Steagul Tinutului Secuiesc, arborat din nou (?) pe cladirea Parlamentului Ungariei din Budapesta. Cateva reflectii pe marginea discursului lui Viktor Orban de la Baile Tusnad/ PROTESTE FATA DE CODUL ADMINISTRATIV si prevederile legate de limba oficiala din institutiile publice

29-07-2018 2 minute Sublinieri

Cineva ne-a trimis prin email aceste fotografii de la Budapesta, in care se poate vedea cum steagul Tinutului Secuiesc este arbordat, in mod oficial, la cladirea Parlamentului Ungariei. Stiam ca in 2013, intr-un context destul de fierbinte legat de tot Tinut, Budapesta apelase la acest gest inamical. Nu stim daca, intre timp, au “uitat” steagul acolo sau s-au gandit sa celebreze, in felul lor, Centenarul.

Viktor Orban, premierul Ungariei, a facut cateva referinte recente, la Baile Tusnad, la Centenarul Romaniei. Un om cultivat, Orban a stiut foarte bine ce face atunci cand a sugerat ca Romania moderna exista doar de 100 de ani, spre deosebire de Tinutul Secuiesc care, iata, ar avea o istorie mult mai indelungata:

 „Ţinutul Secuiesc a existat şi când încă nu exista România modernă şi va exista şi atunci când toată Europa se va fi predat Islamului”. „În loc să negăm realitatea, ar trebui să privim situaţia ca pe o resursă. Să privim Transilvania ca pe o resursă, să ne dorim un Ţinut Secuiesc tot mai puternic, o comunitate maghiară din ce în ce mai puternică.Acest lucru ar însemna un plus de forţă şi pentru România”

Pe langa faptul ca comparat mere cu pere (nu e ca si cum Tinutul Secuiesc avea institutii statale moderne cand Romania nu avea), Orban spune aici ca Romania e o creatie recenta si speculeaza intens ideea de Centenar. Adevarul este ca sensul acestui Centenar trebuie si ar fi trebuit sa fie mai bine promovat: noi nu sarbatorim 100 de ani de la infiintarea nici a statului roman, nici a natiunii romane, nici macar a unirii. Ci 100 de ani de la Unirea cu Transilvania, obiectiv politic fundamental al nationalismului romanesc atat din Vechiul Regat, cat si din principatul absorbit in sec. XIX in Imperiul Austro-Ungar, dar si implinire a eforturilor de eliberare si emancipare ale romanilor.

Unirea cu Transilvania, asadar, nu e un inceput, ci e un deznodamant. De aceea este atat de importanta unirea, de aceea o celebram, de aceea am fixat ziua nationala pe 1 decembrie. Faptul ca elitele maghiare nici pana in acest ceas nu pot accepta acest deznodamant este penibil – pentru ele, nu pentru noi, romanii. Alt efect al acestei atitudini este lipsa de credibilitate atunci cand practica un discurs aparent cooperant.

De fapt, prin “oferta” facuta unor vecini desconsiderati si ironizati la ei acasa, de dezvoltare a Bazinului Carpatilor, facuta de langa cunoscutul si aproape-oficialul agent maghiar Laszlo Tokes, dupa ce tocmai bruscase Romania si pe chestiunea energetica a BRUA si cand la Budapesta arboreaza steagului Tinutului Secuiesc, Orban arata ca nu e tocmai sincer si ca nu poate depasi nivelul unui lider populist care vrea sa marcheze puncte in fata propriului electorat. Iar, in cazul in care chiar sunt intentii serioase de dezvoltare regionala carpatina, e clar ca Ungaria se vede ca putere dominanta in Europa Centrala. Greu de luat in seama o astfel de “oferta” altfel decat ca pe o potentiala agresiune. 

Spunand acestea, remarcam, totodata, ca principalele critici care i se aduc lui Orban de catre editorialistii din Romania nu au nicio legatura cu aceste aspecte, ci cu sfidarea lui Soros si a Comisiei Europene de catre premierul Ungariei. Pai, normal, acoperitii nostri sunt sensibili la interesele lui Soros si ale Bruxelles-ului si au spirit critic cand Orban vorbeste de identitate crestina si de familie traditionala. Ca in rest, daca aceleasi visuri de dominare regionala erau exprimate de un premier sororist maghiar, cum, de altfel, a si fost Orban la inceputul carierei sale, nici ca ar fi avut o problema cu el. 

 • ActiveNews: 

Nimeni la Cotroceni. Protestatarii nu au putut nici măcar să își înregistreze petiția

ACTUALIZARE 22:00 Organizatorii protestului de duminică nu numai că nu au primit niciun răspuns la solicitarea lansată în urmă cu câteva zile de a fi primiți în audiență la Președintele Klaus Iohannis. Delegația de cinci persoane care a încercat să intre la Palatul Cotroceni pentru a înregistra petiția către Președinte a fost refuzată, pe motiv că nu este zi de lucru și nu are cine să o înregistreze. Președintele nu se afla la Palat, iar oamenii din serviciul de pază i-au invitat pe delegați…să revină luni. 

Potrivit acestuia, marșul de protest din 29 iulie este susținut de alte asociații din toată țara, care și-au anunțat participarea. În afară de românii din Covasna, Harghita și Mureș vor veni să protesteze oameni din toate colțurile țării, de la Carei, din Iași, din Bacău, Botoșani, Ploiești și Pitești.
 
„Acești oameni vor să își exprime solidaritatea și dragostea frățească cu românii din inima țării. Pe de altă parte, vor veni pentru că acest Cod administrativ nu afectează numai trei județe din România, afectează întreg Ardealul și întreg teritoriul României. Pentru că, prin desființarea pragului de 20% pondere minorități naționale pentru folosirea limbii minorităților, Codul administrativ este valabil, teoretic, pe tot cuprinsul țării, iar utilizarea limbilor minorităților este lăsată la latitudinea șefilor de instituții publice. Dacă într-o localitate etnicii maghiari sau alți etnici sunt în proporție de numai 5%, dacă un șef de instituție este înțeles cu conducerea UDMR, el poate să permită utilizarea limbii maghiare în acea instituție publică. Iată cum acest Cod administrativ afectează toate județele României, nu numai trei județe”, a adăugat medicul Tîrnoveanu.

 


Categorii

1. DIVERSE, Opinii, analize, Ungaria

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “Steagul Tinutului Secuiesc, arborat din nou (?) pe cladirea Parlamentului Ungariei din Budapesta. Cateva reflectii pe marginea discursului lui Viktor Orban de la Baile Tusnad/ PROTESTE FATA DE CODUL ADMINISTRATIV si prevederile legate de limba oficiala din institutiile publice

 1. Maghiarii au disparut demult din istorie, fiind asimilati de romani inca de acum 1000 de ani. Toti cei care isi zic maghiari astazi, in Transilvania, sunt romani renegati, magharizati de-a lungul secolelor, au sange romanesc fara nicio indoiala, asa cum au aratat studiile recente asupra genomului popoarelor europene. Se mai stie din cronici vechi unele chiar din perioada cand au fost asimilati maghiarii de romani, si primii au disparut ca etnie, circumstantele in care au ajuns cateva mii de maghiari in zona Transilvaniei si campia adiacenta unde locuiau numai romani. Acestia erau numai barbati, caci femeile si copiii lor fusesera ucisi anterior, in conflictele cu rusii.
  Biserica catolica, care urmarea extinderea influentei ei asupra Transilvaniei, I-a sustinut si indemnat sa se casa toreasca cu romance, dar sa-si pastreze limba, silind sotiile sa o vorbeasca in loc de limba romana. In acest fel, pe langa catolicismul implementat in randul lor, au pastrat si limba, desi vorbitorii native au disparut in 3-4 generatii, fiind asimilati complet.
  De ce nu se discuta cu fermitate acest subiect astazi, mai ales ca exista dovezi si argumente in favoarea noastra ?? Sa se discute la modul cel mai serios ca acest conflict este unul romano-roman si nu de alta natura etnica ! ! !

 2. Influenta Ungariei in Romania a inceput de mult, in 1989.

  Stănculescu a fost racolat cel mai probabil în 1986 de un agent MI6 (Serviciul Secret de Informaţii Externe al Marii Britanii). Agentul se numea George Pop, cetăţean britanic de origine română, care lucra din 1984 în România, ca reprezentant al firmei Rolls-Royce divizia motoare de avioane şi echipament militar. El superviza asamblarea motoarelor pe avionul Rombac (BAC-1/11 construit în licenţă în România).
  Ulterior, MI6 l-a predat informativ pe Stănculescu colegilor de la AVO maghiar, care au inventat o combinaţie operativă având ca subiect un posibil import de tehnică militară din România, care implica negocieri cu omologul său ungar de la Direcţia de Înzestrare şi cu Ferenc Karpati, şeful Marelui Stat Major ungar. Sub acest pretext a ajuns Stănculescu în august 1989 să petreacă o vacanţă de instruire, ţinută de AVO într-o vilă de pe malul lacului Balaton. Ocazie cu care a primit şi rolul hotărâtor, acela de a da Lovitura de Palat din 22 decembrie 1989 prin care Ceauşescu era înlăturat definitiv de la putere.

  Referindu-se la Stănculescu şi la armata de generali români din decembrie 1989, Miklos Nemeth, fost prim-ministru al Ungariei, îi confirma Susanei Branstatter, realizatoarea documentarului dedicat revoluţiei române din Decembrie 1989 intitulat „Şah-Mat – strategia unei revoluţii” că Ungaria a reuşit să recruteze foarte multe persoane cu funcţii cheie în regimul Ceauşescu.
  http://jurnalulbucurestiului.ro/revolutia-romana-de-ce-l-considera-ceausescu-tradator-pe-generalul-stanculescu/

 3. Laszlo Tokes, declarație SCANDALOASĂ în anul Centernarului: ‘Nu numai românii sărbătoresc Marea Unire, ci şi maghiarii sărbătoresc autodeterminarea’
  “Aş vrea să accentuez faptul că invitaţii noştri din Catalonia, din Ţara bascilor şi din Italia sunt ambasadori ai autonomiei şi în această calitate a lor au venit azi la noi”
  https://www.stiripesurse.ro/laszlo-tokes-declara-ie-scandaloasa-in-anul-centernarului-nu-numai-romanii-sarbatoresc-marea-unire-ci-si-maghiarii-sarbatoresc-autodeterminarea_1253792.html

  Fost şef al contraspionajului despre tradatorul Laszlo Tokes, decorat de Basescu si ajuns europarlamentar si alti tradatori facuti scapati
  https://www.youtube.com/watch?v=lhk-LtVl–w

 4. Declaraţia de la Budapesta, din 16 iunie 1989
  “Transilvania a fost si este un spatiu de complementaritate si trebuie sa devina un model de pluralism cultural si religios. Este in folosul popoarelor noastre ca diversitatea culturala, religioasa si de traditii care a facut specificul Transilvaniei sa fie prezervata.
  Dreptul la o reprezentare politica autonoma si la autonomie culturala a fiecarei natiuni trebuie garantat. Realizarea sa implica, printre altele, asigurarea unei scolaritati de toate gradele in limba maghiara, inclusiv reinfiintarea universitatii maghiare din Cluj.”
  https://www.civicmedia.ro/document-1989-declaratia-de-la-budapesta-autonomie-pentru-transilvania/

 5. Vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, a solicitat „autonomia“ pentru maghiarii din Transilvania prin apel la Rezoluţia de Unire de la Alba Iulia.
  Ioan Aurel Pop, analizează Rezoluția și demontează pretențiile de autonomie ale maghiarilor.
  “liderii maghiari se înşală: declaraţia respectivă, cu putere de lege doar în privinţa Unirii, nu prevede nicăieri autonomie pentru minorităţile etnice din Ardeal”, a arătat Ioan Aurel Pop.
  https://www.stiripesurse.ro/pre-edintele-academiei-romane-desfiin-eaza-pre-en-iile-la-autonomie-ale-maghiarilor_1280772.html

 6. În anul 1055, regele maghiar Andrei I (1046 – 1060) fondează o mănăstire pe malul lacului Balaton, numit de localnici Balotin, înzestrând-o cu mai multe sate şi moşii. Interesant este însă numele lor: Petra, Zăcădat, Ursa, Lupa, Gămaz, Gislav, Genusara, Vila Popii, Petru, s.a.m.d., toate nume româneşti, dacice sau de factură slavă.
  În documentul din 1211 se precizează şi personalul mănăstirii, cu numele de: Albeus, Micu, Foca, Florian, Volcu, Micula, Petruş, s.a.m.d., tot de factură românească.
  http://istorie-furata.blogspot.com/2015/01/istoria-transilvaniei-pana-in-secolul_31.html

  Ungurii s-ar putea sa dea de necaz daca nu se potolesc, cum au mai patit sub conducerea lui vremea lui Bela Kun (Béla Cohen).

 7. Viktor Orban: „Ungaria este atacată de Europa”
  https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/viktor-orban-ungaria-este-atacata-de-europa-replica-frantei-988319

  Viktor Orban va efectua o vizită oficială la Moscova, pe 18 septembrie, în cadrul căreia se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin
  https://www.stiripesurse.ro/intalnire-viktor-orban-vladimir-putin-premierul-ungariei-va-merge-in-rusia-in-luna-septembrie_1286322.html

  Die Zeit: Salvini s-a alăturat echipei lui Viktor Orbán şi nu-și ascunde admirația față de Vladimir Putin.
  Este timpul ca, fără niciun fel de aroganţă, să le explicaţi italienilor, cu toată prietenia, ce preţ vor avea de plătit dacă guvernul lor înaintează pe acest drum spre prăpastie.
  https://www.hotnews.ro/stiri-international-22676668-die-zeit-drum-spre-est-salvini-turat-echipei-lui-viktor-orbn-nu-ascunde-admira-vladimir-putin-pentru-asta-putea-deveni-periculos.htm

  Macron: Orbán and Salvini are right to ‘see me as their main opponent’
  https://www.politico.eu/article/emmanuel-macron-viktor-orban-matteo-salvini-enemies/

 8. Partidele din Ungaria vor ca 16 octombrie să fie decretată “zi a coeziunii maghiaro-secuieşti” pentru a marca astfel cele 11 secole de coexistenţă maghiaro-secuiască.
  Singurul partid care nu a răspuns favorabil iniţiativei a fost Coaliţia Democratică (DK), care nu a manifestat niciodată “prea multă sensibilitate faţă de etnicii maghiari de peste hotare”.
  https://www.stiripesurse.ro/partidele-din-ungaria-fac-o-mutare-unica-in-care-sunt-viza-i-secuii-din-romania-planul-pus-la-cale_1301719.html

 9. Ungurii au lat cu asalt intrarea in parlamentul de la Budapesta blocata de 8-9 randuri de scutieri!
  Hungary’s new ‘slave law’ sparks protests in Budapest
  https://www.youtube.com/watch?time_continue=10&v=CabEdsy6FAs

  Cel puţin nouă poliţişti au fost răniţi şi o persoană a fost arestată în timpul protestului de joi seara de la Budapesta.
  Câteva mii de oameni au ieşit din nou joi în stradă, pentru a doua seară consecutiv, pentru a protesta împotriva legii care ridică de la 250 la 400 plafonul orelor suplimentare la care pot fi obligaţi angajaţii.
  Preşedintele legislativului unicameral ungar, Laszlo Kover, a acuzat opoziţia că a recurs la un “comportament iraţional şi haotic vecin cu anarhia ca tactică standard”
  https://www.stiripesurse.ro/ungaria-e-in-clocot-proteste-violente-reprimate-cu-gaze-lacrimogene-de-jandarmi_1311086.html

 10. Totul despre ”legea sclaviei” și despre scandalul instanțelor paralele înființate de Orban

  Chiar dacă la stabilirea orelor suplimentare pe an se încheie un nou contract de muncă, deci este necesar acordul angajatului, în practică angajatul dacă este pus să aleagă între majorarea orelor suplimentare pe an la 400 și concediere în caz de refuz, va alege în marea majoritate a cazurilor prima soluție.
  O altă modificare privește cele două zile libere de odihnă pe săptămână, care pot fi acordate în mod fracționat.
  Angajatorul nu are obligația să plătească un spor pentru orele suplimentarea și poate să compenseze orele suplimentare cu zile libere.
  Pe viitor “soldații de partid ai FIDESZ” vor decide în litigiile dintre stat și cetățeni. La selecția judecătorilor se va avea în vedere în procent de 80% experiența în administrația publică și în procent de 20% experiența de judecător, în consecință cei mai mulți judecători vor rezulta din administrația publică, adică oameni ai FIDESZ.
  https://www.g4media.ro/totul-despre-legea-sclaviei-si-despre-scandalul-instantelor-paralele-infiintate-de-orban-pentru-a-controla-procesele-dintre-stat-si-cetateni-cum-au-ajuns-ungurii-la-saptamana-de-lucru-de-sase-zile-sau.html

  Seful Cancelariei premierului ungar, a calificat drept ilegală demonstraţia de miercuri seară, din Budapesta, iar participanţii au fost activişti politici agresivi şi, în număr semnificativ, “întreţinuţii organizaţiilor lui György Soros”.
  Poliţia a arestat 34 de persoane, dintre care 20 pentru vandalism, 5 pentru furt, iar 4 pentru încălcarea legii adunării publice.
  http://www.rador.ro/2018/12/14/participantii-la-demonstratiile-de-miercuri-din-budapesta-au-fost-activisti-politici-agresivi-gergely-gulyas/

 11. Guvernul de la Budapesta „susține autonomia Ținutului Secuiesc”
  Secretarul de stat ungar responsabil pentru politică naţională a spus, potrivit comunicatului, că „problema autonomiei Ţinutului Secuiesc este a fiecărui maghiar”
  https://www.realitatea.net/oficial-guvernul-de-la-budapesta-sus-ine-autonomia-inutului-secuiesc_2183428.html

  Peste 2 mii de maghiari au pornit duminică într-un marş pe străzile oraşului Târgu Mureş pentru a comemora Ziua Libertăţii Secuilor.
  Ajunşi în fata prefecturii au depus o petiţie prin care solicită autonomie teritorială, şi eliberarea din închisoare a două persoane condamnate pentru terorism.
  https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/mii-de-persoane-la-protestul-pentru-autonomia-tinutului-secuiesc-in-targu-mures.html

  Vasilica Viorica si Dragnea nu au nimic de comentat …

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare