SIRIA, cu pasi mari catre SCENARIUL “SPANIOL”. Turcia aduce acuzatii suplimentare, la mijloc ar fi implicata si tehnologia ruseasca

26-06-2012 2 minute Sublinieri


 • Hotnews:

Fortele siriene au deschis focul asupra unui al doilea avion turc/ Ankara ameninta ca va sista exporturile de electricitate catre Siria

Viceprim-ministrul Turciei, Bulent Arinc, a afirmat luni ca fortele siriene au deschis focul asupra unui al doilea avion turc, un aparat de cercetare si salvare care participa la cautarea celor doi piloti ai avionului de lupta F-4 Phantom, doborat vineri de Siria, transmite AFP.

“Unul dintre avioanele noastre CASA zbura cu un echipaj de salvare. Din pacate, tiruri de foc venind de la sol au vizat avionul nostru CASA. Ministrul nostru de Externe si Statul Major au contactat autoritatile siriene si agresiunea a fost imediat oprita“, a povestit Arinc jurnalistilor.

Vicepremierul turc a mai anuntat luni ca Turcia va decide in urmatoarele zile daca va intrerupe exporturile sale de electricitate catre Siria, ca masura de represalii dupa doborarea avionului de lupta turc de catre armata siriana.

“Am considerat pana acum, din motive umanitare, ca este necesar sa continuam furnizarea de electricitate catre Siria, pentru ca viata cotidiana a populatiei sa nu fie afectata”, a spus Arinc intr-o conferinta de presa de la finalul unei sedinte de guvern pe tema acestor incidente. “Pentru moment continuam (exporturile, n.r.), dar subiectul este pe agenda guvernului. Cred ca intr-o zi, doua, vom anunta daca vom continua furnizarea de electricitate sau nu”, a adaugat el, precizand ca actiunea Siriei “nu va ramane nepedepsita”.

Un avion de lupta de tip F-4 turc a fost doborat vineri de apararea antiaeriana siriana in timp ce, potrivit Ankarei, efectua o misiune de antrenament, fara sa fie inarmat, si aflandu-se in spatiul aerian international, in urma unei scurte incursiuni in spatiul aerian sirian.

Incursiunea in spatiul aerian sirian ar fi durat intre trei minute, potrivit Turciei, si cinci minute, potrivit Siriei. Arbitrajul este complicat de faptul ca Turcia nu a semnat Conventia de la Montego Bay (1982) privind dreptul marii, din cauza unor diferende teritoriale cu Grecia.

Cei doi piloti sunt dati disparuti.

O nava a Pazei de Coasta, doua fregate, cinci elicoptere si avioane cu baza la Ankara, inclusiv avioane de tip CASA, participau la cautari, efectuate in coordonare cu fortele siriene, potrivit unei surse diplomatice citate de AFP. In urma gravului incident in care a fost implicat avionul de tip F-4, Turcia a solicitat organizarea unei reuniuni de urgenta a aliatilor sai din cadrul NATO, care va avea loc marti la Bruxelles.

Experti rusi: Avionul turcesc doborat de Siria testa apararea antiaeriana a tarii, in contul NATO

Avionul turcesc F-4 Phantom doborat vineri testa apararea antiaeriana siriana pentru NATO si distrugerea sa a dovedit eficienta sistemelor rusesti cu care este echipata Siria, afirma expertii rusi, citat luni de agentia de stat Ria Novosti, preluata de AFP.

Incidentul a avut loc, sustine Ankara, in timp ce avionul efectua o misiune de antrenament in apele internationale, in timp ce Damascul spune ca aparatul a violat spatiul aerian sirian, si a generat un acces de tensiune intre cele doua tari, urmand a fi principalul subiect al reuniunii NATO de marti.

Ria Novosti afirma, citandu-l pe expertul Said Aminov, ca zborul viza, “dupa toate probabilitatile, testarea sistemelor de aparare antiaeriana (DCA) siriene pentru a le analiza elementele”.

“Avionul zbura la joasa altitudine, si este un element cheie al violarii tuturor sistemelor de aparare antiaeriana”, precizeaza Aminov, care conduce site-ul specializat “Vestnik PVO”. O opinie impartasita de expertul rus Igor Korotsenko, de la Centrul de analiza a vanzarilor internationale de arme.

Scopul probabil al misiunii era sa “forteze declansarea mijloacelor de ochire a bateriilor siriene, sa actioneze statiile radar si posibil sa le introduca in regimul de lupta”, a sustinut acesta. “Turcia este membra a NATO, unde se practica schimbul de date de recunoastere cu alti membri ai aliantei, si efectueaza o activitate activa de culegere de informatii radio-electronica in jurul Siriei”, adauga Ria Novosti, citand acest expert.

Incidentul “dovedeste eficienta DCA siriene, a caror inima este reprezentata de bateriile de rachete cu raza medie de productie ruseasca Buk-M2E, Peciora-2M si sisteme DCA Pantsir-S1“, adauga Said Aminov. Rusia, aliat al Siriei de multa vreme, a confirmat saptamana trecuta livrarea de mijloace de aparare anti-aeriana catre Damasc, alaturi de elicoptere de lupta reconditionate. Moscova a argumentat ca aceste armamente nu pot fi folosite decat impotriva unei “agresiuni externe”.

Siria a doborât “în mod intenţionat” avionul de vânătoare turc cu o rachetă, nu cu un tun de artilerie antiaeriană, cum susţine Damascul, acuză vicepremierul turc Bülent Arinç, citat de AFP, potrivit Mediafax.

“Nu există niciun dubiu că sirienii au atacat intenţionat avionul nostru în spaţiul aerian internaţional. Potrivit datelor pe care le avem, avionul a fost atins de o rachetă cu ghidare laser sau cu detecţie termică”, a declarat Arinç.

Să ataci un avion în această manieră, fără un avertisment prealabil, este o acţiune ostilă la cel mai înalt nivel”, a menţionat Arinç, în timpul unei conferinţe de presă organizată cu ocazia unui consiliu al miniştrilor.

Siria a doborât vineri un avion militar turc care, conform Damascului, ar fi pătruns în spaţiul aerian sirian. Turcia susţine însă că aparatul a fost doborât în spaţiul aerian internaţional.


Categorii

1. DIVERSE, Siria

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “SIRIA, cu pasi mari catre SCENARIUL “SPANIOL”. Turcia aduce acuzatii suplimentare, la mijloc ar fi implicata si tehnologia ruseasca

 1. Îmi cer scuze pentru lungimea comentariului dar sunt link-uri adunate de-a lungul timpului.

  Războiul a devenit o afacere. În curând diavolul o să înceapă să secere cea ce a semănat.

  http://original.antiwar.com/jwhitehead/2012/01/17/privatizing-the-war-on-terror-americas-military-contractors/

  Iată ce se mai întâmplă prin zona Orientului Mijlociu şi care sunt pregătirile de război peste ocean la marele licurici.

  Revoluţia arabă care scapă ţările de dictatori şi efectele ei:

  „Egypt’s Muslim Brotherhood president-elect Mohammed Morsi told Iran he will “reconsider the Camp David Accord” with Israel and that he wants closer ties with Tehran to create a “balance” in the Middle East. ”

  http://forzion.com/2012/06/25/morsi-tells-iran-peace-treaty-with-israel-to-be-reconsidered/

  How US And Israel Are Preparing For A Possible Attack On Iran

  http://www.businessinsider.com/preparations-for-possible-us-israeli-attack-on-iran-2012-6

  If You’re An American Taxpayer — These Are Your Most Recent Defense Purchases

  http://www.businessinsider.com/boeing-l-3-osprey-throwbot-contracts-june-25-2012-2012-6

  Syria Christians fear for religious freedom

  http://forzion.com/2011/05/18/syria-christians-fear-for-religious-freedom/

  Syrians in Fear of Sectarian War

  http://spiritualityireland.org/blog/index.php/2012/02/syrians-in-fear-of-sectarian-war/

  Homs, Bab Al-Sbaa, fotografii ce trebuiesc privite cu circumspecţie, suntem în plin război informatic şi multe imagini foto sau video care ni se servesc de ambele tabere pot fi contrafăcute.

  http://anhar.livejournal.com/1788060.html

  https://twitter.com/emmasuleiman/status/217174132473860098/photo/1

  Syria- The Christian Community Support President Bashar Al Assad
  http://www.youtube.com/watch?v=pUQPfHILhV0&feature=player_embedded

  „Daca in vremea lui Brancianinov, acum 150 de ani, spunea asa, astazi avem 150 de ani de pacate mult mai mari: doua razboaie mondiale – parintele Sofronie spunea fratricide mondiale – prima oara in istoria unui razboi mondial in 1914, si un al doilea razboi mondial, spunea ca dupa primul razboi mondial, s-a ridicat de pe pamant pacea pe care o cunoscuse, acest simt al asezarii lumii, care era.

  Dupa al doilea razboi mondial, zice ca atmosfera in lume a fost si mai rea si ne spunea ca daca vine un al treilea razboi mondial, credinta insasi va fi cu neputinta.”

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/09/29/p-rafail-noica-nu-ne-dam-seama-cat-traim-in-inchipuire/

 2. Şi aici de citit dacă mai era nevoie ca să vedem că în faţa marilor puteri şi ale intereselor acestora suntem singuri sau trebuie să jucăm după cum ne cântă.

  Putin’s Visit and Israeli-Russian Relations

  „In addition, Russia has tremendously benefited from the U.S. wars in the Islamic world. It is not so much that these wars alienated Muslims, although that was beneficial. Rather, what helped the Russians most was that these wars absorbed American strategic bandwidth.

  The second advantage of the al Assad regime in relation to Israel was that it was not Sunni but Alawite, a Shiite sect. During the 2000s, Israel and the West believed the main threat emanated from the Sunni world. Al Qaeda, the Muslim Brotherhood and Hamas were all Sunni. Over the past decade, a corrupt minority Alawite regime has appeared preferable to Israel than a coherent majority radical Islamist regime in the north. It wasn’t certain how radical it would be, but at the same time there appeared to be more risk on the Sunni side than on the Shiite side.

  Therefore, Israel now desires a Sunni regime in Syria that would block Iranian ambitions.

  The Russians do have some power and influence. The weapons they supply to the Syrian government can help the regime survive. Their ability to block or circumvent sanctions helps both Iran and Syria. Russia cannot impose a solution, but it may be able to create the circumstances under which the United States is drawn in and diverted.

  The Israelis, however, do have things they need from Putin. They cannot control regime change in Syria, but to some extent Russia can. And here Israeli and Russian interests coincide. Israel would tolerate the survival of the al Assad regime as long as Syria does not become an Iranian satellite.”

  http://www.stratfor.com/weekly/putins-visit-and-israeli-russian-relations

 3. NATO califică doborârea avionului turc de către Siria ca inacceptabilă şi susţine Ankara
  http://www.mediafax.ro/externe/nato-califica-doborarea-avionului-turc-de-catre-siria-ca-inacceptabila-si-sustine-ankara-9783153

 4. Pingback: SIRIA, KOSOVO SI REGULILE RAZBOIULUI MEDIATIC - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 5. Cand razboiul va lovi Siria, toata lumea sa se roage(cu teama), caci al treilea macel mondial este foarte aproape…

 6. Pingback: Rusia ”plimba” flota navala militara spre Tartus (SIRIA)/ Ayatollahul Ali Khamenei cere iranienilor sa fie pregatiti pentru RAZBOI, SFARSITUL LUMII SI VENIREA ”IMAMULUI MAHDI” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 7. Pingback: SUA forteaza ONU pentru o INTERVENTIE asupra Siriei - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 8. Pingback: TURCIA, PUTEREA PE PICIOARE DE LUT. O radiografie geopolitica a vulnerabilitatilor Noului Imperiu Otoman - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare