SIRIA, KOSOVO SI REGULILE RAZBOIULUI MEDIATIC

27-06-2012 4 minute Sublinieri


„Atunci când un regim oarecare este prezentat ca fiind cel mai odios din lume nu putem fi siguri decât de un lucru: acest regim nu este pe placul puterii dominante”, scrie revista Marianne într-un articol dedicat acoperirii mediatice a conflictului din Siria

Nu este necesar să fii un partizan al regimului al-Assad, ci doar un observator care iubeşte adevărul pentru a ramăne perplex in vata relatărilor despre atrocităţile legate de ceea ce se poate numi războiul civil din Siria. Numărul victimelor (10.000 sau 20.000?) este incert, aşa cum se întâmplă în toate tragediile de acest fel, unde fericiţi pot fi doar istoricii, care au deja o idee despre numărul zerourilor.

O altă problemă este identificarea autorilor masacrelor. Din moment ce ambele tabere au arme letale, putem presupune, la fel ca în toate războaiele, ca bilanţul se împarte, inegal desigur, dar se împarte atât timp cât unii dintre adversarii lui al-Assad sunt chiar al-Qaeda, care nu este considerată o organizaţie umanitară. Dar, imediat ce sunt anuntate atrocităţile, presa occidentală, adică ziarele de mare tiraj şi media audiovizuală, este cvasiunanimă în sublinia responsabilitatea regimului.

Acesta a fost cazul masacrului recent de la Houla (108 morţi, dintre care 49 de copii). Însă cine lansează aceste informaţii? Presa occidentală a acuzat imediat forţele regimului al-Assad, chiar dacă acest oraş era controlat, se pare, de opoziţie. Informaţiile primite ulterior întăresc ipoteza că responsabilitatea ar putea aparţine mai degrabă opoziţiei (cu atât mai mult cu cât cadavrele filmate au fost luate de pe câmpul de luptă şi nu au ieşit de la morgă, cum a fost cazul la Timişoara, în 1989). Aceleaşi dubii există pentru o mare parte din incidentele cele mai mediatizate din ultimele săptămâni.

Se ştie, de exemplu, că principala sursă a organelor de presă occidentale este pretinsul Observator sirian al drepturilor omului, care se reduce la o singură persoana-Rami Abdulrahman, opozant exilat de mult timp la Coventry. Când s-au anunţat, la începutul lunii iunie, 55 de morţi la Al Kubeir şi 87 de morţi la Hama, el a fost la originea informaţiei.

Nu înseamnă că al-Assad nu este vinovat, dar nici că poartă întreaga responsabilitate a masacrelor. În ultimii 25 de ani am văzut cum s-au înmulţit operaţiunile de manipulare a opiniei publice, pe teme umanitare, de fiecare dată conduse cu mai mult profesionalism: Timişoara, Kosovo, pretinsele arme de distrugere în masă din Irak, Rwanda.

Care sunt mecanismele mediatice de care se face uz în aceste afaceri. Sunt două resorturi sociologice simple, care îl privesc direct pe jurnalistul de profesie, în special pe tineri.

Primul este deformarea moralizantă a informaţiei, care tinde să găsească personajul bun şi cel rau, oricât de complexă ar fi situaţia. Aceasta implică doua avantaje: mecanismul permite înţelegerea rapidă a unei situaţii complicate; mecanismul face din jurnalist un misionar sau un justiţiar, nu doar un raportor, ci un agent al binelui. Aceasta coincide cu psihologia adolescentului idealist, care deseori îi caracterizează pe corespondenţii de război. În ultimul rând, se ştie că prezentarea faptelor în alb şi negru, ca într-un western, atrage atenţia publicului.

Al doilea mecanism sociologic care favorizează manipularea este tratamentul special de care beneficiză jurnaliştii (servicii de presă, corespondenţi acreditaţi, hoteluri rezervate nu departe de front, conferinţe de presă), care fac ca ziariştii să trăiască împreună. Astfel, atunci când unul abia soseşte îi va intreba pe ceilalţi care sunt cei buni şi care sunt cei răi şi va adopta poziţia lor. Maniheismul şi gregaritatea par a fi cele două surse de informaţie a corespondentului de război.

Întreg acest mecanism nu funcţionează însă la întâmplare: el va fi întotdeauna împotriva statului, regimului sau a facţiunii opuse Statelor Unite (poate mai puţin în cazul Palestinei). Arabia Saudită, emiratele din Golf sunt orice numai nu state democratice: femeile sunt lapidate aici, alegerile nu sunt trucate pentru că pur şi simplu nu există, tentativele de revolta sunt înecate în sange. Dar sunt ţări aliate Statelor Unite şi fapte precum cele amintite sunt rareori prezentate şi, atunci când se întâmplă, sunt tratate ca accidente de parcurs şi nu expresia unor regimuri criminale.

Caracterul unilateral al informaţiei nu se explică doar printr-un fenomen sociologic endogen al jurnalismului. Informaţia a devenit o armă de război şi face apel la tehnici tot mai sofisticate. Ea este manipulată de oameni care posedă toate resorturile şi se joaca cu naivitatea şi idealismul tinerilor jurnalişti. Paradoxul este ca aceşti corespondenţi de război sunt orientaţi către stânga, adică se opun supremaţiei americane, critică finanţele internaţionale, închisoarea de la Guantanamo sau utilizarea abuzivă a dronelor.

Însă cu toţii devin, într-o manieră aproape sistematică, soldaţii războiului mediatic dus de către o mare putere. Sub rezerva unui studiu aprofundat pe această temă, se poate spune că atunci când un regim oarecare este prezentat ca fiind cel mai odios din lume nu putem fi siguri decât de un lucru: acest regim nu este pe placul puterii dominante.

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, care s-a confruntat în ultimele 15 luni cu o revoltă populară reprimată violent, a afirmat marţi că ţara sa se află “într-o veritabilă situaţie de război”, şi că este hotărât să o încheie, potrivit agenţiei oficiale Sana, relatează AFP.

“Trăim o adevărată situaţie de război. Cât timp suntem în situaţie de război, toate politicile şi sectoarele noastre ar trebui puse în serviciul victoriei în acest război”, a declarat preşedintele adresându-se miniştrilor care s-au întâlnit pentru prima lor reuniune a noului guvern sirian, potrivit Mediafax.

Assad, care nu a făcut multe declaraţii publice începând cu martie 2011, refuză să recunoască revolta populară, militarizată din cauza represiunii, şi o compară cu “terorismul”.

Pe 3 iunie, cu ocazia primii sesiuni a noului Parlament, el a susţinut că este hotărât să înăbuşe contestaţia “cu orice preţ”, în pofida izolării şi sancţiunilor adoptate de către Uniunea Europeană şi Statele Unite împotriva Siriei.

Peste 15.000 de persoane, majoritatea civili, au fost ucişi în timpul represiunii şi al luptelor dintre soldaţi şi rebeli, declanşate în urmă cu 15 luni, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

NATO a condamnat, ieri, în termenii cei mai duri, doborârea unui avion militar turcesc de către forţele siriene, un act pe care-l consideră “inacceptabil” şi s-a declarat solidară cu Turcia.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a făcut acest anunţ la finalul unei reuniuni desfăşurate la la cererea Turciei, după ce un avion turcesc de vânătoare a fost doborât, vineri, de armata siriană deasupra Mediteranei.

Consiliul Nord-Atlantic s-a consultat în baza Articolului 4 al Tratatului de la Washington, care stipulează că părţile se vor consulta de fiecare dată când, în opinia uneia dintre ele, integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea oricăreia dintre părţi este ameninţată”.

“Este încă un exemplu al ignorării de către autorităţile siriene a normelor internaţionale, a păcii, securităţii şi vieţii umane. Gândurile noastre se îndreaptă spre cei din echipajul turcesc dispărut şi către familiile lor. Vom continua să urmărim atent evoluţia situaţiei de la graniţa de sudest a NATO. Securitatea Alianţei este indivizibilă“, a spus Rasmussen.

Premierul Recep Tayyip Erdogan a precizat că regulile angajării armatei turce s-au schimbat şi “orice element militar care prezintă un pericol pentru securitate, la frontierele sale, va fi considerat o ţintă”.

El a subliniat că avionul era neînarmat şi efectua un zbor de antrenament, pentru testarea noilor radare. Turcia va decide zilele viitoare dacă va sista exportul de energie electrică în Siria.


Categorii

1. DIVERSE, Dezinformari, hoaxuri, diversiuni, manipulari, Kosovo, Serbia, Siria

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “SIRIA, KOSOVO SI REGULILE RAZBOIULUI MEDIATIC

  1. Rusia procedeaza altfel ?

  2. http://www.hurriyetdailynews.com/turkey-sends-military-convoy-to-syrian-border-.aspx?pageID=238&nID=24106&NewsCatID=338
    http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=45982&Itemid=139
    http://hggiken.pblogs.gr/2011/08/apokalypsh-otan-arhisei-to-kako-apo-thn-syria.html

    cu google translate, am aflat din ultimele 2 linkuri ca:
    – seful turc al Partidului Stangii Democratice afirma ca avionul de vanatoare ar fi fost doborat de rusi, nu de Siria si ca toata lumea e constienta de acest fapt
    – ar exista o profetie pe la greci care spune ceva de genul “cand raul a inceput in Siria, incepeti sa va rugati”

  3. Via blogul Santinela ortodoxă:

    http://mariobalint.blogspot.ro/2012/06/siria-ora-12-fara-doua-minute.html

    Aici raportul celor două organizaţii CIRET-AVT şi CF2R, raport la care face referire Mario Balint în articolul său:

    http://www.cf2r.org/images/stories/RR/rr11-syria-report-january-2012.pdf

  4. http://www.rt.com/news/latin-arab-spring-power-783/

    Cei 7 pasi prin care elitele puterii din SUA si UE distrug o tara:

    Seven Step Guide to country destruction

    Writing in RT last year on the “Arab Spring”, we described a Seven Step process whereby the Western Powers can escalate turmoil into outright destruction.

    Since clouds are gathering over Latin America and other regions, we would do well to review this process:

    1. They begin by targeting a country ripe for “regime change”, often branding it a “Rogue State”; then…

    2. They spread flagrant lies through their news media and paid journalists and call it the “International Community’s Concern”, then…

    3. They finance and promote internal turmoil and strife, often escalating it to arming and training local terrorist groups by CIA, MI6, Mossad, Al-Qaeda and drug cartel recruits, and call them “Freedom Fighters”; then…

    4. They try to stage mock UN Security Council Resolutions allowing NATO to rain death and destruction over millions of people, and call it “Sanctions to Protect Civilians”; then…

    5. They invade and begin controlling the target country, and call it “Liberation”; then…

    6. When the target country falls under their control, they fraudulently impose treacherous caretaker governments and call it “Democracy”, until finally…

    7. They steal the victim country’s oil, mineral and agricultural wealth handing it over to the Corporate and Banking Overworld, also imposing unnecessary Sovereign Debts, and call it “Foreign Investment and Reconstruction”.

    So, Ecuador, Venezuela, Bolivia – even Argentina: open your eyes!

    Learn to see through the violent use of force in private and hypocrisy in public by the Power Elite.

    Because the day the Global Power Masters decide to come for you, they will say it’s all in the name of “freedom of speech”, “democracy”, “peace”, “human rights”, “non-discrimination” and other catch phrases.

    Don’t fall for it!

    Se poate traduce si in romaneste!

    Si un articol f bun despre cum vede un presedinte american, laureat al premiului Nobel pentru pace,Jimmy Carter,America de acum,a lui Obama!

    http://rt.com/usa/news/carter-article-us-drones-677/

    Politica americana anti terorism,violeaza drepturile omului!

    Se poate traduce…

  5. Pingback: SUA forteaza ONU pentru o INTERVENTIE asupra Siriei - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: PRESEDINTELE SIRIEI AR FI FOST RANIT INTR-UN ATENTAT. Dezinformare sau inceputul sfarsitului pentru Assad? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: KOSOVO, “statul” ilegitim al criminalilor si traficantilor de organe umane PRIMESTE INDEPENDENTA TOTALA. Germania face ”PRESIUNI MASIVE” asupra Serbiei, iar GRECIA e constransa si ea prin CRIZA sa recunoasca provincia. URMEAZA ROMANIA? - R
  8. Pingback: Asa sa inceapa ultimul razboi mondial? TURCIA ACUZA UN ATAC CU OBUZE AL SIRIEI, REPLICAND CU BOMBARDAMENTE [video] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: Istoricul Petre Turlea: "Kosovo va fi un precedent pentru Transilvania". REGIONALIZAREA - INCEPUTUL DISOLUTIEI STATULUI NATIONAL UNITAR! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: MIZELE SECRETE ALE REGIONALIZARII. De la statul natiune la statele regiuni - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare