SIRIA: TEATRU AL UNUI RAZBOI MONDIAL? Lelia Munteanu (“Gandul”) despre DIVERSIUNEA SANGEROASA A ARMELOR CHIMICE si RAZBOIUL CA “SOLUTIE” A CRIZEI!

27-08-2013 2 minute Sublinieri

syria_crisis_lt_130825_16x9_608

Mi-am verificat şi re-verificat, cu meticulozitate, sursele. Am citit şi re-citit mărturii. Nu există nici o dovadă că Bashar Al-Assad (într-un moment de demenţă, cum altfel?) ar fi ordonat un atac cu arme chimice împotriva civililor (între care femei şi copii). Am căutat un singur argument raţional pentru care să o fi făcut. N-am găsit. Rebelii, în schimb – cel puţin aripa lor jihadistă, respectiv Frontul An-Nusra – ar fi avut un interes major să pună la cale o astfel de diversiune sângeroasă: forţarea unei intervenţii străine.

Nici discursul de ieri al Secretarului de Stat John Kerry n-a produs vreo dovadă împotriva regimului de la Damasc. A operat cu argumente moral-emoţionale, tocmai bune de convins un popor, care – potrivit sondajelor de opinie – nu era deloc entuziast, până miercurea trecută, să susţină o intervenţie americană directă în Siria. Observaţia lui Brzezinski (nu e prima oară când o face, dar a reiterat-o şi zilele trecute) merită toată atenţia: americanii de rând au emoţii sănătoase, spirit justiţiar, o corectă situare de partea binelui, dar au informaţii precare şi puţină pricepere în domeniul relaţiilor internaţionale.

Când Kerry vorbeşte despre morală, n-am cum să-l cred. Ultimele sale isprăvi în Orientul Mijlociu, legate de dialogul israeliano-palestinian, nu pot stârni decât indignare. Zelul său de a aplica politica Ierusalimului – orb la realităţile din Palestina – îl defineşte ca pe un personaj profund duplicitar.

Dacă Franţa şi Marea Britanie (fostele puteri coloniale din Levantul) au fost mereu grăbite să intervină direct în Siria, aşteptând doar un pretext (atacul chimic din 21 august e cea mai bună ocazie), Germania n-a ezitat să-şi exprime reticenţa. Reticent s-a arătat, până foarte de curând, şi preşedintele Obama. Pe bună dreptate. Siria ar deveni teatrul unui război global, în care Statele Unite şi aliaţii săi vestici s-ar confrunta făţiş cu Rusia. Siria – odată liniştită – ar deveni un cap de pod spre Iran.

Decizia pe care o are de luat preşedintele Barack Obama, cu neoconservatorii în coaste, e una extrem de grea. Poate cea mai grea din mandatele sale.

Un nou Afganistan, o nouă Bosnie, un nou Irak? Din toate câte puţin, într-o lume vlăguită de criză, a cărei soluţie de redresare – spun economişti de prestigiu– ar putea fi un război mondial.

Invocam, când începuse primăvara arabă, un nume – Prinţul Bandar, despre care promiteam să vă spun Prince Bandar bin Sultan, Secretary-General of Saudi Arabia's National Security Council shakes hands with Russia's Prime Minister Vladimir Putin as they meet in Moscowo lungă poveste (o s-o fac la iarnă, la gura sobei). Astăzi, Bandar bin Sultan e şeful Serviciilor Secrete din Arabia Saudită şi trage puternic sforile în spaţiul sirian. Toate miliţiile jihadiste care roiesc în jurul Armatei Libere Siriene (antrenată de CIA şi de experţi militari israelieni şi iordanieni) sunt (şi) creaţia lui. Straniul personaj (cel mai longeviv ambasador saudit în Statele Unite, aflat la post în 11 septembrie 2011, foarte apropiat preşedintelui Bush-Junior) a avut, în urmă cu trei săptămâni, în apropierea Moscovei, o întâlnire de taină cu preşedintele Putin. (O confirmă până şi agenţiile de presă din Golf). I-ar fi făcut acestuia din urmă oferte ”petroliere” de nerefuzat şi, totuşi, puterea de convingere pare să nu-l fi clintit pe preşedintele Putin în chestiunea siriană. Zilele trecute, Prinţul Bandar s-a întâlnit cu Sir Robert John Sawers, şeful MI6. Nu e greu de dedus care a fost tema discuţiei.

Flotele ruseşti din Mediterana şi Marea Neagră au fost puse în stare de alertă. Trupe importante sunt desfăşurate în centrul şi sudul Rusiei. De cealaltă parte, comandanţii militari britanici, francezi, turci, italieni, canadieni, saudiţi şi qatarezi s-au reunit duminică, în Iordania, la cartierul general al forţelor aliate, sub comanda generalului Martin E. Dempsey, şeful Statului Major Interarme al Statelor Unite. Distrugătoare americane cu rachete Tomahawk au ajuns în Mediterana.

Dacă preşedintele Obama va decide, totuşi, să intervină, o va face (n-ar fi prima oară) fără mandatul Consiliului de Securitate al ONU (unde Rusia şi China au drept de veto). Va intra într-un război global, ale cărui etape sunt greu de anticipat. Şi (n-ar fi prima oară) s-ar situa, vrând-nevrând, inclusiv de partea jihadiştilor sunniţi, care luptă împotriva şiiţilor allawiţi fideli lui Bashar Al-Assad.

siria-turcia-nato-razboi

Legaturi:


Categorii

Al treilea razboi mondial, Articolele saptamanii, Siria, SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

45 Commentarii la “SIRIA: TEATRU AL UNUI RAZBOI MONDIAL? Lelia Munteanu (“Gandul”) despre DIVERSIUNEA SANGEROASA A ARMELOR CHIMICE si RAZBOIUL CA “SOLUTIE” A CRIZEI!

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. http://www.realitatea.net/basescu-mergem-alaturi-de-aliati-in-siria-la-nevoie_1256931.html

  Dictatorul de la cotroceni(cel care are inca atatia fani in Romania si mai ales in Ardeal) a decis,nu au murit destui romani in Irak,Afghanistan,trebuie sa mai moara si prin Siria.

  Paiata Americii instalata la cotroceni,demisa in 2012,si cu care Ponta coabiteaza de minune,hotaraste in numele Romaniei.

  Cum poate decide in numele Romaniei un infractor de drept comun,aflat ilegal la Cotroceni?
  Pe cine reprezinta Basescu?

  Acest specimen iesit parca din grotele istoriel sau eventual de la crasma din colt,reprezinta Romania??????????

 2. Am din ce in ce mai mult impresia ca lumea e in cadere libera. Conducatorii acestei lumi nu sunt psihopati cum spunea cineva, ci oameni indraciti, cu sufletele corupte de rau, orbi la propria lor pieire. Cum de pot gandi si pune in aplicare scenarii secrete pentru a creea razboaie (inca) locale in care isi pierd viata milioane de oameni nevinovati? Ne prostesc pe fata cu motive inventate gen inlaturarea unor regimuri dictatoriale si instaurarea democratiei, sau cu lupta impotriva terorismului (ca veni vorba, regimuri si teroristi cu care au colaborat fructuos in trecut, pana nu le-a mai convenit). Probabil ca sunt chiar incantati de istetimea de care dau dovada in conceperea acestor scenarii marsave. In acest timp oamenii din zonele de conflict trec prin suferinte crancene, iar noi, de departe, cascam ochii la stiri, bucurandu-ne in sinea noastra ca la noi e bine, fara sa intelegem ca razboiul va cuprinde toata lumea. Cat timp a trecut de la cele 2 razboaie mondiale? In ultimul s-a folosit arma atomica. Suntem pe marginea prapastiei in adancurile careia Satana asteapta iminenta avalansa de suflete pierdute, satisfacut de usurinta cu care ne-a imbrobodit. Sa ne rugam Mantuitorului sa ne deschida ochii si inimile la suferinta aproapelui nostru, acum in al 12-lea ceas.

 3. asta ar trebui sa fie definitia ipocriziei in DEX (daca nu cumva si a cinismului):

  Exclusive: CIA Files Prove America Helped Saddam as He Gassed Iran
  The U.S. knew Hussein was launching some of the worst chemical attacks in history — and still gave him a hand.

  http://www.foreignpolicy.com/articles/2013/08/25/secret_cia_files_prove_america_helped_saddam_as_he_gassed_iran

 4. Ne bucuram de asa zisele ultime zile de pace.Cred cu convingere ca Rusia nu va mai accepta inca un pas in Joc Final ( Game Over ). Acest scenariu este pus la cale de cei care vor globalizare.Nici macar nu banuim ce ne asteapta.Eu unul nu sunt deloc optimist. E probleme de zile.Aceasta lume va rata altfel in curand sau deloc.

 5. Pingback: Mitropolitul Ilarion Alfeyev despre criza siriana: SUA SE COMPORTA INCA ODATA CA UN CALAU INTERNATIONAL - Recomandari
 6. Daca nu va exista mandat din partea Consiliului de Securitate al ONU, ceea ce e foarte probabil datorita opozitiei Rusiei si Chinei, cred ca Romania va avea posibilitatea de a adopta o pozitie neutra. Chiar daca Romania face parte din NATO, in mod traditional noi avem o relatie buna cu Siria si regimul Assad. Nu cred ca cineva din Romania doreste sa ne implicam impotriva Siriei.
  Eu sper sa avem o atitudine similara cu cea fata de recunoasterea statului Kosovo. Desi toate statele NATO au recunoscut Kosovo, Romania nu a facut-o. Dictatorul de la Cotroceni a fost ferm in aceasta problema. Poate va avea aceeasi tarie si in cazul Siriei.

 7. @quintus

  Toate se leaga si nimic nu este intamplator.

 8. http://jurnalul.ro/stiri/politica/ponta-situatie-siria-650511.html

  Dupa ce Basescu si-a sustinut stapanii,Ponta (lacheul lui basescu) isi declara si el atasamentul fata de parintii democratiei si de taticul lui spiritual,basescu,ca asa e in tenis!!!!!!

 9. @ mircea:

  Realist vorbind, nici nu prea au ce sa faca, de vreme ce suntem in NATO (ca era mai bine sa nu fim e alta discutie). Tot e bine si cu prudenta si cu asteptarea raportului ONU, macar, pentru ca altii s-au napustit mult mai repede inainte. Asa ca era de asteptat…

 10. N-am afirmat ca m-ar surprinde declaratiile lui Basescu si Ponta.
  Era mai mult decat previzibil.

  Dreptate pana la capat!!!!!!!

 11. daca ma gandesc mai bine, cred ca ar trebui publicata in intregime aceasta scrisoare, daca politica A3 permite:

  http://www.antena3.ro/externe/scrisoarea-emotionanta-a-unei-persoane-din-siria-pentru-antena3-acum-2-ore-a-fost-o-explozie-uriasa-zeci-de-oameni-au-murit-langa-noi-ce-o-sa-se-aleaga-de-noi-225927.html

  Scrisoarea EMOŢIONANTĂ a unei persoane din Siria pentru Antena3

  “Buna ziua!
  V-am mai scris acum 2 ani şi cineva de la dvs. m-a contactat ca sa spun situatia din zona de conflict, Siria. Acum va scriu din nou, sa va aduc la cunostinta ca noi, o comunitate de aici, va urmarim cu drag zilnic si ne hranim cu ceea ce transmiteti din tara si de pretutindeni.

  Cu toate ca traim in direct drama produsa de acest razboi urat si interminabil, de multe ori ascultam si ceea ce se vede dinafara… de acolo din Romania… Aici suntem o comunitate mare de romani, si din 14 000 cati se spune ca am fi, eu nu cred ca 3000 au plecat din tara cu toate insistentele si rugamintile celor din Ambasada sau MAE…

  Oare nu se intelege ca nu putem pleca, sa ne parasim familiile si casele, dupa ce locuim de foarte mult timp… Chiar daca plecam, stam cat stam in Romania, dar ce sa facem acolo, cum sa ne intretinem noi si copiii nostri, daca suntem de 25 de ani cei mai multi, deci.. tot aici ne intoarcem..!!!!!

  Locuiesc exact in Hama… Acum 2 ore s-a produs o explozie puternica in care primarul, care era un om deosebit si iubit de lume si-a pierdut viata… Pe langa el, au murit nevinovati copii, femei…

  Spitalele sunt pline de raniti. Va scriu cu lacrimi in ochi ca regimul Bashar este un regim minunat, nimic din ce se spune despre el nu este adevarat… Rebelii sunt platiti de catre puterile mari sa faca dezordine, sa ucida. Lumea s-a saturat de minciuna. De ceva timp, armata siriana era in Hama si eram linistiti.

  Patrulau pe strazi si ne simteam protejati. Lumea mergea la serviciu. Incercam toti sa uitam ce se intampla in alte parti. Rebelii ne-au amenintat ca “suntem un oras prea linistit” şi asa, astazi au murit atatea persoane…

  Acum 2 zile ati auzit de masacrul de langa Damasc. Statul sirian,armata lui Bashar nu face asa ceva… Noi stim sigur ca puterile mari vor sa distruga si Siria. De aceea v-am scris. Stiu ca nu aveti ce sa faceti, dar noi, comunitatea de romani de aici, stim manevrele americanilor care,dupa cum bine stiti, au distrus Egiptul, Iraqul. A ramas Siria si apoi vor dormi linistiti. L-au indepartat de Mubarak din Egipt pentru ce?

  Ca era o tara prospera turistica, o tara puternica… Acum ,dupa cum vedeti este o harababura. In Iraq,spuneau ca trebuie sa-i gaseasca armele chimice ale lui Saddam. Aiurea!! Au distrus si Iraqul si l-au omorat si tot nu au gasit nimic… Puterile mari cauta sa distruga unele tari arabe. Este un joc politic urat in care sufera omenirea de rand…

  Sunt ingandurata ce o sa facem cu copiii pentru ca puterile mari,daca incep sa bombardeze nu se mai uita la nimic…Vor un alt razboi castigat, pe care nimeni nu il cere… Nimeni nu cere ajutorul lor!!

  Am scris pentru ca am simtit nevoia sa va spun..pentru ca acum 2 ore aprox, in Hama au murit zeci de oameni nevinovati… Ce inseamna razboiul??? As vrea sa fie o lupta intre presedinti direct… Daca au ceva unii cu altii, sa o faca cinstit ei intre ei, nu sa se ascunda in spatele atator crime nevinovate…

  Va multumesc ca mi-ati citit randurile! Si va vom privi cu drag si de acum incolo!!”

 12. http://www.dailystar.com.lb/News/Lebanon-News/2013/Aug-28/228982-hezbollah-will-attack-israel-if-strike-aims-to-topple-assad.ashx#axzz2d9AAb3tB

  E ireal cum presa e impanzita de mesaje pro interventie, iar forumurile de mesaje impotriva. Deja pare ca s-a luat decizia de a se interveni “limitat”, de parca o data scos leul din cusca ii poti spune ce sa faca… Doamne, iarta-ne si ne pazeste!

 13. Am citit mesajul celor din Siria, postat de Titus L. si mi-am adus aminte de ceea ce a spus parintele Calciu legat de invadarea Serbiei de catre americani. Spunea ca in perioada respectiva in America au fost tot felul de cataclisme. Dumnezeu care a facut ochiul oare nu vede ce facem noi pe pamant?! Vede si-i va rasplati cu prisosinta pe americani inainte de Judecata finala in care fiecare neam va da seama de felul in care si-a implinit misiunea sa pe pamant. Atatea suferinte ale celor nevinovati striga zilnic spre Dumnezeu si eu sunt convinsa ca EL ii va auzi. Vom trai si vom vedea ce se va intampla.

 14. Chestia asta pute la fel de tare ca scamatoria cu masacrul Racak din Kosovo de acum 15 ani. La fel ca si atunci, indivizi fara … ( prea multe ca sa fie enumerate ) se folosesc de criminali internationali pe care ei insisi ii catalogheaza astfel, facuti peste noapte “luptatori pentru libertate”. Are dreptate autoarea ca argumentele sunt moral-emotionale, ca si inscenarea, dupa strategia dracilor ce imping la dreapta “hei, uite un bine pe care trebuie neaparat sa-l faceti! Nu ezitati, l-am zugravit asa de frumos si convingator in fata dvs, nu conteaza ca pasarea alba face ‘cra-cra’…”.

 15. FOARTE,FOARTE IMPORTANT DE CITIT
  http://henrymakow.com/(articolul “Freemason Warns of BioChem Attack on US City “)
  Se pare ca dupa ce vor ataca Siria ,pun la cale o “replica” siriana cu arme chimice pe teritoriul SUA care sa le permita un razboi total in Orient.Sa speram ca nu va fi asa,dar un avertisment nu strica niciodata.

 16. Un amic care a fost in Afghanistan acum cativa ani, spunea ca soldatii americani se strangeau la popota si zbierau din toti plamanii cu armele ridicate in sus: Iran, Iran, Iran. Planul este facut si cred ca Bunul Dumnezeu il va ingadui pentru pacatele noastre. Indiferent cate citim, vedem, auzim, tot impietriti suntem.
  Iarta-ne si ne miluieste Doamne pentru rugaciunile Sfantului Prooroc Ioan!

 17. Cetateanul de rand american care mai are o minte sanatoasa este impotriva unei interventii de orice natura in Siria… din mai toate blogurile private se vede aceasta, majoritatea anticipeaza escaladarea acestui conflict si sunt ingrijorati. Cred ca, a inceput sa se terezeasca populatia, din abureala propagandista de stanga sau de dreapata si asta poate sa fie si un lucru bun. Domnul cu mila

 18. Pingback: SIRIA: ATAC IMINENT, HAOS INCIPIENT. Scrisoarea unei romance din HAMA: ”Noi stim sigur ca puterile mari vor sa distruga si Siria” - Recomandari
 19. @marian, @ellaina:

  da, exact asta socheaza: articole care sustin interventia succedate de forumisti care i se opun.

  Si-i mai si zice, pompos … “democratie reprezentativa”! Ce gluma buna! Pacat ca am inteles cu totii cam tarziu “poanta”…

 20. Pingback: Cum a fost SANTAJAT Putin cu TERORISMUL CECEN pentru a ceda in cazul SIRIEI si alte evolutii in DOSARUL “RAZBOIULUI CIVILIZATIILOR”. Avertizare MAE pentru cetatenii romani: PERICOL DE VIOLENTE EXTREME, PARASITI IMEDIAT ZONA - Recomandari
 21. Pingback: Obama confirma: SUA VA ATACA SIRIA. Va cere aprobarea CONGRESULUI SUA, dar nu si pe cel al ONU - Recomandari
 22. Pingback: SIRIA: Analist american: “Daca intrăm in Siria, intram in al treilea razboi mondial si nu vom supravietui”. SUA prezinta “DOVEZILE” (facaturile) atacului chimic. Se preconizeaza LOVITURI MILITARE “CU TINTA PRECISA” pana MI
 23. Pingback: Erdogan NU vrea doar ACTIUNI MILITARE LIMITATE in Siria, ci schimbare de regim cu FORTA/ Rusia isi trimite NAVA-SPION in Mediterana si RESPINGE “probele” atacului chimic furnizate de SUA/ Basescu isi mentine “PRUDENTA” si arata cu
 24. Pingback: “Parteneriatul strategic” SUA – Al Qaeda: spre o DISTRUGERE PLANIFICATA a crestinilor din SIRIA?/ “MINCINOSUL” KERRY intretinandu-se cordial cu “TIRANUL” ASSAD (in 2009)/ Turcia si Rusia mobilizeaza mai multe FORT
 25. Pingback: Bogdan Chirieac despre CULISELE, MIZELE si CONSECINTELE RAZBOIULUI IMINENT cu Siria, minciunile propagandei si duplicitatea politicii externe americane (VIDEO) - Recomandari
 26. Pingback: Razboiul din Siria si PROPAGANDA DIABOLICA A SUA/ Dan Dungaciu despre INCERCUIREA RUSIEI. DE CE VA FI ROMANIA IN PRIMEJDIE/ Pentagonul face PLANUL DE ATAC, Rusia trimite NAVA CU “INCARCATURA SPECIALA” - Recomandari
 27. Pingback: Razboiul din Siria. PROPUNEREA RUSIEI CE AR PUTEA AMANA CONFLICTUL MILITAR. Obama “SALUTA” initiativa / Teste cu rachete in Mediterana/ Pozitia Romaniei pe DOSARUL SIRIAN - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare