Erdogan NU vrea doar ACTIUNI MILITARE LIMITATE in Siria, ci schimbare de regim/ Rusia isi trimite NAVA-SPION in Mediterana si RESPINGE “probele” atacului chimic furnizate de SUA/ Basescu isi mentine “PRUDENTA” si arata cu ce va compensa Rusia pierderea Siriei: TRANSNISTRIA

2-09-2013 4 minute Sublinieri

Kerry afirma ca OBAMA ar putea ATACA fara aprobarea Congresului

Turkey's Prime Minster Erdogan and Syria's President Bashar al-Assad greets members of the media in Istanbul

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, adeptul unei intervenţii de mare amploare în Siria, a apreciat că o acţiune militară limitată ar agrava dificultăţile cu care se confruntă ţara.

“Vreau să amintesc aici că măsurile temporare nu sunt suficiente, nu vor fi suficiente niciodată în Siria”, a declarat Erdogan în cadrul unui miting la Istanbul.

“Atacarea unor obiective locale nu numai că nu ne apropie de o soluţie, ci face condiţiile şi mai dificile în Siria”, a continuat el, subliniind că preşedintele sirian Bashar al-Assad ar trebui “să părăsească imediat funcţiile şi să plece într-o ţară ca va consimţi să îl primească”.

Premierul turc a afirmat deja vineri că ţara sa nu se poate mulţumi cu o acţiune limitată, apreciind că obiectivul unei intervenţii internaţionale “trebuie să constrângă regimul să abandoneze” puterea.

Secretarul de Stat american John Kerry a evocat vienri o acţiune “limitată” împotriva Siriei şi a vorbit despre un răspuns militar “adecvat” în timp, fără trupe la sol, ca reacţie la presupusa folosire a armelor chimice de către regimul de la Damasc.

Preşedintele american a exclus, sâmbătă, o intervenţie pe termen scurt, preferând să consulte Congresul, aflat în vacanţă până pe 9 septembrie.

Turcia, ţară membră NATO, care a rupt relaţiile cu regimul sirian, fostul său aliat, a promis să se alăture unei coaliţii anti-Damasc, chiar fără acordul ONU.

  • Hotnews: 

John Kerry: Obama poate decide un atac militar asupra Siriei fara aprobarea Congresului

Barack Obama poate decide o interventie militara americana in Siria fara a mai cere aprobarea Congresului, in conditiile in care SUA detin dovezi ale utilizarii de gaz sarin in atacul cu arme chimice din 21 august, atribuit regimului Bashar al-Assad si comis impotriva propriilor cetateni, a declarat duminica secretarul de stat american John Kerry, citat de Guardian.

Seful diplomatiei de la Casa Alba a tinut sa sublinieze ca presedintele tarii are dreptul sa decida o actiune “indiferent de ce face Congresul”.

Casa Alba a cerut, sambata dupa-amiaza, oficial Congresului autorizarea efectuarii unui atac militare in Siria, pentru a permite presedintelui Barack Obama sa “opreasca” si sa “previna” atacuri cu arme chimice. Un vot in Senatul american este asteptat in a doua saptamana din septembrie, insa rezolutia trebuie sa treaca prin ambele camere. Congresul isi reia activitatea pe 9 septembrie. Reprezentantii ONU care au efectuat investigatia privind utilizarea armelor chimice in Siria pe data de 21 august au parasit Damascul sambata dimineata. 

Statele Unite si Franta si-au exprimat convingerea ca regimul sirian este autorul atacului cu arme chimice (soldat cu 1.429 de morti, dintre care 426 sunt copii) si au declarat ca isi mentin intentia de a interveni printr-o “actiune militara limitata” in Siria.

Siria: Rusia trimite o nava spion in Marea Mediterana

Rusia trimite o nava de recunoastere in Mediterana de est, transmite agentia Interfax citata de Reuters, in contextul pregatirile pentru un eventual atac militar al SUA in Siria. 

Nava a parasit baza navala ruseasca din portul urcrainean Sevastopol de la Marea Neagra duminica seara, avand misiunea “de a aduna informatii curente in zona conflictului care escaladeaza”, a declarat o sursa militara pentru Interfax.  Ministerul Apararii a refuzat sa comenteze informatia. Interfax a relatat ca nava va opera separat de cea care se afla deja in zona.

Saptamana trecuta, ministerul a anuntat ca au fost trimise noi nave de razboi in Mediterana de est, insa a descris aceasta operatiune drept un schimb de rutina. Rusia a reiterat luni faptul ca SUA nu a oferit probe pentru a confirma acuzatiile potrivit carora regimul a utilizat gaz chimic si ca acest atac ar fi putut fi pus la cale de rebeli.

“Ce ne-au aratat colegii americani, britanici si francezi recent nu ne-au convins”, a declarat ministrul de externe Serghei Lavrov. 

SUA pun problema unei intervenţii chirurgicale pe infrastructuri ale Siriei. România nu poate interveni, dar asta nu înseamnă că nu vom fi solidari cu SUA. Nici România nu poate accepta ideea utilizării gazelor toxice. Problema este unde ne duce o astfel de poziţie. Eu am spus că ne menţinem liniile de politică externă consecvent, prudenţă faţă de Siria şi solidaritate cu aliaţii. Nu o să mă consulte nimeni, ştiind că nu am capabilităţi militare pentru tipul acela de intervenţie. Astfel de capabilităţi le au Marea Britanie, Franţa, Canada.

Aici e o uriaşă probemă care m-a făcut să vorbesc despre nevoia de prudenţă: sunt diverse abordări ale statelor din jurul Siriei. Problema care se pune în cazul unei intervenţii este: va avea sau nu ripostă? SUA programează o intervenţie pentru diminuarea capacităţii Siriei de a utiliza gaze toxice. Părerea mea e că Damascul ripostează. Ce se întâmplă dacă Damascul loveşte unul dintre distrugătoarele americane? Cum reacţionează Hezbollah? Dacă Turcia primeşte câteva rachete pe teritoriul ei din partea Hezbollah, invadează Siria? Ce tip de conflict e? De aceea am spus: prudenţă. Mă gândesc la ce e mai rău. Să imaginăm evoluţia reacţiei de la Damasc. SUA cheamă aliaţii tereştri, Iran continuă să susţină Siria.Ultimul scenariu: cade Guvernul al-Assad şi actualul front de eliberare naţională vine la putere. Cu cine? Cu Fraţii Musulmani, Al-Qaeda? Ce se întâmplă cu influenţa ruşilor în Siria dacă se schimbă regimul Assad?  Explodează Orientul Mijlociu. Cine vine la putere după Bashar? Mai rămâne Rusia cu singura ei bază militară din Mediterana de Est. Unde se va recompensa Federaţia Rusă ca pierdere de prestigiu? După Kosovo, s-a recompensat în Georgia. Ce ar fi la îndemână acum? Transnistria.

Lucrurile sunt complicate şi mă deranjează declaraţiile copilăreşti. La fel de bine se poate ca al-Assad să nu reacţioneze. Nesancţionarea poate încuraja la folosirea lor că s-a creat precedentul. Dacă nu reacţionezi la bomba atomică a săracului – astea sunt gazele toxice de luptă – nu reacţionezi nici la bomba atomică a Coreei de Nord? Dacă am şti că Damascul nu răspunde şi în două zile s-a terminat, ar fi uşor. Am fost unul dintre puţinii lideri care a spus: prudenţă. Marea Britanie a ajuns la Parlament, Franţa şi ea. Aici avem problema legitimităţii  – nu s-au utilizat gaze toxice în raport cu alt stat. Siria nu a semnat Convenţia, nu e o decizie a Consiliului de Securitate al ONU. Prudenţa mi se pare esenţială pentru pacea lumii chiar. V-am dat scenariul fericit. România e un luptător înverşunat împotriva dezvoltării capabilităţilor de arme de distrugere în masă. Ideal e să se întâmple acea operaţiune chirurgicală.

***


Categorii

Al treilea razboi mondial, Siria, SUA versus Rusia, Turcia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “Erdogan NU vrea doar ACTIUNI MILITARE LIMITATE in Siria, ci schimbare de regim/ Rusia isi trimite NAVA-SPION in Mediterana si RESPINGE “probele” atacului chimic furnizate de SUA/ Basescu isi mentine “PRUDENTA” si arata cu ce va compensa Rusia pierderea Siriei: TRANSNISTRIA

  1. http://news.yahoo.com/firm-response-needed-syria-chemical-attack-nato-122636842.html

    NATO acum e “convinsa” desi acum “nu poate” vorbii in detaliu despre asta, ca regimul de la Damasc a folosit arme chimice, insa fiecare actioneaza cum crede, ea este acum responsabila numai de apararea Turciei ca membru, sa-l citez pe Rasmussen. Asta ii va da cale libera lui Obama et. all sa actioneze indiferent de alte decizii la nivel national si internat., ca doar e “commander and chief”. Dumnezeu sa ne aiba de grija.

  2. http://www.b1.ro/stiri/externe/china-se-declara-foarte-ingrijorata-de-eventualitatea-unor-atacuri-in-siria-64511.html

    China s-a declarat luni “profund îngrijorată” de eventualitatea unor “acţiuni militare unilaterale” vizând regimul de la Damasc şi a continuat să afirme că este de luat în calcul doar o “soluţie politică” a crizei din Siria, relatează AFP. “Suntem profund îngrijoraţi de eventualitatea că (unele) state ar putea întreprinde acţiuni militare unilaterale” în Siria, a declarat Hong Lei, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, într-o congerinţă de presă obişnuită.

  3. http://www.gandul.info/international/un-portavion-american-nuclear-se-apropie-de-siria-11287596

    Un portavion american mobilizat de câteva luni în Marea Oamn se deplasa în direcţia Siriei, spre Marea Roşie, în pofida faptului că nu a primit încă ordinul să participe la eventuale atacuri americane, a anunţat luni postul de televiziune ABC News, relatează AFP.

    USS Nimitz, un portavion cu propulsie nucleară, urma să revină la Baza Everett, în statul Washington (nord-vest), dar a primit ordinul să rămână în regiune. Totuşi, navei nu i-a fost încredinţată vreo misiune anume, oficiali în domeniul Apărării evocând “o poziţionare prudentă”, potrivit ABC News.

  4. marea Oman sau marea Arabiei

  5. Pingback: Rusia detecteaza RACHETE lansate in MEDITERANA/ SUA muta inca un PORTAVION langa Siria/ China se declara “FOARTE INGRIJORATA”/ Assad despre riscul RAZBOIULUI, HAOSULUI si EXTREMISMULUI si despre “inconstientul” ERDOGAN - Recomandar
  6. Pingback: Exces de zel si de slugarnicie stupida: CRIN ANTONESCU ne vrea IN PRIMA LINIE a razboiului cu SIRIA (video) - Recomandari
  7. Pingback: “Parteneriatul strategic” SUA – Al Qaeda: spre o DISTRUGERE PLANIFICATA a crestinilor din SIRIA?/ “MINCINOSUL” KERRY intretinandu-se cordial cu “TIRANUL” ASSAD (in 2009)/ Turcia si Rusia mobilizeaza mai multe FORT
  8. Pingback: Bogdan Chirieac despre CULISELE, MIZELE si CONSECINTELE RAZBOIULUI IMINENT cu Siria, minciunile propagandei si duplicitatea politicii externe americane. Exista pericolul celui de-al treilea razboi mondial? (VIDEO) - Recomandari
  9. Pingback: Razboiul din Siria si PROPAGANDA DIABOLICA A SUA/ Dan Dungaciu despre INCERCUIREA RUSIEI. DE CE VA FI ROMANIA IN PRIMEJDIE/ Pentagonul face PLANUL DE ATAC, Rusia trimite NAVA CU “INCARCATURA SPECIALA” - Recomandari
  10. Pingback: ERDOGAN rezista scandalurilor si CASTIGA ALEGERILE LOCALE. Prima reactie fata de opozantii sai politici: “A VENIT TIMPUL SA-I ELIMINAM”/ Inregistrare cu oficiali turci care au PLANIFICAT un ATAC pentru a PROVOCA RAZBOIUL cu SIRIA - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare