine araba, asta e altceva!
    Oricum, cert este ca, in Franta, daca nu ai macar trei copii e mai greu sa accezi la o functie de conducere. Pur si simplu esti considerat mai putin credibil!

  4. La fel, in Suedia natalitatea a crescut considerabil dupa ce statul a permis ca ambi parinti sa beneficieze, simultan, de concediu de crestere a copilului timp de doi ani. Rezultatul? Suedezii au inceput de faca 3 – 4 copii la diferenta de doi ani unul de altul!

  5. @menumorut:

    Habar nu am cum e in Franta sau Suedia. Dar, dupa ce am postat mai sus, pur si simplu nu mi-am putut desprinde mintea de aceasta idee. Cam la sistemul din Franta m-a dus si pe minte gandul. Iti poti da seama? Sa zicem, salariul minim pe economie pentru fiecare copil nascut, pana la 3 copii. Nu dupa, e normal sa iti mai asumi si tu, parinte ceva, dar oricum, cred ca ar fi suficient ca nimeni sa nu traiasca in saracie. Dar cate s-ar rezolva astfel! Ar sta femeile acasa toate? Unele da, altele nu. Se poate reface legatura femeii cu casa, dar totodata poti gasi o bona sa stea cu copiii, fara sa mai fie un efort care sa afecteze bugetul familiei. Somajul ar scadea. Sau banii pot fi dati bunicilor care sa stea acasa cu copii, refacandu-se legatura copiilor cu istoria noastra prin cunoasterea istoriei personale. Se spune ca lumea bunicilor nostri moare abia odata cu moartea noastra, dar daca bunii nu mai stau langa nepoti, lumea lor moare odata cu ei. Iata cum se poate rezolva si problema pensiilor si a pensionarilor anticipate, copiii ar putea sa sustina astfel financiar bunicii. Iar daca (daca…) guvernul ar fi cu adevarat al tarii si nu al strainilor, atunci o politica de incurajare a capitalului romanesc ar tine acesti bani in tara. Da…, cred ca ar putea insemna renasterea tarii noastre. Visez? Poate, dar nu pentru ca nu se poate face ci pentru ca nu se va face, punct.

  6. @ Titus L

    Corect! Vedeti ce simplu ar fi totul? Fara prea mare efort social si nici chiar economic. Cate facultati sau doctorate sunt necesare pentru a vedea ceva ATAT DE SIMPLU SI DE EFICIENT?!?
    De unde se vede ca tot bunul simt – ala ancestral, taranesc, ”pasunist” cum zic liicenii si patapievicii – ne poate da solutii, inclusiv la problemele moderne. Dar noi nu! Noi importam legi si reguli straine de neam, cum bine zicea saracul Mihai Eminescu, iar apoi ne miram ca ne este din ce in ce mai rau!

  7. Marturii: „Cultura morţii şi cultura vieţii”. De vorbă cu Prof. Dr. Ilie Bădescu
    http://www.culturavietii.ro/2013/04/13/cultura-mortii-si-cultura-vietii-de-vorba-cu-prof-dr-ilie-badescu/

  8. Pingback: 27 de ONG-uri cer, printr-o scrisoare deschisa, primului-ministru Cioloș, MASURI URGENTE DE RESTRICTIONARE A CUMPARARII PAMANTURILOR DE CATRE STRAINI: “Asistăm la cronica unei morți anunțate: dispariția țăranului român și a agriculturii tra
  9. Pingback: "Impreuna-mostenitori cu Hristos". PASTORALA PS MACARIE LA INVIEREA DOMNULUI (2019), DUREROASA CHEMARE PARINTEASCA DE INTOARCERE "de la iluziile și de la căile cele largi și pierzătoare ale lumii" LA RADACINILE IDENTITATII CRESTINE
  10. Pingback: "Împreună-moștenitori cu Hristos". PASTORALA PS MACARIE LA ÎNVIEREA DOMNULUI (2019), DUREROASĂ CHEMARE PĂRINTEASCĂ DE ÎNTOARCERE "de la iluziile și de la căile cele largi și pierzătoare ale lumii" LA RĂDĂCINILE IDENTITĂ
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare