STARETUL GAVRIIL DIONISIATUL: Ne luptam pentru credinta Parintilor nostri

16-09-2009 57 secunde Sublinieri

gavrildionisiatis3.jpg

12.09.2009

STAREŢUL GAVRIIL DIONISIATUL: „NU SUNTEM STĂPÂNIŢI DE INTOLERANŢĂ

Marele Egumen Gavriil al Sfintei Mănăstiri Dionisiu din Sfântul Munte Athos, respingând ca foarte periculos Dialogul Teologic cu Roma „de pe aceleaşi poziţii”[1], scrie:

„Ce să discutăm cu catolicii? Dacă este în regulă adaosul lor la Simbolul Credinţei pe care noi îl păzim neatins prin harul lui Hristos …sau despre bâiguiala infailibilităţii papei, infailibilitate care nici măcar nu poate fi acceptată de raţiunea omului comun…?

Ca simpli monahi athoniţi, credem că astfel de dialoguri sunt permise în universităţi pentru dezbatere istorică şi academică. Dar mai credem neclintit că dezbaterea despre nădejdea şi credinţa noastră sunt inacceptabile.

Rămânem credincioşi hotărârilor celor şapte Sinoade Ecumenice şi hotărârilor de-Dumnezeu-insuflate ale Sfinţilor Părinţi. Am arătat în mod clar mărturisirea Ortodoxiei şi primim cu iubire frăţească pe orice eterodox, care o acceptă şi care se dezice de adaosurile eretice şi de dogmele inovatoare şi arbitrare. Ne rugăm „pentru unirea tuturor”

Cei despărţiţi să stea bine pe temelia cea statornică a celor şapte Sinoade Ecumenice, să lepede inovaţiile lor arbitrare şi atunci nu va mai fi nevoie de nici un dialog. Automat ne vom uni dogmatic şi cultic şi cu o gură şi cu o inimă vom slăvi preasfântul nume al Dumnezeului nostru precum se cuvine fraţilor creştini. Nu suntem dominaţi de intoleranţă, precum doresc să ne caracterizeze superficialii filo-unionişti, ne luptăm pentru credinţa Părinţilor noştri şi după duhovniceasca datorie aducem la cunoştinţă cele de mai sus pleromei ortodoxe numite cu numele lui Hristos, pentru a o păzi de cursele satanice ale uniaţiei”.

(«Ελληνικός Βορράς»,  6 februarie 1964)

(traducere din neogreacă de ierom. Fotie; sursa: http://thriskeftika.blogspot.com/2009/09/blog-post_8583.html )


[1] Literal, expresia «ίσοις όροις» înseamnă „aceeaşi termeni”, „aceleaşi definiţii”, în sens larg putându-se traduce şi prin „ pe picior de egalitate” (n.tr.)

08_06_29_peterpaul06.JPG


Categorii

Ecumenism, Traduceri

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “STARETUL GAVRIIL DIONISIATUL: Ne luptam pentru credinta Parintilor nostri

 1. Foarte bine pusă problema de Marele Egumen Gavriil al Sfintei Mănăstiri Dionisiu din Sfântul Munte Athos, „Ce să discutăm cu catolicii?”Luminează Doamne mintea tuturor creştinilor ortodocşi şi nu-i lăsa Doamne să cadă în mrejele înşelării.

 2. Om de rand sunt si eu, de lume, insa observ cu tristete, cum se incearca a anihila prin viclenie, puterea credintei vechi, de la HRISTOS BIRUITORUL daruita spre mantuirea noastra, pe care am pastrat-o dealungul vremii neatinsa de viermii ce colcaie in juru-i cu interesele lor subpamantene,de inavutire si marirea dorita, pt.care s-au si desprins de ea prin viclenie.Acum ce vor?Vor sa ne terfeleasca SINGURA AVERE MOSTENITA,INTACTA, DE LA HRISTOS,PRIN ALIPIREA LOR BUBOASA, DE TRUPUL PREACURAT AL BISERICII NOASTRE,CEA UNA,SFANTA,UNIVERSALA SI APOSTOLICA, A UNICEI BISERICI DIN LUME,pastrata asa cum ne-a fost data ca mostenire,neamestecata cu alte adaugiri, cum se doreste ,,a o innoi,fiind sec.XXI”…?Doamne Sfinte, pazeste-0, ca nu e roche de ocazie? Sa nu stie mai marii bisericii noastre, ca e cel mai bun lucru pe pamant,dat de SUS din CERURI, spre pastrare si nu spre innoire si ametire…Martirii,sfintii Mucenici, au fost intotdeauna pazitorii ei,pastrata intacta si, NECONTAMINATA cu interese bolnave si urat mirositoare.Pt.ca tot ce e lumesc, e putred.Mai devreme sau mai tarziu toata materia lumeasca,putrezeste,lasa urme mirositoare,insa ce e venit SPRE CURATIRE SI MANTUIRE DE LA IMPARATUL CERESC,IMACULAT ESTE ,SI ASA TREBUIE SA FIE MEREU,SPRE SLAVA LUI DUMNEZEU SI MANTUIREA NOASTRA, DOAMNE MILUIESTE-NE PE NOI SI INDREAPTA MINTILE IMBOLNAVITE DE MODERNA ALIATIE, VICLEAN PLAN!pT.IMPOTRIVIRILE SI RUGACIUNILE PARINTILOR NOSTRI,INDEOSEBI ALE CELOR DIN MUNTELE SFANT, IN FRUNTE CU BINECREDINCIOSUL,MARELE EGUMEN GAVRIIL AL SFINTEI MANASTIRI DIONISIU, CARUIA ADUC MULTUMIRI CU METANII LA PAMNT SI URARI DE SANATATE SI VIATA LUNGA, SPRE BIRUINTA VRAJMASILOR ATACATORI, AI CURATEI ORTODOXII, DOAMNE,MILUIESTE-NE PE NOI, CU PUTERE SI BIRUINTA ASUPRA CELOR CE NU SE TEM DE TINE!AMIN!

 3. to Maria Magdalena: Părintele Gavriil Dionisiatul a trecut la cele veşnice! Să avem binecuvântarea şi rugăciunile sale.

 4. Sfintite Parinte,multcuvioase,roaga-te de MAICA DOMNULUI,ocrotitoarea Sfantului Munte, sa fie pastrata vie si neamestecata cu erezii, SFANTA BISERICA ORTODOXA,asa cum ne-a dat-o spre mantuire insusi MANTUITORUL HRISTOS prin Apostolii sai.Sa luptam cu armele Domnului pentru Sfanta si vechea credinta aparata cu jertfire pana in zilele de acum de Sfintii Parinti,in cinste si dreptate,fara prihana.
  DOAMNE,DUMNEZEUL NOSTRU SI MAICUTA PREACURATA, NU LASA SA INTRE IN
  SFANTA NOASTRA BISERICA PARINTEASCA EREZII SI LUMINEAZA MINTILE CELOR CARE SUNT IN INSELARE TULBURATI,SPRE SLAVA IMPARATIEI CERESTI! AMIN!

 5. Sfătuiesc pe cei cărora le pasă de cum vom fi reprezentaţi şi de ce se va întâmpla la Întrunirea Comisiei Mixte Internaţionale de Dialog Teologic dintre ortodocşi şi catolici ce va avea loc in octombrie a.c. în Cipru să comunice neliniştile, îngrijorările şi nedumeririle lor faţă de acest dialog Preasfinţitului Petroniu Episcopul Sălajului, care este Delegat al Bisericii Ortodoxe Române la dialogul teologic internaţional între Biserica Ortodoxă şi Biserica Romano-Catolică
  ADRESA:
  40143 Zalău, str. Avram Iancu nr. 29A, municipiul Zalău, jud. Sălaj
  Tel./Fax +40 360 100321, e-mail: episcopiasalajului@yahoo.com

 6. Sa nu ne nelinistim. Sa ne preocupam numai de a avea o legatura vie cu Hristos si sa nu-i dam prea multa importanta antihristului, ca sa nu devina e centrul vietii noastre, in locul lui Hristos.( Parintele Porfirie)

 7. Pingback: GHERON IOSIF ISIHASTUL, NEVOITORUL NEINTRECUT, STARETUL HARISMATIC SI INNOITORUL SFANTULUI MUNTE (†28 august 1959): “Vezi ca nimic nu s-a pierdut, ci pe toate le-a socotit Dumnezeu? Daca nu va osteniti, daca nu lucrati acum, la tinerete, nu veti a
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare