Suedia si BANII DIGITALI: lichiditatile sunt pe cale de disparitie, iar cardurile sunt folosite inclusiv pentru cutia milei!

18-03-2012 2 minute Sublinieri

fara lichiditati in biserica

Suedia a fost prima ţară europeană care a introdus bancnotele, în 1661. Acum, ar putea deveni primul stat care să renunţe la ele. Şi nu este de mirare că Suedia este în fruntea acestui curent, având în vedere accentul pus pe tehnologie şi inovaţie.

Nu înţeleg de ce trebuie să mai imprimăm bancnote“, spune Bjoern Ulvaeus, fost component al grupului ABBA şi un susţinător al lumii fără lichidităţi.

Conturul unei astfel de societăţi a început să ia formă în naţiunea high-tech, iritându-i pe cei care preferă încă monedele şi facturile în locul banilor digitali.

De altfel, în multe dintre oraşele suedeze nu se mai acceptă cash la plata biletelor pentru transportul în comun, acestea fiind achiziţionate cu un SMS trimis de pe telefonul mobil. De asemenea, un număr mic, dar în creştere, de magazine nu mai acceptă decât cardurile ca modalitate de plată, iar câteva sedii bancare unde se efectuează tranzacţii electronice nu mai deţin deloc numerar, potrivit Associated Press.

Există oraşe în care nu mai poţi folosi bani cash într-o bancă“, se plânge Curt Persson, preşedintele Organizaţiei Naţionale a Pensionarilor din Suedia.El spune că această situaţie reprezintă o reală problemă pentru bătrânii din zonele rurale, care nu au carduri de credit sau nu ştiu cum să le folosească.

Scăderea utilizării lichidităţilor este vizibilă chiar şi în biserici, în câteva dintre ele fiind instalate cititoare de carduri pentru a le fi mai uşor credincioşilor să facă donaţii.“Oamenii au venit la mine în repetate rânduri pentru a-mi spune că nu au numerar, dar că ar dori totuşi să facă o donaţie”, a delarat reprezentantul unei biserici.

Bancnotele şi monedele reprezintă doar trei la sută din economia Suediei, comparativ cu o medie de nouă procente în zona euro şi şapte procente în Statele Unite. Însă şi procentul de 3% este mare, consideră Ulvaeus care vede într-o societate fără numerar o societate mai sigură.  După ce fiul său a fost jefuit de trei ori, el a început să pledeze pentru o tranziţie mai rapidă către o economie complet digitală, numai pentru a le face viaţa mai grea hoţilor. “Ce s-ar mai face dacă nu ar mai exista lichidităţi“, se întreabă el.

Avantaje şi dezavantaje: scade corupţia şi numărul jafurilor, cresc atacurile cibernetice

În acest sens, Asociaţia Bancherilor Suedezi susţine că renunţarea parţială la numerar are deja impact asupra statisticilor privind criminalitatea: numărul furturilor din băncile suedeze a scăzut anul trecut  la cel mai mic nivel din ultimii 30 de ani, la 16,de la 110, în 2008. În schimb, a crescut numărul atacurilor cibernetice: cazurile de fraudă electronică au crescut la aproape 20.000 în 2011, de la 3.304 în anul 2000.

Răspândirea tranzacţiilor electronice şi traseul digital pe care îl generează explică şi motivul pentru care Suedia are o problemă mai mică în cee ce priveşte corupţia, comparativ cu ţările în care domină plăţile în numerar, cum ar fi Italia sau Grecia, explică Friedrich Schneider, profesor de economie la o Universitate din Austria. “Dacă oamenii folosesc mai mult cardurile, sunt mai puţin implicaţi în activităţi economice ilegale“, crede profesorul.

În Italia, de exemplu, unde numerarul a fost un mijloc comun de a evita taxa pe valoarea adăugată şi de a ascunde profiturile, prim-ministrul Mario Monti a luat măsuri, în decembrie, de limitare a tranzacţiilor în numerar la plăţile sub 1.000 de euro, în scădere de la 2.500 de euro.

Oscar Swartz, fondatorul primului furnizor de Internet din Suedia, Banhof, susţine că o economie digitală ridică probleme de confidenţialitate din cauza traseului de tranzacţii rămas. Deşi susţine ideea eliminării treptate a lichidităţilor, el propune introducerea altor metode anonime de plată. “O persoană ar trebui să aibă dreptul de a trimite sau de a dona bani fără a fi monitorizat de fiecare dată“, spune Swartz.

Hanna Celik, a cărei familie deţine un chioşc de ziare într-un mall din Stockholm, spune că economia digitală este numai în avantajul băncilor care doresc câştiguri mai mari. El spune că este taxat cu aproximativ 80 de cenţi pentru fiecare tranzacţie cu cardul de credit. “Pentru bănci, asta este o modalitate în plus prin care pot câştiga o mulţime de bani”.


Categorii

1. DIVERSE, Carduri electronice/ cipuri, Era Big Brother, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE)

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “Suedia si BANII DIGITALI: lichiditatile sunt pe cale de disparitie, iar cardurile sunt folosite inclusiv pentru cutia milei!

  1. Desi nu o declara, marii bogatasi ai lumii tin foarte multi bani cash sau lingouri de aur ascunse prin seif-uri.
    Nu cred ca acestia vor fi vreodata de acord cu disparitia banului “fizic”, dar creeaza banci on line ca sa isi puna fraierii banii acolo si dupa aceea sa nu-i mai poata controla.
    Cred ca cel mai bine este sa ne creem gospodarii personale, cat de mici, in care sa ne producem singuri cele necesare traiului.
    Stiu ca vi se pare o nebunie ce zic, dar sunt convinsa ca este posibil, si chiar intentionez sa pun asta in practica in maxim 2 ani.

    Domnul sa ne miluiasca !

  2. Si ce vor face intr-o situatie de criza, cand se intrerupe curentul electric? (furtuna electromagnetica eventual, ca tot e actual subiectul – precum s-a intamplat in State acum cativa ani, sau in alte situatii de calamitate)

  3. Pentru orice om cu gandire nealterata, cred ca investitiile cele mai sigure sunt in resurse regenerabile,in aur si in terenuri. Nu cred sa fie ceva mai volatil decat banii, a crede intr-o siguranta a zilei de maine conferita de ei inseamna a-ti taia singur craca de sub picioare. Din pacate tot mai multi tineri, chiar studenti, folosesc deja carduri inclusiv pentru burse… daca banii de hartie sunt volatili si nesiguri, ce putem spune de banii virtuali? cum poti controla o proprietate care iti aluneca printre degete, nu o poti pipai decat prin abstractiuni, coduri de cifre? Mi se pare strigator la cer sa si platesti suplimentar pentru asa-zisa administrare a unor coduri de cifre care nu presupune nimic, devenim tot mai dependenti de altii, de banci si munca noastra se duce in spatiul cyber, care spre deosebire de eterul invizibil e de-a dreptul inexistent in plan concret. Sclavie cu lanturi roz si colivii de aur, numai asa as putea defini situatia actuala, pe care nu numai ca nu o constientizam dar o si cerem, alergam disperati dupa ea sacrificand timp si sanatate… fugim de munca reala cu rezultate concrete a caror obtinere depinde si de noi si de Dumnezeu… de rugaciune si reflectie asupra a ceea ce este esential in viata… si introducem un card intr-un aparat pentru a cumpara iluzii care ne leaga tot mai mult de sistemul diabolic.

    Intr-un scenariu negativ, supravietuirea mi se pare imposibila intr-un oras mare alcatuit doar din structuri din beton si oameni care detin doar proprietatea virtuala asupra celor necesare traiului, exceptand desigur locuinta si hrana… in cazul unei calamitati care le-ar distruge locuintele si ar taia posibilitatea de aprovizionare.

  4. si, pentru completare… locuintele cumparate pe credit, oare in ce masura ne apartin si ele?

  5. Pingback: Israel: o comisie guvenamentala studiaza posibilitatea ELIMINARII BANILOR CASH DIN ECONOMIE - Recomandari
  6. Pingback: Proiect al Ministerului de Finante: LIMITAREA PLATILOR IN NUMERAR (CASH) - Recomandari
  7. Pingback: SUEDIA – tot mai aproape de RENUNTAREA COMPLETA la PLATILE CASH - Recomandari
  8. Pingback: Fara cash, PIN si bancomate, dar cu amprente si scanarea retinei. Spre o societate a IDENTIFICARII PRIN DATE BIOMETRICE - Recomandari
  9. “Catalin Serban · Lucrează la Microsoft
    Tocmai ce am venit din Suedia, nu e chiar asa. La supermarket e foarte multă lume care plătește cu cash.”

    Sursa: http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/Europa/Suedia+incepe+sa+desfiinteze+bancomatele+deoarece+banii+lichizi+

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare