SUA critica EUROPA pentru limitarea importurilor si culturilor de ORGANISME MODIFICATE GENETIC

3-04-2013 1 minut Sublinieri

gmo-2

Statele Unite consideră că reglementarea europeană ce limitează importurile şi cultivarea de organisme modificate genetic (OGM) este ‘greoaie şi inaplicabilă’, relatează marţi AFP citând un raport elaborat de Reprezentanţa americană pentru comerţ exterior (USTR).

Potrivit acestei instituţii, restricţiile duc mai ales la ‘întârzieri’ în aprobarea noilor produse OGM la nivel politic ‘în ciuda avizelor pozitive ale Autorităţii europene pentru securitatea alimentelor (EFSA)’. USTR critică de asemenea ‘exigenţele inaplicabile’ cu privire la trasabilitatea OGM în alimente şi regulile ‘greoaie’ şi ‘inutile’ instituite în unele ţări europene pentru a evita contaminarea culturilor agricole cu OGM.

‘Guvernele continuă să impună măsuri discriminatorii sau inutile asupra exporturilor agricole americane’, susţine un reprezentant al comerţului exterior american. El crede că ‘aceste bariere afectează agricultorii americani (…) dar ele privează şi consumatorii din întreaga lume de accesul la produsele agricole americane’ pe care el le consideră ‘sigure şi de bună calitate’, chiar dacă sunt modificate genetic.

SUA şi Uniunea Europeană sunt pe punctul de a lansa negocieri pentru crearea unei vaste zone de liber schimb, dar discuţiile riscă să se blocheze în problema culturilor şi produselor modificate genetic.

Astfel de produse, autorizate în SUA, sunt strict reglementate în Europa, unde numai cultura a două seminţe modificate genetic este autorizată. În plus, opt state din UE, printre care Germania şi Franţa, au adoptat clauze de salvgardare pentru a refuza chiar şi cultivarea acestora pe teritoriul lor. Franţa a precizat de altfel că viitorul acord de liber schimb cu SUA nu trebuie să includă şi culturile OGM.

SURSA: Agerpres


Categorii

1. DIVERSE, Organisme modificate genetic (OMG), Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “SUA critica EUROPA pentru limitarea importurilor si culturilor de ORGANISME MODIFICATE GENETIC

  1. Lasati, bre, daca sunt asa de bune – mancati-le voi !!

  2. Pingback: MONSANTO renunta la piata EUROPEI OCCIDENTALE... pentru a se concentra pe EUROPA de SUD-EST/ SUA exporta grau modificat genetic NEOMOLOGAT - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: GLOBALIZARE ACCELERATA: crearea unei zone de PIATA LIBERA intre SUA si Uniunea Europeana. Avantaj pentru multinationale si capital - Recomandari
  4. Pingback: Ordinea neoliberala SUA-UE: INTREAGA EUROPA AR PUTEA AJUNGE LA MANA CORPORATIILOR. Santajul “despagubirilor” catre RMGC ar putea fi “doar” un PRECEDENT - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare