TEATRUL DE UMBRE

3-09-2014 4 minute Sublinieri

2

Teatru de umbre – cam asa arata scena noastra politico-mediatica de astazi. O iluzie manufacturata pentru a crea in mintile privitorilor o poveste cu intrigi multiple, eroi pozitivi si negativi, conflicte majore. Suspans, emotii, partizanate. In spate, exista… realitatea: grupari diverse care se afla intr-o competitie conjuncturala (pentru ca isi pot da mainile oricand) pentru a beneficia de o portie cat mai consistenta din Puterea reala. Nu e neaparat vorba de o conspiratie vazuta la modul simplist: niste papusari care manevreaza niste marionete. Ci e vorba, pur si simplu, de o lume paralela care arata si functioneaza cu totul altfel decat lumea artificiala, inventata, care ni se vinde in fiecare zi prin mass-media.

Basescu vs. Ponta, europenisti vs nationalisti, atlantisti vs rusofili – natia romana e impartita in tabere care se canibalizeaza reciproc. Cate din aceste conflicte sunt, insa, reale, adica au un continut structural? Ce legatura au aceste reprezentari sociale produse mediatic cu Romania reala? Iata, de pilda, unul din conflictele majore politice, cum ar fi cel intre Basescu si Ponta, pare ca este o butaforie. O zice unul dintre fostii sustinatori ferventi ai lui Basescu, D. Tapalaga:

Am tot spus in ultima vreme (aici si aici)  ca intre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta exista o intelegere mai sofisticata, putem sa-i zicem blat. In esenta, cei doi se potenteaza reciproc, se sustin dar asta nu exclude lupta si atacul reciproc. Sensul este, cum am tot spus, ca ringul sa fie ocupat doar de ei, pentru a-si conserva importanta si influenta dar si pentru a-i reduce pe ceialati la statutul de spectatori, la personaje secundare. Am sustinut aceasta ipoteza bazandu-ma pe informatii, pe fapte si pe marturiile unor surse apropiate de cei doi protagonisti culese de-a lungul timpului. Doua evenimente recente reprezinta probe suplimentare pentru cine mai avea dubii ca lucrurile stau chiar asa. Multi nu pot accepta ca tot ce vad, atacurile devastatoare dintre Basescu si Ponta sunt de multe ori butaforii menite sa camufleze colaborarea.

O ipoteza destul de credibila. Tapalaga se plange, mai departe, ca unele jocuri sunt butaforice, desi publicului ar trebui sa i se comunice transparent despre discutiile si intelegerile politice reale din spate. Adevarat, insa nu acelasi Tapalaga spunea ca Romania e prea primitva pentru mecanismele democratice? Ah, nu-i place cand este el insusi tratat astfel? Si nu este acelasi Tapalaga unul din cei care contribuie din plin la aceste butaforii politice, la fabricarea unor conflicte ideologice care sunt lipsite de continut real, structural? De pilda, redactorul hotnews.ro, ca si altii din zona presei ce-si zice ”de dreapta”, au gasit in Bogdan Diaconu un cal de bataie propagandistic profitabil: omul, zic acestia, care a iesit din PSD ca sa-si faca propriul partid nationalist, numit Romania Unita, ar fi direct legat de serviciile secrete din… Rusia. Chiar asa? Sa nu fie in stare aceste minti ascutite sa detecteze in initiativa lui Diaconu umbra SRI-ului? Putin probabil. Sigur, cititorii acestor redactori, care gandesc in termeni ideologici si foarte, foarte ingust, au nevoie de astfel de reprezentari sociale ca sa-si reconfirme ”valorile” la care se inchina si sa aiba o viziune asupra lumii “coerenta”. Au nevoie de Dusman, de rusi, de dughinisti, de un ”celalalt” Rau prin definitie. Nu e cazul cu Tapalaga, care in mod sigur nu a ratat aceasta initiativa a lui Bogdan Diaconu, expusa public.

Tot din zona de ”dreapta” s-au ridicat voci care au acuzat ca in spatele miscarii – cu un “promo” (zis trailer!) de un penibil rar – Motivatia: Romania, condusa de masonul Calin Georgescu, s-ar afla nici mai mult, nici mai putin, decat… sinistrul Dughin, acest nou RasPutin “de serviciu”, absolut necesar propagandei euroatlantice. Nu se poate insa ca oameni care stiu destul de bine realitatile de pe teren din Romania, care nu au muscat momeala in cazuri dificile ca Tanacu, sa nu poata sa vada ceea ce e evident din avion: ca si aceasta miscare este tot o initiativa din zona serviciilor* sau, cel putin, atent controlata de acestea. De altfel, in problema Dughin, a fost banuit de angajament rusesc si cel care l-a facut cunoscut in Romania, un sociolog destul de cunoscut. Nu era, insa, la mintea cocosului, ca serviciile sa faca cunoscut, intr-un mod controlat, si ce mai gandesc rusii despre noi?

Se apropie alegerile si vedem cum sunt activate tot felul de miscari, partide, partidulete, grupuscule. Cele mai multe din acestea, probabil, sunt izvorate la initiativa si sub controlul serviciilor. Sunt din ce in ce mai diverse, caci scopul este de a ”trezi” tendinte latente din societate, de a le livra o reprezentare cu care sa se identifice si, astfel, de a putea preveni si controla reactiile respectivelor grupuri sociale. Sa nu fim intelesi gresit – nu inseamna ca toti cei care cred in aceste miscari sau se alatura lor sunt marionete ale serviciilor. Si nici macar nu inseamna ca astfel de initiative ale serviciilor ar fi numaidecat ilegitime. Ilegitima este prosteala propagandistica in care e tinuta mintea romanului: romanii trebuie sa fie impartiti in tabere adverse care se urasc. Europenistii trebuie sa-i urasca pe nationalisti si invers. Romanii trebuie sa gandeasca in categorii ideologice grosiere si sa fie incolonati in tabere perfect identificate si controlate. Nu trebuie sa existe gandire independenta, nu trebuie sa existe un cadrul normal, respirabil, in care optiunile divergente posibile in societatea noastra sa aiba parte de o reprezentare decenta, rezonabila.

Dincolo de aceasta Romanie a iluziilor, exista totusi, si conflicte reale, insa ele se duc pe alte coordonate decat cele care ne sunt infatisate prin reprezentarile mediatice. Ipoteza noastra este ca asistam la un conflict intre grupari din zona serviciilor secrete care vor sa prevaleze in fata sursei Puterii reale din Romania. Exista o grupare care cauta sa speculeze in folos propriu ”ortodoxia” si ”nationalismul”. Exista o alta care speculeaza ”europenizarea”, ”occidentalismul”. In interiorul acestor grupari exista, foarte probabil, diferite alte subgrupari. Motivatia acestor grupari, insa, cum spuneam, este dobandirea Puterii. Si nu ne-ar interesa subiectul daca nu am fi agresati zilnic, pana la isterizare, cu o propaganda agresiva, tembelizanta, care falsifica grav realitatea si mizele nationale, daca nu am fi martori, in fiecare zi, la un proces de mancurtizare a oamenilor, de paralizare a gandirii lor si de manipulare grosiera. Or, o astfel de atmosfera este cu adevarat cea mai mare vulnerabilitate la adresa sigurantei nationale. O invrajbire scornita parca de o minte diabolica: Intarata-i, drace.

O  atmosfera de schizofrenie publica, de butaforie grotesca, care reproduce in intregul corp social al natiunii niste mecanisme de blocare a judecatii normale si de perpetuare a unor mitologii lipsite de consistenta, este ce poate fi mai rau pentru Romania in acest moment istoric.

La usi ne bate razboiul. Degeaba. Teatrul de umbre a devenit si mai frenetic, amenintand sa ajunga la paroxism in lunile urmatoare…

Nota: Mentionam ca prin “servicii” intelegem aici mai degraba o zona a puterii decat niste structuri institutionale foarte clar delimitate, mai degraba niste retele de influenta alcatuite din oameni ai serviciilor, politicieni, afaceristi, decat niste blocuri monolitice. Prin faptul ca am nominalizat SRI-ul mai sus, nu inseamna ca doar acest serviciu e implicat in fabricarea de miscari de buzunar si de control sau ca trebuie demonizat; de altfel, multe din “forumurile” de experti si din onlineurile de “dreapta” par a fi legate de celalalt serviciu, SIE. Tocmai de aceea, este si mai putin credibil ca acesti oameni sa nu stie chiar nimic unii de altii, ci, mai degraba, isi mascheaza o rivalitate meschina si fara alta miza decat personala si de grup intr-un conflict ideologic, zgomotos, propagandistic, care sa ne tina mintile si inimile ocupate.

“Cuvantul Ortodox”

doi-base-ponta


Categorii

1. DIVERSE, Alegeri in Romania, Opinii, analize, Servicii secrete, Tradatori si lichele

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la “TEATRUL DE UMBRE

 1. Foarte bun si adevarat, din pacate, comentariul!
  Trista realitatea in care ne aflam.
  Si asa e, la usa ne bate razboiul si ei , in nebunia lor, tot la ciolan se gandesc!
  Ceva de ganul tara arde si baba se piaptana!
  Partea cea mai nasoala e ca atunci cand va incepe razboiul tot ei isi vor asigura scaparea pe alte meleaguri si noi vom ramane aici sa infruntam ce va veni. Dar sa nadajduim la mila lui Dumnezeu si a Maicii Domnului ca vor avea grija de noi!

 2. Pingback: Fostul …legionar Neagu Djuvara agita un fals pericol: “NE INTOARCEM LA EPOCA LEGIONARA” - Recomandari
 3. Pingback: Reala mostenire negativa a “regimului Basescu”: POLITICA DEZASTRELOR SI A DISCORDIEI SOCIALE - Recomandari
 4. Pingback: In chestiunea “ACOPERITILOR”. Auto-deconspirarea lui TURCESCU si o dezbatere ratata - Recomandari
 5. Pingback: CU CAPUL ROMANIEI PE MASA. SRI versus SIE: “cheia” alegerilor prezidentiale? - Recomandari
 6. Pingback: Ce se vede din ROMÂNIA dupa ce MASCARADA PSEUDO-MISTICA a “colonelului” TURCESCU a tras putin capacul haznalei neo-securiste: INECAREA DEMOCRATIEI SI A PRESEI LIBERE IN SMARCURILE PUTUROASE ALE MLASTINII “ACOPERITILOR”: “Int
 7. Pingback: Candidatii la presedintia României între STERGEREA IDENTITATII NATIONALE SI RELIGIOASE, circul diversionist de mahala si SFIDAREA NESIMTITA A ADEVARATELOR TEME SI PROBLEME ALE POPORULUI - Recomandari
 8. Pingback: MECANISMELE MANIPULARII ROMANIEI. Cum este practicat astazi RAZBOIUL NEVAZUT impotriva mintilor noastre - Recomandari
 9. Pingback: “RAZBOIUL LUMILOR BOLNAVE”. Alegerile prezidentiale: intre CEARTA POLITRUCILOR, TRADAREA INTERESULUI NATIONAL si POGROMUL IMPOTRIVA SARACILOR - Recomandari
 10. Pingback: ALEGERI PREZIDENTIALE – TURUL I. Valsul marionetelor si lectia neinvatata a ”inteligentilor cu dinti”. URA FATA DE ROMANIA SARACA, OPORTUNISMUL DE SCOALA NOUA SI ROMANIA NEREPREZENTATA - Recomandari
 11. Pingback: PROPAGANDA INFLAMEAZA ROMANIA. Pana unde va ajunge fanatizarea romanilor? ANALIZE, MECANISME SI MIZE ALE JOCURILOR CU FOCUL PREZIDENTIALELOR - Recomandari
 12. Pingback: DIN SERIA: baietii cu ochi albastri stau de veghe patriei. Partidul Romania Unita infiinteaza TRUPE PARAMILITARE (Video) | Cuvântul Ortodox
 13. Pingback: FAȚA HIDOASĂ A ROMÂNIEI „EUROPENE” ȘI PROGRESISTE. Scene halucinante de gherila a urii fata de participantii la mitingurile PSD din Iasi si Galati (Video, Foto). Pana unde vor merge cu razboiul dus impotriva „SOLDOVENILOR” si „GUNOAIELOR UMA
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare